Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.403 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   911 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.464 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.946 vizite  1 comentarii   1 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   693 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   796 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   738 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.715 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   928 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   3.705 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   698 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.359 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.481 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   954 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   669 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   499 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   890 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.113 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.358 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   4.666 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   914 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   2.073 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   5.822 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.028 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.025 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Cel mai sofisticat loc din Romania



George Butunoiu  (Apr 2011)
93.219 Vizualizarivizualizari
34 Comentariicomentarii
165 placut 
9 displacut 

 

Batrana Casa din strada Polona, langa Gradina Icoanei si Parcul Ioanid, a vazut si a suportat multe. A fost construita prin anii 30 de catre Aretia Tatarescu, dupa planurile si cu banii ei, in timp ce barbatul ei era ocupat cu cariera politica. Gheorghe Tatarescu nu a fost bogat, desi provenea dintr-o veche familie de generali. A facut Dreptul, dupa care si-a luat doctoratul la Paris cu o lucrare despre regimul electoral si parlamentar din Romania. A intrat de tanar in politica, fiind remarcat si promovat de catre Ion I. C. Bratianu, apoi de catre Regele Carol al II-lea. A fost Membru de Onoare al Academiei Romane, iar in cariera politica Presedinte al Consiliului de Ministri (prim-ministru) si Ministru al Afacerilor Straine.

Casa e un mic palat in stil neobrancovenesc, pe 5 niveluri: subsolul era pivnita, demisolul cuprindea bucatariile, spalatoria, depozite si garajul. La parter era cabinetul aghiotantului, chiar la intrare, apoi cabinetul privat al ministrului, atunci cand lucra de acasa. Mai erau o sala mica pentru discutii private si cele doua saloane; unul foarte mare, in care aveau loc receptiile, si unul mai mic, in care aveau loc intalniri, mese si in care de multe ori se tineau sedinte ale guvernului si consiliile de razboi. Piesa centrala de décor din salile de jos era un semineu monumental din piatra, sculptat de Milita Patrascu. Si ancadramentele usilor de la parter sunt tot din piatra, tot un cadou al Militei Patrascu pentru ei. Au mai fost cateva lucrari ale cunoscutei sculptorite, dintre care o mare banca din piatra la intrare, care au disparut, insa.

La etaj erau dormitoarele: al Tatarestilor si al celor doi copii ai lor, Sanda si Tudor. Tot la etaj erau si camerele de oaspeti, cu o mare terasa acoperita (dar nu inchisa). La mansarda erau, de asemenea, cateva camere mici. In fata era gradina cu flori iar in spate o curte mare imprejmuita de ziduri, pavata cu piatra mare de rau si cu multi copaci batrani.

Regele era un musafir frecvent al familiei Tatarescu si se amuza adesea venind neanuntat, mai ales pe la orele de pranz si cina, asa ca Aretia Tatarescu avea tot timpul un loc liber la masa si tacamuri pregatite. “Cine suna la usa?” “Sunt eu, Regele!” “Sigur, poftiti va rog!”.

In 1947 Gheorghe Tatarescu a fost alungat din guvern de catre comunisti si de catre rusi, iar in 1950 el si familia sa au fost arestati. Casa a fost confiscata. Pe atunci, Sanda Tatarescu, fiica lui, era deja casatorita cu Ulise Negropontes, avocat, si avea doi copii mici. Li s-au dat doua ore ca sa-si ia cateva lucruri, insa numai haine si hartii, nu si mobila sau orice altceva de valoare. Doamna Sanda Tatarescu-Negropontes a fost condamnata la 5 ani de inchisoare. Si dupa ce a iesit din inchisoare a fost de multe ori ridicata de Securitate si interogata zile la rand. Nu a vrut sa plece din Romania, desi a avut ocazia sa faca asta mai tarziu, pentru ca toti ceilalti din familie plecasera deja. Ramura Negropontes, mai ales, a ajuns foarte influenta si puternica, cel mai celebru fiind, probabil, John Negropontes, seful peste toate serviciile secrete ale SUA in administratia Bush. Doamna Sanda Tatarescu-Negropontes a trait din salariul ei de functionar la fisc si din lectiile de franceza pe care le mai dadea pe furis.

