Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   196 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   201 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   570 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   704 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   321 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   305 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   407 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   994 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   566 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.399 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   291 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   8.669 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   700 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   463 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   359 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   229 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   582 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.112 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.359 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.026 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   428 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.392 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   2.089 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   464 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   584 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Festival turcesc cu mancare proasta



Bogdan Toba  (May 2014)
5.263 Vizualizarivizualizari
4 Comentariicomentarii
2 placut 
3 displacut 

 

Festivalul bucatariei turcesti la BucurestiDe cativa ani se tine in Herastrau un Festival Turcesc, in principal cu de-ale gurii, la care am vrut de mult sa merg, atras de conceptul extrem de interesant de street food, o religie in Orient.

Ma dau in vant dupa bucataria turceasca si o cunosc un pic, mai ales ca cea romaneasca s-a inspirat destul de mult de aici. A imprumutat multe si, as zice eu, chiar le-a imbunatatit. Exemplu, sarmalele si micii, preparate mult mai gustoase facute de romani.

Desi am inceput sa inspectez tarabele destul de entuziast, inainte sa se porneasca focurile, m-am dezumflat cand a sosit ora mesei si am incercat preparatele. Imi puneam deja intrebari cand am vazut chiflele descarcate din masini. O chifla proaspata si buna face cat jumate de sandwich, iar acestea pareau trecute bine. Sis kebab-ul a fost primul incercat. Am luat un mix de vita si oaie, tocata, coapta pe sabie. Am luat si cu bucati de vita. Au fost OK, desi extrem de subtiri la gramaj, maximum 250 de grame, si credeti-ma ca ma pricep la gramaje. 15 lei, 250 de grame, cu tot cu lipie, ceapa si varza din belsug. Dar prospetimea carnii a contat mai mult.

Deci, niste turci care-ti prepara o mancare scumpa, imbracati in tricouri de acum cativa ani, cu “Prigoana face curatenie”. Degeaba au manusi! De ce sa-ti pui manusi daca sunt in permananta murdare, iar noi oricum stim ca nu au acolo apa curenta? Dar asa e la street food.

M-am deplasat la o taraba cu o tigaie uriasa, in care se intamplau lucruri interesante, nemaivazute de mine. Kavurma. Pe margine erau niste calupuri de carne congelata, care se dezghetau lent, apoi carnea era adusa in mijloc, unde se prajea, si scoasa in exterior, pe marginea opusa, de unde se baga in chifle,10 lei, sau in lipii, 15 lei. Se mai adauga doar ceapa si boia iute, dar si doua felii de rosii, verzi, cotoroase si lemnoase, puse parca in dusmanie. Desi nu-mi surade ideea de a gati ceva care tocmai se decongeleaza fortat, nu a fost chiar rea la gust, poate un pic nesarata si cu exces de chimion. Tot asa, vreo 250 de grame, 15 lei.

Nu puteam sa nu inecerc si celebra shaorma, prezenta in 3 locuri, peste tot cu carne congelata. Am fost extrem de dezamagit ca nu era niciuna facuta din carne proaspata, dar asa e in afaceri, oamenii vor sa castige, nu doar sa se laude pe Facebook, cum fac eu cu carnea mea proaspata. Abia dupa ce am platit 17 lei pentru o shaorma de vita am realizat ce urma a mi se servi. Prea tarziu pentru a mai cere banii inapoi. Carne mea de vita era cam usacata, dar cea de pui se taia aproape nefacuta, ceea ce era chiar mai rau. Am asistat la un spectacol grotesc de shaormarit, cu cartofi congelati, prajiti excesiv, pana devin vreascuri, cu ketchup si maioneza din tub, ceapa, doua rosii si o varza trista. Nu s-a putut manca. Nu avea mai mult de 300-350 de grame.

In sfarsit, ca sa ma satur, pentru ca nu reusisem inca, dupa ce am evitat gratarul cu peste, singurul fara niciun client, mi-am luat niste mici turcesti, mici-mici, 5 bucatele, intr-o chifla, cu mustar, ceapa, boia si nelipsita varza. O chifla atat de ingrozitoare incat am ales micii cu mana si i-am mancat goi. Slabuti, fara bicarbonat, fara sare, fara usturoi. Proaspeti, dar nu ii bat pe ai nostri!

