Toate articolele (748 articole)

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   246 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   134 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   221 vizite  0 comentarii   1 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

Tendinte culinare pentru 2017: ce punem in farfurie si ce asteptari sa avem de la restaurante
Restograf (Jan 2017)
   294 vizite  0 comentarii   0 like

Ca la orice inceput de an, se anunta tendintele pentru toate domeniile posibilie, specialisti din toate zonele dandu-si cu parerea despre ce o sa conteze mai mult in 2017, ce aplicatii o sa folosim, ce culoare se va purta, dar, ce ne intereseaza cu adevarat pe noi: CE SE VA MANCA. De cativa ani ...

............................................citeste tot

McVatican sau cum fast-food-ul a scandalizat lumea catolica
 (Jan 2017)
   174 vizite  0 comentarii   0 like

La doar 5 zile dupa Craciun, McDonald's a deschis un nou restaurant chiar la Vatican, in districtul Pio Borgo, la o aruncatura de bat de Bazilica Sfantul Petru. Deschiderea a fost facuta aproape pe furis, fara mare fast, pentru a nu atrage si mai multe reactii negative, pentru ca, la aflarea ...

............................................citeste tot

Burgerul din carne de sobolan de rau, vedeta restaurantelor din Moscova
 (Jan 2017)
   197 vizite  0 comentarii   2 like

Da, ati cititi bine, cel mai nou super-aliment din meniurile restaurantelor din Moscova este carnea de sobolan de rau sau de nutria sau de coypu - toti fiind termeni care descriu acelasi animal. Acest tip de carne si-a castigat un loc de cinste in meniuri restaurantelor rusesti, deoarece carnea ...

............................................citeste tot

Care sunt restaurantele in care bucurestenii au dat cele mai multe checkins in 2016
 (Dec 2016)
   1.387 vizite  2 comentarii   0 like

In mare, localurile din clasamentul "restaurantelor in care romanii au dat cele mai multe checkins in 2016" sunt cam aceleasi cu cele din 2015. Cu cateva mici diferente. Si de aceasta data ne-am folosit de statisticile de pe Facebrands.ro si am ajuns la aceeasi concluzie: cele mai multe dintre ...

............................................citeste tot

Care sunt cei mai buni bucatari din lume, editia 2017
 (Dec 2016)
   389 vizite  0 comentarii   0 like

Revista Le Chef a revenit cu noul top al celor mai buni bucatari din lume, editia 2017 - 100 of The Best Chefs in the World. Topul este creat pe baza unui sondaj in randul maestrilor bucatari decorati cu doua si trei stele Michelin. Acestia ofera o lista cu numele a cinci bucatari care ar merita ...

............................................citeste tot

Petreceri de Revelion 2017 la restaurantele din Bucuresti
Restograf (Dec 2016)
   1.054 vizite  0 comentarii   0 like

Revelionul 2017: un nou an, aceleasi discutii: "unde petrecem noaptea aia lunga cat un an"? Daca nu v-ati facut planurile deja, mai jos gasiti o lista cu restaurantele din Bucuresti care organizeaza niste petreceri speciale de Revelion. Live music, mancare aparte, petreceri tematice, iata care sunt...

............................................citeste tot

Unde iei masa traditionala de Craciun in Bucuresti - recomandari facute de The Guardian
Restograf (Dec 2016)
   272 vizite  0 comentarii   0 like

Publicatia britanica The Guardian a inclus si Bucurestiul intr-un top 10 al traditiilor festive de Craciun din Europa. The Guardian mentioneaza faptul ca in Romania, de Craciun, inca se mai pastreaza obiceiul taiatului porcului in gospodarii, insa doar la tara. Totusi, turistilor care ...

............................................citeste tot

Unde si-a cinstit Tudor Chirila elevii de la Vocea Romaniei si cat a fost nota de plata
 (Dec 2016)
   1.582 vizite  0 comentarii   0 like

Vineri, 16 decembrie, Tudor Chirila a castigat Vocea Romaniei pentru a treia oara consecutiv. Bineinteles, acesta a fost un motiv foarte bun de sarbatorire.  Asadar, el si elevii sai de la Vocea Romaniei au iesit in oras pentru a petrece. Localul ales a fost Grand Cafe Van Gogh. Nota ...