In Casa din strada Polona s-au aciuit comunistii, iar Revolutia din 89 a prins-o ca sediu de ceva corp diplomatic, stateau niste egipteni acolo. Dupa vreo 10 ani de lupte cu “noii salbatici”, cum le spunea Doamna, a reusit sa-si ia Casa inapoi cu ajutorul unui comunist cu remuscari, ce a putut sa restituie mai multe astfel de proprietati dandu-le in schimb cate o casa pe gratis celor din guvern care manuiau pixul cu aprobari. Pana la moartea ei, in 2009, Doamna Tatarescu-Negropontes a ramas apropiata de acest fost comunist si l-a lasat sa-i administreze “asseturile”.

“Dna Sanda” nu avea bani sa-si refaca batrana Casa, asa ca fostul comunist a inchiriat-o unui turc pentru a deschide un restaurant. A avut o mica faima acel restaurant turcesc – Pasha ii spunea – mai mult din cauza Casei decat a mancarii. Era un restaurant discret si sunt convins ca turcul nu a avut niciodata vreo autorizatie de la fisc sau de pe la cei cu sanitarele ca sa faca un restaurant acolo. Si nu cred ca aceia care au mancat la Pasha ar vrea sa afle vreodata cum arata ceea ce nu vedeau ei, adica bucatariile si magaziile…

La sfarsitul lui 2005 turcul a lasat cu greu “prada” din mana, desi contractul ii expirase. Casa a fost preluata de un grup mai mare de oameni de afaceri pentru a deschide Heritage, un restaurant cum nu mai fusese pana atunci in Bucuresti. Erau 22, printre care am fost si eu.

Se parea ca, in sfarsit, vin vremuri mai bune pentru batrana Casa. S-a investit foarte mult acolo, a fost complet renovata, s-au schimbat toate instalatiile. Fiind un monument istoric, a trebuit ca absolut totul sa ramana intact si orice conductea, mai ales cele pentru aerul conditionat, sa fie trase numai prin interiorul zidurilor, sa nu iasa absolut nimic la suprafata, nici macar un coltisor.

Insa de blesteme nu se scapa chiar atat de usor… A aparut un arhitect, platit sa se ocupe de amenajare. S-a uitat el de jur imprejur si a ajuns la concluzia ca cel mai potrivit décor ar fi unul oriental, japonez. Cu greu l-am oprit sa nu astupe semineele si sa puna un bar in fata celui monmental, din salonul mare, cel sculptat in piatra de Milita Patrascu. Insa cel de la etaj, de unde era camera copiilor, nu i-a scapat. L-a acoperit cu un perete de rigips, daca nu cumva l-a si demolat cu totul inainte de a face asta, asa cum se tot vorbea pe acolo. Cred ca nici acum Patriciu nu stie ca in vinoteca lui, in spatele peretelui care suna a gol cand il ciocanesti cu degetul, se afla un semineu.

Apoi dl arhitect a studiat cu atentie basorelieful din salonul mic, cel facut tot dupa schitele Militei Patrascu, dupa o simbolistica data de Aretia Tatarescu. Si a ajuns la concluzia ca e un “kitsch ordinar” (sic!), asa ca intr-o zi am gasit un perete de rigips si in fata lui. Zidul de rigips era pregatit pentru decorurile din schitele de mai jos, cele cu paravanele japoneze, care fusesera deja comandate. Bine macar ca nu a dat jos basorelieful cu ciocanul… Am luat niste muncitori si noaptea am dat jos acoperisul de rigips. A facut un scandal monstru arhitectul, insa nu a mai indraznit sa-l puna la loc. In schimb, a dat tot basorelieful cu var, ca sa nu se mai vada decat daca te apropii de perete.

Avea o imaginatie debordanta arhitectul acela… A umplut Casa cu tapet de hartie, unul chiar in salonul mare, la intrare. Tapet scump, e drept! Apoi a pus lampi, lustre si veioze de plastic peste tot, chiar si pe mese. Si scaune de plastic, insa nu oarecare, ci unele de cateva sute de euro bucata. Cele din poze.

