Toate articolele (770 articole)

Ce idei iti vin cand ai un mic palat
George Butunoiu (Oct 2010)
   8.510 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Daca ai un palat, sa faci un restaurant argentinian acolo e ca si cum ai deschide o pizzerie in Casa Vernescu. Nu ca nu s-or fi gandit israelienii cu cazinoul si la asta; dar, dupa ce s-au gandit cateva secunde, au renuntat la idee. Insa patronului de la La Blanca i s-a parut combinatia potrivita. ...

............................................citeste tot

Cum sa gatesti 96 de feluri pentru nimeni la Silviu’s
George Butunoiu (Oct 2010)
   13.420 vizite  3 comentarii   3 like

Suntem in Bucuresti. Sa luam un bucurestean normal la cap. Intra omu’ la Silviu’s si gaseste restaurantul gol. Dar gol gol, nu cu doi, trei clienti rataciti pe ici, pe colo. Vine a doua oara, la fel! Vine a treia oara, la fel! Vine a patra oara, la fel! Si ce face atunci? Pleaca repede, pentru ...

............................................citeste tot

Vita fara prezervative de la Osho – noua moda in Bucuresti
George Butunoiu (Oct 2010)
   13.500 vizite  0 comentarii   4 like

Restaurantul de tip american Osho e noul loc din Bucuresti in care e bine sa fii vazut. Cam cum era cand a ajuns primul McDonald’s pe Magheru, pe vremea tineretilor noastre. Restaurantul-macelarie (sau invers) deschis de cateva saptamani are deja succes la oamenii cu bani multi si vestea s-a ...

............................................citeste tot

Harta gastronomica a Pietei Victoriei
George Butunoiu (Sep 2010)
   11.545 vizite  2 comentarii   1 like

Am un bun prieten, cu mare aplecare spre stiintele sociale, care m-a tot indemnat sa facem o tura prin zona Buzestiului, la ora pranzului. Ieri am fost acolo si am facut putin « turism sociologic » prin restaurantele dintre Piata Victoriei si strada Occidentului. A meritat! Daca un strain care nu ...

............................................citeste tot

La Le Bistro din Centre Ville nu conteaza ca restaurantul e cam gol
George Butunoiu (Sep 2010)
   9.244 vizite  2 comentarii   2 like

Am inteles ca Centre Ville e un intreg complex de mai multe lucruri si ca « Le Bistro » e doar unul dintre ele. Daca patronii de acolo nu i-ar fi spus « bistrou », ci, de pilda, « Le Grand Restaurant », asta nu ar fi mirat si nu ar fi observat nimeni diferenta. Nu pentru ca ar putea cineva...

............................................citeste tot

Trattoriile Roma – povestea brandului
George Butunoiu (Sep 2010)
   12.290 vizite  3 comentarii   0 like

Trattoriile Roma nu ar trebui sa lipseasca din niciun curs de marketing. Sa fii chiar in coasta unui office building cu mare staif, cu peste 1,000 de oameni bine, foarte bine si indecent de bine platiti in el, sa nu mai fie niciun alt restaurant cat de cat frecventabil in jur si totusi sa nu-ti ...

............................................citeste tot

Nici Il Calcio nu mai e ce-a fost…
George Butunoiu (Sep 2010)
   23.759 vizite  2 comentarii   1 like

Eu nu tin minte sa fi auzit pe cineva spunand despre un restaurant: « Uite, bai, aicea se manca prost inainte, dar ai observat ca mancarea a devenit din ce in ce mai buna in ultima vreme ? ». Insa, intors pe dos, poti auzi aproape in fiecare zi, si asta de la tot felul de oameni: si de la cei care...

............................................citeste tot

Cum imparte Salsa Picante 166 de feluri la 8 mese
George Butunoiu (Sep 2010)
   114.663 vizite  6 comentarii   1 like

Undeva, intr-o casa veche, cu mult farmec, din partea frumoasa a Bucurestiului, fata in fata cu Schitul Darvari, veti gasi o filiala a unui holding care se prezinta, inca de pe Internet, ca “Grupul Salsa” (www.salsagroup.ro): restaurante, cluburi, catering si cine mai stie ce altceva. Aici e ...

............................................citeste tot

Mancarea e doar un pretext la La Gondola
George Butunoiu (Aug 2010)
   20.215 vizite  13 comentarii   6 like

Pentru a doua oara intr-o singura saptamana m-am dus la (La) Gondola numai pentru ca mi-am propus sa nu scriu despre un restaurant doar dupa prima vizita. Am mai fost acolo, demult. Si de aceasta data sunt sigur ca vor mai trece multi ani pana voi reveni. Nu sunt genul care sa manance toate ...

