Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   468 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   326 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   730 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   988 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   395 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   384 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   457 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.148 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   633 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.671 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   333 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   8.997 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   786 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   517 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   403 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   266 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   620 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.163 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.483 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.217 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   521 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.498 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   2.687 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   532 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   655 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Ce fel de meniu am putea alcatui cu ajutorul produselor romanesti



David Contant  (Dec 2011)
124.768 Vizualizarivizualizari
44 Comentariicomentarii
537 placut 
7 displacut 

 

Mini-ghidul lui David Contant pentru aspirantii la stelutele Michelin (IV)


Nu exista printre restaurantele bucurestene prea multe care sa fie specializate in gastronomie de lux si asta si pentru ca prea putini furnizori pot da factura pentru ceea ce livreaza. Asta inseamna ca nu putem garanta trasabilitatea produselor si merge direct la sursa in caz de toxiinfectie alimentara. In schimb, in cerc restrans, pot garanta ca avem cu ce gati regeste odata cu venirea toamnei: vanat, ciuperci, gutui, pere si mere, nuci, varza, pasari de curte. Pentru mine, e extraordinar sa gatesc, asta creeaza momente conviviale si emotii intense. Cateva exemple: oua de ferma cu trufe, tocana de caprioara cu legume de gradina, cocos cu Feteasca Neagra, cartofi copti in zeama de carne, chiftele de stiuca de rau, raci in sos Nantua, prajituri cu nuca si pere de livada.

Insotesc tot acest meniu cu o Feteasca Neagra de la Domeniile Franco-Romane, pe care e obligatoriu sa o descoperiti. Iata cum putem transforma o masa de duminica intr-un adevarat festin, fara a avea nevoie sa importam nici un produs, nici macar pe cele lichide, folosind doar un strop de savoir faire culinar francez, dar cine s-ar plange oare de asta?

Acest pamant bogat si binecuvantat produce tot ceea ce trebuie pentru a face din bucataria romaneasca una recunoscuta si de ce nu chiar renumita. Dar, pentru ca asta sa se intample si in farfuriile voastre, in restaurante, trebuie sa mai asteptam…

Trufele din Transilvania si alte minuni ale Romaniei

Trufele cresc din abundenta in Transilvania. Va recomand sa petreceti acolo un weekend, alaturi de cautatorii de trufe si de cainii lor. Va fi foarte frumos, pentru ca veti descoperi peisaje magnifice. Cea mai mare parte din trufele romanesti sunt exportate in Franta sau Italia unde sunt vandute de patru ori mai scump.

Ma gandesc ca Romania a fost binecuvantata de Dumnezeu atunci cand vad vanatul pe camp sau stiucile, salaul, racii, hribii si zbarciogii, branzeturile, mieii de Paste, porcii crescuti la tara, pasarile de curte, crescute cu boabe, rosiile care pentru mine sunt printre cele mai bune din lume. Ca anecdota, pot sa va povestesc ca inainte sa vin in Romania nu mancam rosii pentru ca mi se pareau absolut lipsite de gust. Acum, o ratatouille gatita cu rosii din gradina mea are cu adevarat gust. Memoria mea afectiva se trezeste si ma trimite direct in copilarie cand bunica mea gatea acest fel atat de simplu, dar atat de gustos.

Ma infurii de-a dreptul atunci cand vad ca 70% din produsele de alimentatie folosite in Romania sunt importate din Olanda, Grecia sau Turcia. Romania are sansa de a avea produse minunate. De ce ar avea nevoie sa importe? In plus, trebuie stiut ca acele camioane care transporta produsele din strainatate creeaza o poluare inutila si cand aud toate discutiile legate de gazele cu efect de sera, ma gandesc ca ne iau drept prosti pe noi toti. Sa consumam la maximum din produsele locale si sa importam doar ceea ce lipseste in Romania. Aceste produse tratate intr-un mod complet daunator pentru sanatatea noastra aduc bucurie doar retelelor de mare distributie si in nici un caz taranilor romani.

Sa mancam ca altadata, sa respectam mersul anotimpurilor si vom respira mai bine!

Am facut eu insumi o incercare de a produce ulei din nuci romanesti. Rezultatul a fost foarte promitator si ma determina sa continui si cu fabricarea de sapun si alte produse de frumusete. Nuca este renumita pentru virtutile ei. Oamenii ar trebui sa stie ca nucile din Romania se vand pe pietele din Périgord, iar aceasta este o garantie a calitatii lor.

Intrebarea mea este de ce nu putem folosi aceste produse in Romania?

