Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   185 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   195 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   558 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   695 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   315 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   298 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   403 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   987 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   560 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.384 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   289 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   8.657 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   694 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   461 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   359 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   228 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   579 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.109 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.354 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.018 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   425 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.390 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   2.071 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   463 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   577 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

De la taiorul directorial la sortul de brutar



GB, de la o bancherita  (Mar 2015)
5.741 Vizualizarivizualizari
17 Comentariicomentarii
36 placut 
33 displacut 

 

Iata povestea frumoasa si aproape neverosimila in zilele noastre a unei cunoscute bancherite de la una dintre marile banci din Romania, care a lasat postul de director la care cei mai multi nu ar putea ajunge nici in sapte vieti, oricat de mult s-ar opinti, si s-a apucat sa faca paine. O paine pe care eu o stiu, fiindca o faceau ai mei acasa, la tara, cand eram mic, insa despre care cei mai multi de azi nu vor intelege doar din vorbe nici daca citesc textul de trei ori, de la un capat la altul, litera cu litera. Multi ar zice, sunt sigur, ca de la banking la baking e diferenta doar de un n, si ce mai inseamna o litera in zilele noastre…

GB

***

o bancheritaDraga George, uite cum am trecut eu de la banking la baking. Am deschis ochii, ca adult care isi castiga singur painea, intr-o mare corporatie, careia ii datorez formarea mea profesionala. Am lucrat ani buni in acea companie, am avansat pe scara ierarhica, am schimbat-o pe alta care isi deschidea un segment nou de business, apoi pe alta pe care eu am infiintat-o. Am facut aproape de toate in domeniul ales, incepand cu receptia si terminand cu directoratul, moment in care ma gandeam adesea: si acum ce urmeaza? Pentru ca trebuia sa urmeze ceva, nu puteam sa ma plafonez, chiar daca ajunsesem in topul ierarhiei.

Fiind in cautarea unor experiente noi care se concluzioneaza in produse palpabile am ajuns, intamplator, as spune, sa cunosc mestesugul painii artizanale, dospita cu maia in loc de drojdie. Nu pot spune ca in copilaria mea o vazusem pe bunica deseori cum face paine si am incercat sa reconstitui. Si nici ca, in timpul liber, faceam paine acasa constant si am decis sa dezvolt aceasta pasiune. Procesul de dospire a painii cu maia a fost un miraj intalnit in timpul primului atelier de paine cu maia la care am participat. De atunci s-au deschis noi orizonturi si mi-am dat seama cate sunt de invatat despre aluaturi: nu numai pregatirea lor in scopul de a coace o paine, ci si ce anume sta in spatele lor, procese chimice, reactii date de modificarea temperaturii ambientale, a materiilor prime, de calitatea acestora si de timpul de dospit. Asa se face ca, vrand sa stiu cat mai multe despre procesul de fabricare a painii cu maia la o scara mai mare decat ce experimentasem acasa, am ajuns sa iau legatura cu o brutarie londoneza, care m-a primit in ucenicie. Perioada petrecuta acolo mi-a fost de mare ajutor, ajutandu-ma sa proiectez businessul din Romania.

N-am fost o mare mancatoare de paine si nici o gurmanda. Am avut chiar perioade in care nu am mancat paine, fie din motive de dieta, fie pentru ca nu-mi placea ceea ce gaseam in comert. Nu am considerat ca mancarii trebuie sa i se acorde o importanta deosebita. Da, am fost si sunt interesata de hrana sanatoasa, dar prin prisma beneficiilor pe care le aduce, nu neaparat prin cea a bucuriei gustului. Descoperind insa painea cu maia, am realizat ca acestui aliment de baza, biblic, nu i se acorda importanta cuvenita. Multi acorda o mai mare importanta asupra a ceea ce se pune peste o felie de paine, neglijand practic baza piramidei alimentare. Pentru ca painea cu maia este o sursa de minerale, e benefica pentru flora intestinala, are indice glicemic mult mai scazut decat painea cu drojdie si face ca glutenul sa fie tolerat mai bine de catre organism. De unde atatea calitati si ce e gresit la drojdia comerciala? Painea cu drojdie comerciala dospeste repede datorita tulpinii de drojdie, izolata intr-un laborator in conditii controlate, careia i se adauaga diversi aditivi in scopul de a face procesul de fabricare a painii cat mai scurt si mai predictibil. Maiaua insa, produs al fainii cu apa fermentate, face ca, in timpul dospirii, tarata din grau sa fie sparta si nutrientii sa fie imprastiati in aluat. Painea dospita cu maia dospeste in timp (6-8 ore sau chiar mai mult) prin interactiunea drodjiei salbatice cu aerul. Amestecand apoi maiaua cu apa, faina si sare obtinem aluatul.

Dospirea la rece a aluatului a fost o alta poarta deschisa spre invatare. Atat lucru stiam si eu despre aluaturi, mai ales cel pentru cozonaci: ca trebuie sa stea la cald. Aici apare amintirea cu bunica. Mereu ma gonea din bucatarie inainte de Craciun, cand facea cozonacii. Cuptorul incins si geamurile inchise, asta era secretul cozonacului crescut. Prin urmare dospirea la rece parea o ciudatenie. Dar experimentand am inteles ca astfel se incetineste si mai mult actiunea fermentilor din maia, ceea ce da un gust deosebit painii. La aceeasi categorie intra si “batutul” aluatului. Am descoperit cu bucurie senzatia de atingere a aluatului fara a-l brusca: e de ajuns sa-l “impaturesti” la intervale regulate prêt de cateva ore si simti cum el creste intre timp. Si iata al doilea mit al cresterii aluatului spulberat: viziunea bunicii trantind aluatul de masa pana obosea.

