Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   618 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   385 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   796 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.154 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   433 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   414 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   480 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.210 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   663 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.826 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   360 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   9.203 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   851 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   562 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   437 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   292 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   648 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.191 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.592 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.382 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   586 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.586 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   3.086 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   574 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   700 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Capsa asa cum nu va mai fi niciodata



George Butunoiu  (Jun 2010)
11.432 Vizualizarivizualizari
4 Comentariicomentarii
1 placut 
0 displacut 

 

Casa Capsa a fost mai intai o cofetarie, in 1866, cand a fost deschisa, apoi i s-a alaturat si un restaurant, in 1881. Pe placuta de la intrare mi se pare ca am vazut ca scrie ca e din 1856, iar pe situl lor de Internet apare ca a fost fondata in 1852 de catre un anume Grigore Capsa, care a trait intre 1841 si 1902. Adica, dupa calculele mele, cand omu’ avea 11 ani. Un lucru cu totul si cu totul remarcabil, deci.

Oricum, in scurt timp locul a ajuns cunoscut in multe tari din Europa, mai ales pentru niste bomboane de ciocolata facute dupa o reteta unica, dupa care unii bogati din marile capitale trimiteau curieri speciali ca sa le aduca. Dupa Primul Razboi, Capsa a devenit o cafenea exclusiv literara si unul dintre principalele centre ale vietii culturale din Bucuresti si chiar din Romania. Dintr-un foarte luxos restaurant la sfarsitul secolului al XIX-lea, in care toate tacamurile erau numai din argint masiv si vesela din cel mai fin portelan, s-a transformat intr-o cafenea boema cu banci de lemn in locul scaunelor, fara fete de masa si fara tacamurile de argint.

Dupa ce au venit comunistii (prima serie), au plecat scriitorii si artistii si Capsa a redevenit restaurant de lux, cel putin dupa standardele vremii. Au fost mai multe incercari timide ale intelectualilor de a reinnoda vechile traditii de acolo, insa cum pe vremea lui Ceausescu sefii de restaurante si chelnerii erau printre cei mai bogati si influenti romani – si multi dintre marii antreprenori si investitori de azi provin din acea “elita” – , clientii au fost obligati sa isi vada lungul nasului, sa bata in retragere si sa joace dupa regulile timpului. Capsa a ajuns printre cele mai bune restaurante pe vremea aceea, printre cele cateva despre care am amintit si in articolele anterioare, si cu care chiar era intr-un fel de “concurenta”. Insa nu era unul din cele “cu circuit inchis”.

Dupa Revolutie, restaurantul, cofetaria si hotelul de deasupra au ajuns pe mana unui capitalist autohton, care a avut bani sa faca niste renovari si restaurari scumpe si sa aduca hotelul la un statut de cinci stele stele privite cu neincredere de unii mai cunoscatori intr-ale standardelor din domeniu.

Sunt mai multe sali la Capsa. Am vazut o braserie foarte austera, fara fete de masa, saracacioasa in contrast cu decorurile (aparent originale) opulente si luxoase, cu mult lemn masiv, catifele groase, coloane de marmura si tavane aurite in stil Rococo din sala principala a restaurantului si dintr-un separeu inspre care am tras cu ochiul sa vad si eu PSD-istii de frunte despre care scriu ziarele ca sunt amicii, confidentii si protectorii patronului.

Capsa se pozitioneaza si se autodefineste ca restaurant de lux prin decor, atmosfera, tinuta sobra si atitudinea protocolara a personalului, tipul de meniu (revin asupra subiectului) si (unele) preturi. Si asa se si autodescrie in materialele lor de prezentare si pe Internet.

Am fost de doua ori luna aceasta la Capsa (la pranz) si am fost singuri in tot restaurantul, de fiecare data. Nici in braserie nu am vazut pe nimeni. In separeu am vazut, totusi, ceva miscandu-se in prima zi. A doua oara, chiar cand noi plecam, au intrat doi scriitori cunoscuti care aveau aerul ca vor sa ramana; probabil ca mai mult din nostalgie, pentru ca erau din cei care ii mai prinsesera inca pe Camil Petrescu si pe Arghezi luand masa pe acolo.

