Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   713 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   432 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   842 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.247 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   456 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   439 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   500 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.250 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   686 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.934 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   375 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   9.321 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   896 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   612 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   455 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   308 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   672 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.205 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.681 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.483 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   624 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.622 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   3.340 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   603 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   726 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Drumul catre gastronomie



David Contant  (Jun 2014)
2.816 Vizualizarivizualizari
3 Comentariicomentarii
14 placut 
0 displacut 

 

Gastronomie in RomaniaStandardele implica o ierarhie a valorilor si a competentelor. Numai asa se separa cei buni de cei mai putin buni. Cu cine se compara Romania in materie de standarde in gastronomie? Fara indoiala, se raporteaza mereu la standarde la care vrea sa ajunga. De regula, asta inseamna vestul Europei. Pentru a atinge aceste standarde, nu ajung numai eforturile celor din transee, ci este necesara coordonarea tuturor eforturilor statului catre acest scop. Crearea unui cadru legislativ si fiscal corect, este esentiala. Fara acesta, oricine incearca sa imbunatateasca ceva, trebuie sa lupte contra statului.

In restaurantele franceze, clientul plateste TVA doar 5,5%. Fiecare iesire a romanului la restaurant este taxata fara mila, iar restaurantele nu vad mare lucru din ce dau la buget. Nu este de mirare ca cele mai multe au un grad mai mic sau mai mare de evaziune, dar totusi constant. Personalul care este dispus sa lucreze cu salariul putin mai mare decat minimul pe economie si care stie ca nu trebuie sa faca sugestii costisitoare, este cel mai intalnit in Romania. Un astfel de angajat, lucreaza in ture obositoare, dar pentru a-si putea permite traiul, in ziua libera lucreaza intr-un alt restaurant. Sanatatea clientului, ca si siguranta sau drepturile angajatului in astfel de locuri, sunt la voia hazardului.

Pe langa plata taxelor, care ramane optionala, in functie de influenta politica, patronul roman nu trebuie sa cunoasca multe despre ospitalitate pentru a isi deschide un restaurant. Avem restaurante de top, cu patronul-manager fara vreo competenta in gastronomie sau igiena alimentara. In schimb, cand un chef cu zeci de ani de experienta este incurajat, fiscal si administrativ, sa isi dezvolte un restaurant ca afacere proprie, acela este o garantie, atat pentru client, cat si pentru cei cu care lucreaza, pentru ca are de respectat o reputatie pe care si-a cladit-o cu greu. La fel, trebuie incurajati si micii producatori sau asociatiile de producatori care ii furnizeaza materia prima de calitate. Acel chef va fi cu adevarat un profesionist, numai cand poate trai din meseria lui ca angajat, sau daca poate sa mentina o afacere la standarde inalte. In general, sunt foarte sceptic in ceea ce priveste supravietuirea unui restaurant superior calitativ, din punct de vedere economic, intr-un mediu in care este preferata mancarea de calitate medie, dar multa si ieftina.

Pentru a schimba constiinta publica in ceea ce priveste gastronomia, trebuie ca fiecare din noi sa vrea sa manance bine. Nu este o mentalitate a celor bogati, ci a celor care au respect de sine, pentru ca putem manca bine si cu un buget mic, fara a se numi ca mancam ieftin. Un client avizat stie cand are de-a face cu o mancare de calitate. Intr-un restaurant francez, inspectorul care vine in control, nu bea nici macar o cafea gratis. Clientul are nevoie de transparenta din partea autoritatilor de control, dar si din partea unei comunitati profesionale, care sa clasifice restaurantele in functe de compentente, prin critica culinara avizata si constructiva. Altfel, alegerea unui client neinformat, se face dupa decoratiunile interioare, sau dupa bugetul de marketing de care dispune patronul.

Avem nevoie de o organizare a profesionstilor, care sa formeze specialisti, care sa educe gusturile si sa creeze o cultura gastronomica. Pentru asta, terbuie sa incepem cu inceputul: o scoala, in care viitorii profesionisti sa primeasca o buna educatie, dar si sa lucreze cu cea mai moderna tehnologie. Acesti profesionisti nu trebuie lasati la mila patronilor, ci trebuie protejati legal si fiscal in piata muncii si educati pentru a-si cunoaste drepturile statutului lor, printr-un sindicat puternic, care sa aiba legitimitatea de a trata cu ministerele responsabile de schimbarile ce le afecteaza profesia, respectiv Ministerul Muncii si cel al Turismului. Acesti profesionisti, bucatari, ospatari si altii, trebuie tinuti la curent cu toate noutatile, nu numai in scoala, dar si pe parcursul carieirei lor, de catre o organizatie care sa ii motiveze sa fie mereu pregatiti la schimbarile mediului dinamic al gastronomiei moderne.

Tanara generatie trebuie atrasa, dar cu o imagine reala, de substata. Cu exceptia catorva profesionisti care au castigat sau au jurizat in emisiuni culinare, imaginea superficiala, creata de media acestui domeniu, nu a ajutat deloc. Un bucatar de linie, in schimb, are atatea picanterii autentice sa ne spuna – experienta de munca si de viata este o comoara ce merita impartasita.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Gastronomie romaneasca are mare nevoie de oameni de calitate, de profesionisti ca David si Gabriela Berechet! Trebuie sa le fim alaturi. Daca ar avea sprijinul necesar sa infiinteze o scoala adevarata, drumul catre gastronomie si la noi in Romania ar fi altceva…dar oare sectorul privat doreste cu adevarat?

Reply
Tiberiu Cazacioc June 26, 2014 at 4:48 pm

David si amicii sai, fac istorie in ceea ce se poate numi etica in gastronomia romaneasca. Putem sa ii fim alaturi?

Reply

Perfecta dreptate, dl.Contant!
Trebuie sa existe si un cadru si o sustinere pentru ca profesionistii sa-si poata desfasura activitatea.
Intr-adevar sunt si costuri, insa intregul ansamblu si suflet al restaurantului poate fi ceva magic atat timp cat si patronii restaurantelor inteleg, recunosc si recompenseaza contributia, cunostiintele si pasiunea pe care un profesionist il ofera clientilor.
Dar – e lung drumul catre gastronomie in Romania…

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


eight − = 5