Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   637 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   390 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   805 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.165 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   437 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   418 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   482 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.222 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   666 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.851 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   363 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   9.220 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   860 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   566 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   438 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   294 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   656 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.195 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.600 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.393 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   591 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.591 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   3.125 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   580 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   703 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Caviar, ce grain de folie…



David Contant  (Mar 2012)
7.915 Vizualizarivizualizari
2 Comentariicomentarii
34 placut 
0 displacut 

 

Arhetip al alimentului de lux, limita extrema a gastronomiei: caviarul fascineaza. Raritatea lui il face inabordabil.

Caviarul este originar din marea Caspica, mai ales din Iran si Rusia. Originea numelui este controversata: unii sunt de parere ca provine din turca, khaviar, altii presupun ca originea cuvantului provine de la Kafa, un port din Crimeea. Caviarul este numele dat sturionului, adevarata fosila vie, un peste cartilaginos, care a evoluta foarte putin din jurasic (acum 180 de milioane de ani). Exista 27 de specii de sturion, insa doar 3 sunt pescuite (primavara si toamna) pentru obtinerea caviarului. Din 1998 insa, sturionul a fost declarat o specie protejata de catre Unesco, prin intermediul CITES, o organizatie ce controleaza intreg comertul oficial cu caviar si care clasifica drept ilegale operatiunile de import-export care nu prezinta permisele necesare.

In Iran, piata caviarului este controlata exclusiv de un organism de stat, iar consumul acestuia este interzis pe teritoriul tarii. Exista numeroase ferme sturionicole, cu precadere in Franta, Italia si Statele Unite, spre exemplu cele doua specii: Baeri Acipenser Baeri (originar in Siberia, importat in Franta) si Averta Acipenser Transmontanus (originar in Statele Unite)

Dupa prevelare, caviarul se gaseste in stare bruta. Urmeaza operatiunile de sarare si ambalare. Este adaugata sara gema, pura, nicidecum sare de mare (3,5%) si borax – molecola de sodiu cu rol de conservant (0,5%). Loturile de boabe sunt amestecate cu mana, spalate cu apa curata, apoi scurse. Ouale sunt masurate – 2,7 milimetri minimum.

“Traseul” caviarului este urmarit cu strictete: numarul lotului marcat pe fiecare cutie permite cunoasterea datei de ambalare, criteriile de selectie a caviarului si numarul de cutii si tipul de preparare.

La Istanbul pentru negociere de caviar

Caviarul este unul dintre cele mai mari mituri ale gastronomiei de lux. Rafinat, fragil si plin de savoare, numit si aurul negru al gastronomiei, este nelipsit in Haute Cuisine. Prima mea amintire despre caviar? Este una ce dateaza de dinainte de a avea orice experienta profesionala in acest sens. Ca multi dintre noi, primul caviar din viata mea nu mi-a placet, era prea sarat si prea uleios, in nici un caz un coup de foudre. Prima intalnire cu unprodus de lux, precum caviarul este esentala pentru a nu-l considera un mit nejustificat sau supraestimat. Pentru a-l aprecia cu adevarat, trebuie sa descoperim degustarea lui. Gustul adevaratului caviar, poate fi descris astfel: iodat, usor gras, marin, cu o nota predominanta de alune. Puristii genului in consuma fara artificii, fara instrumente ausiliare, direct din scobitura mainii. La fel ca si in cazul vinului exista o arta a degustarii caviarului. Acesta trebuie “simtit” cu buzele si cu limba mai intai, ca apoi sa explodeze in notele sale finale, in momentul in care atinge cerul gurii , rasfatand nestingherit papilele gustative.Trebuie sa ne lasam asediati lent, de savoarea caviarului si nu dintr-o data pentru a nu rata adevaratul gust. Nu punem direct lamaie direct pe caviar, deoarece tendinta acestuia de a se oxida rapid. De asemenea nu utilizam niciodata lingurita de argint pentru servirea caviarului. Cunoscatorii stiu ca este nevoie de materiale neutre, cum e portelanul, cristalul si sideful, care dau in plus un aer foarte sic momentului dedicat caviarului.

Negociere incheiata cu succes

In Romania, sturionul este protejat, pana in momentul speciile de sturioni vor fi protejate in Marea Neagra. De cand ma aflu aici, am avut ocazia sa vad caviar de contrabanda. Caviarul importat in maniera ilegala este transportat, conservat si ambalat in conditii nesigure. Se remarca prin mirosul si aspectul boabelor (uleioase, moi, sparte) si pot prezenta risc de otravire. Gustul acestuia era departe de ceea ce este caviarul cu adevarat. Si pregatirea caviarului este o adevarata arata, o procedura riguroasa – nu orice este “Petrossian.”

Masurile de protectie impuse sunt esentiale pentru generatile viitoare, astfel ca si copii nostri sa se poata bucura de acest patrimoniu. Cine si-ar fi inchipuit ca Franta poate sa devina “cealalta tara” a caviarului? Acest lucru s-a realizat datorita fermelor de acvacultura Sturgeon. Nimeni nu se astepta la acest lucru. Conditiile mediului permite si Romaniei sa creeze acelasi ferme. Suntem administratorii aceste naturi fantastice si trebuie sa ne gandim la generatiile urmatoare.

A chaqu’un son caviar…

A chacun son Caviar...


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Pacat ca ortografia e la pamant.

Reply

Frumos articol! un deliciu culinar..

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


8 × = sixty four