............................................citeste tot

Prima shaormerie dulce din Timisoara a fost deschisa de un tanar de 19 ani
 (Dec 2016)
   323 vizite  0 comentarii   0 like

In primavara acestui an va povesteam despre noul trend in materie de fast-food: shaorma cu ciocolata sau choco-kebab. Nu a durat mult si a aparut si la noi asa ceva. Un tanar in varsta de 19 ani a deschis prima shaormerie dulce din Timisoara, in care clientii pot comanda kebab cu ciocolata, ...

............................................citeste tot

Le Boutique - un bistro provensal pentru inimile oamenilor
Restograf (Dec 2016)
   1.954 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Le Boutique - Food Concept Store este un bistro intr-o zona romantata a Bucurestiului unde inca se mai simte farmecul interbelicului – pe Strada Sfantul Stefan, aproape de Strada Mantuleasa, adica in universul creativ al unor autori celebri precum Mircea Eliade, Marin Preda sau Mircea Vulcanescu...

............................................citeste tot

Unde poti sa bei cel mai mare cappuccino din Bucuresti, o cana are peste un litru
 (Dec 2016)
   1.186 vizite  0 comentarii   0 like

In cazul in care sunteti tot timpul nemultumiti de marimea canilor de cappuccino din cafenelele din Bucuresti, am gasit noi un loc care cu siguranta va va satisface. In Camera din Fata gasiti cel mai mare cappuccino din Bucuresti. Asa arata:   In meniul din Camera din Fata se ...

............................................citeste tot

Restaurante din Bucuresti care organizeaza petreceri de Craciun
 (Dec 2016)
   543 vizite  0 comentarii   0 like

Mai multi cititori ne-au intrebat care sunt restaurantele din Bucuresti care organizeaza petreceri sau evenimente speciale de Craciun. Ne-am documentat un pic si am gasit ca aveti de ales intre mese traditionale si atmosfera de sarbatoare, concerte de colinde, evenimente caritabile sau fancy, ...

............................................citeste tot

Noua bancnota de 5 lire a infuriat restaurantele vegane
 (Dec 2016)
   294 vizite  0 comentarii   0 like

In Marea Britanie s-a lansat o noua banconta de 5 lire sterline si milioane de englezi vegetarieni sau vegani sunt furiosi. De ce? Ce treaba are o bancnota cu o dieta din care este exclusa carnea sau alte tipuri de produse de origine animala? Ei bine, se pare ca aceasta noua bancnota face ca ...

............................................citeste tot

Cel mai mare parc gastronomic din lume se deschide in Bologna
 (Dec 2016)
   328 vizite  0 comentarii   0 like

Bologna este capitala culinara a Italiei. Daca vrei sa mananci cea mai buna mancare italieneasca, este clar ca trebuie sa vizitezi aceasta regiune. Un motiv in plus este si faptul ca, din septembrie 2017, in Bologna se va deschide cel mai mare parc gastronomic din lume. Multi s-au grabit deja sa-...

............................................citeste tot

Un roman a platit 100 de euro pentru a incerca burgerul cu Nutella
 (Nov 2016)
   538 vizite  0 comentarii   1 like

Gabriel Iosa este un blogger din Lugoj pasionat de calatorii si, se pare, si de preparate culinare mai putin obisnuite. Acesta a zburat din Timisoara pana in Milano pentru a incerca noul burger cu ciocolata Nutella, lansat de McDonald's doar in Italia, pe 14 noiembrie. E adevarat, etuziasmul a...

............................................citeste tot

9 locuri unde poti sa bei vin fiert in Bucuresti
Restograf (Nov 2016)
   3.273 vizite  0 comentarii   2 like

Iarna bate la usa, iar noua ni s-a facut deja pofta de un vin fiert care sa ne incalzeasca asa cum se cuvine. De asemenea, au inceput sa curga si intrebarile despre localurile unde poti savura o cana de vin fiert, pentru ca nu gasesti aceasta bautura chiar peste tot, asa cum ne-am dat si noi ...

............................................citeste tot

Leonardo DiCaprio a luat masa la un restaurant care ajuta persoanele fara adapost
 (Nov 2016)
   194 vizite  0 comentarii   1 like

Leonardo DiCaprio se afla intr-un turneu european de promovare a documentarului sau Before the Flood, ce abordeaza problema incalzirii globale. Acesta este disponibil gratuit online pe canalul de YouTube al National Geographic. De asemenea, celebrul actor a ajuns si in Scotia, pentru a tine un ...

