Toate articolele (759 articole)

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   2.434 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   112 vizite  0 comentarii   1 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   175 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   149 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   116 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   407 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   988 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   1.730 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   1.467 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   232 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.041 vizite  0 comentarii   1 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   1.163 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   280 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   379 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

Tendinte culinare pentru 2017: ce punem in farfurie si ce asteptari sa avem de la restaurante
Restograf (Jan 2017)
   606 vizite  0 comentarii   0 like

Ca la orice inceput de an, se anunta tendintele pentru toate domeniile posibilie, specialisti din toate zonele dandu-si cu parerea despre ce o sa conteze mai mult in 2017, ce aplicatii o sa folosim, ce culoare se va purta, dar, ce ne intereseaza cu adevarat pe noi: CE SE VA MANCA. De cativa ani ...

............................................citeste tot

McVatican sau cum fast-food-ul a scandalizat lumea catolica
 (Jan 2017)
   263 vizite  0 comentarii   0 like

La doar 5 zile dupa Craciun, McDonald's a deschis un nou restaurant chiar la Vatican, in districtul Pio Borgo, la o aruncatura de bat de Bazilica Sfantul Petru. Deschiderea a fost facuta aproape pe furis, fara mare fast, pentru a nu atrage si mai multe reactii negative, pentru ca, la aflarea ...

............................................citeste tot

Burgerul din carne de sobolan de rau, vedeta restaurantelor din Moscova
 (Jan 2017)
   280 vizite  0 comentarii   2 like

Da, ati cititi bine, cel mai nou super-aliment din meniurile restaurantelor din Moscova este carnea de sobolan de rau sau de nutria sau de coypu - toti fiind termeni care descriu acelasi animal. Acest tip de carne si-a castigat un loc de cinste in meniuri restaurantelor rusesti, deoarece carnea ...

............................................citeste tot

Care sunt restaurantele in care bucurestenii au dat cele mai multe checkins in 2016
 (Dec 2016)
   1.832 vizite  2 comentarii   0 like

In mare, localurile din clasamentul "restaurantelor in care romanii au dat cele mai multe checkins in 2016" sunt cam aceleasi cu cele din 2015. Cu cateva mici diferente. Si de aceasta data ne-am folosit de statisticile de pe Facebrands.ro si am ajuns la aceeasi concluzie: cele mai multe dintre ...

............................................citeste tot

Care sunt cei mai buni bucatari din lume, editia 2017
 (Dec 2016)
   684 vizite  0 comentarii   0 like

Revista Le Chef a revenit cu noul top al celor mai buni bucatari din lume, editia 2017 - 100 of The Best Chefs in the World. Topul este creat pe baza unui sondaj in randul maestrilor bucatari decorati cu doua si trei stele Michelin. Acestia ofera o lista cu numele a cinci bucatari care ar merita ...

............................................citeste tot

Petreceri de Revelion 2017 la restaurantele din Bucuresti
Restograf (Dec 2016)
   1.209 vizite  0 comentarii   0 like

Revelionul 2017: un nou an, aceleasi discutii: "unde petrecem noaptea aia lunga cat un an"? Daca nu v-ati facut planurile deja, mai jos gasiti o lista cu restaurantele din Bucuresti care organizeaza niste petreceri speciale de Revelion. Live music, mancare aparte, petreceri tematice, iata care sunt...

............................................citeste tot

Unde iei masa traditionala de Craciun in Bucuresti - recomandari facute de The Guardian
Restograf (Dec 2016)
   356 vizite  0 comentarii   0 like

Publicatia britanica The Guardian a inclus si Bucurestiul intr-un top 10 al traditiilor festive de Craciun din Europa. The Guardian mentioneaza faptul ca in Romania, de Craciun, inca se mai pastreaza obiceiul taiatului porcului in gospodarii, insa doar la tara. Totusi, turistilor care ...

............................................citeste tot

Unde si-a cinstit Tudor Chirila elevii de la Vocea Romaniei si cat a fost nota de plata
 (Dec 2016)
   1.976 vizite  0 comentarii   0 like

Vineri, 16 decembrie, Tudor Chirila a castigat Vocea Romaniei pentru a treia oara consecutiv. Bineinteles, acesta a fost un motiv foarte bun de sarbatorire.  Asadar, el si elevii sai de la Vocea Romaniei au iesit in oras pentru a petrece. Localul ales a fost Grand Cafe Van Gogh. Nota ...

............................................citeste tot

Prima shaormerie dulce din Timisoara a fost deschisa de un tanar de 19 ani
 (Dec 2016)
   766 vizite  0 comentarii   0 like

In primavara acestui an va povesteam despre noul trend in materie de fast-food: shaorma cu ciocolata sau choco-kebab. Nu a durat mult si a aparut si la noi asa ceva. Un tanar in varsta de 19 ani a deschis prima shaormerie dulce din Timisoara, in care clientii pot comanda kebab cu ciocolata, ...

