Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   614 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   382 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   794 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.149 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   432 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   414 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   479 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.209 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   663 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.823 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   358 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   9.198 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   850 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   561 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   435 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   291 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   648 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.190 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.588 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.379 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   585 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.586 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   3.068 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   572 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   698 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

E prost sau e destept Clientul?



George Butunoiu  (Dec 2012)
5.732 Vizualizarivizualizari
1 Comentariucomentarii
18 placut 
0 displacut 

 

Activitatile si actele comerciale sunt abordate si construite din doua perspective diferite, bazate pe doua ipoteze (aparent) fundamental opuse, si anume: « clientul e prost, nu stie ce e cu adevarat bun si bine pentru el », respectiv « clientul e destept, isi cunoaste si intelege bine interesul si actioneaza in consecinta ». De fapt, problema se pune in acelasi fel in orice act social legat de comportamentele colective, de grup, adica reactia cuiva in prezenta si sub influenta altor indivizi. Sigur, la nivel declarativ, lucrurile sunt stabilite: nu veti citi sau auzi vreodata ca alegatorul/ cumparatorul/ spectatorul etc. e prost, insa o buna parte dintre « furnizori » isi fundamenteaza intrega strategie de marketing, si toata afacerea, de fapt, pe prezumtia contrara, de nerostit in public. Primul care a spus ca oamenii sunt un pic prosti si ca trebuie sa-i pacalesti ca sa le faci un bine a fost Platon, cu doua mii si ceva de ani in urma. Pe atunci nu se inventase PR-ul, asa ca politically incorecta « Republica » a scapat de cenzura la inceput. In 1895 informatia a fost structurata si argumentata stiintific. Si nu intamplator « des foules » si « des fous/ folles » suna atat de etimologic asemanator. Vi se pare ceva ciudat in rezultatele urmatorului sondaj?

– Ionescu e corupt?
– Da!
– Ionescu e o lepra, la modul general?
– Da!
– Ati dus-o rau in guvernarea lui Ionescu?
– Da!
– Si va va fi si mai rau intr-o noua guvernare a lui?
– Da! Da, da, da!
– Si cu cine votati duminica viitoare?
– Pai cu Ionescu…

Ei bine, specialistilor in comportament social nu li se pare!

Am inceput si noi pe Restograf o serie de sondaje legate de preferintele si comportamentele de consum ale bucurestenilor care merg la restaurant. Intr-o forma ceva mai aluziva, o parte dintre concluzii au fost deja prezentate intr-un articol precedent, « Cu bucuresteanul la restaurant ». Daca va incearca o disonanta cognitiva la citirea rezultatelor, sa stiti ca a fost chiar in intentia noastra!

La intrebarea « Care sunt bucatariile preferate? », aproape 2/3 dintre cei care au raspuns au pus bucataria romaneasca (oarecum subinteles cea aceea traditionala, taraneasca) pe primul loc, urmata de cea italiana, la distanta mica. Pe ultimele locuri sunt bucatariile spaniola si germana, desi bucataria germana e destul de asemanatoare cu cea romaneasca, iar bucataria spaniola cu cea italieneasca. Bucataria frantuzeasca e sub cele asiatica si arabeasca in preferinte, cu toate ca e cea mai fina, mai rafinata si mai sofisticata din lume. Si, previzibil, peste 80% dintre bucuresteni spun ca fac eforturi, uneori considerabile (timp, bani etc.), ca sa manance la restaurante cu bucatariile lor preferate. Ceea ce, evident, nu e adevarat.

Optiunile sunt:

View Results

La intrebarea « Cum alegeti restaurantul? », lumea a pus pe locul intai « calitatea cunoscuta sau recomandata a mancarii » in toate cele patru contexte/ scenarii date: masa obisnuita de pranz, masa cu parteneri importanti de afaceri, cina si weekend. La ultimele trei, de altfel, criteriul a fost pus pe primul loc in peste 80% dintre raspunsuri. Ambianta apare pe locul doi in majoritatea situatiilor, insa intreaga strategie comerciala a majoritatii patronilor de restaurante din Bucuresti se bazeaza pe prezumtia opusa, cum ca amenajarea si decorurile sunt mai importante decat mancarea. Si nu sunt in greseala, de fapt, pentru ca daca iei o farfurie de mancare, o imparti in doua, si prima jumatate o servesti cu mare pompa intr-un restaurant cu o ambianta spectaculoasa, iar a doua jumatate intr-un restaurant « normal », toata lumea va fi convinsa ca prima jumatate de mancare a fost mult mai buna decat cealalta, mai gustoasa, mai fina, mai deosebita, mai aromata, mai rafinata, mai savuroasa.

Cum va alegeti restaurantul la care mergeti la pranz, in pauza de masa?

View Results

Partea cu diversitatea meniului e inca si mai interesanta e la, de vreme ce in trei scenarii din patru criteriul apare printre ultimele in lista, cu o pondere de sub 10% (cu exceptia meselor de weekend, unde e mai mare), stiut fiind ca aproape toate restaurantele isi fac un motiv de fala dintr-un meniu cat o carte de telefon; iar daca ai mai putin de 100 de feluri rad toti concurentii de tine.

Insa « triggerul » suprem, care determina decisiv comportamentul de consum al mancatorului bucurestean la restaurant, si aproape intotdeauna pe calea subconstientului, e mimetismul social: oamenii merg la restaurantele care sunt pline si nu mai intra a doua oara in cele care sunt goale, indiferent cat de buna, cat de proasta, de scumpa sau de ieftina e mancarea in respectivele locuri.

