Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   730 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   442 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   851 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.266 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   464 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   446 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   507 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.260 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   695 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.957 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   382 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   9.344 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   927 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   622 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   458 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   310 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   674 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.210 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.699 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.523 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   631 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.636 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   3.393 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   608 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   730 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Cea mai buna bucatarie romaneasca boiereasca



George Butunoiu  (Jun 2014)
9.462 Vizualizarivizualizari
4 Comentariicomentarii
12 placut 
1 displacut 

 

Restaurant Zexe - bucatarie boiereasca romaneasca in BucurestiAm revenit la Zexe dupa mai bine de trei ani si l-am gasit complet schimbat. In bine, din toate punctele de vedere, si in primul rand in ceea ce priveste bucataria. Saloanele sunt cam la fel, cu decoruri opulente si cam ostentative care nu plac unora, mai ales dintre cei tineri, mai putin sensibili la cele din alte vremuri. Terasa, insa, arata mai bine, si acum tocmai lucrau la finalizarea unui acoperis retractabil, ca la Sangria, care va fi de mare efect. Le-am dat nota maxima la ambianta in primul rand datorita acestui acoperis, chiar daca as fi preferat sa vad mai multe plante in jur. Sper sa faca si asta, sa nu stau cu inima indoita ca le-am pus o nota prea mare, de au ajuns in capul listei noastre cu restaurantele din Bucuresti. Ce mai e deosebit la Zexe fata de alte restaurante romanesti este aranjarea meselor, cu fete de masa albe impecabile, groase, cu vesela si argintarie de casa boiereasca.

Cei de la Zexe spun ca au bucatarie de zahana, si chiar asa isi si spun, Zahanaua Zexe; sau, mai exact, Restaurantul Zahanaua Zexe, ceea ce suna cam ciudat, totusi. Sunt pasionati de bucatariile vechi, incearca sa readuca in farfurie feluri de mancare faimoase in vremurile lor, insa care acum sunt putin folosite, in special datorita greutatii de a gasi acele produse si materii prime. Am vazut la ei pe site si termenul “arheologie culinara”, care m-a facut sa zambesc, chiar daca l-am luat cat se poate de in serios.

Nu mai este foarte clar la ce fel de bucatarie ar trebui sa-l punem acum pe Zexe. Am lasat “bucatarie romaneasca”, asa cum a fost si pana acum, cu mentiunea pe care am facut-o de la inceput ca la Zxe gasesti mancare boiereasca, nu traditionala, taraneasca, asa cum e in multe alte rastaurante cu specific romanesc din Bucuresti. Insa am adaugat si bucatarie urbana, pentru ca ei isi definesc conceptul culinar prin doua mari directii (cicluri):

1. Ciclul Mancaruri Uitate – Restituiri. Operatiunea de arheologie culinara inteprinsa aduce pe lista cateva retete vechi; importanta este si reintroducerea in nomenclator a unor piese de rezistenta din BUCATARIA ROMANEASCA de sfarsit de secol XIX, cum ar fi racul, caracatita, porcul de Mangalita sau claponul.
2. Ciclul Mancaruri romanesti pe cale de aparitie. Bucataria Romaneasca trebuie sa redevina dinamica si creativa. Precum inaintasii la epoca, am luat materii prime dintr-o alta geografie incercand sa la preparam conform Gustului National. Vom continua.

Bucatariile mari au, de regula, trei segmente: bucataria traditionala, bucataria fina si bucataria contemporana, urbana. Aceasta din urma tinde sa devina, mai degraba, o bucatarie urbana globala, “democratica”, odata cu globalizarea si cu imposibilitatea mentinerii secretelor din cauza Internetului. Va fi o bucatarie urbana cu cateva tuse specific nationale, insa nu intr-atat incat cineva sa ajunga sa-si revendice o noua bucatarie numai pentru tara lui.

Bucataria romaneasca nu a avut, si nu are o bucatarie fina asa cum au francezii (Grande Cuisine), italienii sau altii (nu multi). Noi am avut bucataria boiereasca, ceva intre cea traditionala taraneasca si o bucatarie fina, care s-a prelungit si pe vremea comunistilor in cateva dintre restaurantele mari ale vremii. Dupa Revolutie a fost aproape de tot uitata. E mai greu de facut, e laborioasa, cere produse si ingrediente pe care nu le gasesti in supermarket. Asa ca ne-am procopsit cu bucataria “traditionala romaneasca” de supermarket si cu noii veniti, restaurantele italienesti (tot de supermarket si ele, cele mai multe) si cu celelalte pe care le stim acum cu totii.

Sunt putine restaurante cu specific romanesc in Bucuresti care chiar fac bucatarie romaneasca boiereasca. Palatul Stirbey de la Buftea si Lacrimi si Sfinti, al lui Mircea Dinescu, o fac destul de bine, si ei, si se straduiesc sa fie creativi. Si mai sunt si altii. Zexe merge si mai departe. Pe langa bucataria romaneasca boiereasca, incearca sa se ocupe si de cea urbana, sa o defineasca si sa o contureze, cat de cat, si sa-i dea ceva specific, legat de produsele si de traditiile noastre nationale. Stiu ca se straduiesc destul de mult sa faca lucrurile cat mai bine si cu cat mai putine compromisuri. Cauta cele mai bune produse, au si o fabricuta in care isi prepara ei singuri tot ceea ce altii cumpara de la supermarket. De asta le-am pus nota maxima la mancare, chiar daca mai au multe, foarte multe de invatat din secretele si tehnicile marilor bucatarii fine, pe care nu au cum sa le ocoleasca, chiar daca fac alte feluri de mancare. In fond, chiar pentru asta am facut Restograful, sa-i incurajam pe cei care inteleg si fac lucrurile asa cum vedem la Zexe, si care si reusesc sa progreseze zi de zi, chiar daca mai au mult pana acolo unde si-au propus sa ajunga.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Eu am mancat f bine la Zexe; intr-adevar mi s-a parut unul din cele mai bune restaurante cu specific romanesc.

Reply

Este adevarat,”maestre”?

Reply

Cu tot respectul, Domnule Butunoiu…
De ce nu ati postat si comentariul meu?
Era o mica recenzie, nepatimasa, dar reala cu privire la cum stau lucrurile, de fapt, la Zexe.
Daca ati fi integru si obiectiv, cu coloana vertebrala si papile gustative calibrate onest, le-ati spune si Dvstra oamenilor realitatea: Zexe este un dezastru culinar, cu preturi aberante si nu cei de acolo nu au nicio jena sa te fure.
Ati gustat fois gras-ul / ficatul ordinar, Dle Butunoiu? Ati platit 44.00lei pe 100gr de asa zisa ceafa/talpa de mangalita? Sau poate v-au placut micii din carne misterioasa si condimente la plic in exces? Sau poate maduvioarele la gratar, cu pielita de guma de mestecat, aruncate ca niste viermi pe farfurie?…
Un om de calibrul Dvstra sa propavaduiasca ipocrizia…pacat!

Reply

    Intrase direct in Spam, acum l-am gasit si l-am recuperat. Singurul lucru care ti-a trecut prin minte a fost ca ti-am sters eu comentariul, din ipocrizie sau mai stiu eu din ce motive… Sa-ti fie de bine, nu am de gand sa polemizez sau sa dialoghez mai mult de atat cu tine. GB

    Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


two × 9 =