Toate articolele (747 articole)

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   93 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   196 vizite  0 comentarii   1 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

Tendinte culinare pentru 2017: ce punem in farfurie si ce asteptari sa avem de la restaurante
Restograf (Jan 2017)
   249 vizite  0 comentarii   0 like

Ca la orice inceput de an, se anunta tendintele pentru toate domeniile posibilie, specialisti din toate zonele dandu-si cu parerea despre ce o sa conteze mai mult in 2017, ce aplicatii o sa folosim, ce culoare se va purta, dar, ce ne intereseaza cu adevarat pe noi: CE SE VA MANCA. De cativa ani ...

............................................citeste tot

McVatican sau cum fast-food-ul a scandalizat lumea catolica
 (Jan 2017)
   162 vizite  0 comentarii   0 like

La doar 5 zile dupa Craciun, McDonald's a deschis un nou restaurant chiar la Vatican, in districtul Pio Borgo, la o aruncatura de bat de Bazilica Sfantul Petru. Deschiderea a fost facuta aproape pe furis, fara mare fast, pentru a nu atrage si mai multe reactii negative, pentru ca, la aflarea ...

............................................citeste tot

Burgerul din carne de sobolan de rau, vedeta restaurantelor din Moscova
 (Jan 2017)
   191 vizite  0 comentarii   2 like

Da, ati cititi bine, cel mai nou super-aliment din meniurile restaurantelor din Moscova este carnea de sobolan de rau sau de nutria sau de coypu - toti fiind termeni care descriu acelasi animal. Acest tip de carne si-a castigat un loc de cinste in meniuri restaurantelor rusesti, deoarece carnea ...

............................................citeste tot

Care sunt restaurantele in care bucurestenii au dat cele mai multe checkins in 2016
 (Dec 2016)
   1.344 vizite  2 comentarii   0 like

In mare, localurile din clasamentul "restaurantelor in care romanii au dat cele mai multe checkins in 2016" sunt cam aceleasi cu cele din 2015. Cu cateva mici diferente. Si de aceasta data ne-am folosit de statisticile de pe Facebrands.ro si am ajuns la aceeasi concluzie: cele mai multe dintre ...

............................................citeste tot

Care sunt cei mai buni bucatari din lume, editia 2017
 (Dec 2016)
   377 vizite  0 comentarii   0 like

Revista Le Chef a revenit cu noul top al celor mai buni bucatari din lume, editia 2017 - 100 of The Best Chefs in the World. Topul este creat pe baza unui sondaj in randul maestrilor bucatari decorati cu doua si trei stele Michelin. Acestia ofera o lista cu numele a cinci bucatari care ar merita ...

............................................citeste tot

Petreceri de Revelion 2017 la restaurantele din Bucuresti
Restograf (Dec 2016)
   1.050 vizite  0 comentarii   0 like

Revelionul 2017: un nou an, aceleasi discutii: "unde petrecem noaptea aia lunga cat un an"? Daca nu v-ati facut planurile deja, mai jos gasiti o lista cu restaurantele din Bucuresti care organizeaza niste petreceri speciale de Revelion. Live music, mancare aparte, petreceri tematice, iata care sunt...

............................................citeste tot

Unde iei masa traditionala de Craciun in Bucuresti - recomandari facute de The Guardian
Restograf (Dec 2016)
   261 vizite  0 comentarii   0 like

Publicatia britanica The Guardian a inclus si Bucurestiul intr-un top 10 al traditiilor festive de Craciun din Europa. The Guardian mentioneaza faptul ca in Romania, de Craciun, inca se mai pastreaza obiceiul taiatului porcului in gospodarii, insa doar la tara. Totusi, turistilor care ...

............................................citeste tot

Unde si-a cinstit Tudor Chirila elevii de la Vocea Romaniei si cat a fost nota de plata
 (Dec 2016)
   1.557 vizite  0 comentarii   0 like

Vineri, 16 decembrie, Tudor Chirila a castigat Vocea Romaniei pentru a treia oara consecutiv. Bineinteles, acesta a fost un motiv foarte bun de sarbatorire.  Asadar, el si elevii sai de la Vocea Romaniei au iesit in oras pentru a petrece. Localul ales a fost Grand Cafe Van Gogh. Nota ...

............................................citeste tot

Prima shaormerie dulce din Timisoara a fost deschisa de un tanar de 19 ani
 (Dec 2016)
   302 vizite  0 comentarii   0 like

In primavara acestui an va povesteam despre noul trend in materie de fast-food: shaorma cu ciocolata sau choco-kebab. Nu a durat mult si a aparut si la noi asa ceva. Un tanar in varsta de 19 ani a deschis prima shaormerie dulce din Timisoara, in care clientii pot comanda kebab cu ciocolata, ...