............................................citeste tot

Asediul Casei di David
George Butunoiu (Aug 2010)
   28.006 vizite  10 comentarii   9 like

Acum mai multi ani, directorul din Romania al unei celebre companii multinationale (din acelea cu adevarat globale) a avut o disputa cu unii de la Casa di David, care i-au spus, sec, ca daca mai calca pe acolo ii rup picioarele. I-au spus in romaneste, insa directorului i-a tradus fata cu care era. ...

............................................citeste tot

Mica Elvetie elvetiano-romana
George Butunoiu (Aug 2010)
   11.268 vizite  1 comentarii   6 like

Eu evit cat de mult pot sa merg la restaurantele interlopilor, ale mafiotilor sau ale guvernantilor corupti, mi se face sila cand ma gandesc ca banii mei ar putea ajunge prin asemenea buzunare. De aceea intreb intotdeauna al cui e un local sau altul, insa rareori primesc raspuns, chiar si cand, ...

............................................citeste tot

Pariul riscant al lui Costanda cu La Mangerie
George Butunoiu (Jul 2010)
   7.588 vizite  0 comentarii   2 like

Culmea gastronomiei bucurestene pana in urma cu nu multi ani erau cateva restaurante “fusion” dar, mai ales, restaurantele italiene. Adica asa cum e acum in orasele mai mari de provincie, care se mandresc cu restaurante precum echivalentele lui Aquarium sau vreunei Trattoria oarecare in capitala...

............................................citeste tot

La Livada cu Visini mai bine mancati direct din copac
George Butunoiu (Jul 2010)
   11.804 vizite  4 comentarii   6 like

Unii bucuresteni isi mai aduc aminte ce e aceea o “livada”. Daca ar fi pe mana cui trebuie, micul restaurant cu marea lui gradina ar putea fi unul dintre cele mai frumoase si mai de succes localuri din Bucuresti. Insa nu a fost sa fie, si nici nu va fi prea curand. Sa presupunem ca un om ...

............................................citeste tot

Un weekend hedonist pe Litoralul romanesc
Cristian Gheorghe (Jul 2010)
   10.004 vizite  1 comentarii   14 like

Dragi excursionisti, iubitori de frumos, Vara, weekend-urile programate din scurt au farmecul lor. Nu ai timp sa te pregatesti mult, nu ai asteptari decat de la un loc sau doua, unde te duci ca sa fii sigur ca nu ratezi starea de bine,  te urci in masina si pleci. E drept, daca asta se intampla ...

............................................citeste tot

La Chez Marie...
George Butunoiu (Jul 2010)
   13.664 vizite  4 comentarii   4 like

Daca ar face cineva un sondaj extins printre toti patronii de restaurante din Bucuresti si i-ar intreba ce ar alege intre un mic restaurant mediocru si un bistrou bun, cred ca aproape toti ar raspunde in cor: “Vrem restaurant, oricat de prost ar fi, numai restaurant sa fie, si nu bistrou!” Pe de...

............................................citeste tot

Cum au dat Vova si familia lovitura cu Osteria Gioia
George Butunoiu (Jul 2010)
   18.403 vizite  1 comentarii   12 like

Noul Osteria Gioia by Patrizia (asa se prezinta) e singurul restaurant italian, dintre cele cunoscute mie in Bucuresti, pe care il includ in grupul foarte restrans al celor cu gastronomie fina. Nu sunt un bun cunoscator al bucatariei italiene sofisticate, nu am fost niciodata la un restaurant cotat...

............................................citeste tot

Bucurestenii se duc la Karishma ca sa vada chelneri indieni
George Butunoiu (Jun 2010)
   25.296 vizite  5 comentarii   0 like

Daca nu esti indian, ca sa auzi despre Karishma din surse avizate, risti sa treci de multe ori prin fata lui fara sa iti dai seama ca acolo e un restaurant care e deschis de mai mult de 5 ani. Nici de la cunoscuti nu ai multe sanse sa afli despre el, pentru ca am auzit ca aproape toti clientii sunt ...

............................................citeste tot

Museum - o alta cronica subiectiva
Ileana Marinescu (Jun 2010)
   10.888 vizite  0 comentarii   9 like

Fac parte dintre acele persoane care iubesc plimbarile in locuri linistite (mersul pe jos chiar ne face bine, in general) iar daca pe traseurile respective mai intalnesc si un restaurant retras situatia este cu atat mai incantatoare. Pentru ca stau aproape de zona Cotrocenilor nu odata m-am oprit la...

............................................citeste tot

Ce sa critici la Cantina lui Nicolai
George Butunoiu (Jun 2010)
   22.295 vizite  4 comentarii   0 like

Dupa cat de tare m-au enervat prima data niste chelneri de la “cantina” din Povernei, tare mult as fi vrut sa umplu cateva pagini numai cu grozavii despre Nicolai si despre afacerea lui. Din pacate pentru orgoliul meu, trebuie sa scriu acum ca acesta e cel mai bun restaurant la care si eu si ...