Deja nu mai eram dezamagit, ci chiar iritat. Ma simteam inselat, teama mea suprema cand incerc un restaurant nou. Pe langa faptul ca gatesc mult, unul dintre motivele pentru care nu prea iau masa in oras e frica de a nu fi inselat, mai ales ca nu sunt defel prea gros la portofel.

Am hotarat sa nu mai iau nimic, desi ravnisem initial si la minunatele lor dulciuri si la o cafea turceasca, ba chiar si la un ibric minunat de al lor. M-am strecurat nervos spre casa, prin multimea mai mult gura-casca, decat gura-plina, si vedeam pe margine oameni civlilizati mancand produse turcesti, si parca imi pareau la fel de nemultumiti ca mine.

Streetfood-ul romanesc e groaznic, afara de ccteva celebre gratare cu mici si, de ce nu, chiar cateva shoarmarii rasarite, dar nu ma asteptam ca taman turcii sa faca de ras acest concept, foarte sincer, ieftin, simplu si gustos in tot Orientul!


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Tiberiu Cazacioc (Slow Food in Romania) June 28, 2014 at 12:14 am

Am adancit “polemica” si am dat un raspuns, aici: http://cazacioc.blogspot.ro/2014/06/polemica-despre-mancarea-turceasca-ca.html

Reply
Tiberiu Cazacioc (Slow Food in Romania) June 26, 2014 at 5:19 pm

Salut

Va invit la viitorul festival TUNA sa va ghidez. Cred ca ati fost indus in eroare. Vedeti tot in Restograf.ro un articol despre street food in Turcia. In Turcia nu se vinde saorma ci doner, iar micul, trebuie evitat de un cunoscator culinar, este o rusine a artei culinare romanesti, nici la turci nu este un standard. Eu am batut la greu Turcia ca turist si Istanbulul de cateva ori, cercetator in gastronomie. La TUNA am fost la fiecare editie si am cautat mancarea de casa facuta si adusa de turci. Nu recunosc in niciunul din felurile de mancare pe care le-ati incercat la Festivalul TUNA, vre-un preparat turcesc din gastronomia traditionala. Saorma (doner, mai corect)? Nu am mancat decat o singura data Turcia, in rest am evitat, pentru ca este un preparat international, nu specific. Se numeste doner in Turcia, nu saorma. Am batut Istanbulul si nu am dat peste kavurma, este o inventie. Bunicii mei sunt dobrogeni si cavarmaua era si este de fapt carne de porc prajita si pastrata in untura, peste iarna, pana la Paste. Ce ati mancat sunt erori de apreciere si abordare, mi-ar fi placut sa spuneti ca nu ati gasit mancare traditionala la TUNA. Micii turcesti? Poate sis kebap? Nu am gasit mici in Turcia, am avut parte de orice altceva, dar chiar si asa, as fi evitat micii, pentru ca nu sunt specifici. Preparatele culinare de casa aduse la Festivalul TUNA de comunitatea turca din Bucuresti sunt adevaratele feluri de mancare. Cum au fost sarmalele din foi de vita murata, salata de bulgur, suberek cu branza sau carne tocata, salata de linte rosie, cataif, manti, etc. Va invit la viitorul festival TUNA sa va ghidez. Fata de prezentele romanesti in strainatate NUMAI cu mici, gratare si sarmale, prefer sa gasesc, descopar si sa maninc din ce maninca turcii acasa, nu ceea ce ofera pe strada pentru turisti.

Reply

Niste nenorociti…doua zile a fost imbicsit aerul de la mirosul de saoarme….iar asfaltul este patat cu uleiuri si grasimi care nu cred ca vor dispare asa usor….

Reply

chiar asa a fost,mi-a parut tare rau ca un festival intens mediatizat a avut un asemenea nivel si m-am bucurat ca am plecat inainte sa ajunga cei de la campaniile electorale. pe langa fumul gros de la gratare si imbulzeala generala de langa fanfara si tarabele cu bratari si cercei obositi singurii care nu lipseau erau chiar cei care ofereau portocale pe post de cadou electoral.

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


8 − one =