Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   185 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   195 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   558 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   695 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   315 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   298 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   403 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   987 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   560 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.384 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   289 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   8.657 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   694 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   461 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   359 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   228 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   579 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.109 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.354 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.018 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   425 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.390 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   2.071 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   463 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   577 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Funky chefs, funky cuisine, clienti imbracati de duminica



George Butunoiu  (Dec 2012)
10.182 Vizualizarivizualizari
8 Comentariicomentarii
19 placut 
0 displacut 

 

Intelesul originar al lui “funky” era legat de mirosul branzei mucegaite, apoi s-a extins la toate celelalte mirosuri, descriind ceva greu, statut, imbacsit, de vechi, nespalat. Folosinta ulterioara a pastrat sensul de « vechi », insa curatandu-l si ducandu-l catre simplu, originar, autentic, fundamental, ca antonim al lui rafinat, sofisticat. Muzica l-a preluat de aici, in felul in care stim, iar in limbajul curent uzanta excesiva duce acum in mai multe directii, unele surprinzator de diferite, de la natural la obsolet, de la apatic si resemnat la ceva cu traire interioara foarte intensa. Si cum « originar » si « original » e totuna pentru tinerii de azi, funky esti daca iesi in evidenta, daca esti neconventional, neasteptat, surprinzator, excentric, ostentativ vesel, daca fortezi (challengeuiesti) barierele sociale.

Eu nu am auzit de « funky cuisine » pana acum, si, probabil, nici multi altii, insa nu am vreo indoiala ca oricine se gandeste cam la acelasi lucru cand vede cele doua cuvinte impreunate. Asadar, cand am citit ca cei doi asociati si bucatari, in acelasi timp, isi scriu pe cartile de vizita « funky chef », mi-am imaginat corect despre ce e vorba, mai ales ca ii stiu pe cei doi ca fiind foarte tineri.

Bogdan Alexandrescu si Alex Petricean au jucat in piesa Master Chef de pe Pro TV ca personajele Dexter, respectiv d’Artagnan. Previzibil si fer inaf, baietii au decis sa profite de momentum si sa treaca la episodul 2. Au luat un spatiu destul de marisor la parterul unui bloc comunist de mare lux vizavi de Marriott si langa Posta Puisor si s-au pus barbateste pe treaba. S-au asociat cu o duduita designer sau arhitect, care s-a pus si ea femeieste pe treaba si le-a tras o amenajare girlie funky pe masura, cu mare taci la publicul targhet, nau daut abaut it… Au pus un nume interesant restaurantului, i-au zis Autographe, si i-au adaugat si o codita, « by Rococo ». Fiindca acolo era un club cu acest nume, Rococo, adica, al carui patron le-a propus celor doi (sau trei, cu duduita inclusa) aceasta asociere, sau poate ca finanteaza el toata afacerea.

Autographe e deschis de curand, in toamna tarzie a lui 2012. Un meniu fix (alacart si pe hartie) vor avea din ianuarie, mi l-au si aratat tiparit, vor avea din ianuarie si va fi funky fusion, obviously. Acum, fiind in faza de inspiratie si de creatie, cand intrebi ce ti se da sa mananci, ti se raspunde ca nu se stie si ca trebuie sa vina cei doi funky chefs ca sa negociezi direct cu ei. Si, intr-adevar, dupa vreo 15 minute vin cei doi, cu figurile lor simpatice si anforghetabal de patsipatason, care te fac sa-ti treaca nervii. Ii intrebi ce au facut de mancare. Ei iti raspund ca nimic. Tu te miri. Asa afli ca intr-un fanchirestrant – cel putin in faza de inceput, de documentare, de creatie – fanchiseful gateste numai lovit de inspiratia de moment. Se uita bine la tine, iti studiaza aura de deasupra capului, analizeaza imbracamintea, varsta, zodia si starea civila si de aici deduce care ar fi produsele si ingredientele cu care esti compatibil si care ti se potrivesc in momentul respectiv. Dupa care se trece la faza de sinteza si conceptie, sublimata intr-o propunere de combinatii si procedee culinare, carora li se dau nume de gen proxim, sau carora poti sa le dai singur un nume, daca vrei, la urma urmei. Odata confirmat agrimantul, te pui pe asteptat, pentru ca in bucataria creativa totul se ia ab initio. Din fericire, doar de la camara incoace… :)