Insa creativitatea lui ne-a coplesit cand ne-a umplut de fundite, de canafei, de pernute si, mai ales de perdele si draperii roz si crem. Dar nu de orice fel, ci din acelea de voal si de dormitor. Mari, lungi, tarandu-se pe podea… Pana si in gradina a vrut sa ne puna perdelute. Pe cele albe, din schita.

Nu descriu acum in detaliu cum ar fi aratat Casa Tatarescu daca arhitectul ar fi fost lasat sa-si valorifice la maximum talentul lui debordant. Chiar si asa, ce a iesit tot lui i se dsatoreaza, si cei care au fost la Heritage inainte de a se inchide stiu despre ce vorbesc.

Pana la urma, Patriciu a cumparat actiunile celor mai multi dintre fostii actionari (inclusiv pe ale mele, au ramas doar cativa dintre cei vechi) si s-a apucat sa faca ceea ce trebuia demult facut. Noii arhitecti si decoratori au readus lucrurile la normal si redeschiderea Heritage-ului din aprilie 2011 a aratat o alta fata a Casei. Chiar si asa, cu niste canapele de inox in cabinetul si biblioteca lui Tatarescu. S-au folosit materiale scumpe, de buna calitate, se vede de departe. Nu ni s-a dat voie sa facem poze, asa ca va trebui sa dati o fuga pana la Heritage ca sa vedeti cu ochii dumneavoastra ce a iesit.

A fost schimbat si mobilierul, au fost aduse mese si scaune elegante, de mare calitate si ele. Casa a fost decorata cu lucrarile lui George Fikl, un pictor suprarealist nu foarte apreciat de ceilalti artisti, insa care are destul succes comercial, lucrarile lui se vand bine si cu preturi destul de mari.

Vad ca a fost schimbata si sigla Heritage-ului, cea veche, foarte eleganta si aristocratica, a fost inlocuita cu una banala, studenteasca, cu font tehnologic. Cine stie ce-or mai fi vrut ei sa semnaleze sau sa comunice cu asta…

“Dormitorul copiilor” de la etaj e acum o vinoteca frumos amenajata, cu cele mai bune vinuri din lume in ea, iar celelalte camere de la etaj au fost transformate in saloane private, gen club, cu biblioteci, fotolii si masute adecvate. Barul de jos, din salonul mic, a fost desfiintat, acolo fiind tot mese mai mici, de lounge. Basorelieful e unde si cum trebuie sa fie.

Tacamurile sunt din argint msiv iar vesela e Bernardaud, din cate am inteles, unul dintre cele mai fine si mai scumpe portelanuri comerciale din lume.

Insa cea mai spectaculoasa schimbare la noul Heritage e conceptul gastronomic, evident. Primul chef al Heritage-ului, David Contant, a lucrat si el in mai multe restaurante de 3* Michelin, printre care si cel al faimosului chef francez Georges Blanc, caruia i-a fost sous-chef. Mancarea lui David a fost iesita din comun, intr-adevar, si multi dintre cei care au mancat la primul Heritage, chiar si o singura data, isi amintesc de ea si dupa ani de zile. Dupa ce a plecat David Contant, a fost adus alt chef francez. Acesta facea, insa, o mancare de-a dreptul lamentabila, daca e sa o comparam cu cea a lui David Contant,  sau cu ce se face acum.

Dupa ce l-a dat afara si a bagat restaurantul in renovare si in schimbare totala, Patriciu a reusit sa-l convinga pe Juan Amador sa se asocieze cu el in noul Heritage. Amador e unul dintre cei mai faimosi chefs ai lumii, care are un restaurant de 3* Michelin in Germania. Pentru cine nu stie, sunt mai putin de o suta de restaurante de acest fel in Univers, dintre care 23 in Franta…

Juan Amador e un mare creator si un promotor al bucatariei moleculare moderne. El e arhitectul gastronomic al noului Heritage. A conceput meniurile si a ales toate produsele si ingredientele, pana in cel mai mic detaliu. Chiar si apa minerala e aleasa de el, e cea pe care o puteti bea si in faimoasele lui restaurante. La fel si vinurile, evident. Amador vine de vreo doua ori pe luna la Bucuresti pentru a se asigura ca totul arata la fel ca in marile restaurante ale lumii, in restul timpului fiind legat in permanenta cu bucataria printr-o camera video. La Bucuresti a trimis o echipa de bucatari, de top si ei, care lucreaza efectiv aici. Ei fac mancarea si nimic nu ajunge in farfuria clientului fara girul lor. Am inteles ca actualul chef, Joerg (sau asa ceva), va fi inlocuit peste o luna cu altul trimis tot de catre Amador direct, din echipa lui.