............................................citeste tot

Un restaurant de lux se va deschide pe muntele Everest
 (Nov 2016)
   255 vizite  0 comentarii   0 like

James Sharman, fost chef la celebrul restaurant Noma, va deschide un restaurant pe muntele Everest. Isi propune sa faca acest lucru in plina iarna, in luna decembrie. Acest proiect face parte din misiunea sa de a lansa 20 de astfel de restaurante pop up, in 20 de tari, in 20 de luni. James ...

............................................citeste tot

Preparate vedeta de la restaurantele din Bucuresti - care sunt specialitatile anumitor locuri din oras
Restograf (Nov 2016)
   2.617 vizite  0 comentarii   1 like

Fiecare restaurant are un preparat vedeta, o specialitate a casei, un "ceva" pe care doar acolo il puteti gasi in acea forma si cu acel gust. Si fix asta am vrut si noi sa aflam: care e preparatul unic de la cateva dintre restaurantele bucurestene, care e specialitatea anumitor restaurante si ce ...

............................................citeste tot

Cel mai bun serial documentar despre cei mai interesanti bucatari din lume
 (Nov 2016)
   832 vizite  0 comentarii   1 like

Pentru toti cei pasionati de arta culinara sau care vor sa descopere care sunt cei mai interesanti bucatari din lume, exista un serial Netflix perfect: Chef's Table. Nu este vorba despre o fictiune, ci despre un serial documentar. Se afla deja la cel de-al 3 sezon, iar fiecare episod din acest ...

............................................citeste tot

S-a deschis localul in care poti intra doar daca esti teribil de mahmur
 (Nov 2016)
   1.537 vizite  0 comentarii   0 like

S-a deschis un local care pare un adevarat paradis pentru petrecaretii care se lupta dimineata cu mahmurelile. S-a intamplat in Amsterdam, se numeste The Hangover Bar si promite sa vindece chiar si cele mai grave si dureroase mahmureli. Bineinteles, este obligatoriu sa fii mahmur pentru a putea ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase 10 restaurante din Bucuresti, editia toamna 2016
Restograf (Nov 2016)
   29.486 vizite  0 comentarii   2 like

In urma cu ceva vreme intocmeam o trilogie cu cele mai frumoase restaurante din Bucuresti [partea I, partea a II-a, partea a III-a]. Intre timp au mai aparut destul de multe restaurante frumoase in peisajul bucurestean, asa ca ne-am gandit ca n-ar strica sa reluam periodic acest tip de lista. ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Festin in aer liber marca Transilvanian Brunch



My Transylvania  (Aug 2015)
730 Vizualizarivizualizari
1 Comentariucomentarii
0 placut 
0 displacut 

 

In afara granitelor capitalei exista niste experiente culinare pe care trebuie sa le incercati macar o data in viata. Prin diverse zone ale Romaniei exista brunch-uri, pranzuri, cine si trasee gastronomice, experiente cu mult mai multe ingrediente decat vizita la un restaurant, adevarate aventuri culinare care merita testate.

Astfel de evenimente sunt si cele organizate de asociatia My Transylvania, echipa care se ocupa cu dezvoltarea si promovarea tursimului in Transilvania. Si cum sa promovezi mai bine turismul romanesc daca nu prin mancare? Agenda lor culturala bifeaza multe evenimente gastronomice, degustari, plimbari prin sate unde oaspetii sunt serviti cu mancare autentic transilvaneana. Despre unul din aceste evenimente ne povestesc chiar cei de la My Transylvania in articolul de mai jos.

Transilvanian Brunch

Transilvanian Brunch

Transilvanian Brunch; credite foto: Gabriela Cuzepan


Un brunch organizat in curtea plina de verdeata a unei biserici medievale din Stejarisu, Retis sau Copsa Mare este, dincolo de dimensiunea culinara fabuloasa, o calatorie incognito in viata unei comunitati traditionale din zona Dealurilor Tarnavelor. Nu este o simpla gustare inlocuitoare de mic-dejun si pranz, ci este un adevarat festin.
Daca sunteti gurmanzi, Transilvanian Brunch impresioneaza prin diversitatea, calitatea si savoarea mancarurilor oferite pe aproape tot parcursul anului. Nici un produs nu provine dintr-o fabrica de mancare sau dintr-o cultura agricola intensiva. Meniul nu este deci unul standardizat, ci el difera de la un sezon la altul. Oamenii locului ofera tot felul delicatese din carne de porc (slanina bine afumata, jumari, carnati, toba, pasta de jumari, pateu de casa din ficat de porc sau chisatura – un amestec de slanina tocata si ceapa rosie). Nu lipsesc chiftelele, ruladele cu carne tocata si verdeata, placintele, precum si multe feluri de branzeturi, maturate sau proaspete. In functie de anotimp, toate acestea sunt asezonate cu diverse salate: de castraveti, ceapa si marar, de cruditati, de sfecla rosie cu hrean, de cartofi, de ceapa rosie si ou, cu arpacas, de rosii si busuioc, de vinete, fasole si zacusca.