............................................citeste tot

Le Boutique - un bistro provensal pentru inimile oamenilor
Restograf (Dec 2016)
   2.210 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Le Boutique - Food Concept Store este un bistro intr-o zona romantata a Bucurestiului unde inca se mai simte farmecul interbelicului – pe Strada Sfantul Stefan, aproape de Strada Mantuleasa, adica in universul creativ al unor autori celebri precum Mircea Eliade, Marin Preda sau Mircea Vulcanescu...

............................................citeste tot

Unde poti sa bei cel mai mare cappuccino din Bucuresti, o cana are peste un litru
 (Dec 2016)
   1.394 vizite  0 comentarii   0 like

In cazul in care sunteti tot timpul nemultumiti de marimea canilor de cappuccino din cafenelele din Bucuresti, am gasit noi un loc care cu siguranta va va satisface. In Camera din Fata gasiti cel mai mare cappuccino din Bucuresti. Asa arata:   In meniul din Camera din Fata se ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Dakota: friptura de vita intr-un steakhouse elegant



Restograf  (Mar 2016)
2.053 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
1 placut 
0 displacut 

 

In inventarul restaurantelor din Bucuresti numaram un nou local, unul care imbina cu succes doua elemente apetisante: conceptul de steakhouse pus in contextul unui fine dining. Dakota s-a instalat in parcul Herastrau si sparge tiparele aplicate conceptului de steakhouse. Astfel, restaurantul duce experienta savurarii unui steak bun la un alt nivel, catapultand acest specific culinar intr-un cadru elegant si rafinat.

dakota restograf (10)

Am fost si noi in vizita la Dakota ca sa aflam mai multe despre ce inseamna pentru ei un steak extraordinar si am stat la povesti cu bucatarul lor, Ionut Ghinit, un magician al carnii de vita. Ne-am simtit ca niste detectivi care cautau sa distruga miturile referitoare la steak, dar si sa afle toate picanteriile din jurul acestui proces. Rezultatul acestor discutii il puteti descoperi mai jos.

 

Despre bucatar

Ionut Ghinit gateste de vreo 34 de ani si s-a plimbat prin bucatariile multor tari. A gatit in Italia, in Elvetia, in Franta, Germania, Rusia, aproape in toata Europa. S-a decis sa ramana in Romania pentru ca, asa cum o spune el foarte simplu si direct: “sunt roman“. Aici a lucrat ca bucatar la mai multe restaurante cunoscute din Bucuresti, acum stabilindu-se la fratele mai mic al restaurantului Isoletta, steakhouse-ul Dakota. Cand vorbeste despre carnea de vita, iti dai seama cat de mult ii place s-o gateasca si s-o pregateasca pentru cei care stiu s-o savureze. Dar asta nu inseamna ca ignora celelalte ingrediente, chiar el spunand ca nu poate sa aiba o singura optiune daca e pus sa aleaga doar un ingredient cu care sa-i faca cea mai mare placere sa gateasca: “fiecare are fumusetea lui. E fix ca la femei: nu e o femeie mai frumoasa ca cealalta, fiecare femeie e frumoasa in felul ei“. Din doar cateva vorbe, ne-a cucerit, asa ca l-am ascultat mai departe vorbind despre un domeniu pe care-l stapaneste cu maiestrie: carnea de vita.

 

De ce sa spui DA cu pofta carnii de vita

dakota restograf (31)

Sa spui DA carnii de vita e cumva de la sine inteles. Am vrut sa aflam insa si cateva motive clare pentru aceasta optiune, iar Ionut ne-a mentionat cateva: continutul de proteine si minerale, sucurile pe care le are vita sunt net superioare oricarei carni, sunt mult mai hranitoare si mai usor de digerat. Vaca are grasimi saturate si nesaturate, ca in partile musculare, grasimile nesaturate nedepunandu-se in organsimul uman. Ionut nu se poate abtine din a face comparatie cu porcul, pasarea si leguma preferata a romanilor. “La porc, orice mananci se depune. Si mustati de porc daca mananci si tot cred ca se va depune grasimea”. Astfel, ofera fara nicio stinghereala trofeul carnii de vita. Plus ca, spune el, e mult mai gustoasa, mai usor de facut, se mananca si cruda, ai o paleta mult mai larga de optiuni de gatire. Revine la porc si spune ca trebuie sa fie gatit cat mai bine ca sa-i omori toxinele. Pe cand vita o pui pe gratar, tac-pac, e gata. Asadar, ai toate motivele sa spui DA unei fripturi bune.

 

Vita relaxata dupa SPA-ul din strainatate

dakota restograf (109)

Cu ochii in meniul Dakota, am vazut ca aveau mai multe feluri de vita, fiecare venind din zona de unde e crescuta. Argentina, SUA, Irlanda si faimoasa vita din Japonia, din soiul Wagyu. Despre asta am vorbit si cel mai mult pentru ca este vita aia faimoasa dintre toate vitele din lume.