............................................citeste tot

La Exile, intr-o scurta vizita la Romica
George Butunoiu (Jun 2010)
   8.727 vizite  0 comentarii   -2 Dislike

Toata lumea stie (adesea subconstient) ca cel mai puternic instrument de marketing pentru un restaurant este sa stii ca tot timpul il gasesti pe patron acolo, sa vezi ca-si cunoaste clientii si ca acestia il cunosc, la randul lor, si ca se considera musafirii lui. Asa fac cucoana de la Jaristea,  ...

............................................citeste tot

Capsa asa cum nu va mai fi niciodata
George Butunoiu (Jun 2010)
   11.777 vizite  5 comentarii   1 like

Casa Capsa a fost mai intai o cofetarie, in 1866, cand a fost deschisa, apoi i s-a alaturat si un restaurant, in 1881. Pe placuta de la intrare mi se pare ca am vazut ca scrie ca e din 1856, iar pe situl lor de Internet apare ca a fost fondata in 1852 de catre un anume Grigore Capsa, care a trait ...

............................................citeste tot

La Belle Epoque sau lectia lui Copos de facut bani cu un restaurant
George Butunoiu (Jun 2010)
   8.379 vizite  1 comentarii   0 like

Micul si cochetul bistrou de pe strada Beller a fost deschis de George Copos, cu multi ani in urma, care l-a vandut lui Nicolae Ghinea (cel care are magazinele Nic si alte acareturi in zona), care l-a inchiriat patronului de la White Horse, care nu a schimbat nimic, nici macar paginile jerpelite rau...

............................................citeste tot

Cu nostalgie despre Select
George Butunoiu (May 2010)
   9.194 vizite  0 comentarii   7 like

Demult, pe vremea lui Ceausescu, erau multe restaurante, mai ales in afara Bucurestiului si a zonelor turistice, in care nu puteai primi altceva decat o supa transparenta si cotlet de porc cu cartofi prajiti. Cineva glumea odata si spunea ca atunci “la haute gastronomie” era larg raspandita in ...

............................................citeste tot

DonCafe nu se incadreaza prea bine in statistici
George Butunoiu (May 2010)
   11.860 vizite  3 comentarii   -15 Dislike

Fie ca e vorba despre un restaurant, despre o cafenea, un bar, un club sau alte locuri ale pierzaniei, clientela acelui local se (auto)defineste si se clarifica, de regula, foarte repede, in cateva saptamani de la deschidere. Cel mai bine se vede asta pe celebra deja strada Beller, unde ...

............................................citeste tot

La Bonne Bouche - bistroul baietilor buni
George Butunoiu (May 2010)
   9.877 vizite  1 comentarii   4 like

De cand au vazut ca scriu cronici despre restaurant, mai multi oameni subtiri mi-au recomandat sa ma opresc la La Bonne Bouche daca ajung in centrul vechi. Ba, unii chiar m-au indemnat sa ma duc in mod special acolo, lucru nu tocmai la indemana cuiva care trebuie sa mearga cu masina, fie ca nu are ...

............................................citeste tot

  30   31
Afiseaza

De la Selgros! Frumos, curat…



George Butunoiu  (Oct 2012)
15.797 Vizualizarivizualizari
13 Comentariicomentarii
13 placut 
3 displacut 

 

El roman, tanar absolvent de matematica la Cambridge, ea coreeanca maruntica si plapanda; se tin de mana. Intra in restaurant, emotionati.