Transilvanian Brunch

Transilvanian Brunch; credite foto: Gabriela Cuzepan

In timp ce gustarile dispar de pe mese, in ceaune fierb felurile principale: supe (pline de afumatura, legume proaspete si tarhon), tocane preparate din diverse feluri de carne si sarmale uriase. In miezul verii nu lipsesc supele reci de agrise, de mere, de salata si fasole verde.
Pentru cine mai poate rezista unui asemenea ospat, urmeaza parada deserturilor – hencles, cozonac cu nuca si cu mac, prajitura cu fructe de sezon, clatite cu urda si marar, prajitura cu branza de vaci si mere, malai dulce, iaurt cu miere si nuci, diverse gemuri si dulceturi savuroase.

Daca sunteti pasionati de istoria si traditiile Transilvaniei, pranzisorul din comunitatea saseasca va ofera si o componenta culturala, sub diverse forme: un tur al satului, o plimbare cu caruta, o vizita la fierar, un program muzical sustinut de fanfara locala, muzica si dansuri, un concert de orga sau audierea corului in biserica, o scurta drumetie, un tur pe teme de patrimoniu. Nu trebuie uitate nici povestile spuse de bucatarii care au pregatit toate bunatatile; acesti oameni sunt prezenti, de altfel, la toate evenimentele din viata respectivelor comunitati.

Transilvanian Brunch

Transilvanian Brunch; credite foto: Gabriela Cuzepan

Delicatesa pentru pofticiosi in stil Transilvanian Brunch: supa de mere

Pentru gurmanzi, iata reteta unei supe de mere care poate fi gustata doar in satele sasesti din jurul Sibiului.

Ingrediente pentru sase portii:

sase mere cat mai acrisoare;
un cartof;
doua cepe tocate marunt;
o telina taiata fin;
doi litri de apa;
doua linguri de zahar;
trei linguri de faina;
200 mililitri de smantana;
boia de ardei, piper si salvie

Modul de preparare este simplu, insa nu trebuie sa sperati ca supa facuta in oala de inox de acasa, pe aragaz, poate sa aiba acelasi gust precum cea facuta intr-un ceaun, la foc aspru de rasinoase. Pentru inceput, se incalzeste untul intr-o cratita, la foc mediu. Se adauga merele, cartofii, ceapa si telina; se calesc timp de circa cinci minute, amestecand des, pana cand ceapa devine translucida. Se pun: sarea, salvia, boiaua de ardei si piperul, dupa care amestecul se mai tine pe foc pentru 30 de secunde. Amestecul aromat se acopera cu apa si se aduce la fierbere. Lasam sa fiarba la foc mic pana se inmoaie merele. In acest timp, omogenizam smantana pentru gatit cu faina. Cand merele sunt fierte, scoatem un polonic din zeama de supa, punem peste amestecul de smantana si faina, omogenizam bine si adaugam in supa. Daca vreti sa fiti siguri ca veti obtine o supa fina si cremoasa, fara cocoloase, puteti trece prin sita amestecul de smantana cu faina. Lasati sa mai fiarba 3-4 minute si stingeti focul. Cine vrea, poate sa-si mai adauge in farfurie o lingura – doua de smantana acrisoara.

Daca descrierea acestui ospat v-a starnit deja apetitul, trebuie spus ca anul acesta mai avem pregatite doua editii de Transilvanian Brunch: in 29 august la Ilimbav si in 26 septembrie la Cornatel. Detalii program.

Detalii si inscrieri la contact@mytransylvania.ro.

Pret participare: 50 ron/ persoana (copiii au accesul gratuit)

Urmatorul brunch este pe 29 august la Ilimbav (Eulenbach) – Sibiu  / Bioferma Daniela & Caravana cu povești

Poze de la un Transilvanian Brunch, fotografii realizate de Gabriela Cuzepan: 


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Sincere multumiri pentru informatii si pentru datele de contact ale associatiei MyTransilvania!!

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


× six = 18