Toate articolele (759 articole)

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   4.764 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   200 vizite  0 comentarii   2 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   200 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   180 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   128 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   421 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   994 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   1.780 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   1.503 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   240 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.068 vizite  0 comentarii   1 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   1.204 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   289 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   387 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

Tendinte culinare pentru 2017: ce punem in farfurie si ce asteptari sa avem de la restaurante
Restograf (Jan 2017)
   627 vizite  0 comentarii   0 like

Ca la orice inceput de an, se anunta tendintele pentru toate domeniile posibilie, specialisti din toate zonele dandu-si cu parerea despre ce o sa conteze mai mult in 2017, ce aplicatii o sa folosim, ce culoare se va purta, dar, ce ne intereseaza cu adevarat pe noi: CE SE VA MANCA. De cativa ani ...

............................................citeste tot

McVatican sau cum fast-food-ul a scandalizat lumea catolica
 (Jan 2017)
   271 vizite  0 comentarii   0 like

La doar 5 zile dupa Craciun, McDonald's a deschis un nou restaurant chiar la Vatican, in districtul Pio Borgo, la o aruncatura de bat de Bazilica Sfantul Petru. Deschiderea a fost facuta aproape pe furis, fara mare fast, pentru a nu atrage si mai multe reactii negative, pentru ca, la aflarea ...

............................................citeste tot

Burgerul din carne de sobolan de rau, vedeta restaurantelor din Moscova
 (Jan 2017)
   287 vizite  0 comentarii   2 like

Da, ati cititi bine, cel mai nou super-aliment din meniurile restaurantelor din Moscova este carnea de sobolan de rau sau de nutria sau de coypu - toti fiind termeni care descriu acelasi animal. Acest tip de carne si-a castigat un loc de cinste in meniuri restaurantelor rusesti, deoarece carnea ...

............................................citeste tot

Care sunt restaurantele in care bucurestenii au dat cele mai multe checkins in 2016
 (Dec 2016)
   1.868 vizite  2 comentarii   0 like

In mare, localurile din clasamentul "restaurantelor in care romanii au dat cele mai multe checkins in 2016" sunt cam aceleasi cu cele din 2015. Cu cateva mici diferente. Si de aceasta data ne-am folosit de statisticile de pe Facebrands.ro si am ajuns la aceeasi concluzie: cele mai multe dintre ...

............................................citeste tot

Care sunt cei mai buni bucatari din lume, editia 2017
 (Dec 2016)
   715 vizite  0 comentarii   0 like

Revista Le Chef a revenit cu noul top al celor mai buni bucatari din lume, editia 2017 - 100 of The Best Chefs in the World. Topul este creat pe baza unui sondaj in randul maestrilor bucatari decorati cu doua si trei stele Michelin. Acestia ofera o lista cu numele a cinci bucatari care ar merita ...

............................................citeste tot

Petreceri de Revelion 2017 la restaurantele din Bucuresti
Restograf (Dec 2016)
   1.216 vizite  0 comentarii   0 like

Revelionul 2017: un nou an, aceleasi discutii: "unde petrecem noaptea aia lunga cat un an"? Daca nu v-ati facut planurile deja, mai jos gasiti o lista cu restaurantele din Bucuresti care organizeaza niste petreceri speciale de Revelion. Live music, mancare aparte, petreceri tematice, iata care sunt...

............................................citeste tot

Unde iei masa traditionala de Craciun in Bucuresti - recomandari facute de The Guardian
Restograf (Dec 2016)
   364 vizite  0 comentarii   0 like

Publicatia britanica The Guardian a inclus si Bucurestiul intr-un top 10 al traditiilor festive de Craciun din Europa. The Guardian mentioneaza faptul ca in Romania, de Craciun, inca se mai pastreaza obiceiul taiatului porcului in gospodarii, insa doar la tara. Totusi, turistilor care ...