Noi am primit un fel de amiuzbus cu cateva maruntisuri destul de bune, si doua paharute cu supa, una de cartofi si una de fasole, bune si acelea. Si painea prajita la fel. Apoi ceva cu tot felul de legume. Ca gen proxim ne-a fost sugerat ratatouille, insa diferentele specifice le-am gasit noi singuri in cantitatea prea mare de sare si in combinatia foarte originala de legume reci si legume calde in aceeasi inghititura. Au spus ca nu sunt legume din conserva, asa cum crezuseram noi initially. Curcanul a fost funky, adica earthy and uncomplicated, cam cum l-a lasat Dumnezeu; fasolea verde de buna calitate si destul de bine facuta, desi nesarata, si la fel si sparanghelul. Un risotto cu ciuperci si parmezan foarte sarat, denumit de noi « risotto foarte sarat cu ciuperci si parmezan », a fost destul de bun, totusi, la fel ca si pestele palamida prajit mai mult decat era cazul, pana s-a uscat mai mult decat era cazul. Sosul cu carnati de Plescoi si ceva dulce sau dulceata a fost interesant. La crevetii cu mamaliga s-a mers pe varianta ab originem a stilului funky. Crevetii chiar foarte « autentici », iar mamaliga cu lapte facuta dintr-un malai prost, obsolete, outdated, antiquated, having an odor or flavor suggestive of mold, as old buildings, long-closed rooms. Desertul a fost bun la Autographe, chiar foarte bun. O spuma de mascarpone si straciattela, probabil, cu aroma de usturoi, une mousse au chocolat un pic prea airy, dar foarte buna la gust, si une tarte aux pommes cu o consistenta ciudata, insa gustoasa, probabil facuta cu unt de calitate.

Le-am pus 9 la mancare desi nu era cazul, daca e sa comparam cu alte restaurante din Bucuresti care au aceeasi nota. Insa mancarea de la Autographe e mai buna decat la multe restaurante la care am pus 8, asa ca am constiinta pe jumatate impacata. Si doresc astfel sa-i incurajez, pentru ca mi-a fost drag de ei si le privesc eforturile si implicarea cu multa simpatie, desi sunt in alta lume decat a mea.

La ambianta le-am scazut nota nu pentru ca nu-mi plac mie citatele scrise direct pe pereti, ci pentru ca am fost obligati sa stam langa niste funkysti care ne suflau fumul in nas, la Autographe neexistand o alta incapere in care sa-i duca pe ei sau sa ne puna pe noi, fiindca documentarul despre petrol si viata funky a sondorilor americani a tinut mai mult de 3 ore si, mai ales, pentru muzica agresiva, harsh, de discoteca, in contrast total cu prezentarea mancarii si ceremonialul servirii exagerat, inutil si ca nucanperete de ceremonioase pentru un astfel de loc.

La servicii poate ca as fi pus nota maxima, chiar daca am asteptat atat de mult, mai ales ca i-am gasit si chelneritei complet aeriene un loc in definitia foarte larga a funky-ului si eram intr-o stare de spirit in care inadaptatii social ni se pareau mult mai dezirabili decat ceilalti. Insa un chelner « de profesie » ne-a aratat si partea neigienica a funky-ului si l-am taxat. Sa fie foarte clar, nu cred ca exista restaurant in lume la care daca fata de masa ramane impecabil de curata si de apretata dupa ce se ridica un client de la masa, chelnerul sa o schimbe intotdeauna si sa nu fie tentat sa o netezeasca putin si sa o lase urmatorului client. Insa diferenta dintre un chelner bun si unul prost e ca primul face asta cand nu e niciun client in sala, sau cand nu se uita nimeni, pe cand celalalt o face de fata cu clientul! Asa si chelnerul de la Autographe… Ma uitam uluit cum, dupa ce au plecat cei doi clienti de la masa de alaturi, vine repede chelnerul profesionist, inspecteaza rapid locul, trage niste concluzii rapide, sufla cateva firimituri absolut minuscule pe jos, se apleaca cu ochiul pana la nivelul tabliei si se uita transverasal (in felul acesta se vad mult mai bine firimiturile decat daca te uiti de sus, cand vezi mai bine petele), se declara multumit, netezeste fata de masa cu dosul palmei, se retrage putin ca sa aiba o vedere panoramica, se declara din nou multmunit de ce constata, dupa care aduce pahare si tacamuri curate si le asaza frumos, aliniate perfect.