Cei care au mancat chiar si o singura data intr-un mare restaurant cotat cu o stea Michelin, ca sa nu mai vorbesc de cele cu doua sau chiar cu trei, stiu despre ce e vorba. Ceilalti nu vor sti niciodata, pe oricat de multe pagini ar citi ei despre asemenea mancaruri, descris de cineva care a apucat deja sa guste.

Din acest punct de vedere, Heritage e cel mai sofisticat loc din Bucuresti. Si din Romania, fara indoiala. Si chiar trecand cu mult peste granite, pentru ca nu mai poti trai o astfel de experienta, din cate stiu eu, nici in Ungaria, nici in Polonia, in Bulgaria sau chiar in Austria, in Grecia sau in alte tari mai bogate. Doar la Kiev mai auzisem ca ucraineanul cel mai bogat din tara si-a pus ambitia sa-l aduca pe Joel Robuchon (tot un fel de Juan Amador) ca sa-i faca un restaurant direct de 3* Michelin, sa nu se mai incurce ei si cu stelele “intermediare”. Si la Moscova mai gasesti asa ceva, evident…

Sunt trei meniuri fixe la Heritage: Clasic, Evolution si Vegetarian. Pe cel de-al doilea se pare ca si-a pus cel mai mult amprenta Juan Amador prin retete originale si alaturari surprinzatoare de produse si gusturi. Deocamdata nu se poate comanda cate un singur fel de mancare, ci numai meniuri intregi din cate una din cele trei categorii de mai sus. Un meniu complet are aperitiv, feluri princilape (1, 2 sau 4) si desert, la preturi fixe de 240, 390 sau 550 de lei, respectiv, din oricare ai comanda. Daca luati si un vin bun sau alte bauturi, o masa in doi poate trece usor de 1,000 de lei, asa ca verificati-va bine cardul inainte de a ajunge la Heritage. Cand faceti rezervarea veti vedea ca vor insista destul de mult sa alegeti deja unul dintre meniuri si sa le spuneti din vreme, ca sa se pregateasca. Sa nu fiti surprinsi, e normal, cred ca putini isi inchipuie cat de mult se munceste la o astfel de mancare.

Cu serviciul cred ca vor avea cateva probleme, desi nu foarte mari. Insa clientii vor sta cu ochii pe ei, mai ales cand isi lasa o buna bucata de salariu acolo. Eu cred ca pentru oamenii care conduc Heritage-ul, culmea client service-ului e garantata doar de o hartie de la Liceul Viilor. Atat, si nimic mai mult! Pentru ca altfel nu vad cum de ar putea angaja doi oameni care nu si-ar avea locul nici intr-o pizzerie, daramite intr-un astfel de loc. Tot de aceea cred ca si cei doi chelneri excelenti au ajuns acolo mai mult dintr-o intamplare si nu pentru ca cineva de la Heritage chiar isi da seama de ce sunt intr-adevar buni, ca au reflexul de hospitality si de client service in ei, ca fac lucrul acesta cu bucurie si chiar cu mandrie.

Pentru cei care nu au fost la Heritage sau la vreun alt astfel de mare restaurant, prima vizita va intra, fara indoiala, la capitolul “cultura generala”. Nu poti vorbi despre asa ceva pana cand nu ai fost acolo, cel putin o data.

