Toate articolele (759 articole)

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   2.436 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   112 vizite  0 comentarii   1 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   175 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   149 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   116 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   407 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   988 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   1.730 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   1.467 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   232 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.041 vizite  0 comentarii   1 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   1.163 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   280 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   379 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

Tendinte culinare pentru 2017: ce punem in farfurie si ce asteptari sa avem de la restaurante
Restograf (Jan 2017)
   606 vizite  0 comentarii   0 like

Ca la orice inceput de an, se anunta tendintele pentru toate domeniile posibilie, specialisti din toate zonele dandu-si cu parerea despre ce o sa conteze mai mult in 2017, ce aplicatii o sa folosim, ce culoare se va purta, dar, ce ne intereseaza cu adevarat pe noi: CE SE VA MANCA. De cativa ani ...

............................................citeste tot

McVatican sau cum fast-food-ul a scandalizat lumea catolica
 (Jan 2017)
   263 vizite  0 comentarii   0 like

La doar 5 zile dupa Craciun, McDonald's a deschis un nou restaurant chiar la Vatican, in districtul Pio Borgo, la o aruncatura de bat de Bazilica Sfantul Petru. Deschiderea a fost facuta aproape pe furis, fara mare fast, pentru a nu atrage si mai multe reactii negative, pentru ca, la aflarea ...

............................................citeste tot

Burgerul din carne de sobolan de rau, vedeta restaurantelor din Moscova
 (Jan 2017)
   280 vizite  0 comentarii   2 like

Da, ati cititi bine, cel mai nou super-aliment din meniurile restaurantelor din Moscova este carnea de sobolan de rau sau de nutria sau de coypu - toti fiind termeni care descriu acelasi animal. Acest tip de carne si-a castigat un loc de cinste in meniuri restaurantelor rusesti, deoarece carnea ...

............................................citeste tot

Care sunt restaurantele in care bucurestenii au dat cele mai multe checkins in 2016
 (Dec 2016)
   1.832 vizite  2 comentarii   0 like

In mare, localurile din clasamentul "restaurantelor in care romanii au dat cele mai multe checkins in 2016" sunt cam aceleasi cu cele din 2015. Cu cateva mici diferente. Si de aceasta data ne-am folosit de statisticile de pe Facebrands.ro si am ajuns la aceeasi concluzie: cele mai multe dintre ...

............................................citeste tot

Care sunt cei mai buni bucatari din lume, editia 2017
 (Dec 2016)
   684 vizite  0 comentarii   0 like

Revista Le Chef a revenit cu noul top al celor mai buni bucatari din lume, editia 2017 - 100 of The Best Chefs in the World. Topul este creat pe baza unui sondaj in randul maestrilor bucatari decorati cu doua si trei stele Michelin. Acestia ofera o lista cu numele a cinci bucatari care ar merita ...

............................................citeste tot

Petreceri de Revelion 2017 la restaurantele din Bucuresti
Restograf (Dec 2016)
   1.209 vizite  0 comentarii   0 like

Revelionul 2017: un nou an, aceleasi discutii: "unde petrecem noaptea aia lunga cat un an"? Daca nu v-ati facut planurile deja, mai jos gasiti o lista cu restaurantele din Bucuresti care organizeaza niste petreceri speciale de Revelion. Live music, mancare aparte, petreceri tematice, iata care sunt...

............................................citeste tot

Unde iei masa traditionala de Craciun in Bucuresti - recomandari facute de The Guardian
Restograf (Dec 2016)
   356 vizite  0 comentarii   0 like

Publicatia britanica The Guardian a inclus si Bucurestiul intr-un top 10 al traditiilor festive de Craciun din Europa. The Guardian mentioneaza faptul ca in Romania, de Craciun, inca se mai pastreaza obiceiul taiatului porcului in gospodarii, insa doar la tara. Totusi, turistilor care ...

............................................citeste tot

Unde si-a cinstit Tudor Chirila elevii de la Vocea Romaniei si cat a fost nota de plata
 (Dec 2016)
   1.976 vizite  0 comentarii   0 like

Vineri, 16 decembrie, Tudor Chirila a castigat Vocea Romaniei pentru a treia oara consecutiv. Bineinteles, acesta a fost un motiv foarte bun de sarbatorire.  Asadar, el si elevii sai de la Vocea Romaniei au iesit in oras pentru a petrece. Localul ales a fost Grand Cafe Van Gogh. Nota ...

............................................citeste tot

Prima shaormerie dulce din Timisoara a fost deschisa de un tanar de 19 ani
 (Dec 2016)
   766 vizite  0 comentarii   0 like

In primavara acestui an va povesteam despre noul trend in materie de fast-food: shaorma cu ciocolata sau choco-kebab. Nu a durat mult si a aparut si la noi asa ceva. Un tanar in varsta de 19 ani a deschis prima shaormerie dulce din Timisoara, in care clientii pot comanda kebab cu ciocolata, ...

