Toate articolele (748 articole)

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   19 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   102 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   204 vizite  0 comentarii   1 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

Tendinte culinare pentru 2017: ce punem in farfurie si ce asteptari sa avem de la restaurante
Restograf (Jan 2017)
   261 vizite  0 comentarii   0 like

Ca la orice inceput de an, se anunta tendintele pentru toate domeniile posibilie, specialisti din toate zonele dandu-si cu parerea despre ce o sa conteze mai mult in 2017, ce aplicatii o sa folosim, ce culoare se va purta, dar, ce ne intereseaza cu adevarat pe noi: CE SE VA MANCA. De cativa ani ...

............................................citeste tot

McVatican sau cum fast-food-ul a scandalizat lumea catolica
 (Jan 2017)
   167 vizite  0 comentarii   0 like

La doar 5 zile dupa Craciun, McDonald's a deschis un nou restaurant chiar la Vatican, in districtul Pio Borgo, la o aruncatura de bat de Bazilica Sfantul Petru. Deschiderea a fost facuta aproape pe furis, fara mare fast, pentru a nu atrage si mai multe reactii negative, pentru ca, la aflarea ...

............................................citeste tot

Burgerul din carne de sobolan de rau, vedeta restaurantelor din Moscova
 (Jan 2017)
   194 vizite  0 comentarii   2 like

Da, ati cititi bine, cel mai nou super-aliment din meniurile restaurantelor din Moscova este carnea de sobolan de rau sau de nutria sau de coypu - toti fiind termeni care descriu acelasi animal. Acest tip de carne si-a castigat un loc de cinste in meniuri restaurantelor rusesti, deoarece carnea ...

............................................citeste tot

Care sunt restaurantele in care bucurestenii au dat cele mai multe checkins in 2016
 (Dec 2016)
   1.354 vizite  2 comentarii   0 like

In mare, localurile din clasamentul "restaurantelor in care romanii au dat cele mai multe checkins in 2016" sunt cam aceleasi cu cele din 2015. Cu cateva mici diferente. Si de aceasta data ne-am folosit de statisticile de pe Facebrands.ro si am ajuns la aceeasi concluzie: cele mai multe dintre ...

............................................citeste tot

Care sunt cei mai buni bucatari din lume, editia 2017
 (Dec 2016)
   381 vizite  0 comentarii   0 like

Revista Le Chef a revenit cu noul top al celor mai buni bucatari din lume, editia 2017 - 100 of The Best Chefs in the World. Topul este creat pe baza unui sondaj in randul maestrilor bucatari decorati cu doua si trei stele Michelin. Acestia ofera o lista cu numele a cinci bucatari care ar merita ...

............................................citeste tot

Petreceri de Revelion 2017 la restaurantele din Bucuresti
Restograf (Dec 2016)
   1.050 vizite  0 comentarii   0 like

Revelionul 2017: un nou an, aceleasi discutii: "unde petrecem noaptea aia lunga cat un an"? Daca nu v-ati facut planurile deja, mai jos gasiti o lista cu restaurantele din Bucuresti care organizeaza niste petreceri speciale de Revelion. Live music, mancare aparte, petreceri tematice, iata care sunt...

............................................citeste tot

Unde iei masa traditionala de Craciun in Bucuresti - recomandari facute de The Guardian
Restograf (Dec 2016)
   264 vizite  0 comentarii   0 like

Publicatia britanica The Guardian a inclus si Bucurestiul intr-un top 10 al traditiilor festive de Craciun din Europa. The Guardian mentioneaza faptul ca in Romania, de Craciun, inca se mai pastreaza obiceiul taiatului porcului in gospodarii, insa doar la tara. Totusi, turistilor care ...