............................................citeste tot

Unde si-a cinstit Tudor Chirila elevii de la Vocea Romaniei si cat a fost nota de plata
 (Dec 2016)
   2.021 vizite  0 comentarii   0 like

Vineri, 16 decembrie, Tudor Chirila a castigat Vocea Romaniei pentru a treia oara consecutiv. Bineinteles, acesta a fost un motiv foarte bun de sarbatorire.  Asadar, el si elevii sai de la Vocea Romaniei au iesit in oras pentru a petrece. Localul ales a fost Grand Cafe Van Gogh. Nota ...

............................................citeste tot

Prima shaormerie dulce din Timisoara a fost deschisa de un tanar de 19 ani
 (Dec 2016)
   816 vizite  0 comentarii   0 like

In primavara acestui an va povesteam despre noul trend in materie de fast-food: shaorma cu ciocolata sau choco-kebab. Nu a durat mult si a aparut si la noi asa ceva. Un tanar in varsta de 19 ani a deschis prima shaormerie dulce din Timisoara, in care clientii pot comanda kebab cu ciocolata, ...

............................................citeste tot

Le Boutique - un bistro provensal pentru inimile oamenilor
Restograf (Dec 2016)
   2.239 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Le Boutique - Food Concept Store este un bistro intr-o zona romantata a Bucurestiului unde inca se mai simte farmecul interbelicului – pe Strada Sfantul Stefan, aproape de Strada Mantuleasa, adica in universul creativ al unor autori celebri precum Mircea Eliade, Marin Preda sau Mircea Vulcanescu...

............................................citeste tot

Unde poti sa bei cel mai mare cappuccino din Bucuresti, o cana are peste un litru
 (Dec 2016)
   1.416 vizite  0 comentarii   0 like

In cazul in care sunteti tot timpul nemultumiti de marimea canilor de cappuccino din cafenelele din Bucuresti, am gasit noi un loc care cu siguranta va va satisface. In Camera din Fata gasiti cel mai mare cappuccino din Bucuresti. Asa arata:   In meniul din Camera din Fata se ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Excellence – mancare pentru suflet de la cel mai sincer bucatar



Restograf  (Sep 2016)
2.240 Vizualizarivizualizari
2 Comentariicomentarii
2 placut 
0 displacut 

 

Harta Bucurestiului e in continua schimbare, fiecare adresa devenind un nou personaj de poveste prin locurile care se inalta pe parcela respectiva. Asa e si cazul strazii Petre Ispirescu 110-112, care a devenit intre timp gazda restaurantului Excellence, locul in care un bucatar sarmant si debordant de sincer face mancare pentru suflet.

excellence restograf (65)Omul de la butoanele Excellence este Chef Vasile Nicolae (N.R: de la 15.11.2016, Chef Vasi nu mai este bucatarul Excellence, s-a mutat aici), un bucatar care si-a facut scoala si apoi doctoratul in peste 30 de restaurante din tara si de pe mari si oceane. Acum a trecut la carma Excellence de unde coordoneaza bucataria asa cum ii place lui: liber, cu mancare simpla, dar gustoasa si aratoasa, si cu respect pentru ce pune in farfuria oamenilor. Ii place sa spuna ca se ocupa de-o bucatarie urbana unde face comfort food, preparate pentru sufletul oamenilor.

Despre el si Excellence am aflat si noi mai multe dupa ce am stat la masa cu Chef Vasi si am povestit despre bucatari, bucatarii si ce inseamna bunul simt in aceasta industrie.

 

“Bucatarii sunt mercenari, vin si pleaca”

 

La Excellence, Chef Vasi a ajuns dupa vreo 16 ani in care a tot schimbat bucatariile, lucrand cand la un restaurant chinezesc, cand la unul mediteranean, cand in Bucuresti, cand pe un vas de croaziera in Caraibe. Spune ca nu petrece mai mult de 6-8 luni intr-un restaurant: “bucatarii sunt mercenari, vin si pleaca“. Iar atunci cand se muta, are si o echipa care-l urmeaza la noua destinatie.

