Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.413 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   926 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.476 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.964 vizite  1 comentarii   1 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   697 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   809 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   741 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.723 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   928 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   3.725 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   702 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.371 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.488 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   962 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   675 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   501 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   895 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.118 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.367 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   4.711 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   918 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   2.088 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   5.882 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.036 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.027 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Cu nostalgie despre Select



George Butunoiu  (May 2010)
9.292 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
7 placut 
0 displacut 

 

Demult, pe vremea lui Ceausescu, erau multe restaurante, mai ales in afara Bucurestiului si a zonelor turistice, in care nu puteai primi altceva decat o supa transparenta si cotlet de porc cu cartofi prajiti. Cineva glumea odata si spunea ca atunci “la haute gastronomie” era larg raspandita in Romania, cu aluzie la meniurile microscopice. Localurile in care gaseai mai mult de zece feluri de mancare erau considerate de mare “lux”: Casa Oamenilor de Stiinta (aspirationalul COS) din Piata Cosmonautilor, Capsa, Casa Universitarilor de la Gradina Icoanei, Marul de Aur, Doi Cocosi si inca vreo cateva. Selectul era, din cate stiu eu, cel mai vestit dintre ele, si sa mananci acolo era aproape acelasi lucru cu a spune ca esti foarte bine vazut de catre Partid, daca nu chiar un nomenclaturist in toata regula. Acum lumea s-a schimbat si doar in restaurantele foarte bune mai gasesti putine feluri in meniu.

Pana in 1986 restaurantul din Aleea Alexandru, aproape de actualul Guvern (pe atunci Ministerul de Externe) era condus de catre celebrii frati Chivu. Nu era “cu circuit inchis”, insa zvonurile si vocile care coborau instinctiv catre soapta cand se vorbea despre Select ii tinea pe oamenii de rand departe de el. De la cei doi frati a fost preluat de catre cel care l-a si cumparat dupa Revolutie, si care il conduce si astazi.

Cred ca acea cladire a fost construita special pentru a fi restaurant sau sala de evenimente, pentru ca impartirea si dispunerea salilor si a teraselor sunt ideale pentru asa ceva. Etajul unde e restaurantul (la parter se pare ca au facut un club ciudat acum) nu s-a schimbat cu nimic, arata exact ca atunci cand toti clientii erau “tovarasi”, tapisat cu celebrul lemn cafeniu, din alta lume acum, care era luxul suprem in materie de decoratiuni interioare comuniste. Insa e curat, luminos, spatios si aerisit, cu foarte multe flori naturale in glastre si in ghivece. Mesele sunt imense, cam de 2-3 ori mai mari decat cele din restaurantele capitaliste, si iti dau o senzatie foarte placuta si rara de confort. Localul are trei terase, pe care cred ca le invidiaza orice alt restaurant din Bucuresti: una mica si intima la etaj, semiinchisa, alta superba, tot la etaj, si inca una destul de mare la parter.

Zilele trecute am revenit la Select dupa mai mult de 20 de ani, pregatit sa dau piept cu un “monstru comunist” care a supravietuit pana in zilele noastre doar datorita clientilor fideli despre care se tot scrie ca il tin in viata: C. Vadim Tudor, Catalin Voicu, care nu a mai trecut pe acolo in ultimele saptamani, fiind putin retinut, Octav Cozmanca, Hrebenciuc si tot felul de alti actuali sau fosti “locatari” ai sediului Guvernului, care e peste drum. Insa am cedat sentimental si m-a cuprins nostalgia de cum am intrat si le-am regasit pe toate asa cum le “lasasem”. M-a emotionat teribil sa revad pe mese castroanele mari cu supa si cum fiecare isi punea singur cu polonicul in farfurie, ca in taberele pionieresti, cand eram eu mic si cu cravata. Si m-a prins total nepregatit sa intalnesc o doamna chelnerita de 50+, absolut adorabila, zambitoare si dezinvolta. Tot personalul pe care l-am vazut la Select e format numai din doamne cam de aceeasi varsta, la fel de amabile si placute. Nu-mi aduc aminte sa mai fi vazut in alt restaurant o chelnerita de 50+, ca sa nu mai vorbim de mai multe, si toate amabile si placute. L-am recunoscut imediat pe patron cand l-am vazut. Mi-a reconfirmat ca tot personalul, de la bucatar pana la cei din sala, e cel pe care l-a preluat pe vremea lui Ceausescu, acum mai mult de 25 de ani.