............................................citeste tot

Unde si-a cinstit Tudor Chirila elevii de la Vocea Romaniei si cat a fost nota de plata
 (Dec 2016)
   1.566 vizite  0 comentarii   0 like

Vineri, 16 decembrie, Tudor Chirila a castigat Vocea Romaniei pentru a treia oara consecutiv. Bineinteles, acesta a fost un motiv foarte bun de sarbatorire.  Asadar, el si elevii sai de la Vocea Romaniei au iesit in oras pentru a petrece. Localul ales a fost Grand Cafe Van Gogh. Nota ...

............................................citeste tot

Prima shaormerie dulce din Timisoara a fost deschisa de un tanar de 19 ani
 (Dec 2016)
   311 vizite  0 comentarii   0 like

In primavara acestui an va povesteam despre noul trend in materie de fast-food: shaorma cu ciocolata sau choco-kebab. Nu a durat mult si a aparut si la noi asa ceva. Un tanar in varsta de 19 ani a deschis prima shaormerie dulce din Timisoara, in care clientii pot comanda kebab cu ciocolata, ...

............................................citeste tot

Le Boutique - un bistro provensal pentru inimile oamenilor
Restograf (Dec 2016)
   1.930 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Le Boutique - Food Concept Store este un bistro intr-o zona romantata a Bucurestiului unde inca se mai simte farmecul interbelicului – pe Strada Sfantul Stefan, aproape de Strada Mantuleasa, adica in universul creativ al unor autori celebri precum Mircea Eliade, Marin Preda sau Mircea Vulcanescu...

............................................citeste tot

Unde poti sa bei cel mai mare cappuccino din Bucuresti, o cana are peste un litru
 (Dec 2016)
   1.173 vizite  0 comentarii   0 like

In cazul in care sunteti tot timpul nemultumiti de marimea canilor de cappuccino din cafenelele din Bucuresti, am gasit noi un loc care cu siguranta va va satisface. In Camera din Fata gasiti cel mai mare cappuccino din Bucuresti. Asa arata:   In meniul din Camera din Fata se ...

............................................citeste tot

Restaurante din Bucuresti care organizeaza petreceri de Craciun
 (Dec 2016)
   537 vizite  0 comentarii   0 like

Mai multi cititori ne-au intrebat care sunt restaurantele din Bucuresti care organizeaza petreceri sau evenimente speciale de Craciun. Ne-am documentat un pic si am gasit ca aveti de ales intre mese traditionale si atmosfera de sarbatoare, concerte de colinde, evenimente caritabile sau fancy, ...

............................................citeste tot

Noua bancnota de 5 lire a infuriat restaurantele vegane
 (Dec 2016)
   290 vizite  0 comentarii   0 like

In Marea Britanie s-a lansat o noua banconta de 5 lire sterline si milioane de englezi vegetarieni sau vegani sunt furiosi. De ce? Ce treaba are o bancnota cu o dieta din care este exclusa carnea sau alte tipuri de produse de origine animala? Ei bine, se pare ca aceasta noua bancnota face ca ...

............................................citeste tot

Cel mai mare parc gastronomic din lume se deschide in Bologna
 (Dec 2016)
   320 vizite  0 comentarii   0 like

Bologna este capitala culinara a Italiei. Daca vrei sa mananci cea mai buna mancare italieneasca, este clar ca trebuie sa vizitezi aceasta regiune. Un motiv in plus este si faptul ca, din septembrie 2017, in Bologna se va deschide cel mai mare parc gastronomic din lume. Multi s-au grabit deja sa-...

............................................citeste tot

Un roman a platit 100 de euro pentru a incerca burgerul cu Nutella
 (Nov 2016)
   535 vizite  0 comentarii   1 like

Gabriel Iosa este un blogger din Lugoj pasionat de calatorii si, se pare, si de preparate culinare mai putin obisnuite. Acesta a zburat din Timisoara pana in Milano pentru a incerca noul burger cu ciocolata Nutella, lansat de McDonald's doar in Italia, pe 14 noiembrie. E adevarat, etuziasmul a...