Crearea de marci DOC (Denumire de Origine Controlata) si fixarea unui caiet de sarcini ar putea duce la aparitia a noi locuri de munca in mediul rural care are atata nevoie de asta. Trebuie construita o identitate puternica din acest punct de vedere, pentru a reda increderea taranilor romani. Cei mai multi dintre ei traiesc cu mai putin de 200 de Euro pe luna. Cand ma plimb cu bicicleta pe drumurile de tara – si fac adesea asta – de cele mai multe ori neasfaltate, abandonate de fondurile publice, imi amintesc de lumea copilariei mele. Și asta ma inspira in crearea felurilor de mancare si ma determina sa spun ca de fapt, pana la urma, e o adevarata fericire sa stai departe de societatea de consum. Sunt atatea efecte benefice. Nu exista poluare, nici ingrasaminte chimice, poti admira sutele de hectare lasate in parloaga, berzele pe campuri, caprioarele care se aventureaza departe de padure si mai ales fluturii. De ce vorbesc despre fluturi, o sa ma intrebati. Ei bine, e simplu. Am facut aceasta descoperire acum 10 ani in Lozère, tinutul meu natal. Nu mai existau fluturi si aceasta situatie e una foarte grava, deoarece fluturii sunt foarte sensibili la schimbarile ecoclimatului si sunt primii care dispar din cauza ingrasamintelor chimice, a produselor toxice si in general a poluarii. Acest lucru demonstreaza ca lantul alimentatiei este intrerupt. Nu mai exista fluturi, nici arici sau vipere si tot asa pana ajungem, pe scara evolutiei, pana la noi, la oameni. Va invit sa descoperiti asta gandindu-va la copilaria voastra. Amintiti-va cum va placea sa alergati cu plasa de prins fluturi in mana. Veti constata ca azi nu mai e posibil sa faceti acelasi lucru, ceea ce e inspaimantator. Tot ceea ce descoperim ca fiind negativ trebuie schimbat in pozitiv.

Pamantul era inainte sanatos, nu cunoscuse practic niciodata aceasta agresiune chimica din partea cultivatorilor de cereale care sunt mai preocupati de dividendele lor decat de lumea pe care o lasam copiilor nostri. Din acest punct trebuie sa inceapa cultura bio si crearea marcilor, a DOC-urilor. Pamantul vostru e fertil. E suficient sa pui seminte ca sa dea roade. Spun asta pentru ca am facut-o deja in gradina mea.

Deschideti portile reprezentantilor vostri politici si mai ales pe cele ale deputatilor romani si europeni. Cereti fonduri europene. Creati proiecte pentru lume de maine. Daca deputatii vostri nu intuiesc potentialul regiunilor voastre, ii invit sa se plimbe in aceste zone cu ochii larg deschisi. Trebuie sa inteleaga ca nu se pune problema sa facem sa creasca iarba in desert. Dimpotriva, e mult mai simplu.

Fonduri, decrete, cateva legi, o carta de pus in aplicare si asa aventura incepe. Intarzierea pe care o aveti in acest moment va fi astfel recuperata. Fiti pionieri, aveti incredere in taranii vostri si in alesii vostri locali. In zece ani veti fi copiati de alte tari. Faceti turism ecologic, caci aceasta e adevarata reteta a turismului astazi. Copiii nu pot fi educati mai bine altundeva decat la tara, in preajma animalelor de ferma. Aici isi pot descoperi radacinile si originile. Taranii vor fi incantati sa va primeasca pentru ca sunt oameni primitori si veseli in ciuda conditiilor lor de viata spartane.

Pentru politicieni. Aveti ocazia unica de a lasa o urma de nesters a angajamentului vostru politic si de a fi recunoscuti pentru ca ati relansat o regiune, un sat, o comuna. Este timpul sa nu mai facem promisiuni electorale si sa actionati, sa va ganditi mai ales la locurile de munca ce se vor crea in jurul acestui ecosistem, ceea ce va face sa reinfloreasca frumoasele voastre sate.