Casa Tatarescu in imagini (click pentru a deschide fisierul)

Vechea sigla Heritage

Noua sigla Heritage


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Cam tarziu am descoperit articolul. La Heritage n-am apucat sa merg si regret foarte mult si pentru acest motiv si pentru ca s-a inchis. In anii’70 in cladirea a functionat Comitetuul de Stat de Lupta pentru Pace .Am ramas cu o curiozitate, cin sa fie “comunistul cu remuscari” care a dispus restituirea imobilului din Polona si probabil si a celui din Floreasca-fost Restaurant al Sindicatelor ? In anii ’80 Doamna Sanda Tatarescu Negropontes preda limba franceza la o Gradinita din zona Domenii-Strada Campina, nu cred ca se putea face asa ceva “pe furis” chiar daca se recomanda doar cu numele din casatorie.

Reply

pacat ca l-au inchis. dar bine ca am apucat sa merg, si acu imi aduc aminte de patul de dovlecel impletit…

Reply

Stele Michelin nu vedem noi degraba in Romania. Nu pentru ca ar merita cineva ci pentru ca Michelin nu publica in curad Ghid pentru tara noastra . De doi ani a retras si ghidul Austriac lasand fara ” stele ” , adica nementionate , restaurante foarte bune , ( restaurant cu doua stele) . Mai apar doar Viena si Salzburg intr-un ghid separat cu Orase Europene . In acel ghid apar si cele doua restaurante din Budapesta

Reply

de ce nu aduce si ospatari de la restaurantele lu ala din franta?ca sa nu plateasa mii de euro nu?prefera sa angajeze fraieri de la viilor pe 700 de lei pe care nu-i da la timp.
am zis eu ca sinteti homo popo doppo toti
sa vezi ce vars ciorba pe voi

Reply

adica ai ceva cu ospatarii de la viilor,bulangiule?daca te prind pe undeva la masa ai belit-o homosexualule!

Reply

pai atitea basini si asa ieftina mincarea?pai poate orice strungar sa-si permita sa mearga acolo o data pe luna.cred ca e restaurant de homosexuali de fapt

Reply

Stimate d-le George,citesc cu mult interes articolele dvs. si chiar sunt placut surprins de continutul lor.
Cu permisiunea dvs. am sa fac urmatoarele referiri la ce tine de partea de bucatarie.
Stelele Michelin si numele Bucatarilor care le-au obtinut prin munca asidua nu sunt totul,nu sunt cheia succesului unei locatii noi,fie ea cu un buget f mare,cu o vinoteca unica si multe altele.Clientii sunt cei care determina si influenteaza decizia inspectorilor Michelin in timp,nu de pe o zi pe alta.Indiferent cat de spectaculos si-ar dorii propietarul sa fie un restaurant,fara clientii din sala va ramane un spatiu destinat activitatii de alimentatie publica.
In prezent in cadrul acestei bresle a bucatarilor si ospatarilor circula un motto, “we don’t run for stars,we look for happy customer”(nu alergam pt stele michelin,ne intereseaza doar clientii multumiti).
Lumea aceasta a restaurantelor “fine dining” este o lume asemanatoare lumei modei,care este influentata in mod direct de consumatori,este fluctuanta si mereu in cautare de nou si sectaculos.Datorita lor,a clientilor, restaurantele acestea primesc ca o incununare a prestantei continuue de inalt nivel o stea michelin.
Este ne potrivit sa acordam “Lauri” si sa comparam restaurantul “Heritage” la acest moment,cu cele din prestigiosul ghid Michelin,chiar daca in bucatarie este celebrul bucatar Juan Amador”.E timp pt toate dar mai ales pt formarea de clienti pt aces gen de bucatarie” moleculara”.Sunt convins ca 75% dintre clientii care frecventeaza restaurantele din Bucuresti prefera bucataria clasica si cea modern contemporana,10% fast food 5% fusion restul de 10% imi permit sa sper sa fie pt aceasta forma de bucatarie”moleculara”Personal am lucrat cu Herve This si Pierre Gagnaire si nu este usor deloc pe o piata noua si ne cultivata in ceea ce priveste bucataria si gustul pt nou.
Cu stima CM

Reply

    Mancarea de la Heritage e de nivelul celei de la restaurantele cu stele Michelin, si nu doar la nivelul celor cu o stea, ci chiar cu mai multe. Cat despre restul, da, ai dreptate, nu are nicio legatura clientela de la Bucuresti cu cea de la Paris sau din alte locuri. Si nu merg oamenii de aici si de acolo la astfel de restaurante pentru aceleasi motive.