Asa a fost si cazul la Excellence unde a format o echipa noua si, la putin timp dupa asta, au aparut si angajatii vechi care au spus ca vor sa lucreze acolo. Asta in conditiile in care Vasi le lasase un restaurant pe mana, dar ei au ales sa vina sa-l aiba din nou pe el bucatar-sef: “le-am lasat ultimul restaurant lor, dar nu au acceptat provocarea si se tin dupa mine. Bucatarul sef e miezul dintr-un restaurant, dar nu inteleg de ce nu sunt avizi dupa imagine si bani, in schimb sunt avizi dupa un mediu de lucru placut. Nu inteleg de ce vin dupa mine: nu sunt nici cel mai bun bucatar, nici cel mai pregatit, nu dau nici cele mai buna salarii“, spune Vasi.

Lasandu-l sa vorbeasca, ne-am dat seama ca motivul pentru care echipa lui ii e fidela e pentru ca el isi respecta oamenii foarte mult, dar si pentru ca tine team building-uri la bere pana la 4-5 dimineata. A, si poate pentru ca vede orice bucatarie a unui restaurant ca pe “acasa”, iar echipei ii spune “familie”. Desi era cat pe ce sa aiba propriul sau restaurant, nu e nevoie sa fie si proprietar ca sa se dedice 100% bucatariei pe care o coordoneaza. Si alege sa faca asta in locurile in care se poate aplica filozofia lui: “Nu pacalim clientul. Nu poti sa dai paste la 35 de lei daca nu-s paste de casa si pui paste ieftine din comert in farfurie. Totul e ca raportul calitate-pret sa fie corect. Cand deschizi un restaurant trasezi o linie de la bun inceput cu ce vrei sa oferi. Si ala iti e raportul calitate-pret-servicii si nu poti sa te duci niciodata-n jos de la aceasta linie“.

excellence restograf (6) excellence restograf (4)

 

Pizza cu trufe-n cartier

 

Chef Vasi a pus in aplicare aceste principii si la Excellence cand a creat meniul. Initial, considerandu-l un restaurant de cartier (in apropiere de 13 Septembrie), a facut un meniu simplu, genul de loc in care iesi la o bere si vrei si ceva de-ale gurii. Doar ca apoi a facut ce-i place lui cel mai mult: sa-si studieze publicul, sa ceara pareri si sa vada daca a nimerit audienta cu ce ofera in meniu. Si nu prea le-a potrivit, asa ca s-a dus, a rupt primul meniu si a creat noi variante de preparate. “Aveam niste oameni care veneau la fiecare masa a zilei. Si la inceput ne-au intrebat: ton o sa aveti? Dar ceva cu trufe? Atunci mi-am dat seama ca am gresit cand am gandit meniul pentru un restaurant de cartier.

excellence restograf (39)

Astfel, acum la Excellence gasiti si pizza cu trufe, dar si aripioare, si coaste, dar si midii in sos de vin. Chef Vasi a creat un meniu care sa satisfaca si publicul care a dat navala la Campionatul European (300 de oameni inauntru si pe terasa), dar si gusturi mai fine chiar mai departe de centrul Bucurestiului. Si daca va intrebati de ce au ales un nume asa sofisticat pentru un restaurant de cartier (a se pronunta Excellence cu cel mai frantuzesc accent posibil) e pentru miresele care aleg sa-si faca nunta in unul dintre saloanele disponibile aici: “omului care a mancat o pastrama buna la noi nu-i pasa cum se pronunta numele restaurantului, dar pentru o mireasa care povesteste unde si-a facut ea nunta chiar conteaza asta“, spune Vasi.

excellence restograf (32)

Filozofia lui Vasi se aplica tuturor etapelor pregatirii unui preparat. De la aprovizionare pana la plating. Pentru ca Vasi e bucatarul care a reiesit din ecuatia contabil + pictor, astfel ca stie si cum sa-si comande cele necesare pentru bucatarie (traiasca ASE-ul la care l-au fortat ai lui sa se duca), dar stie si cum sa aseze totul frumos in farfurie (talentul de pictor pe care nu l-a pierdut complet).