Daca sunteti in cautarea unei idei, am eu una sa va ofer: luati o suta de hectare si creati acolo un loc pentru viata de maine, unde totul e natural, de la energie, electricitate, reciclarea deseurilor pana la constructia caselor si prepararea hranei. Gasiti voluntari motivati si creati acest prototip cu 50 de familii, pe termen lung. Veti vedea cum vor trai oamenii in armonie si cum stresul va fi diminuat, farar a mai fi nevoie de antidepresive. Veti vedea de asemenea ce inseamna sa nu mai mancati carne de la animale sau pasari crescute cu antibiotice. Copiii se vor juca si vor creste sanatos si vor intelege ce inseamna sa respecti natura. Am constatat, in meseria mea, ca o mare parte din alimente au suferit transformari. Exista o urgenta in acest sens si trebuie sa devenim constienti de asta. A te hrani bine inseamna sa ai o minte sanatoasa intr-un corp sanatos. (Ma iertati, visam pur si simplu si totusi, daca intr-o zi visul meu ar ajunge la urechile unui deputat…)

Concluzii

Gastronomia face parte din cultura noastra proprie si din viziunea personala care corespunde desigur educatiei si asteptarilor noastre. In ceea ce ma priveste, lupt pentru recunoasterea culturala a gastronomiei. Identitatea gastronomica a unui individ sau a unei tari se creioneaza prin intermediul abordarii pluriculturale, prin discursul gastronomic si prin definitia personala a Gastronomiei. Ideologistii acestui domeniu patrimonial au creat termenul gastronomism, supus de altfel atat criticilor, cat si elogiilor. Atata timp cat gastronomia este integrata pentru totdeauna in istoria umanitatii, ea este de fapt o varietate de bucatarii diferite, de optiuni diferite de a gati, fiecare cu originile si specificul ei.

Urmatorul articol al lui David Contant: “Meniuri pe care le-am pregatit pentru evenimentele mondene din Romania”

David Contant la ferma lui de la Contesti (click)



E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







eu sunt din zona fagarasului si am gasit anul trecut cu taica-meu niste trufe. habar nu aveam ca exista asa ceva si la noi. nici nu stiam cum sa le gatim, a trebuit sa cautam retete pe net. ff gustoase! :)

Reply

Bravo! sunt actiuni sustinute in timp – David Contant, bravo, un mare chef si un mare sustinator al produselor noastre, locale…poate nu bio, sau eco – ci pur si simplu naturale!

Reply

Intr-o lume suprapopulata e o utopie sa crezi asa ceva. Nu se reuseste obtinerea de hrana pt toti locuitorii planetei…asa ca hrana bio din pacate creste numarul muritorilor de foame. E un lux…Sigur ca este buna, sanatoasa…dar putina…Si iarna? Pomenim atata traditia…strabunicii mei in Baragan mancau iarna cartofi, fasole, carne in borcan…adica fix ce se considera acum nesanatos. Abia asteptau primavara sau vara pentru fructe. Povesteau de ani cu seceta, foamete crancena…zile de mancat mamaliga si slanina…Cei care tanjesc la asa ceva…nu stiu de fapt cat de greu se crestea si procura si producea mancarea…Ce face un producator de fructe daca nu stropeste si in anul ala fructele lui sunt mancate de omizi?? Noi cumparam de la altul, dar el pierde tot. Suntem chiar pregatiti sa mancam cum credem noi ca mancau stra bunicii nostri?? Incercati sa mancati o iarna numai ce se produce natural…fara o salata sau alt fruct decat mere tinute in beci…oare puteti?? Eu ma bucur cand cumpar in Ianuarie cirese din Chile..
Nu trebuie sa astept vara…sau in Mai, pepene verde…Tin minte greutatile alor mei cu mancarea…si va spun sincer ca cei care au o parere asa…romantioasa si nostalgica…de fapt habar nu au ce vorbesc. Vedem la tv ca faina alba nu e buna, ca zaharul nu e bun..ca aia ca ailalta. Strabunica mea facea placinta si dulceata.. cu faina si zahar!! Cand au devenit astea asa rele?? Cand a devenit omul ierbivor?? Cum s-a hotarat ca noi trebuie sa mancam numai seminte si germeni? Suntem vrabii? Oamenii la tara aveau de multe ori privatiuni alimentare ( mai ales iarna), porcul tot cu laturi era hranit, oamenii mancau si grasime si prajeli si faina…Ce credeti? Ca mancau houmous si faina de grau spelta si se fereau de gluten sau de chiftele? Mancau si sarmale si poale-n brau si icre sau tocana de porc..Sa intelegeti ca asa mancau oamenii pe vremuri. Utopia cu traiul ala idilic este o inventie…sau trairile noastre din copilarie si lipsa noastra de informare. Lumea nu va putea sa fie niciodata satula cu hrana eco sau bio…
Suntem invadati de bacanii, “bunataturi”, “ca la bunica”…etc…Daca stati un pic sa judecati va dati seama ca de fapt nu e chiar cum credem..Noi putem cumpara legume bio, ok…dar e o nisa…si asa va ramane mereu. Daca nu..vor fi si mai multe tari muritoare de foame…

