Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   625 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   387 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   798 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.158 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   435 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   416 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   481 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.216 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   664 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.834 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   361 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   9.207 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   853 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   562 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   438 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   292 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   650 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.193 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.595 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.386 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   587 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.587 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   3.104 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   577 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   701 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Alimentatie sanatoasa – Suntem cu adevarat protejati?



David Contant  (May 2014)
1.784 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
9 placut 
0 displacut 

 

SupermarketDe ani buni, in Bucuresti a inceput un proces de inlocuire a pietelor agroalimentare, cu brand-uri cunoscute de supermarket-uri. La prima vedere, este un parcurs natural al civilizatiei. Mai mult, se invoca un control mai bun al pietei alimentare, ca doar este mult mai greu sa controlezi fiecare taran in parte, cum a cultivat produsele, si in ce fel le vinde, pe cand distributia fiscalizata si documentata a lanturilor corporatiste este usor de urmarit.

Numai ca, in aceeasi perioada, a inceput si o relaxare exagerata a legislatiei din domeniul productiei si distributiei alimentare de masa. Printre masurile foarte curioase, care au trecut neobservate de opinia publica, se numara lipsa termenului de valabilitate pe o serie de produse usor perisabile, cum ar fi ciupercile champignon, prezenta alimentelor pe raft, in ultima zi a termenului de valabilitate, sau lipsa de transparenta in privinta provenientei alimentelor. Problema este ca acestea nu sunt reguli nescrise, care scapa vigilentei controalelor, ci sunt chiar in legislatia alimentara a Romaniei. Știti… cea care ar trebui sa protejeze consumatorul.

In domeniul protectiei consumatorului, nu numai legislatia este compromisa, ci si aplicarea ei. Institutiile de regularizare si control alimentar, sunt printre cele mai putin active din societatea romaneasca. Au o procedura de depunere a sesizarilor care pare facuta pentru a convinge consumatorul sa se resemneze cu paguba. In functie de natura problemei, cetateanul este plimbat de la o institutie la alta, iar acestea redirectioneaza inapoi… Laboratoarele de analiza independente sunt sponsorizate de aceleasi institutii, iar pentru depunerea unei mostre spre a fi analizata, a trebuit sa suport un intreg interogatoriu, de parca eu as fi fost infractorul iar distribuitorii protejatii. De ce? Pentru ce aveti nevoie? Dar, de unde sunteti? Ce aveti de gand sa faceti cu rezultatele?

Raspunsul la sesizare, il primesc chiar inainte expirarea termenului maxim. Dupa aceasta odisee, totul se termina cu o hartie oficiala, vag, in care informatiile esentiale referitoare la compania responsabila, sau eventualele nereguli depistate, sunt ascunse sub pretextul confidentialitatii, iar hartia este semnata, la mapa, doar de un membru al conducerii institutiei, nu si de un specialist, care ar purta raspunderea acelui raspuns. De regula, cand specialistii nu sunt vizibili, inseamna ca in acea organizatie, deciziile sunt luate dupa criterii politice. Dar ANPC ar trebui sa fie departe de asa ceva.

De putina vreme avem o noua conducere la ANPC, astfel ca in bunul spirit omenesc, tragem aer in piept si inarmam cu noi sperante. Sa speram ca va fi un management tineresc, dinamic – care va aduce mult mai mult din standardele europene la care Romania a aderat din 2007 – este mare, mare nevoie.

Un caz des intalnit, in special intr-un anume lant de supermarket-uri, este cel al cristalizarii pesetelui si fructelor de mare congelate. Desi este interzisa decongelarea si recongelarea produselor alimentare, aceasta era evidenta, datorita cantitatii excesive de gheata, care atingea chiar 50% din cantitatea produsului. Adica, clientul cumpara gheata, la pret de peste sau fructe de mare. Cristalele de gheata formate, deterioreaza tesutul organic, iar cand produsul este decongelat pentru consum, cine stie a cata oara, parte din el se scurge impreuna cu apa. Clientul cumpara un pachet cu apa murdara si un aliment compromis, bun de aruncat, la pret de delicatesa.

In urma sesizarii, produsul respectiv a disparut, ca si cum nu ar fi fost, cu transpareta zero, invocandu-se vina furnizorului. Aceasta fiind o chestiune de interes public, cauzele ei si masurile luate trebuie sa fie publice, nu confidentiale, iar responsabilii, indiferent cine sunt, trebuie sa suporte pagubele generate.

Foarte putini clienti se incumeta sa reclame, pentru ca stiu ca odata decongelat produsul acasa, le este foarte greu sa dovedeasca frauda. Totusi, sunt sanse mai mari sa fie crezuti, daca documenteaza totul, foto sau video, la fata locului, in magazin.

Aici intervine opozitia personalului magazinului, sau al firmei de paza, care, sub pretextul apararii proprietatii private a companiei, se prefac, sau chiar nu cunosc codul civil, care la articolul 602, spune ca, Legea poate limita exercitarea dreptului de proprietate, fie in interes public, fie in interes privat. Ei aplica dispozitiile angajatorului, incalcand, astfel, dreptul de informare in interes public, al oricarui cetatean.

Niciun angajat al magazinului nu va sti sa va dea vreo informatie elementara despre produsele alimentare, cum ar fi provenienta, tehnicile de cultivare (organic, modificat genetic, etc), dar ne indeamna sa avem incredere. In cine? Intr-un supermarket nu exista niciodata un specialist in alimentatie. Totul merge pe baza de ordine. Pentru a lucra in distributia alimentara nu trebuie instruire de baza in alimentatie, ci doar obedienta.

Nu putem lasa distributia alimentara pe mana celor care stiu la fel de multe despre detergenti si pasta de dinti. Trebuie sa ne protejam singuri.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


× seven = 35