Meniul e destul de lung (eu am numarat peste 100 de feluri) si imi pune o problema foarte serioasa daca ar trebui sa-l pozitionez in categoriile uzuale si sa explic cuiva in ce fel de restaurant il invit. Pe de o parte, concureaza cu Selectul, ca ultimi reprezentanti ai gastronomiei fine socialiste, cu feluri ca Stroganoff, turnedou, medalion Zingara, consomme, rata cu portocale, gustare calda (“ficatei, carnaciori, cascaval pane si ciupercute” – evident!), tort Richard, profiterol, mixed grill; pe de alta parte, au icre negre la 700 de lei si foie gras la 180 de lei portia, dar si mici la 6 lei; au fructe de mare scumpe, pesti sofisticati si Tournedos Rossini (turnedou) alaturi de ciorbe de burta, de vacuta si de perisoare, tochitura, sarmale, pastrama cu mamaliguta, papanasi, dar si prosciutto, spaghetti carbonara si tagliatelle si multe, multe altele.

Prima data am luat o supa de sparanghel destul de buna, apoi tot sparanghel, insa cu sos olandez (unt, maioneza si ceva alcool), care a fost de nemancat fiindca legumele erau facute praf iar sosul greu si acru. Au urmat o caprioara destul de banala, cu orez, cartofi prajiti si omniprezentele gogosele de tip mille-feuilles (oricum, nu ne-a intrebat nimeni ce garnitura vrem) si o vita surprinzator de buna, si cu carne de calitate si bine facuta. A fost o surpriza de proportii, vita era ultimul lucru pe care ma asteptam sa-l apreciez la un restaurant cum e Capsa. Am mai avut si doua salate, una verde si una de varza alba, de care nu ne-am atins.

In ziua urmatoare am cerut ajutorul chelnerului, sa ne recomande el ce stie ca e mai bun la Capsa. Nu a vrut sub nicio forma sa-si asume o astfel de responsabilitate, ba s-a si enervat sub pretextul ca totul e bun acolo. Am insistat, pentru ca tot timpul fac asta cand vreau sa scriu o cronica, ma intereseaza care sunt felurile de care sunt ei cei mai mandri. Cred ca ii venea sa ne dea afara, atat de tare l-a deranjat insistenta noastra si s-a indarjit sa nu ne raspunda. In ultima clipa a cedat si ne-a recomandat in doi peri, vizibil iritat si dornic sa ne arata asta, un muschi de vaca Wellington si un cotlet de porc voinicesc. De data aceasta ne-a intrebat ce garnituri vrem si am cerut legume sote.

Vita (cu nelipsita gogosica alaturi) nu a fost la fel ca cea de dinainte, insa a fost destul de buna, la fel si sosul. Porcul a fost cam prost, tare si fara niciun gust, dar sosul de tip taranesc (cu smantana, rosii, castraveciori murati si ansoa – ultima pentru taranii de langa Dunare) a fost bun si a salvat situatia. Legumele au fost si ele inegale: unele neasteptat de bune (broccoli, care, totusi, e destul de greu de “nimerit”), altele mai putin. Sunt sigur ca bucatarul le-a facut impreuna, nu si-a mai batut capul sa le tina la fiert (la aburi) exact cat e timpul fiecareia. Painea a fost destul de proasta pentru un restaurant cu pretentii, adica toast, chifle si cornuri de la primul supermarket gasit in cale. La desert am avut parfait si clatite destul de bune, insa acelea nu cred ca ar fi putut fi altfel. Am luat si un vin al casei destul de banal, ca sa nu spun prost.

Evident, toate felurile de mancare vin la Capsa decorate cu faimoasele floricele facute din ridichi, morcovi si praz, imobilizate cu o scobitoare.

Mancarea a fost adusa destul de repede si nici acum nu ne-am dat seama cum e posibil asa ceva intr-un restaurant gol. Serviciul a fost rapid si conform cursurilor de la scolile de chelneri, insa distant, ceremonios, chiar scortos uneori si fara nicio nota personala. Toti cei de acolo sunt “de meserie”, cu multa vechime in ale ospataritului, usor recognoscibila pentru cei care au apucat si alte vremuri.

E greu de inteles cum au fost stabilite preturile la Capsa. Unele sunt destul de mari, altele surprinzator de mici. In mare (facand o medie) sunt normale, noi am platit cam 170 de lei de fiecare data. Din cate am putut sa-mi dau eu seama in scurta mea sedere, restaurantul e mai gol decat ar merita si cred ca in cele doua zile in care am fost eu acolo au pierdut bani, de vreme ce am numarat de vreo trei ori mai multi chelneri decat clienti. De ce si-o fi pozitionat patronul cu prieteni influenti restaurantul astfel, mi-e greu sa inteleg. Insa poate omu’ stie ce stie, ceva ce noi nu stim…


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Mie imi trebuia pentru un proiect menil restaurantului capsa si nu l-am gasit decat pentu nunti sau botezuri.Ma ajuta-ti?