Reply

    Comentariul meu e dur probabil…dar vorbesc sustinuta de argumente. Sunt in contact cu agricultura…. Nu tot ce credem ca e sanatos, chiar e..si nu tot ce credem ca e daunator..chiar face rau. Sa ne bucuram de gust, diversitate, posibilitatea de a alege…sa ne documentam din toate directiile…Sa fim.sanatosi nu inseamna numai sa mancam oua din piata( pastrate impropriu…oricum) sau legume crescute cu balegar ( care daca nu e bine pregatit devine toxic …si taranii nu prea au studii de chimie..), inseamna sa avem cu totul un echilibru. Nu murim daca iarna mancam 2 kg de rosii fara gust…sau soia modificata genetic…asa cum nici nu traim 120 de ani daca mancam numai pui nestresati hraniti cu boabe…dar pe care nu i-a vazut un veterinar si habar nu avem daca sunt sanatosi sau nu. Eu cand vad puii care ciugulesc pe sant…toate gunoaiele…si seara primesc o mana de porumb…ma face sa ma bucur ca exista magazin si Directie Sanitar Veterinara.. E important totusi sa ne raportam la realitate, lume moderna, evolutie, inventii..2014…Dar sa nu uitam echilibrul.

    Reply

      Hmm…intrebarea este Directia Sanitar Veterinara chiar trece pe la magazin?
      Sau trece doar pe la biroul sefilor sa-si ia plicul?
      Si apoi descoperim mancare stricata – noroc cu SRI ca mai vegheaza.
      In magazinele de proximitate e jale totala – produse expirate intre produse “proaspete”, toate “traditionale” care mai de care etichete din gradina bunicilor sau de pe pajisti innverzite, sau ingrediente care mai de care mai codificate, pe care cred nici inginerii alimentari nu le mai desifreaza..si uite asa dormim linistiti acasa ca totul e bun si natural. E jale, si taranii sunt izgoniti din piete, ca samsarii sunt liberi acolo, la supermarket e liber la inselatorie – oare copii copiilor nostri ce vor manca? Mancare din tub?

      Reply

Bravo David! Excelent
Munca ta in Romania este extraordinara

http://www.davidcontant.com

Reply

Povestea Omagiul Taranului Roman

A inceput la Carol Parc Hotel, am fost prin mai multe restaurante si ne-am bucurat alaturi de castigatorii Golden Chef Romania, la editia 2012, Piata 1 Mai si itinerariul nostru a continuat
Puteti descoperi expozitia “Omagiul taranului roman” difuzata pe tot parcursul lunii decembrie si povestea ce m-a inspirat pe Gusturi Naturale:

http://gusturinaturale.blogspot.com/

Reply

Super article
J’espere que nos ami Roumain vont enfin comprendre que quelques affaceristes se goinfre en faisant rentrer des produits etranger plus facile de cree des societe fantome a l’expoert pauvre de vous ingnorant.
vive le legumes roumain

Reply

Very great article.

Reply

Bravo mr. CONTANT

Reply

Amis Romains . Il est grand temps pour vous de ce reveillez .Non pas aux cuisiniers Francais de le faire. Stoper votre TV et regarder la veritee en face .Vous etes un troupeau de mouton.

Reply

Interesanta serie de articole. Pana si comentariile iscate au fost mult peste ceea ce poti citi in alta parte. A merit sa “pierd” timpul pe aici.

Plus ca acum, am inteles de ce nu pleaca DC din Romania, desi lucrurile nu functioneaza deloc: aici totul are gust. :)

Reply

Very inspiring! Multumim!

Reply

Hi,

With eco-gastronomic regards and an invitation to be more like us, in the Slow Food convivium of Bucuresti Valahia Gusturilor, located at The ARK!

Let’s not complain and join forces, we the Romanians! We need a food revolution in Romania.

No politicians will change attitude on their own from the support letting aside supermarkets, industrial agriculture, and food processing industry. MADR and dinosaur academia dream of overcoming the americans and others in terms of crop harvesting, while future or Europe and Romania stays in local products.

There is activity, join us for the revolution ! You can find now the Convivium Slow Food in Romania, such as Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor, Asociatia Grupul de Initiativa Radu Anton Roman, ECORURALIS, ADEPT, CIVITAS and others.

There is the Slow Food movement in Romania, which you find information here in http://slowfoodro.blogspot.com. Hundreds of people and thousands met on 10th of December for the Terra Madre Day. We in Bucharest, have organised a conference on ‘Eco-gastronomy” and a film-projection with “The Pig Business” at Libraria Bastilia. Two events dedicated to food and choices we make.