Clienti am vazut destul de putini de fiecare data cand am fost la Select. Cine e angajatorul unor astfel de personaje nu mi-a fost greu sa ghicesc. In sala mare se puteau distinge usor functionarii pe viata de la Guvern si de la alte institutii asemanatoare din zona – cei cu camasi in carouri albastru cu verde, cravate maro si veste tricotate pe deasupra. Cei mai multi pareau sa vina cu abonament, pentru ca erau adunati in grupuri mari si tacute si mancau toti acelasi fel de mancare, pe care nu l-am regasit in meniu. Ceilalti clienti, cu camasi albe, cravate asortate si fara veste tricotate, am inteles ca stau mai mult in saloanele mici, separate.

Meniul e lung la Select, am numarat peste 180 de feluri. Am regasit celebra cupa calda de pe vremea in care eu eram UTC-ist (un amestec de creier si limba intr-un sos de lamaie, cu hrean si putin usturoi), vechile valdostana, consome, limba cu sos remoulade, brasovence, stroganoff, supa cu galusti, jumari de somn, fudulii si maduvioare… In afara de cateva fructe de mare (pe care le mancau si comunistii avizati), nici urma de produs italienesc, frantuzesc, chinezesc, arabesc, japonez, fusion sau orice altceva e acum la moda. Si cu cateva mici exceptii (zacusca, mici, ciorbe etc.), nu gasesti aici nici mancarea noastra traditionala (taraneasca). Cred ca Selectul a ramas ultimul loc de pe pamant in care mai poti vedea “live” cam tot ce insemna culmea gastronomiei socialiste romanesti. Doar la Capsa te mai poti intoarce asa in timp, insa acolo nu au rezistat pana la capat si au mai cedat cate unui prosciutto, unei carbonara, unui risotto…

Sigur, am apucat sa gust din putine feluri inainte de a scrie aceasta cronica. Am insa convingerea ca cea mai mare parte a mancarurilor de la Select sunt facute in intregime de catre ei, in bucatarie, nu sunt luate de-a gata din rafturile pentru saraci de la supermarketuri. Portiile sunt “romanesti”, adica destul de mari. Am luat icre de crap si salata de vinete foarte bune, o cupa calda si saramura de pui cu mamaliga destul de bune si ele, o pomana a porcului, supa si inca un porc rezonabile si o vita foarte proasta (previzibil – se zice ca nu exista nici macar un singur loc in Romania pe vremea comunismului in care sa fi putut manca o vita buna). Evident, toate asortate cu la fel de celebrele figurine decorative sofisticate facute din morcovi, ridichi, praz si alte lucruri frumos colorate, fixate cu o scobitoare. Preturile sunt normale; cu mai putin de 100 de lei poti manca foarte bine, cu desert si cu un pahar de vin, daca nimeresti ceva pe gustul tau in meniul acela imens.

Chiar daca nu am descoperit inca la Select vreun fel de mancare pentru care sa vreau sa ma duc sau sa invit pe cineva in mod special, o sa revin mai mult din nostalgie, pentru ca imi inchipui un bucatar batran, cu pasiune pentru meseria lui si pentru lucrul bine facut, chiar daca a ramas demult si definitiv in alta lume, pe care o regreta, nu mai indoiesc… Si pentru venerabilele domane chelnerite, pentru castroanele de supa cu polonic si pentru ca patronul e tot timpul acolo, printre clienti. Adica mai degraba pentru o experienta sociala si sentimentala decat pentru una gastronomica. Si, ca sa fiu putin egoist, nu-i doresc sa se schimbe vreodata…


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


eight − 6 =