    GB

    Reply

      Nu mi-am permis sa subestimez mancarea de la restaurantul Heritage sub nici o forma,nu contest ca nu ar fi la nivelul restaurantelor din ghidul michelin,dar pana la proba contrarie stelele michelin se obtin una cate una in decursul unei perioade de cel putin 3 ani.
      Cu stima CM

      Reply

        :) … o sa pun in cateva zile pe Restograf un articol despre sistemul de clasifiare Michelin si despre cum se obtin aceste stele.

        GB

        Reply

          Dvs scrieti despre sistemul de clasificare si despre cum se obtin primele doua va scriu eu.

          Reply

            Nu le scriu eu, ca nu sunt specialist, insa a scris David Contant unul, pe care o sa-l pun pe site saptamana viitoare. Daca acrii un articol pe aceasta tema, sau pe oricare alta, ce ar putea fi de interes pentru cititorii nostri, te rog sa ni-l trimiti, il publicam cu placere.

            GB

            Reply

        stelele michelin se pot obtine si cate doua sau trei o data totul depinde de nivelul restaurantului locatia serviciul etc… Dar nu uita ca pana la urma totul e un buisness. Stelele sunt distribuite restaurantelor din tarile une ghidul se vinde. De ex. Japonia une tokyo a depasit Paris, fiind orasul cu cele mai multe restaurante gastronomice cu stele michelin.

        Reply

Si mie mi se pare cel mai sofisticat restaurant din Bucuresti .. nu zic de locatie si de zona .. dar si mancarea , cum arata , cum e prezentata si de cine este pregatita.. din pacate nu suntem obisnuiti cu ideea ca pretul separa calitatea serviciilor si a preparatelor iar vremurile prin care trecem ne fac sa nu ne permitem sa ajungem des in astfel de locatii. Deci bravo pentru Heritage …

Reply

frumos si interesant articol. Nu cunosc locatia dar mi-ar placea sa ii trec pragul intr-o buna zi. Deci am o noua pozitie pe lista de dorinte. Felicitari celor care au dezvoltat ideea website-ului.

Reply

Domnule George Butunoiu, pai nu dumneavoastra ati fost cel care s a implicat in amenajarea restaurantului?, nu acum bineinteles ci la inceput? Din cate stiu tocmai Dvs ati mascat cu un perete de rigips, acel superb semineu din Vinoteca. Cat despre mobila de baie a dmv de la Galati ce sa mai zicem?.

Reply

    M-am implicat, insa aveam numai 20% din decizie. M-am luptat pe viata si pe moarte cu arhitectul ala, insa cu cei 20% nu am reusit sa-l opresc sa acopere semineul. Cam asta a fost…

    GB

    Reply

      Trebuia sa-l trimiti inapoi la scoala pe arhitect deoarece nu stia nimic despre aceasta casa si nici macar nu s-a documentat…
      In primul rand ar fi trebuit sa afle ca arhitectul Alexandru Zaharia a proiectat aceasta casa si in al doilea rand nici macar nu a inteles vreun aspect al arhitecturii de influenta Toscana sau Florentina…in nici un caz Brancovenesc. Dumneavoastra va doresc numai bine si pe viitor alegeti oameni dupa merit nu dupa buget 😉

      Reply

Nu va contest aprecierile in materie de gastronomie, insa tin sa va contrazic in privinta amenajarilor interioare. Primul arhitect a fost desigur grosolan in interventii, insa nici a doua echipa nu a excelat din pacate. Mobilierul este lipsit de gratie si banal ca linie, iar corpurile de iluminat sint stridente ca material si forma.
O asemenea casa (care are unele calitati arhitecturale fara a fi neaparat monument) ar fi meritat un arhitect cu multa experienta in genul acesta de lucrari. La fel ca si chef-ii adevarati, astfel de specialisti sint foarte rari, iar in Romania absolut inexistenti.
Felicitari pentru site; astept cu nerabdare urmatorul articol!

