Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   185 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   195 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   558 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   695 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   315 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   298 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   403 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   987 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   560 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.384 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   289 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   8.657 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   694 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   461 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   359 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   228 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   579 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.109 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.354 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.018 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   425 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.390 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   2.071 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   463 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   577 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Cu bucuresteanul la restaurant



George Butunoiu  (Dec 2012)
7.455 Vizualizarivizualizari
3 Comentariicomentarii
77 placut 
0 displacut 

 

Ca la fiecare sfarsit de an, cand facem Topul Restograf al restaurantelor din Bucuresti, discutiile si analizele cu clientii si cu patronii de localuri pe aceasta tema devin din nou subiecte de mirare si de reflectie si un bun prilej de a pune pe hartie concluzii care ii vor face pe psihologi si pe sociologi sa zambeasca din nou.

Asadar, ca sa incepem cu inceputul, bucuresteanul e convins ca se duce la restaurant ca sa manance mancare buna. La toate sondajele in care e intrebat cum isi alege restaurantul la care sa mearga, calitatea mancarii este pusa in capul listei cu criterii de selectie, in orice context. Numai ca putini stiu ce e aceea o mancare cu adevarat buna, iar despre vinuri, sa nu mai vorbim… Ca sa stii ce e aceea o mancare de «grande cuisine», trebuie sa o fi mancat macar o data. Degeaba iti povesteste cineva, iti arata poze, fara folos cauti pe Internet, iti pui la bataie tot rationamentul abstract de care esti in stare. Alta solutie nu exista, trebuie sa o mananci. O singura data e de ajuns. Or, cati bucuresteni au ajuns intr-un astfel de loc pana acum, chiar si cand aveau destui bani in portofel ca sa o faca? Totusi, bucurestenii sunt fericiti fara sa stie, pentru ca ce noroc mai mare poate sa fie decat sa mananci mancare proasta si sa crezi ca e foarte buna? Va imaginati cum trebuie sa fie pentru alti europeni, la care lucrurile stau taman pe dos?

Bucurestenii merg la restaurant pentru a manca bine, deci. Si unde poate sa fie mancare mai buna decat la un restaurant cu peretii frumos vopsiti? Cu cat sunt mai frumos vopsiti peretii, cu atat mai buna e mancarea. Garantat! Daca esti un bucatar foarte priceput si vrei sa-ti deschizi un mic restaurant, insa nu ai atatia bani incat sa iti vopsesti si peretii frumos si sa iti iei si in bucatarie si in camara tot ce-ti trebuie, mai bine uita de Bucuresti! Sau ia de toti banii vopsea si lasa bucataria si camara pe mai tarziu, dupa ce deschizi. O sa iti iei pentru bucatarie si pentru camara cu banii de la primii clienti, veniti in numar mare sa vada peretii. Pentru ca bucurestenii stiu sa-i aprecieze cum se cuvine pe cei care au restaurante cu peretii frumos vopsiti…

Pe bucuresteni ii preocupa sanatatea lor si a natiunii, in cel mai inalt grad! Toate sondajele arata preferinta lor masiva pentru mancarea sanatoasa si pentru restaurantele care o fac. Iar cand ii intrebi cate astfel de restaurante cunosc in Bucuresti, 67% iti spun ca niciunul, iar 29% ca stiu unul sau doua. Insa bucurestenii stiu ca cea mai sanatoasa mancare e cea de la supermarket. Intr-adevar, curat, totul ambalat frumos, temperatura constanta. 63% dintre bucuresteni prefera bucataria romaneasca traditionala, e pe primul loc in sondaje. Carnaciori din zgarciuri, sorici si resturi de carne, ciorba la plic, zacusca la galetusa, pui care se fac gaini in 20 de zile. Si se mai si bucura cand pe o masa imbelsugata cu toate acestea platesc 25 de lei. Li se pare normal, nu li se declanseaza nicio disonanta cognitiva.