Also have appeared the artisans of food here and there, you only need to open eyes to see them. Consistent campaigns are in Romania libera about the fake wines, about lack of cultivation of local brands. Also in Evenimentul Zilei online myself I have signed some 15 articles in the Slow Food section about the support for traditional agriculture.

There is an enough large movement which supports the traditional agriculture and the wise decisions on issues of food.

Let’s create the critical mass, via various instruments and people: culinary bloggers, restograf.ro, Slow Food movement, debates, all going above the popular level of just hot to cook. The next level is “Good, clean and fair!”…So, where does our food coming of ?

Reply

Coming from the same background last position in France was receive 16/20 and 2 hart in the Gault Millau guide 2010.
I was in consulting for Market 8 After having meeting David in Bucharest in January 2011 we become good friend.
I clear agreed we is philosophy regarding the food happening today…

Bucharest is a wonderful city need talented chef to make this place to be recognize in gastronomic cuisine.

I alway think if you have good restaurant is a market place for traveler…

Keep the spirit !!!

Culinary regards,

Bruno Delamare

Reply

After a beautiful weekend at the country side, I am happy to see that our competition is on.
Once more thanks to Cesar for offering his support for this competition to take place.
And thanks to all the people interested by this topic. I see there are a lot.
There will be only one winner on this: the gastronomy and only the gastronomy.
“The most important is to participate”, Baron de Coubertain. I will add only may the best man win.

There is a new generation of talented chef in Romania, though media has no interest to promote them. Innovation and talent is now to be promoted. And the press should support this and not what we see now in the television. For example a gastronomic TV show in the heart of Romania should be a total success. Why not to put a show with the typical products of this country? The tradition and the culture on the Romainan territory – Moldova, Transilvania, Banat or Delta Dunarii. The new generation of chefs I believe are tired to see this kind of superficial shows. I know myself a few talented people that will be a total success in France for example. And I wish them all the best. My intention is to contribute to the promotion of this territory, the new gastronomy and the real talent. I am glad the Romanian culinary revolution started.
Culinary regards,
David Contant

Reply

si da o fi David un profesionist ….daca el detine parghiile legale sa faca asa cum trebuie e ok .nu toti le avem
eu personal ma aprovizionez de unde gasesc dar pentru produse treditionale ….ma duc la tara…de unde a inceput totul

Reply

    Bravo Vlad! si bravo dlui David Contant. Cat despre parghii legale, nu stiu cum o sa reusim in tara asta. Pentru ca nu se vrea ca pamantul romanesc sa fie promovat si sa ne bucuram impreuna cu taranii nostri de ceea ce Romania ne ofera.
    Dar pic cu pic se face mare! Ar trebui articolul asta sa fie trimis la Ministerul Turismului, Agriculturii si Culturii!
    Bravo!…

    Reply

      sa vezi cum taranii nostri lasa buruienile sa creasca pe camp sau cum stropesc legumele ca sa aiba ce vinde ( ca altfel vand legume mici si gaunoase..) ti-ar trece ideea asta. Acelasi idealism. Taranul alaasa cum il credeti voi…nu exista. Nici nu a existat. Tot taranii aia furau si de la CAP…din 50 incoace..

      Reply

va arat eu cum arata 9 porci crescuti la tara care au ajuns la mine pe masa de lucru
canati pastrama …soon on facebook
chiar daca nu e usor sa le face ca dureaza si cer un efort mai mare dar merita
afumativa singuri porcii ca in comert stim cu totii cu ce e egala “traditia”=preturi exagerate gust…?

Reply

Extraordinar! Pacat ca sunt prea multi romani la ora actoala care nu mai stiu cum arata un porc sau o vaca in viata, sau ce gust are o rosie adevarata.

Reply

Daniel.S. December 11, 2011 at 12:04 am
Buna seara tuturor…
Am citit,am cugetat si am ajuns la concluzia urmatoare:
David si alti expati care au venit in Romania au facut ceva din punct de vedere profesional( si aici sunt multe de discutat) ,dar ca si oameni este treaba lor ce fac.
Eu personal il cunosc si ca bucatar si ca om.
Nu am SA spun ceea ce unii stiu,dar va pot spune ca ca profesionist este mult sus fata de multi “Maestrii Bucatari ” din Romania.
Cred ca ar trebui SA privim si sa intelegem
Profesionalismul in bucatarie,ca doar de asta se VB,nu de ce a facut x si y ,nu?
Intr-un cuvant omul cand a avut ceva de demonstrat, intr-un anumit cerc….a demonstrat.