– Buna ziua!
– Buna ziua!
– Aaa… stiti, noi tocmai ne-am casatorit si vrem sa facem o nunta aici in tara. Dar una mica, intima, intre neamuri si prieteni… Si neaparat cu mancare romaneasca, pentru i-am dus dorul cat am fost plecat si le-am povestiti si lor (arata cu capul catre coreeanca), abia asteapta sa vada cum e.
– Aaaaa, poftiti, poftiti, sigur ca da, poftiti! Costele, fa repede loc aicea si ada o cola pentru domnu si o limonada pentru domnisoara. Asa… si cam ce meniu ati vrea?
– Pai ne-am gandit la felurile traditionale obisnuite, de asta am venit aici, ca scrie pe site ca sunteti un restaurant cu specific traditional romanesc.
– Sigur ca da! Eu zic sa incepem cu niste gustarele taranesti: zacusca, slaninuta, soric, jumarele, urda…
– Da, da, da…
– … cas cu ceapa, toba, carnaciori…
– Da, da, sigur ca da…
– … sarmalute cu mamaliguta, si in foi de vita si in foi de varza, o tochitura…
– Oh!
– … si mititei, sigur! Daca ei vin pentru prima data in Romania, tocmai de acolo…, nu se poate fara mititei! Si apoi un miel la protap (zambeste si face cu ochiul)…
– Si muraturi, neaparat cu muraturi…
– Si purcelus de lapte cu mar in gura… Asta e specialitatea noastra!
– Si purcelus de lapte cu mar in gura???
– Sigur! Si apoi o placinta din aia cu branza, rasucita, stiti, si totul cu vinisor alaturi si cu tuiculita (si face iar cu ochiul)…
– Oh, Doamne! De cate ori nu ma gandeam eu la astea si ii povesteam si ei cand mancam pe la restaurantele si cantinele alea englezesti… Si de unde aduceti toate minunatiile astea?
– Pai cum de unde? De la Selgros, noi numai de acolo luam totul (zambet plus facut cu ochiul)! Frumos, curat…
– De la Selgros? Zacusca, slaninuta, soriciul…
– Sigur ca da! Frumos, curat, cu acte…
– … si jumarile, si casul?
– Pai da, v-am spus eu ca noi suntem profesionisti… Frumos, curat!
– … si toba, carnaciorii, mititeii, purcelusul, marul, tuiculita…
– Tot! Calitate prima, totul ambalat, frumos, curat…
– Dar noi, stiti… noi ne gandeam la ceva mai traditional, ca la bunica, poate aduceti un berbecut de la tara, si niste urda, niste branza, o sunculita… Chiar daca e umpic mai mult, ca stim cum e…
– De la tara??? Dar de ce, cand le avem pe toate aicea, la Selgros? Frumos, curat… Pai stiti dumneavoastra pe unde a umblat porcul acela, si ce a mancat? Si daca s-a spalat pe maini cand l-a taiat? Noi va oferim totul garantat, frumos, curat… Noi suntem restaurant serios, domle, suntem in uie, nu umblam cu din astea. Va vad intelectuali…

Si discutia a mai continuat cateva minute, dupa care s-a mutat la alt restaurant, apoi la altul…

(mai multe astfel de poze pe www.desprecancer.com)

E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Trist dar foarte adevarat, domnule Butunoiu,
suntem permanent pacaliti, inselati si lauti
de fraieri pentru ca sistemul permite, sistem care practic vegheaza ca aceste lucruri sa se intample, pentru ca (din pacate
pentru noi) convine de minune.

Reply

Si cum pot eu de exemplu sa am acces la acest sistem? Iti multumesc pt raspuns.

Reply

Nu ma mira nimic, avand in vedere ca am vazut ca in Romania traieste sigura specie de porc care are ceafa de 1,5 m lungime. Pentru ca peste tot gasesti ceafa de porc sa grataresti!!de parca numai asta facem. Si cumperi 2 kg si ramane 1 kg (SIC) ca e naturala!!!

Reply

S-a umplut Bucurestiul de parveniti domnule Butunoiu. Mai ales de astia care isi deschid bodegi de mare lux si finete cu aprovizionare de la Metro, dar nu de la rafturile pentru saraci!
Sublima clarificarea dumneavoastra!
O curiozitate, Oscar mananca de la rafturile pentru cainii plebei sau au cei de la Metro prin spate si ceva cu pret pe masura lui?

Reply

“nu pe cele de la raft, care sunt pentru saraci”. sunt curioasa, ati sesizat ca replica poate sa fie perceputa cu dublu sens?

Reply

George, inteleg perfect articolul insa ceea ce am inteles din recenta mea vizita in Romania (si-mi pare rau ca efectiv nu am apucat sa trec si pe la tine) este ca nu poti servi mancare traditionala romaneasca facuta de tarani fiindca trebuie sa ai factura la ea si tb urmarita fito-sanitar, in caz de ceva probleme.
Nu stiu cum tb rezolvata treaba asta, insa e greu in actuala societate culinara romaneasca :(.

Reply

    Ei, daca chiar vrei, poti gasi cu usurinta. Selgros nu cred ca au produse de calitati diferite, insa cei de la Metro au, poti lua produse de foarte buna calitate de la ei – nu pe cele de la raft, care sunt pentru saraci – insa platesti pe masura, evident! GB

    Reply

      George, nu inteleg, explica-mi te rog daca vrei,cum e cu produsele de la Metro. Cele pt saraci sunt la raft ,iar celelalte unde?

      Reply

        Metro are o retea logistica gigantica si foarte bine pusa la punct + un sistem de consultanta pentru profesionisti foarte eficient. Le spui ce ai nevoie, ce cantitati si la ce calitate, si ei iti aduc produsele respective in 24 sau 48 de ore (inclusiv proaspete) cam de oriunde din Europa. Si mai au si un sistem de alerte (un fel de abonament) prin care te anunta cand vin anumite produse in magazin. Cele din categoria de sus (calitate maxima) sunt vandute direct, de obicei, acestor clienti profesionisti, care au prioritate prin sistemul descris mai inainte. Restul ajung la raft…

        Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


9 + = twelve