Pentru ca bucuresteanul e convins ca la restaurant mancarea se face exact idem si la fel cum o face nevasta lui in bucatarie, acasa. Crede ca bucatarul isi pune sortul si chipiul si se apuca de gatit atunci cand el, clientul, pune degetul pe unul dintre cele 200 de feluri de mancare din meniu. Si crede sincer ca mancarea de la un astfel de restaurant cu 200 de feluri in meniu poate sa fie foarte buna. Toata! Ca, adica, bucatarul stie sa faca toate acestea la fel de bine si ca restaurantul acela are o camara cat un teren de fotbal in care stau sute si mii de produse proaspete si bune, asteptand frumos pe rafturi, doar sa fie alese de catre el, clientul. I se pare normal sa fie asa, nu i se declanseaza nicio disonanta cognitiva. Destept foc, clientul acesta bucurestean…

Pe langa logica, clientul bucurestean mai are si onoare. Pe care nu e bine sa i-o zgandaresti, ca face scandal. El nu se plange de mancarea din restaurante, ci de servicii. I se pare ca diferenta dintre serviciile din restaurantele de la noi si de la cele «de afara» e ca de la pamant la luna. Cu toate ca si oamenii acestia de aici, de la noi, fac cam ce fac si chelnerii din strainatate. Unde, in strainatate, adica, clientul si chelnerul vorbesc de la egal la egal. Insa clientul bucurestean stie ca e stapan, iar daca chelnerul nu face o plecaciune suficient de adanca ii pune un comentariu negativ pe Restograf.

Dar clientul bucurestean e un stapan generos. Oricat de neindemanatic, de prost informat sau de indolent e slujitorul, el tot ii lasa un bacsis generos. Tips, adica, pentru cei care nu cunosc termenul. Si cu cat e mai sarac, cu atat tipsul e mai mare. Mai sarac clientul, vreau sa zic.

Si sistemul axiologic al clientului bucurestean merge mult mai in profunzime. Intrebati daca ar merge sa manance si sa-si lase banii la restaurantul unui politician corupt, al unui mafiot, al unui interlop sau al cuiva care le provoaca dispret si repulsie, la modul general, 78% spun ca nu ar intra niciodata acolo sau ar evita pe cat posibil sa calce pragul unui astfel de loc. Insa, evident, aproape nimeni nu stie care sunt aceste restaurante…

.

.

(pozele de pe www.deviantart.com)


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Mi,a placut articolul , as adauga, acum dupa ce am trait destul in franta, ca mare parte din ce ati criticat e valabil si pt consumatorul occidental, si inca un lucru,,,romanul e prea autocritic, am mancat si bine si prost in franta si deasemenea in romania insa romanii au inca un complex fata de straini,,,,ati renuntat la o critica asupra supei de dovleac la nicolai doar pt ca unui francez i,a placut,,,,am mancat si eu in franta de mai multe ori si raman la parerea ca efectiv nu e buna,si tind sa cred ca cea de la nicolai nu face exceptie,,,,ramine de verificat

Reply

Clientul bucurestean este unul paradoxal! Cred ca e important locul de parcare! De multe ori m-am lasat pagubasa sa merg la restaurant dupa ce am dat 2 ture sa-mi parchez masina!
Acum, cu parcarea subterana de la Universitate, localurile din Centrul Vechi pot fi mult mai accesibile! Cred ca fiind concurenta mare, standardul de calitate al preparatelor este mult mai ridicat decat in alte zone al Bucurestiului! In plus, chiar te poti ridica fara emotii daca esti ignorat mai mult de 5 minute, pentru ca, nu-i asa, acolo chiar ai de unde alege! In general, clientii bucuresteni sunt extrem de eterogeni, uneori extrem de exigenti, alteori extrem de indulgenti! Majoritatea dau tips ospatarului! Chiar daca au fost sau nu satisfacuti de calitatea serviciului! Habemus clientus!

Reply

Foarte bun articolul. As mai adauga reticenta clientului odata intrat intr-un local, chiar daca-i place sau nu ramane acolo pana la sfarsit. Nu se cade sa te ridici de la masa fara sa comanzi.

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


× 5 = ten