Toate articolele (763 articole)

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   435 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   264 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   1.427 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   200 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   7.823 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   481 vizite  0 comentarii   5 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   336 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   274 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   169 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   495 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.042 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.072 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   1.735 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   310 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.205 vizite  0 comentarii   1 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   1.473 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   355 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   467 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

Tendinte culinare pentru 2017: ce punem in farfurie si ce asteptari sa avem de la restaurante
Restograf (Jan 2017)
   748 vizite  0 comentarii   0 like

Ca la orice inceput de an, se anunta tendintele pentru toate domeniile posibilie, specialisti din toate zonele dandu-si cu parerea despre ce o sa conteze mai mult in 2017, ce aplicatii o sa folosim, ce culoare se va purta, dar, ce ne intereseaza cu adevarat pe noi: CE SE VA MANCA. De cativa ani ...

............................................citeste tot

McVatican sau cum fast-food-ul a scandalizat lumea catolica
 (Jan 2017)
   322 vizite  0 comentarii   0 like

La doar 5 zile dupa Craciun, McDonald's a deschis un nou restaurant chiar la Vatican, in districtul Pio Borgo, la o aruncatura de bat de Bazilica Sfantul Petru. Deschiderea a fost facuta aproape pe furis, fara mare fast, pentru a nu atrage si mai multe reactii negative, pentru ca, la aflarea ...

............................................citeste tot

Burgerul din carne de sobolan de rau, vedeta restaurantelor din Moscova
 (Jan 2017)
   336 vizite  0 comentarii   2 like

Da, ati cititi bine, cel mai nou super-aliment din meniurile restaurantelor din Moscova este carnea de sobolan de rau sau de nutria sau de coypu - toti fiind termeni care descriu acelasi animal. Acest tip de carne si-a castigat un loc de cinste in meniuri restaurantelor rusesti, deoarece carnea ...

............................................citeste tot

Care sunt restaurantele in care bucurestenii au dat cele mai multe checkins in 2016
 (Dec 2016)
   2.085 vizite  2 comentarii   0 like

In mare, localurile din clasamentul "restaurantelor in care romanii au dat cele mai multe checkins in 2016" sunt cam aceleasi cu cele din 2015. Cu cateva mici diferente. Si de aceasta data ne-am folosit de statisticile de pe Facebrands.ro si am ajuns la aceeasi concluzie: cele mai multe dintre ...

............................................citeste tot

Care sunt cei mai buni bucatari din lume, editia 2017
 (Dec 2016)
   965 vizite  0 comentarii   0 like

Revista Le Chef a revenit cu noul top al celor mai buni bucatari din lume, editia 2017 - 100 of The Best Chefs in the World. Topul este creat pe baza unui sondaj in randul maestrilor bucatari decorati cu doua si trei stele Michelin. Acestia ofera o lista cu numele a cinci bucatari care ar merita ...

............................................citeste tot

Petreceri de Revelion 2017 la restaurantele din Bucuresti
Restograf (Dec 2016)
   1.295 vizite  0 comentarii   0 like

Revelionul 2017: un nou an, aceleasi discutii: "unde petrecem noaptea aia lunga cat un an"? Daca nu v-ati facut planurile deja, mai jos gasiti o lista cu restaurantele din Bucuresti care organizeaza niste petreceri speciale de Revelion. Live music, mancare aparte, petreceri tematice, iata care sunt...

............................................citeste tot

Unde iei masa traditionala de Craciun in Bucuresti - recomandari facute de The Guardian
Restograf (Dec 2016)
   419 vizite  0 comentarii   0 like

Publicatia britanica The Guardian a inclus si Bucurestiul intr-un top 10 al traditiilor festive de Craciun din Europa. The Guardian mentioneaza faptul ca in Romania, de Craciun, inca se mai pastreaza obiceiul taiatului porcului in gospodarii, insa doar la tara. Totusi, turistilor care ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

De vorba cu Chef Foa despre street food, pauza de pranz si mii de arome



Restograf  (Jul 2016)
692 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
0 placut 
0 displacut 

 

Chef Foa este o figura foarte importanta pentru tot ce inseamna viata culinara a Romaniei, gastronomia simpla, aromata si pe intelesul si placul tuturor. A inceput sa gateasca de mic, a cucerit apoi publicul prin participarea la MasterChef, dar adevaratul K.O a venit cand a creat Flavours, un concept tradus printr-un restaurant, catering cu dichis, o cantina intr-o scoala in care cei mici invata sa manace corect si sanatos, dar si multe alte activitati culinare. Misiunea Flavours se traduce simplu: e usor sa mananci bine.