............................................citeste tot

Le Boutique - un bistro provensal pentru inimile oamenilor
Restograf (Dec 2016)
   1.925 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Le Boutique - Food Concept Store este un bistro intr-o zona romantata a Bucurestiului unde inca se mai simte farmecul interbelicului – pe Strada Sfantul Stefan, aproape de Strada Mantuleasa, adica in universul creativ al unor autori celebri precum Mircea Eliade, Marin Preda sau Mircea Vulcanescu...

............................................citeste tot

Unde poti sa bei cel mai mare cappuccino din Bucuresti, o cana are peste un litru
 (Dec 2016)
   1.169 vizite  0 comentarii   0 like

In cazul in care sunteti tot timpul nemultumiti de marimea canilor de cappuccino din cafenelele din Bucuresti, am gasit noi un loc care cu siguranta va va satisface. In Camera din Fata gasiti cel mai mare cappuccino din Bucuresti. Asa arata:   In meniul din Camera din Fata se ...

............................................citeste tot

Restaurante din Bucuresti care organizeaza petreceri de Craciun
 (Dec 2016)
   536 vizite  0 comentarii   0 like

Mai multi cititori ne-au intrebat care sunt restaurantele din Bucuresti care organizeaza petreceri sau evenimente speciale de Craciun. Ne-am documentat un pic si am gasit ca aveti de ales intre mese traditionale si atmosfera de sarbatoare, concerte de colinde, evenimente caritabile sau fancy, ...

............................................citeste tot

Noua bancnota de 5 lire a infuriat restaurantele vegane
 (Dec 2016)
   289 vizite  0 comentarii   0 like

In Marea Britanie s-a lansat o noua banconta de 5 lire sterline si milioane de englezi vegetarieni sau vegani sunt furiosi. De ce? Ce treaba are o bancnota cu o dieta din care este exclusa carnea sau alte tipuri de produse de origine animala? Ei bine, se pare ca aceasta noua bancnota face ca ...

............................................citeste tot

Cel mai mare parc gastronomic din lume se deschide in Bologna
 (Dec 2016)
   320 vizite  0 comentarii   0 like

Bologna este capitala culinara a Italiei. Daca vrei sa mananci cea mai buna mancare italieneasca, este clar ca trebuie sa vizitezi aceasta regiune. Un motiv in plus este si faptul ca, din septembrie 2017, in Bologna se va deschide cel mai mare parc gastronomic din lume. Multi s-au grabit deja sa-...

............................................citeste tot

Un roman a platit 100 de euro pentru a incerca burgerul cu Nutella
 (Nov 2016)
   531 vizite  0 comentarii   1 like

Gabriel Iosa este un blogger din Lugoj pasionat de calatorii si, se pare, si de preparate culinare mai putin obisnuite. Acesta a zburat din Timisoara pana in Milano pentru a incerca noul burger cu ciocolata Nutella, lansat de McDonald's doar in Italia, pe 14 noiembrie. E adevarat, etuziasmul a...

............................................citeste tot

9 locuri unde poti sa bei vin fiert in Bucuresti
Restograf (Nov 2016)
   3.217 vizite  0 comentarii   2 like

Iarna bate la usa, iar noua ni s-a facut deja pofta de un vin fiert care sa ne incalzeasca asa cum se cuvine. De asemenea, au inceput sa curga si intrebarile despre localurile unde poti savura o cana de vin fiert, pentru ca nu gasesti aceasta bautura chiar peste tot, asa cum ne-am dat si noi ...

............................................citeste tot

Leonardo DiCaprio a luat masa la un restaurant care ajuta persoanele fara adapost
 (Nov 2016)
   188 vizite  0 comentarii   1 like

Leonardo DiCaprio se afla intr-un turneu european de promovare a documentarului sau Before the Flood, ce abordeaza problema incalzirii globale. Acesta este disponibil gratuit online pe canalul de YouTube al National Geographic. De asemenea, celebrul actor a ajuns si in Scotia, pentru a tine un ...

............................................citeste tot

Un restaurant de lux se va deschide pe muntele Everest
 (Nov 2016)
   252 vizite  0 comentarii   0 like

James Sharman, fost chef la celebrul restaurant Noma, va deschide un restaurant pe muntele Everest. Isi propune sa faca acest lucru in plina iarna, in luna decembrie. Acest proiect face parte din misiunea sa de a lansa 20 de astfel de restaurante pop up, in 20 de tari, in 20 de luni. James ...

............................................citeste tot

Preparate vedeta de la restaurantele din Bucuresti - care sunt specialitatile anumitor locuri din oras
Restograf (Nov 2016)
   2.601 vizite  0 comentarii   1 like

Fiecare restaurant are un preparat vedeta, o specialitate a casei, un "ceva" pe care doar acolo il puteti gasi in acea forma si cu acel gust. Si fix asta am vrut si noi sa aflam: care e preparatul unic de la cateva dintre restaurantele bucurestene, care e specialitatea anumitor restaurante si ce ...