............................................citeste tot

9 locuri unde poti sa bei vin fiert in Bucuresti
Restograf (Nov 2016)
   3.224 vizite  0 comentarii   2 like

Iarna bate la usa, iar noua ni s-a facut deja pofta de un vin fiert care sa ne incalzeasca asa cum se cuvine. De asemenea, au inceput sa curga si intrebarile despre localurile unde poti savura o cana de vin fiert, pentru ca nu gasesti aceasta bautura chiar peste tot, asa cum ne-am dat si noi ...

............................................citeste tot

Leonardo DiCaprio a luat masa la un restaurant care ajuta persoanele fara adapost
 (Nov 2016)
   189 vizite  0 comentarii   1 like

Leonardo DiCaprio se afla intr-un turneu european de promovare a documentarului sau Before the Flood, ce abordeaza problema incalzirii globale. Acesta este disponibil gratuit online pe canalul de YouTube al National Geographic. De asemenea, celebrul actor a ajuns si in Scotia, pentru a tine un ...

............................................citeste tot

Un restaurant de lux se va deschide pe muntele Everest
 (Nov 2016)
   252 vizite  0 comentarii   0 like

James Sharman, fost chef la celebrul restaurant Noma, va deschide un restaurant pe muntele Everest. Isi propune sa faca acest lucru in plina iarna, in luna decembrie. Acest proiect face parte din misiunea sa de a lansa 20 de astfel de restaurante pop up, in 20 de tari, in 20 de luni. James ...

............................................citeste tot

Preparate vedeta de la restaurantele din Bucuresti - care sunt specialitatile anumitor locuri din oras
Restograf (Nov 2016)
   2.603 vizite  0 comentarii   1 like

Fiecare restaurant are un preparat vedeta, o specialitate a casei, un "ceva" pe care doar acolo il puteti gasi in acea forma si cu acel gust. Si fix asta am vrut si noi sa aflam: care e preparatul unic de la cateva dintre restaurantele bucurestene, care e specialitatea anumitor restaurante si ce ...

............................................citeste tot

Cel mai bun serial documentar despre cei mai interesanti bucatari din lume
 (Nov 2016)
   829 vizite  0 comentarii   1 like

Pentru toti cei pasionati de arta culinara sau care vor sa descopere care sunt cei mai interesanti bucatari din lume, exista un serial Netflix perfect: Chef's Table. Nu este vorba despre o fictiune, ci despre un serial documentar. Se afla deja la cel de-al 3 sezon, iar fiecare episod din acest ...

............................................citeste tot

S-a deschis localul in care poti intra doar daca esti teribil de mahmur
 (Nov 2016)
   1.533 vizite  0 comentarii   0 like

S-a deschis un local care pare un adevarat paradis pentru petrecaretii care se lupta dimineata cu mahmurelile. S-a intamplat in Amsterdam, se numeste The Hangover Bar si promite sa vindece chiar si cele mai grave si dureroase mahmureli. Bineinteles, este obligatoriu sa fii mahmur pentru a putea ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase 10 restaurante din Bucuresti, editia toamna 2016
Restograf (Nov 2016)
   29.362 vizite  0 comentarii   2 like

In urma cu ceva vreme intocmeam o trilogie cu cele mai frumoase restaurante din Bucuresti [partea I, partea a II-a, partea a III-a]. Intre timp au mai aparut destul de multe restaurante frumoase in peisajul bucurestean, asa ca ne-am gandit ca n-ar strica sa reluam periodic acest tip de lista. ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Brutaresti Artizanal – sau ce se intampla cand bunicile aduc in viata nepotilor dragostea pentru paine si prajituri bune



Restograf  (Oct 2016)
1.862 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
3 placut 
0 displacut 

 