Reply

Reply

join the romanian culinary revolution…..:)

Reply

David Contant won the first “Golden Chef of Bucharest – Romanian Traditional cuisine – Rethinking tradition” in 2009! So, he knows what he is telling! Shame on those who criticize him because he put the “finger on injury” adica a pus punctul pe “i” ! Legislatia este stupida: nu se pot aproviziona restaurantele cu marfuri de la tarani, totul trebuie sa fie de la cash&carry, cu factura si certificat de calitate, cu termen de valabilitate si toate avizele sanitare si sanitar-veterinare!

Reply

    Ma iertati Doamna Gabrielea Berechet,cred ca nu ma insel in ce priveste urmatorul aspect: unul din ingredientele de baza folosit de Domnul bucatar David la mai sus mentionata competitie a fost “Homarul”,destul de romanesc acest Homar.

    P.S. Stiu ca ati inchis ochii si ati acceptat o derogare de la regulamentul concursului

    Reply

Great job, David! You see, “Nobody is a Prophet in his own country”! I said the true “Ell Dorado” is not in America is here, in this poor-rich country”! Whay do you think I started 3 years ago “Golden Chef of Bucharest – Traditional Romanian Cuisine – Rethinking tradition”? Because I knew the fabulous richness of taste and savory of its agriculture”! Also, I said: lucky one who still have roots at countryside”

Reply

    Domna unde traiti si mai ales in ce domeniu va desfasurati activitatea?Cum puteti scrie asa ceva?Exista in Romania produse romanesti competitive,inseamna ca nu stiti ce inseamna un restaurant sau cel putin bucataria acestuia?
    Domnu David fabuleaza,este o utopie povestea cu produse Romanesti,permiteti-mi sa reproduc:”Ma gandesc ca Romania a fost binecuvantata de Dumnezeu atunci cand vad vanatul pe camp sau stiucile, salaul, racii, hribii si zbarciogii, branzeturile, mieii de Paste, porcii crescuti la tara, pasarile de curte, crescute cu boabe, rosiile care pentru mine sunt printre cele mai bune din lume”.Ma apuca groaza pentru la Heritage Chef David spunea in gura mare ca produsele frantuzesti sunt singurele cu care poate lucra.Este ipocrit la faza asta.In cazul in care legislatia o sa permita,am putea sa cumparam de la producatori direct produsele agro-alimentare numai daca acestia vor indeplini conditiile sanitar-veterinare europene cu privire la acest aspect.Acestea sunt regulile jocului si trebuie sa le acceptam,astfel nu putem continua.Ca un exemplu,in Romania gasim pe piata produse romanesti(rosii si castraveti) de la producatorii locali doar in lunile mai,iunie si iulie,daca este un an bun fara calamitati),restul anului cu ce sa lucram?

    Reply

      Salut,

      Da, sunt probleme cu aprovizionarea cu legume si fructe de sezon, dar ati incercat sa faceti ceva, sa schimbati asta ? Exista mai multe organizatii in tara care militeaza de mai multi ani pentru agricultura traditionala, de exemplu miscarea Slow Food din Romania

      Reply

BRAVO!!!!
bravo pansy, bravo ciprian, bravo DAVID!

Reply

daca noi nu ,cine?daca nu acuma ,cand?

Reply

e un articol cu care sunt in mare parte de acord.Am vazut atatea emisiuni pe RAI uno,duminica despre fermele lor.Ba chiair le-am vazut la fata locului.La noi trebuie sa existe vointa politica pentru asta.Pentru ca oamenii astia,taranii agricultori,trebuie sustinuti si invatati in acelasi timp.Sustinerea se obtine cu politici dedicate !Am vazut si documentare pe discovery despre ce inseamna ferme bio,recunoscute ca atare de comunitatea europeana (erau in maroc fermele astea de legume).Era ceva de SF.In final au facut o analiza ,chimica,intre rosiile de pe piata frantuzeasca,alea de zici ca mananci hartie si rosiile bio si a reiest ca toata investitia e degeaba pentru ca parametrii chimici cred,aratau diferente minime.Acuma vin eu si zic ca parametrii de gust sunt evident diferiti.In concluzie,eu cred ca trebuie sa ne pastram agricultura noastra tananeasca,dar eficientizata.Din aceasta dilema nu von iesi.Anul asta,cu supraproductie de legume,am constat ca taranii vindeau multe rosii zise romanesti fara gustul aferent.Aici ne intoarcem la problema semintelot,a soiurilor.
Si evident in toata aceasta nebunie despre care noi ne spunem parerea,la mijloc e fermierul roman,mic,mare,dar mai ales mic,care trebuie stimulat nu de mine,nu de tine ci de politicile guvernamentale.