Vara aceasta, Chef Foa, pe langa toate activitatile deja bine stabilite, a devenit si imaginea Street Food Festival, un festival al mancarii stradale din Cluj, un eveniment la care mancarea buna va fi la indemana tuturor curiosilor timp de 4 zile. Mai multe despre acest festival gasiti aici si in interviul de aici.

foa 4

Acum va lasam pe mana lui Chef Foa, un optimist cand vine vorba despre tendinte culinare, un educator cand vine vorba de o masa de pranz corecta, un showman al tigailor si un iubitor al aromelor.

Restograf: Tu gatesti de mic. Dat fiind trecutul tau in ale lumii culinare, care e prima ta amintire legata de mancare, una care te-a facut sa te gandesti ca DA, vrei sa te faci bucatar? 

Chef Foa: Prima amintire este de fapt o serie de amintiri, in care ma furisam in bucatarie pentru mici experimente culinare. Imi placea sa stau pe langa mama atunci cand gatea si sa prind secrete si de fiecare data cand nu era acasa, ma strecuram in bucatarie sa exersez. De atunci a fost clar pentru toata lumea ca vreau sa fiu bucatar si ma bucur ca a fost un “microb” care i-a prins si pe fratii mei.

Restograf: Care e definitia ta pentru Street food, ce inseamna pentru tine mancarea stradala? 

Chef Foa: Sunt de ajuns cateva cuvinte: arome, creativitate, simplitate – este vorba despre tipuri de mancare ce se regasesc de sute de ani in istoria culinara a unui popor, pe care reinvatam sa le savuram, sa le intelegem la adevarata lor valoare. In esenta, ceea ce defineste o mancare “traditionala” pentru street food in zilele noastre este de fapt felul in care ne-o insusim noi, consumatorii, iar rolul meu, ca sustinator al acestei miscari, este sa aduc tot ce este mai bun din lumea larga si sa ma asigur ca ceea ce facem noi, Flavours, e cu adevarat savuros. Am pus in practica aceasta definitie chiar la ultimul nostru eveniment, un Night Market savuros, primul de acest gen din Bucuresti, care a reunit tinerii gurmanzi pana tarziu in noapte.

Restograf: Unde ai gasit un street food de care sa te indragostesti, in ce loc din lume ti se pare ca acest concept e facut ca la carte? 

Chef Foa: Clar in Asia conceptul este pus in valoare cel mai bine, dar sunt si cateva orase europene care au happening-uri (asa cum avem si noi) prin care incearca sa recreeze acest spirit si practic sa il introduca si celor cu mai putina experienta in domeniu.

Restograf: Cum a fost primit Stradale de catre bucuresteni, restaurant cu un concept inedit pentru orasul acesta? Care au fost cele mai mari curiozitati ale clientilor sau cele mai interesante remarci legate de acest loc?

Chef Foa: Din fericire a prins tare bine inca de la inceput, avem parte de oameni frumosi care ne calca pragul, mereu pregatiti sa incerce ceva nou. Ceea ce ne-am dorit a fost sa luam preparatele romanesti si internationale pe care le iubim cu totii si sa le dam un nou twist, sa le facem si mai savuroase si mai aratoase. Clientii nostri sunt mereu incantati sa descopere meniul (gatim altceva in fiecare zi) si locatia (au diferite cornere in care pot lua masa, astfel incat de fiecare data e o experienta noua). Cat despre remarci, sunt mai degraba sugestii cu ce le-ar placea sa mai gaseasca in meniu si ne bucuram ca ne inspira.