Bunicile care insufla dragostea pentru bucatarie puteau foarte usor sa devina un mit urban. Din fericire, mai apar oameni care transforma mitul in realitate, declarandu-se inspirati de “bunica” si dand nastere unui proiect in zona culinara datorita povestilor din familie. Acesta este si cazul lui Vlad si al Alexandrei, manageri la Brutaresti Artizanal, brutarie unde painea e facuta ca pe vremuri, iar prajiturile asijderea.

brutaresti (9)

Am fost si noi in vizita la brutaria din cartierul Tineretului, ocazie cu care am descoperit un loc mic si cochet, cu rafturi pline de paini diverse, dar si vitrine de unde te ademenesc de la prima vedere prajituri tip cofetarie (amandine, ecleruri, tarte), dar si prajituri de casa cu aspectul celor pe care le scot mamele si bunicile din cuptor: prajitura cu mere, galusti cu prune, chec, cozonac, fursecuri si multe altele.

brutaresti (39) brutaresti (25)

 

Painea buna: o mostenire fara sfarsit

 

Povestea Brutaresti, la baza, e atat de simpla incat te enervezi ca nu te-ai gandit tu sa deschizi acest loc, dar are toate etapele si complicatiile deschiderii unui “ceva” in Romania, astfel incat iti dai seama ca doar cei care isi doresc cu adevarat acest business, il vor si face.

Pe scurt, Alexandra, odata ce a devenit mama, si-a dorit sa aiba un loc de unde sa poata cumpara produse cat mai sanatoase si “neaditivate” pentru copilul ei. Asa ca cea mai buna varianta a fost sa isi deschida ea un loc unde sa fie sigura 100% de calitatea produselor. Nu s-a aventurat singura la drum, l-a invitat si pe Vlad, finul ei, un mare pasionat de bucatarie, s-o insoteasca in acest demers. “Visul meu este sa am un restaurant. Initial am zis ca-l voi deschide la 50 de ani, apoi la 40, acum deja ma gandesc sa-l lansez la 30“, spune Vlad la cei 24 de ani ai sai. Pana atunci, a inceput cu brutaria de care are grija si care e cea mai buna scoala pentru urmatoarea etapa.

brutaresti (15)

Stiau zona in care voiau sa deschida brutaria, dar le-a fost foarte greu sa gaseasca spatiul. Un lucru era sigur: voiau sa aduca painea buna si sanatoasa in cartier, cat mai aproape de oameni care sa nu mai fie nevoiti sa cumpere franzela de la chiosc. Dupa lungi cautari au gasit acest spatiu, pe un teren ceva mai inalt decat nivelul strazii si aici au decorat cu mult bun simt ceea ce urma sa devina Brutaresti.

 

Eu brutaresc, tu brutaresti, noi brutarim

 

De ce Brutaresti? Pentru ca e o brutarie in Bucuresti, dar si pentru ca au vrut sa exprime cat mai clar ideea ca TU brutaresti, ca produsele de aici sunt de casa, exact ca si cand le-ai face in cuptorul tau. Pentru ca miza cea mare a produselor de aici este sa fie cat mai de casa si cat mai potrivite pentru acasa.

brutaresti (31)

Noi ne dorim ca oamenii care vin sa cumpere prajituri de aici, sa le serveasca familiei sau musafirilor si sa para ca sunt dulciuri facute de ei, in casa, cu acel gust specific prajiturilor homemade“, spune Vlad.

Cand au fost gata cu totul, a urmat partea cu adevarat importanta: confruntarea realitatii si parerile la cald din partea publicului. Ca sa nu se urce pe cai inalti din prima, au inceput sa iasa cu tavile pline pe strada, sa ofere oamenilor prajituri si paine si sa le ceara parerea pe loc, dar sa le si vada reactiile. Tot de la publicul lor au aflat si cand ceva a fost in neregula. De exemplu, Dobrogena, placinta cu branza sarata, avea o reteta anume si o mare priza la public. Doar ca la un moment dat, patiserul nu mai facea lucrurile ca la carte, lucru care a fost imediat sesizat de fanii placintei. Asa au ajuns la o regula de aur pentru buna functionare a lucrurilor: nu exista deviatii de la reteta nici macar cu un pas in stanga sau dreapta. Iar partea si mai frumoasa e ca retetarul e un caiet vechi din familie, de prin 1900, genul acela de carnetel cu urme ale timpului in care retetele erau scrise dupa multe testari de la petrecerile in familie.