Reply

    Nu am scris foarte laudativ despre noile amenajari de la Heritage, desi e o diferenta foarte mare intre ce era inainte si ce e acum, in avantajul celor de acum, evident. Conceptul e unitar, toate lucrurile de acolo sunt de buna calitate. In afara de canapelele cu picioare de inox, nu mi s-a parut nimic deplasat sau nelalocul lui acolo. Poate ca eu as fi facut altfel lucrurile acestea (de amenajare vorbesc), insa asta nu are niciun fel de relevanta. Insa niciodata aceste lucruri nu vor placea la toata lumea in egala masura. Cea mai buna dovada e ca decorurile de dinainte (cele cu basoreliefurile mascate cu peretele de rigips si apoi date cu var, cu semineele demolate, cu perdelutele roz si cu multe altele despre care nici nu am mai scris in articol) au placut foarte mult unora, chiar pana la lacrimi, as putea spune… De aceea au si fost puse la Heritage, pana la urma, ca nici arhitectul acela, oricat ar fi fost el de convingator, nu ar fi reusit sa le impuna daca nu ar fi avut (multi) sustinatori…

    GB

    Reply

felicitari pentru povestea atat de frumos pusa in pagina despre aceasta locatie de exceptie……sper ca noul mobilier SENSIO de la HERITAGE va fi pe placul vostru!

Reply

Interesant articolul.
Primul arhitect, sigur, era arhitect? Poate doar punea in practica ideile altcuiva.(Glumesc, evident.)
In zilele noastre, la fel de celebru ca John Negropontes este fiul lui, Nicholas, unul dintre cei mai cunoscuti fosti sefi ai MIT-ului si un activ investitor in digital (Cel cu un laptop de sub 100 de dolari sau pentru fiecare copil) si media.

Reply

Sa crezi ca nu exista in Austria un restaurant de 3 stele…
Pe de alta parte, in Ungaria exista deja doua restaurante cu cate o stea, si nu e vorba de francize sau supervizare prin camere video.
Nu inteleg cum puteti confunda un restaurant supervizat de un chef, chiar celebru, cu unul care isi castiga stelele proprii.

Reply

    Sunt putine tarile care au un restaurant cu 3* Michelin, chiar printre tarile mari si bogate. Pana acum cativa ani Finlanda nu avea nici macar un restaurant cu o singura stea, ca sa nu mai vorbim de doua sau de trei. Restaurantul despre care vorbesti in Austria nu e in Viena, din cate stiu eu, e intr-o zona turistica, pentru schiori.

    Si sa stii ca multe dintre restaurantele cotate Michelin sunt facute in acest mod, cu un mare chef itinerant. Putini dintre ei mai lucreaza efectiv in bucatarie. Ei stabilesc conceptul gastronomic, creeaza noi feluri de mancare, experimnteaza, supervizeaza, insa intra mai rar decat crezi in bucatarie. Crezi ca Joel Robuchon s-a mutat la Kiev, cu nevasta si bagaje? Banii si-i castiga din evenimente, publicatii, consultanta etc., pentru ca aproape invariabil un mare restaurant pierde bani.

    Ce am mancat noi la Heritage a fost facut chiar de catre Juan Amador, cu el in bucatarie si cu cratita in mana. La ce orgolii se vehiculeaza pe acolo, mi-e greu sa cred ca ar fi acceptat (si va accepta) si cel mai mic compromis. Chiar daca peste o saptamana vor fi ceva diferente in gusturile mancarurilor de la Heritage, cred ca sunt extrem de putini oameni care le vor putea sesiza. Asa ca imi mentin afirmatiile din articol, pana una-alta…

    GB

    Reply

    Vezi ca Juan Amador si-a pus numele si sigla pe meniu si pe Heritage, in general. Daca iti inchipui ca un om ca acesta se joaca cu numele lui si isi permite sa dea (sub numele lui, repet!) mancare ce are un gust intr-o parte si altfel in alta parte, cre dca te inseli si nu prea stii cum merg lucrurile pe lumea asta.

    GB

    Reply

      Buna ziua, doresc sa fac unele precizari in ceea ce priveste descrierea cladiri, semineul se alfa si in prezent in acelasi loc cat si banca de la intrarea in restaurant, este din piatra si a fost sculptata de Milita Patrascu, meniul de cina s-a schimbat si este 1.0, 2.0 si 4.2.

      Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


six × = 6