Clienti am vazut destui la Autographe, toti tineri sau foarte tineri, si numai perechi. Si toti imbracati neobisnuit, de sarbatoare. Unii erau in faza de inceput a ritualului curtarii, emotionati, cand oamenii vorbesc putin si in soapta, fetele cu privirea in jos si cu genunchii stransi, baietii facandu-si curaj si self branding cu un pahar cu vin pe care nu stiu sa-l tina prea bine in mana, convinsi ca si-au dus viitoarea iubita la un fine dining. Spre norocul lor, preturile de la Autographe sunt rezonabile, felul cel mai scump pe care l-am vazut in meniu avand scris un 70 in dreptul lui, iar majoritatea vinurilor sunt romanesti. Cu mai putin de 300 de lei pentru o cina in doi, iti poti atinge bine scopul…

Finale: noua ne-a placut la Autographe, ne-a placut de ei, de ideea si de restaurantul lor, de tatonarile si de incercarile lor, chiar si de mancarea de acolo, de clientii lor nefumatori, de exemplul pe care il dau, ne-au trezit emotii si le dorim sa le fie bine si lor si clientilor lor cu pulsul marit… The end

Da-mi voie sa te invit la un fine dining la Autographe by Rococo!

(pozele de pe www.deviantart.com)


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Prima mea impresie a fost ca atricolul vine de la vreun fan restograf, a fost mult prea funky si suficient de romenglish sa cred ca e scris de vreun hipster-bloger. Da, clar pare genul de bucatarie facuta dupa ureche cu multe idei, dar fara o baza solida

Reply

delicat, brutal, fin si pe alocuri genial. . . dar NU voi putea fi niciodata de acord cu nota mult prea mare. este un kitch (dar original ce-i drept) si in loc de bucatari avem niste actori foarte buni. nu se poate face bucatarie fara ani buni de ucenicie. . . si timpul imi va da dreptate. . . NOTA ESTE NEJUSTIFICAT DE MARE dar textul este delicios

Reply

Desi a trebuit sa il citesc cu voce tare ca sa traduc din romglish in engleza, mie personal mi-a placut articolul (incercam sa inteleg daca e o parere pozitiva sau nu :) ).

Referitor la mancarea de la Autographe (multe din felurile de mancare din meniul din ianuarie par cunoscute din emisiunea MasterChef), la noi a fost problema cu prea putina (mai deloc) sare/condimente… de ex. couscous-ul cu caise nu prea avea gust decat a… couscous. In schimb carnea gatita bine (tot cam fara sare), aperitivele si desertul gustoase, iar combinatiile din meniu interesante.

Ol-in-ol (romglish) eu as reveni la Autographe, si sunt chiar curios cum vor progresa cei doi finalisti :)

Reply

Nota 9 pentru mancare?!!! Probabil sunteti funky si va place mancarea potroaca. Mancarea acolo este o parodie :)

Reply

Mancarea de la Autograph este unica si foarte buna.
Insa daca tu ai scrie articolul in romana ar fi si mai bine.
Sau in engleza. Iar “momentum” e in latina…
Alege una si am putea sa il citim cap/coada.
Efectiv balmajesti, domnule.

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


× 6 = forty eight