Reply

Pentru mine Capsa are un parfum aparte. In anii 85, tineri, frumosi si inca necasatoriti, eu si viitorul meu sot, ieseam la Capsa cam de doua ori pe luna. Paseam peste pragul acestui restaurant imbracati frumos si usor emotionati stiind ce oameni mari i-a trecut pragul de-a lungul timpului. Devenisem cumva de-ai casei, aveam chiar un chelner care ne servea si imi amintesc ca odata ne-a adus o sticla de vin prafuita dar frumos infasurata intr-un servet alb. Un vin vechi ce mi s-a parut cel mai bun vin baut vreodata. Tot aici ne intalneam destul de des cu un domn ce cred ca avea peste 80 ani, care dupa ce mancam isi lua paharul cu vin si, cu o galanterie desavarsita, ne cerea permisiunea sa ni se alature. Mare narator, fost avocat de profesie,ii placea sa povesteasca despre vremuri de mult apuse, in care cunoscuse femei frumoase, barbati celebrii, doar avusese norocul sa traiasca si in vremurile de glorie ale Bucurestiului. Locuia in apropiere, era al casei, manca zilnic la Capsa dar numai o masa pe zi nu toate trei ca in vremurile bune. Serile petrecute cu el erau magice, intram in povestile lui si cunosteam un Bucuresti plin de culoare si veselie iar el se bucura sa afle cum se distrau tinrii din vremurile noastre, care ne erau framantarile, ce muzica ascultam.
In vremurile acelea, mancarea era delicioasa, serviciul impecabil, atmosfera selecta, primitoare.
In urma cu cativa ani cautam un restaurant unde sa mancam si ne-am amintit de frumoasele iesiri la Capsa. Am mers si-mi pare rau. Trona un aer prafuit, chelnerii parca enervati ca i-am deranjat, mancarea a fost o dezamagire si mai mare tinand cont ca eram singurii clienti si a durat o vesnicie sa ne serveaca.
Dezamagita, cand am plecat am intrat in cofetaria din spate sa-mi indulcesc putin supararea. Aici mergeam pe vremea studentiei si mancam cea mai buna Joffre (doar era prajitura casei, cu reteta originala, primita de la generalul cu acelasi nume) insa nici asta nu mi-a mai mangaiat papilele gustative.
Mare pacat ca un restaurant cu renumele sau, pozitionat in centrul istoric al Bucurestiului, nu reuseste sa atraga clientii.

Reply

Buna ziua! Capsa ramane totusi un restaurant cu traditie…dar aveti mare dreptate in articol. Eu am fost un copil norocos al anilor ’80. .mancam impreuna cu familia de multe ori la Capsa, Intercontinental, Nan Jing sau Cofetaria Bucuresti ( care imi lipseste cu adevarat..)…La Capsa mancam salau Bonne Femme…si mi se parea culmea rafinamentului…In mintea mea de 6,7,8 ani…faptul ca ne imbracam frumos, mancam in separeu si chelnerii la un semn discret prezentau felul de mancare pentru mine era de fiecare data un mare rasfat…Casa Capsa imi trezeste multe amintiri…la fel si cutiile cartonate in care cumparam bomboane de ciocolata. Cutiile au disparut din pacate, bomboanele sunt inca bune. Cofetaria Capsa ar putea sa fie mai cunoscuta si apreciata. Asa cum in fiecare oras mare exista un punct de atractie culinar, pentru noi ar putea fi Capsa ( dar nu cum e acum). Si eu ma intreb cum rezista? Nu cred ca la pranz am vazut mai mult de doua persoane…o data am fost singuri complet…un ospatar s-a asezat la o masa sa fumeze…din cand in cand ne intrebau cate ceva, dar fara entuziasm…atmosfera era destul de neplacuta.Mancarea insa a fost …multumitoare…e drept ca unele feluri nu isi au locul…dar nu pot spune ca am mancat rau…e drept ca nici nu ne-am grabit sa revenim..

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


six − 4 =