Deci, daca luam aceste rezultate la un loc cu cele de dinainte, am zice ca bucurestenilor le sta mintea numai la mancare buna si ca ar fi in stare de multe sacrificii ca sa o obtina. Cum se intampla lucrurile in realitate, stiu patronii de restaurante mai bine…

Cum va alegeti restaurantul la care mergeti seara cu prietenii?

View Results

Legat de preocuparile pentru sanatate, toata lumea, aproape fara exceptie, spune ca e pricina de mare interes. 95% dintre cei care au completat chestionarele spun ca meniurile (restaurantele) ar trebui sa fie mai transparente cu originea produselor. Insa, pe de alta parte, tot 95% nu prea cred ce spun restaurantele despre aceste lucruri; si, in fond, nici nu isi bazeaza alegerea restaurantului pe un astfel de criteriu. Oricum, toata lumea stie ca cele mai sanatoase produse se gasesc doar la supermarket, asa ca problema pare sa fie solutionata corespunzator pentru multi ani de acum inainte si nimeni nu se mai intreaba care sunt acele restaurante in care celor de acolo chiar le-ar parea rau sa faci cancer la tinerete.

Frecventati astfel de restaurante?

View Results

Pe ansamblul clientilor (femei si barbati la un loc), semnificativ mai multi prefera compania femeilor, cu barbatii care prefera sa fie serviti de catre chelnerite in numar de trei ori mai mare decat cei care prefera barbatii chelneri. Totusi, restaurantele bucurestene au, si intotdeauna au avut pana acum, mai multi barbati pe sala decat femei. De fapt, am vazut multe restaurante – mai ales dintre cele mari – cu personalul de sala format exclusiv din barbati. Or sti patronii  ceva ce clientii nu stiu…

Preferati chelnerii sau chelneritele ?

View Results

Preferati chelnerii sau chelneritele ?

View Results

Nu exista nicio lege in Romania care sa interzica prezenta dobitoacelor intr-un restaurant, oricare ar fi acestea: cu par, cu pene, cu coada sau fara etc. Din vreo 3,000 de restaurante cate sunt in Bucuresti, cred ca doar in patru sau cinci esti lasat sa intri cu vreo astfel de necuvantatoare dupa tine. In celelalte ti se spune minciuna cum ca e ilegal, mizand pe ignoranta clientilor. In toate tarile civilizate, numerele de mai sus sunt exact pe dos, iar animalele fac parte din peisajul social cu drepturi depline. E interesant ca la noi opiniile si pozitiile sunt foarte polarizate in aceasta privinta, raspunsurile radicale ocupanad primele doua locuri, cu un oarecare avantaj numeric pentru cei toleranti.

Ai fi deranjat de animale de companie in restaurant ?

View Results

Si interesante sunt si raspunsurile la intrebarile legate de prezenta copiilor mici (subinteles isterici) in restaurante, la fel ca si comentariile de pe marginea sondajului si a subiectului.

Ce te-ar deranja mai mult, copii mici sau animalele de companie ?

View Results

Sondajul despre tips-urile lasate la restaurant a atras multi cititori si multe comentarii. 2/3 dintre cei care au raspuns sustin ca isi adapteaza comportamentele legate de bacsis la sistemele lor axiologice. Care adaptare tot la un 10-15% duce, pana la urma, in proportie covarsitoare… Si bine ca la noi tips-urile nu sunt adaugate la nota de plata prin lege, ca in alte tari, ca romanii le-ar mai plati inca o data aproape fara nicio exceptie, din cate stiu eu despre ei. Desi in sinea lor cred ca ar face altfel, daca ar fi sa ne luam dupa rezultate.

Te deranjeaza sa ti se ceara tips ?

View Results

Obisnuiti sa lasati un tips ?

View Results

Si sa revenim la morala si la principii, ca sa incheiem intr-o nota mobilizatoare! Laudabil, 3/4 dintre bucuresteni ar ocoli restaurantele unor personaje corupte. Numai ca… aproape nimeni nu stie care sunt acelea!

Ati manca la restaurantul unui politician corupt?

View Results

Cunoasteti astfel de restaurante?

View Results

(pozele de pe www.deviantart.com)

E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Din greseala am votat intrebarea adresata barbatilor, dar ideea este ca nu are importanta ce sex are persoana care te serveste, atata timp cat serviciul este prompt, cu adecvata curtuoazie necesara prestarii acestei ocupatii, cu zambetul pe fata si corect executat! Acelasi lucru este valabil si la bucatarie! Cred ca alegerea unui restaurant este determinat de factorii interiori, dati de nevoile biochimice si fiziologice, apetit si simbol, ceea ce conduc la deciziile personale date de deprinderi si obiceiuri! In aceeasi Republica, Platon scria ca o societate se construieste in jurul modului in care isi produce si consuma alimentele! Sansa romanilor dupa 1990 a fost aceea ca au avut posibilitatea de a calatori si de a experimenta gastronomii de pe intreg mapamondul, in particular din Romania! Ar fi interesat daca un potential investitor in zona restaurantelor ar angaja vreodata o companie de consultanta inainte de a-si cumpara restaurantul sau a-l construi, si nu dupa!

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


one + 4 =