Wagyu e un gen de vita, familia de care apartine si faimoasa Kobe. Povestea acestei vite patentate de japonezi si care e controlata cu strictete incepe acum 100 de ani. Japonezii, pe atunci, nu prea mancau vita, o foloseau mai mult la lucrul pamantului si aveau nevoie de vite cu mai multa grasime ca sa aiba rezerve de energie pentru jobul lor. Astfel, au adus vita din Europa si au facut niste incrucisari cu soiurile lor, obtinand carnea aceea marmorata mult visata, adica avea grasime in fibra musculara, nu era carne macra asa cum erau obisnuiti pana atunci. Stati linistiti, vorbim de grasimi nesaturate, alea care sunt bune pentru organism. Carnea are un procent ridicat de grasimi oleaginoase nesaturate, adica putine calorii si o grasime care arde la temperturi mai joase, dar care da si un gust deosebit carnii.

dakota restograf (97)

Baieti destepti, japonezii au inregistrat vaca respectiva la un fel de OSIM al lor, i-au dat denumirea Wagyu (wa= japonez, gyu = vita; vita japoneza), aceasta devenind un fel de marca inregistrata. Chiar si in ziua de azi crescatorii de Wagyu trebuie sa respecte mostenirea stramosilor sai, o genetica a bovinelor care e vazuta ca o comoara nationala, dar si ca o sursa de venit destul de importanta. Exista asociatii Wagyu si in Australia, SUA si Canada.

Pentru ca da, Wagyu e scumpa. Mai ales Kobe, care e cea mai buna carne de vita dintre toate tipurile de Wagyu. E scumpa pentru ca e o delicatesa, asa cum o descrie si bucatarul Dakota: “stii cum e? Pui felia de carne in gura si puf, se topeste, nu mai exista. E ca untul“. Si nu e doar de la masaj sau de la alte rasfaturi la care sunt supuse vacile din Japonia: “masaj li se face vacilor si-n Austria, mergeam pe la ferme, vacile stau cu coditele legate sus, le spala pe spate, la maseaza, stau si asculta muzica, asta se intampla prin mai multe locuri”.

Pe scurt, ca o carne de vita sa fie buna, exista cativa factori esentiali: soiul vacii si hrana vacii. De exemplu, la wagyu, vacile, in ultimele 6 luni din viata, sunt hranite cu porumb, ceea ce le da un gust inconfundabil.

Pe langa Wagyu, in meniul de la Dakota mai gasiti si Chianina, o vita italiana vestita pentru biftec alla fiorentina, un fel de T bone, adica o friptura imensa. Mai exista si Black Ranch-ul din Argentina, dar si vita din America de Sud, Irlanda si Italia.

dakota restograf (16)

Si daca tot vorbeam despre vitele de pe glob, nu puteam sa nu intrebam care e treaba cu vita romaneasca. Bucatarul Dakota o numeste vita maidaneza si spune ca vacuta noastra nu e una de carne. In afara de muschi, singurul lucru pe care-l mananci cu placere, restul trebuie sa toci, sa transformi in chiftele, sa lasi mult la maturare. Pe cand la celelalte tipuri de vita, o pui pe gratar, tac-pac, ba chiar poti s-o mananci si cruda. Iar daca e sa revenim la Wagyu, un iubitor al carnii de vita poate sa o deosebeasca dintre multe alte tipuri: “nu ai cum sa te pacalesti, e alta carne, arata altfel. Iar odata ce o gusti, lucrurile sunt clare”.

 

Un cuptor pentru trucuri de magie cu vita

dakota restograf (24)

In schema unui steak bun, cei de la Dakota au bifat cam toate elementele esentiale: un bucatar priceput si pasionat, o carne buna, de calitate, dar mai au un as in maneca. Iar acesta este cuptorul Josper, un lacas de cult pentru un steak gustos.

Sistemul de cuptoare folosit de Josper e fundamental altceva. Poti sa creezi o temepratura de pana la 600 de grade, temepratura pe care o si mentine asa cum o programezi tu. E un cuptor cu mecanisme prin care poti regla temperatura, dar o si poti pastra. Dar nu asta e marele avantaj al lui Josper, ci faptul ca este un cuptor cu carbuni, ceea ce da un gust aparte carnii. Nu consuma asa mult carbune la gatire, reduce la jumatate timpii de coacere, ceea ce inseamna si un timp de servire mai mic. Mai mult, carnea e gatita uniform spre deosebire de cea pusa pe gratar normal: “dureaza 15-20 de minute se sa faca un steak iar daca-ti sufla un pic vantul, carnea ramane rece acolo”. In schimb, la Josper un steak e gata in 5-6 minute si e gatit corect. Plus ca aroma de carbune intra peste tot in carne si ii da un gust mult mai bun. Bonus, cuptorul poate fi scos afara pentru sesiuni culinare in aer liber.

dakota restograf (140)

 

Ce ziceti, iesiti la un steak intr-un cadru elegant la Dakota?


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


four − = 2