Dar cel mai important este ceea ce gateste, de fapt. Lucreaza cat mai mult cu produse romanesti, incercand sa apeleze cat mai putin la importuri: “luam legumele de la tarani, fructele la fel, carnea o luam de la o macelarie romaneasca. Cu cat folosesti mai mult produsele romanesti, taranul va avea mai multi bani pe care sa-i investeasca si sa se dezvolte si, de ce nu, la anul sa aiba si mai multa marfa si sa poti sa iei produse de calitate la un pret mai mic. E un sistem la care imi face placere sa pot contribui“. Gandeste meniurile in functie de ce exista pe piata: “mai degraba dau niste zmeura cu frisca sau un platou cu pepene rece decat sa servesc rodie. Vine sezonul prunelor, le dam pe acelea la desert“.

excellence restograf (47)

 

 

Mancarea simpla reinterpretata pentru suflet

 

Cu aceste ingrediente, Chef Vasi face chestii simple si gustoase, fix ce i-ar placea lui sa manance. Simandicos se numeste mancare simpla reinterpretata, dar, ca sa va faceti o idee la ce se refera acest concept, la ciolanul de porc nu serveste clasica varza sau fasole, ci se alatura o fasole rosie in stil peruan cu niste tagliatelle din castraveti. Sau tocana de curcan e imbunatatita cu niste rosii uscate aduse din Puglia, cu sos alb de gorgonzola si piure cu ceapa verde. Totul e simplu, dar intr-o combinatie mai fistichie. Si pentru ca isi iubeste mancarea care iese din bucataria lui, Chef Vasi a sugerat si folosirea unor farfurii speciale, vesela facuta manual, Churchill, farfurii pe care le folosesc si bucatarii de la restaurante mai fitoase, ca sa zicem asa.

excellence restograf (20)

Cu aceeasi sinceritate cu care ne-a obisnuit pe parcursul interviului, Chef Vasi a avut si o concluzie care se aplica si culturii culinare de la Excellence: “lumea nu a inteles ca nici noi (n.r. bucatarii) nu suntem magicieni. Dintr-o vita black angus si o maimuta poate sa-ti faca o friptura buna. Dar nici noi nu putem sa facem din rahat brici“. Asadar, cu ingrediente bune si cu putin suflet, sunt sanse mari ca ce iese din bucataria restaurantului sa nu dezamageasca. Iar Chef Vasi nu asteapta aplauze doar pentru ca-si face jobul, farfuria goala fiind singurul compliment de care are nevoie.

excellence restograf (60)

Chef Vasile Nicolae a mai lucrat si la: Old City, Madame Pogany, Raionul de Peste, Dom Sum din Ploiesti, LOFT, Cafeneaua Veche, La Gondola, Uptown, La Cantine de Nicolai, El Capitan, Casa Vernescu si multe altele.

Meniul Excellente il puteti descoperi in intregime aici.

 

 

Noi am pozat, in ordinea numerelor de pe tricou: 

excellence restograf (21)

Midii in sos de vin

excellence restograf (33)

Cotlete de berbecut

excellence restograf (42)

Pizza cu trufe

excellence restograf (45)

Papanasi Excellence

 

Intreaga galerie foto de la vizita noastra, mai jos:


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Grigore Nicolae Rossi September 26, 2016 at 12:36 pm

Chef Vasi face chestii simple si gustoase, fix ce i-ar placea lui sa manance…enjoy the food…bon apetit mes amis

Reply
Marcu Ionela Veronica September 12, 2016 at 3:54 pm

Best chef în town

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


× one = 9