............................................citeste tot

Cel mai bun serial documentar despre cei mai interesanti bucatari din lume
 (Nov 2016)
   827 vizite  0 comentarii   1 like

Pentru toti cei pasionati de arta culinara sau care vor sa descopere care sunt cei mai interesanti bucatari din lume, exista un serial Netflix perfect: Chef's Table. Nu este vorba despre o fictiune, ci despre un serial documentar. Se afla deja la cel de-al 3 sezon, iar fiecare episod din acest ...

............................................citeste tot

S-a deschis localul in care poti intra doar daca esti teribil de mahmur
 (Nov 2016)
   1.529 vizite  0 comentarii   0 like

S-a deschis un local care pare un adevarat paradis pentru petrecaretii care se lupta dimineata cu mahmurelile. S-a intamplat in Amsterdam, se numeste The Hangover Bar si promite sa vindece chiar si cele mai grave si dureroase mahmureli. Bineinteles, este obligatoriu sa fii mahmur pentru a putea ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase 10 restaurante din Bucuresti, editia toamna 2016
Restograf (Nov 2016)
   29.323 vizite  0 comentarii   2 like

In urma cu ceva vreme intocmeam o trilogie cu cele mai frumoase restaurante din Bucuresti [partea I, partea a II-a, partea a III-a]. Intre timp au mai aparut destul de multe restaurante frumoase in peisajul bucurestean, asa ca ne-am gandit ca n-ar strica sa reluam periodic acest tip de lista. ...

............................................citeste tot

Doua restaurante din Bucuresti nu respecta legea anti-fumat
Restograf (Nov 2016)
   4.422 vizite  1 comentarii   0 like

Exista in Bucuresti cel putin 2 restaurante in care legea anti-fumat nu este respectata. Este vorba despre La Tiganci si The Great Trafalgar pub & restaurant. In timp ce unul se lauda pe Facebook cu aceasta chestie, celalalt o face pe furis. Mai exact, La Tiganci scrie urmatoarele pe ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Interviu cu MicroGreens, “inventatorii” celor mai mici plante comestibile din Romania



  (Aug 2016)
557 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
3 placut 
0 displacut 

 

Ferma Fresh Microgreens, infiintata relativ recent de un grup de tineri ingineri horticoli, produce cele mai mici plante comestibile si decorative din Romania.

De asemenea, cu ajutorul acestor micute plante, sanatatea si arta ajung acum sa se impleteasca natural in farfuriile mai multor restaurante din Romania.

MicroGreens sunt o forma de plante tinere, comestibile, produse din legume, plante aromatice si alte specii. Acestea variaza in marime, de la 5 la 10 cm si sunt formate dintr-o tulpina taiata deasupra liniei solului, o pereche de frunze cotiledonale complet dezvoltate si, de obicei, una, doua frunze adevarate abia rasarite.

Microplantele au inceput sa fie folosite pentru prospetime si aromele lor puternice, in primul rand in bucatariile restaurantelor din marile orase ale Europei si SUA. Localurile care folosesc microgreens pun accent in egala masura pe caracteristicile acestora, atat pe efectul vizual produs in farfurie, cat si pe proprietatile nutritive. Iar acum, acest trend a ajuns de cativa ani (nu foarte multi) si in Romania.

Mai multe despre toate acestea ne spune Cristian Tudor, fondatorul Microgreens Romania, in urmatorul interviu:

micro greens

Micro Greens // sursa foto: Facebook

Cine sunteti si cum v-a venit ideea pentru aceasta afacere inedita?

In prima instanta am sa vorbesc despre mine, Tudor Cristian, inginer horticol. Am absolvit Facultatea de Horticultura din Bucuresti in anul 2013 cu o specilizare in legumicultura. Imediat dupa terminarea facultatii, am avut ocazia sa ma angajez la o multinationala din Grecia, producatoare de rasaduri pentru profesionistii din legumicultura.

La conceptul de microgreens am ajuns dupa 10 luni acolo, cand ma documentam pe un site de profil din USA despre o boala noua aparuta in Romania la cultura de pepeni. Pentru ca eram indecis in acel moment, in ceea ce priveste viitorul meu in acea companie, am stiut instantaneu ca asta vreau sa fac si, imediat, a doua zi, m-am apucat de microplante pe balconul din apartamentul in care locuiam.

Din acel moment au mai trecut aproximativ 8 luni pana in momentul in care am putut sa accesez mai multe credite bancare in acelasi timp pentru investitia initiala, dupa care mi-am dat demisia, si eu si mama mea si am inceput treaba.