Restograf: In cat timp crezi ca vei reusi, tu cu Flavors si altii cu aceeasi misiune, sa revolutionati felul in care oamenii de la birou mananca de pranz? Cum crezi ca s-ar putea intampla asta?

Chef Foa: E intr-adevar o misiune complicata si va mai dura ceva vreme. Cred ca aceasta schimbare tine de o schimbare de mentalitate si de un shift al modului in care oamenii se raporteaza la viata, care le sunt prioritatile. Am facut un prim pas cu Stradale, sa le aratam ca pranzul poate fi si altfel si vom continua cu noi locatii. In plus, gatim in scoli si speram ca noile generatii vor creste cu ideea importantei mesei de pranz. Sper ca in urmatorii ani sa vedem din ce in ce mai multi oameni care iau pranzul cu prietenii si colegii si nu cu monitorul calculatorului si voi continua sa ma implic activ in aceasta cauza.

Restograf: Ce inseamna pentru tine live cooking-ul, e un spectacol, e un soi de tutorial, cu ce impresii ai vrea sa ramana oamenii in urma participarii la un live cooking cu Chef Foa? 

Chef Foa: E o invatare distractiva, sau asa as vrea sa fie. Imi place sa fac cooking show-uri de mici dimensiuni in care sa pot interactiuna cu fiecare participant in parte, sa vad la ce se pricepe cel mai bine in bucatarie, ce-i place sa faca si la ce mai are de lucrat. De aceea ii implic pe toti participantii in toate etapele: cineva spala legumele, cineva taie fructele si cineva e responsabil cu glumele. La final poate ca nu vor sti sa faca singuri o reteta complicata cap-coada, dar cu siguranta vor fi invatat ceva ce nu stiau pana atunci.

Restograf: Ce ne poti spune despre participarea ta la Street Food Festival, ce vei pregati acolo si la ce sa se astepte participantii? 

Chef Foa: Sunt un mare sustinator al miscarii Street Food, sunt convins ca e o experienta care devine addictive la un moment dat si ma bucur ca sunt din ce in ce mai multe ocazii pentru romani sa experimenteze aceasta zona. La Cluj va fi o nebunie de arome si culori, ii vom astepta pe vizitatori la standul nostru Stradale cu gusturile autentice Flavours si le-am pregatit si o cina speciala.

Restograf: Cum ai ajuns ambasadorul acestui festival? Care e povestea din spatele acestei colaborari?

Chef Foa: Asa cum ziceam, street food-ul este un stil de viata si imi doresc tare mult sa il popularizam si in Romania, asa ca atunci cand am discutat pentru prima oara despre Street Food Festival Cluj si am vazut ca cei din spatele proiectului sunt la fel de pasionati ca mine, am zis ca e o potrivire foarte buna. Ma bucur ca lucram impreuna in acest proiect si sper sa depaseasca toate asteptarile.

Restograf: Care crezi ca ar putea fi street food-ul caracteristic Romaniei, o mancare care sa devina emblematica pentru ideea de mancare stradala in Romania?
Chef Foa: Multa lume crede ca Romania nu are street food, ca nu ne putem compara cu tari in care poti pune degetul clar pe un preparat din aceasta categorie. Ii contrazic de fiecare data, pentru ca pe langa binecunoscutii mici, sunt multe alte mancaruri care pot intra in categoria asta, de la covrigi si merdenele pana la sarmale.

Restograf: Cea mai simpla si cea mai buna mancare pentru tine este…

Chef Foa: Mi-este imposibil sa iti raspund la intrebarea asta, pentru ca mancarea preferata sau mancarea cea mai usor de facut depinde la mine de stare sau de moment. Chiar acum insa as pofti la un preparat nou – il numim Foa’s pastrami si e o minune cu piept de vita scos din “brine” dupa 14 zile, dupa ce a prins toata savoarea condimentelor.

 

Detalii despre Street Food Festival Cluj

Mai multe despre Street Food Festival direct de la organizatori


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?









Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


− 1 = two