Reply

David,am sa il impart 365 de zile de azi inainte,Ciprian Tataru

Reply

Situatia in care este Romania cu agricultura poate fi transformata intr-un avantaj imens.
Ginditi-va numai la telefonia fixa versus telefonia mobila. Cei care nu au avut investitii imense in infrastructura de mijloacele fixe ale telefoniei fixe si au intrat direct in telefonia mobila au facut profituri enorme.
Agricultura bio, naturala, cistiga teren peste tot in tarile dezvoltate, dar reconversia de la agricultura intensiva, industriala, la agricultura bio implica costuri considerabile.
Ginditi-va ce avantaj are Romania fata de alte tari precum USA sau Germania, unde fermele sint foarte mari, foarte productive dar… se si produce “cu ajutorul unui intreg arsenal stiintific”.

Ce trebuie este un model de afacere sutenabila care sa genereze avantaje taranului, comunitatilor locale si consumatorului.

Reply

Sunt perfect de acord cu comentariile de mai sus si cu dl David! Inca o data BRAVO!
si ar fi tare bine daca am stii sa ne punem in valoare si mai presus sa valorizam pamantul romanesc. Sunt atatea lucruri frumoase de vazut si atatea produse de calitate pe care le gasim pe pamantul nostru!
Ce pacat ca trebuie sa asteptam sa vina altii sa ne spuna cate minuni avem la noi in tara! Articolul acesta este extraordinar si o chemare la care ar trebui sa raspundem cu totii…

Reply

sper ca acest articol sa va tezeasca si sa va aduca cu picioarele pe pamant , deoarece ce scrie David Contant are dreptate . Asa putem sa cumparam de la tarani nostri fructele si legumele , pecare iei le cultiva pentru noi.Artrebui sa dam o mare inportanta agriculturi Romanesti , deoarece folosind legumele noastre vom reduce di pretul unui meniu foarte bun si tot odata ii ajutam si pe agricultori nostri . Si cred ca se poate sadi mai multe soiuri de legume pe care celelalte state EUROPENE le au , iar noi romani nu le dam importanta . Asa cum spuneam romani au inceput sa manance si sa cunoasca mancarea buna pe care o prepara bucatari nostri si cei straini stabiliti la noi , si sa incercam sa nu mai fim SNOBI , ca nefacem rau singuri. De aceia vorbesc toate tarile de rau , de noi.

Reply

sper ca acest articol sa fie citit de cat mai multi oameni si asta se se vada in cateva luni in scaderea importurilor de alimente la sub 30% (si eu visez). Am stat in Olanda unde mi-am dat peste cap sistemul digestiv. Am supravietuit cu mancare importata din Romania de la mama si tata si cu un magazin turcesc…mai omenos. Este atat de important ce punem in gura. Pentru ca ma ocup de o lucrare de cercetare care are ca tema agricultura traditionala din zona satelor sasesti, pot spune ca politicile nu sprijina inca decat intr-o masura mult prea mica agricultura sustenabila. Dominante sunt cele care sprijina industrializarea si Romaniei ii este acum trasata soarta Poloniei care a aderat de ceva mai mult timp la UE. Urmaresc insa cu mare interes miscarile populare, de la firul ierbii si vad cum creste exponential interesul pentru hrana sanatoasa. Si chiar daca politicienii sunt, din pacate, prea ocupati cu lucrurile lor, noi “oamenii de rand” ne ocupam de hrana de zi cu zi si lucrurile se vor schimba. Da, avem sansa cea mai mare din Europa de a oferi hrana sanatoasa, in primul rand cetatenilor nostri si apoi vecinilor. Pentru ca INCA avem tarani si in fiecare zi cand merg la piata multumesc la 2-3 perechi de maini noduroase pentru rosiile alea cu gust si telina aia mica si parfumata. Si eu am suspinat de bucurie ca nu am intrat in schengen, haha! si l-am aprobat cu simpatie pe premierul olandez cand spunea ca fructele si legumele nu trebuie culese de romani ci de somerii olandezi. Asta nu inseamna ca sunt si egoista, provin dintr-o familie de fermieri si stiu cat de grea e munca “de jos”. Nu inseamna ca trebuie sa ne pastram taranii la fel de prost platiti si, de fapt, nici macar nu e vorba de bani…ci de demnitate, de faptul ca nu se simt apreciati, de faptul ca se perpetueaza ideea, stupida, ca a-ti pune palmele in pamant sau balegar e o rusine. Eu o vad ca pe cea mai mare libertate. A decide asupra sanatatii si, in ultima instanta, destinului tau. Da, “saracia” noastra este bogatia cea mai de pret pe care o ravnesc din ce in ce mai multi si se cumpara terenuri cu viteza luminii si hrana produsa se exporta. Sunt multe paradoxuri si abuzuri. Din mijlocul lor, sper sa reusesc sa aduc o contributie inspre o imbunatatire. Cat de mica.