Si mai este si partea artizanala a painii. Faptul ca nicio paine nu e ca cealalta, fiind modelata manual, ca poti sa te joci cu forma si sa-i dai viata astfel face ca fiecare paine sa fie unica (intr-o anumita masura, e ca in viata, frumusetea sta in misterul lucrurilor pe care urmeaza sa le traiesti – “Life is like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get” – Forrest Gump) si sa te duca cu gandul la grija: trebuie sa ai grija de ea, asa cum ea are grija de tine, de sanatatea ta. De asta si grija pentru painea irosita, deznodamant pe care incerc sa-l evit lucrand, pe cat posibil, pe baza de comenzi. Pentru ca procesul de fabricare a painii dureaza aproape 2 zile, comenzile ar trebui sa se faca cu tot atat timp inainte sa ai painea disponibila, dar, din pacate, clientii nu sunt educati in acest mod. Pentru cei mai multi, painea nu constituie un element de hrana atat de important incat sa si-l planifice, prin urmare exista un segment extrem de subtire care se muleaza pe modelul de business al unei brutarii artizanale care foloseste maiaua. Am incredere insa ca, in timp, clientii se vor obisnui sa aprecieze painea sanatoasa si isi vor face un obicei din a o comanda la timp. Vrem sa fim recunoscuti ca o brutarie onesta, care livreaza ceea ce promite, unde gasesti cateva feluri de paine unice in Bucuresti, eventual cateva tipuri de produse de patiserie sau sandwichuri, nimic sofisticat ci, pur si simplu, produse cu ingrediente sanatoase.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Într-adevăr, induiosator articol:).
Se cam știe ca dna. Simona nu a lăsat corporația, ci corporația a lăsat-o pe dumneaei. Și de ce…
Să-i uram succes, totusi:)

Reply

Nimic mai adevarat despre gustul minunat si implicarea totala cu care este facuta aceasta paine. Am avut onoarea sa o cunosc pe Simona, sa gust painea ei si mai ales sa imi impartaseasca din cunostintele ei. Azi, si eu fac paine cu maia, acasa, in mare parte datorita ei. M-a ambitionat sa-mi cresc singura maiaua mea! Multumesc Simona!!!!!

Reply

Felicitări pentru curajul de a face schimbarea si de a-ți urma pasiunea. Exista viața si după Banking !

Reply

sunteți o Femeie si Doamna ADMIRABILE.
Keep up good work
Cu simpatie si respect

Reply

Tanti Simona il citeaza pe F. Gump cred ca de aceea forma neregulata a piinilor este justificata astfel “citat de c… ,piine deformata” …

Reply

    Nea Lucian, se pare ar trebui sa-ti compatimim parintii care n-au reusit ( or fi incercat?) sa te educe si sa te invete sa respecti munca si opiniile celor din jur; Gandirea ta este deformata; painea asa trebuie sa fie! In rest, Doamne fereste sa ai prin preajma personaje ca tine!!!

    Reply

blablabla…
Induiosator articol.
Daca duduia Simona trimitea spre publicare si o poza in care aparea cu putina faina pe nas chiar putea stoarce cateva lacrimi
As vrea sa aflu unde se afla aceast “templu sfant” si unde creaza aceasta tarziu pasionata investitoare luminata “acest aliment de baza, biblic….”
Am sa-i urmaresc cu interes cariera de investitor privat sa vad cat va dura pana va fi infranta de sistemul pe care la slujit(sunt sigur !) cu mare devotament si smerenie o lunga perioada si care pare sa-i fi fost un model in marketarea(urasc cuvantul..) acestei afaceri

Reply

    Domnule (oare ? 😉 Flaviu,
    sunteți un mare mare cu D mare
    OBITOC 😉 penibil si frustrat
    nu toți oamenii de succes au furat si dat mâna cu
    Hydra Securității dar chelul isi pune mâna-ncap.
    fără respect si cu Tristețe.

    Reply

    ” Cand esti mort, nu stii ca eti mort. E greu doar pentru ceilalti.
    La fel si cand esti prost” – n-am spus-o eu, ci Philippe Geluck; eu, doar ti-o transmit tie, Flavius cel “blablabla”.

    Reply

      „Femeia e o creatură menită să fie iubită, nu înțeleasă.”— Sigmund Freud
      Lenuto’…nu ai inteles nimic fato’

      Reply

Unde gasim aceasta paine?

Multumesc

Reply

Imi aduci aminte de o vacanta pe care am petrecut-o in 1984 in comuna Radovanu (pe langa Bucuresti) Acolo am facut si am mancat prima oara si ultima oar paine facuta cu maia din porumb (se numesc turtite de porumb). Painea aceea dura si o saptamana si nu se strica.
Draga Simona (draga fosta colega :)), iti doresc bafta multa.

Reply

Painea este fff buna si intocmai cu descrierea facuta! Se “simte” dragostea si rabdarea cu care este plamadita. Merita luata acasa!!!!

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


3 − one =