Microgreens deja incepuse testarea, timp in care am verificat si ras-verificat ce trebuie sa stim in momentul in care aveam sa ne ducem in fata unui potential client. Deja cand am facut acest lucru, pot spune ca stapaneam cat de cat cultura, care este, pot spune, una foarte pretentioasa, asta in ideea ca discutam de o categorie de plante intr-un stadiu foarte incipient, care, bineinteles, sunt si foarte sensibile.

micro greens

Micro Greens // sursa foto: Facebook

Care este diferenta dintre microplante si plantele aromatice ajunse la maturitate? De ce au devenit atat de populare in ultima perioada?

Singura cultura cu care putem asemana microplantele este cea a germenilor – seminte abia incoltite. Desi mai sus spun asemanare, aceste doua culturi sunt doua tipuri total diferite. La baza putem spune ca din punct de vedere nutritional sunt asemanatoare in cazul unor specii, dar ca si diferenta majora, foarte importanta, avem tehnologia de productie.

Germenii sunt seminte lasate in apa si in intuneric timp de cateva zile, doar pentru incoltire, intr-un mediu propice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni, unii chiar daunatori. In cazul acestora, consumam toata planta, inclusiv radacina.

In ceea ce priveste microplantele, acestea sunt crescute intr-un substrat de mai multe feluri, de obicei natural, de la care consumam doar partea de deasupra radacinii, tulpinita si cele doua frunze abia aparute.

micro greens

Micro Greens // sursa foto: Facebook

Cat de populare sunt microplantele in Romania?

Utilizarea microplantelor in Romania incepe nu cu mult inainte de aparitia noastra. Erau folosite doar in restauratele din marile hoteluri sau in restaurante precum Joseph, care este si primul nostru client. In momentul in care am inceput productia de microplante nu stiam acest lucru si, pana la urma, s-a dovedit a fi un ajutor foarte mare pentru noi.

Cu ajutorul acestor oameni, care au avut legatura cu microplantele in restaurantele lor sau prin alte tari pe unde au mai lucrat, ei ne-au ajutat foarte mult cu informatii, care, pana la urma, pentru noi s-au concretizat in produsul pe care il comercializam acum.

In acest moment, in Romania, microplantele au ajuns sa fie folosite in foarte multe restaurante din Bucuresti, dar si din alte orase din tara, precum Ploiesti, Iasi, Botosani, Suceava, Baia Mare, Timisoara, Oradea, dar si altele .

De mai bine de un an colaboram si cu un mare retailer, lucru care ne ajuta sa fim mai aproape de oamenii care doresc microgreens in diverese zone unde ne era putin mai dificil sa livram direct.

micro greens

Micro Greens // sursa foto: Facebook

Care sunt restaurantele care se aprovizioneaza de la voi in mod constant?

Tipul restaurantelor care folosesc in mod constant microgreens si flori comestibile variaza. In principiu sunt cele fine dining, ball-room-uri pentru evenimente, dar usor, usor si in altele. Cel mai important este ca sunt deja resturante care au inceput sa foloseasca microplantele integrate in preparatele lor, nu doar ca si decor. Preparate care sa puna in valoare proprietatile nutrititive exceptionale ale acestor microplantute.

Care sunt cele mai apreciate microplante de catre bucatarii din Romania si de ce?

Fiecare bucatar are preferintele lui, ideea este ca acestea sunt apreciate in functie de forma, culoare si aroma. De obicei cele cu forma mai ciudata, precum mazarea, fasolea mung sau cele cu coloristica puternica, asa cum sunt cele Amarant Rosu, Ridiche Rosie.

In cazul celor cu aroma intensa putem sa discutam de variatetile de plante aromatice, precum busuioc, busuiocul japonez (shiso).

micro greens

Micro Greens // sursa foto: Facebook

 In afara de microplante, mai aveti in protofoliu si flori comestibile. Ce ne puteti spune despre acestea? In afara de aspectul frumos pe care-l dau felurilor de mancare, au si o valoare nutritiva deosebita?

In ceea ce priveste florile comestibile, da, si acestea au proprietati nutritive. Nu in aceeasi masura ca si microplantele, dar putem gasi vitamine precum A, B, C si minerale, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu.

micro greens

Micro Greens // sursa foto: Facebook

Exista si contraindicatii cand vine vorba de consumul de microplante sau de flori comestibile? 

Contraidicatii nu exista, cel putin, nu din punctul meu de vedere. Putem spune ca este indicat sa consumam undeva la 50 – 100 de grame de microplante intr-o zi. Sunt facute studii in SUA si s-a demonstrat faptul ca un mix de microplante (floarea soarelui, varza rosie, brocoli, ridiche) ne poate asigura un necesar optim din foarte multe vitamine si minerale necesare corpului uman.

 

Voi ati mancat pana acum preparate cu microplante, cum vi s-au parut?


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?









Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


seven − = 6