brutaresti (60)

Daca unele lucruri le stiau din copilarie de cand stateau agatati de sortul bunicilor si erau asistenti in bucatarie, unele lucruri au fost nevoiti sa le ia de la zero. Cum ar fi amenjarea laboratorului si tot ce inseamna dotarea acestuia. Pentru asta au apelat la specialisti, pentru ca nu e ceva ce inveti din carti sau din filmuletele de pe Youtube.

Apoi au aflat pe baza experientei ca intr-un business de servicii, omul e baza: “Prefer ca oamenii sa nu vina la munca daca nu isi pot lasa problemele la intrare si le lasa sa iasa la iveala in interactiunea cu clientul. Pot sa sa inteleg mai degraba ca suni sa-mi spui ca ramai acasa, decat sa vii si sa te porti urat cu clientul. Pentru ca un client pierdut ramane un client pierdut. Asa ca prefer sa servesc eu si sa dorm aici decat sa existe o experienta proasta intre client si omul care serveste“, explica Vlad din filozofia lui de business.

brutaresti (49)

 

Ingredientele unei retete de succes

 

Cu lectiile invatate si produsele testate, Brutaresti a iesit din zona de dospit si deja si-a format o clientela a lui. Dintre mandriile locului, cateva ar fi:

– incearca sa faca produse cu cat mai putin zahar. Si-au propus sa nu arunce cu zahar in produsele lor pentru ca asta nu ajuta pe nimeni. Folosesc si miere acolo unde e posibil, mai ales la biscuitii potriviti pentru copii, gustari cu faina neagra, smochine si ovaz.

– painea cu maia e paine facuta traditional, fara sa fie grabit procesul sau fara sa foloseasca “praf de maia” pe care il iei si gata-i painea. Nu, la ei maiaua e maia iar painea are acel gust un pic acrisor specific acestui preparat (datorat fermentarii indelungate la care este supusa maiaua), coaja-i tare iar miezul e un pic umed.

brutaresti (67)

– sursa fainii e una de calitate si de origine garantata. Folosesc faina de la o moara de langa Bucuresti care nu modifica graul in vreun fel; iau graul, il baga in moara si aia-i faina adevarata care ajunge piesa de rezistenta de la painile de la Brutaresti. Pentru ca, de fapt, secretul produselor de brutarie si panificatie de aici vine, de la faina care e baza oricarui produs. Iar faina trebuie sa fie pura.

– esenta de romanesc autentic: “daca alte brutarii se mandresc cu brutari celebri adusi de prin stiu eu ce tari si folosesc ingrediente importate, noi am incercat sa facem totul cat mai local si mai autentic romanesc“.

brutaresti (57)
– generozitatea ca filozofie de business: “noua ne place sa oferim lucruri din partea casei. Preferam sa dam cate un pic la degustat oamenilor si sa se decida ei ce la place si ce nu decat sa cumpere mult dintr-o chestie care poate nu e neaparat pe placul lor”.

– ateliere pentru copii: au facut un atelier de brutarit cu copii, eveniment la care cei mici s-au distrat si au avut si curiozitatea  de a afla cum se face painea si de a se implica in proces. Si planuiesc sa mai repete astfel de evenimente.

Bine de stiut: 

maia

 

Noua ne-a placut mult povestea Brutarest Artizanal si va invitam s-o descoperiti in profunzime chiar la ei in brutarie. Mai jos puteti vedea intreaga galerie foto de la vizita noastra. 


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


× 5 = twenty