Reply

    Merci for your comment. I invite you all to think about what this land can offer to us all and to challenge the consumism today.
    Our health is in danger and is the Nature that will save us. I invite you this debate about traditional produces vs. Great Distribution. Do we know what we are really eating? What is the mister behind this etiquette on the supermarket products? Culinary regards,
    David

    Reply

      Cher David,
      Vous avez ouvert un debat sur un sujet tres, tres, important. Quatre vingt quinze pour cent des Roumains et presque cent pour cent la classe politique est completement ignorante du grand tresors qu’ils possedent.
      Le fait que la Roumanie, et surtout la Transylvanie, a des vastes etandue de terre ou l’agriculture moderne n’a pas fait des ravages c’est quelque chose que tres peux des gens de la bas apreccient.
      Ils sont plutot enquietes que la terre est pas travaille de tout!
      C’est surprenant, mais se sont des personalites comme le Prince Heritier d’Angletere, et autres, qui doit venir leur ouvrir les yeaux sur qu’est qu’ils sont en train de perdre avec la modernisation sauvage de la campagne.

      A mon avis, et vu avec les yeux du quelqu’un qui est dans le monde d’affaires depuis des decenies, pour faire qua que se soit, dans cet sujet, il faut avoir un strategie integree, un vrais et bon plan d’affaires qui couvre les interets des toutes les “stakeholders” (ca je me rapelle pas comment se dit en Francais), les paysans qui gagne des revenue de misere, les consomateurs qui sont obligee autrement a bouffer toutes sortes des horreures degeulases, les communautes locaux qui on de mal a joindre les bouts et les autres.

      Parmi ces autres sont deux categories qui sont les plus dangereuses: la birocratie centrale, car la Roumanie est un pays bien centralise avec une birocratie super corrompu, et qui n’a aucune interet de faire qua que se soit sans se graisser les pattes, et les compagnies etrangeres, les grandes multinationales inclu, qui ont tout interet de ecouller toutes leurs ordures dans les pays en voie de development.

      A mon avis, jusqu’ils reussisent de developer un strategie integree, qui couvre entre autres les points que tu mentionne, ca va etre plutot difficile d’aboutir.

      Reply

        Merci beaucoup Mike B. What you say is completly true. Is strange that us as foreign people have to denounce the system.
        I believe Romainan people should join their forces and to speak their minds and to fight together. Sometimes they are too shy to acknowledge what are their rights and to ask to the government to protect them and to help them. There is the great potential and a great richness in this country. I fell inlove with this.

        It takes two to build and more to succeed.
        Open the eyes and your hart and start to build.

        Once more I want to thank to Restograf for giving us the possibility to put this debate online. And the chance to speak free and to encourage the people!
        Look at what happen to Nokia factory – do not be happy for small thing when you work for a treasure and you keep a treasure – which is your country!
        Culinary regards,
        David

        Reply

    da,asa este…ce tara frumoasa, pamanturi bogate si oameni alesi. Erau odata…mai sun si acum. Dar ne-au adus la disperare sa nu le mai vedem si sa nu ne mai bucuram. Multumim David, un articol frumos

    Reply

    In acest moment, acest articol a depasit 20500 de vizualizari si creste. Este clar ca multa lume este interesata, cel putin de a se informa despre aceste lucruri. Oare suntem pregatiti sa revenim la obiceiuri alimentare normale? Este greu, mai ales din prisma faptului ca unii dintre noi nu le-au cunoscut niciodata, ci doar am auzit ca odata erea altfel.
    In scop de constientizare a acestor valori, David Contant va organniza intre 12 novembrie si 12 decembrie promotia culinara “Micul Paris”, la restaurantul The Gang din Calea Floreasca 111-113.

    http://gusturinaturale.blogspot.ro/p/micul-paris.html

    http://www.facebook.com/events/list#!/pages/Micul-Paris-Little-Paris/298157020285521

    Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


× 4 = twelve