............................................citeste tot

Le Boutique - un bistro provensal pentru inimile oamenilor
Restograf (Dec 2016)
   2.210 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Le Boutique - Food Concept Store este un bistro intr-o zona romantata a Bucurestiului unde inca se mai simte farmecul interbelicului – pe Strada Sfantul Stefan, aproape de Strada Mantuleasa, adica in universul creativ al unor autori celebri precum Mircea Eliade, Marin Preda sau Mircea Vulcanescu...

............................................citeste tot

Unde poti sa bei cel mai mare cappuccino din Bucuresti, o cana are peste un litru
 (Dec 2016)
   1.394 vizite  0 comentarii   0 like

In cazul in care sunteti tot timpul nemultumiti de marimea canilor de cappuccino din cafenelele din Bucuresti, am gasit noi un loc care cu siguranta va va satisface. In Camera din Fata gasiti cel mai mare cappuccino din Bucuresti. Asa arata:   In meniul din Camera din Fata se ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

La ce sa ne asteptam de la restaurante in 2016: trenduri culinare si predictii pentru acest an



Restograf  (Jan 2016)
1.531 Vizualizarivizualizari
1 Comentariucomentarii
0 placut 
0 displacut 

 

Trendurile culinare sunt cele care dicteaza si tendintele din restaurante, cele care spun care va fi moda in localuri si cele dupa care se pot orienta atat proprietarii, cat si clientii. O mana de oameni, profesionisti in diverse domenii conexe, s-a pus de acord pe cele mai importante tendinte culinare pentru 2016, trenduri care sigur vor influenta si domeniul restaurantelor la nivel interntional. Pentru ca multe dintre predictii sunt bazate pe calitatea produselor si a nivelului muncii, speram ca aceste tendinte sa se regaseasca si in restaurantele bucurestene cat mai curand.

Intersectand trendurile enuntate de Baum + Whiteman, o companie din New York care ofera consultanta pentru restaurante si in domeniul mancarii, dar si pe cele anuntate de Technomic, o firma de cercetare si consultanta in domeniul alimentar, va prezentam si noi mai jos cele mai importante trenduri culinare pentru 2016.

1. Mancarea la domiciliu

trenduri_delivery

Cumva un factor perturbant pentru lumea restaurantelor este tendinta oamenilor de a comanda mancare acasa. Fara sa interactioneze prea mult cu alti oameni, mancarea la domiciliu este unul dintre aspectele mult ravnite pentru 2016. In aceasta batalie intra si companii care nu au nicio legatura cu mancarea, cum ar fi UberEats, Amazon sau Google. Aplicatiile care ofera acest serviciu oamenilor au castigat deja teren in vietile gurmanzilor, urmand sa preia si mai mult control in 2016. Asta nu inseamna eliminarea completa a restaurantelor, ci mai mult adaptarea acestora la ce inseamna mancarea livrata la usile oamenilor. Exista insa si tendinta de a crea mici spatii pentru pregatirea mancarii de unde sa fie mai apoi luata si dusa la clienti acasa, lucru pe care l-am observat si noi in Bucuresti cu firme precum Sector Gurmand, YellowMenu si alte servicii asemanatoare.

Vezi aici restaurantele din Bucuresti care fac si livrare la domiciliu.

 

2. Insanatosirea meniurilor

trenduri_meniu

O mare preocupare a oamenilor este legata de “sanatatea” si “puritatea” meniurilor din restaurante. Clientii vor ingrediente naturale, nu vor sa mai manance preparate cu aditivi, chimicale si arome artificiale. Mai mult, nu vor sa se mai lase pacaliti de povesti frumoase, vor sa stie de unde provine mancarea lor, daca restaurantul se preocupa sa nu faca risipa de mancare si de apa, daca e eco-responsabil si daca se poarta corect cu angajatii. De asemenea, o atentie ridicata o va avea si sistemul de aprovizionare, un mai bun management pentru a avea mereu la indemana ingrediente de calitate pentru un meniu asa cum il cer trendurile. Marile lanturi de restaurante sunt primele vizate de aceasta miscare, multe dintre ele deja facand primii pasi pentru un 2016 mai curat: Chipotle vrea sa scape de ingredientele modificate genetic, un lant de panificatie a prezentat o lista de 150 de arome, indulcitori si alti aditivi pe care vrea sa-i elimine complet din productie, Mc’Donald’s si Subway au anuntat si ei ca vor renunta la puii cu antibiotic, respectiv la un conservant pentru aluatul de paine.

 

3. Respect pentru angajati

trenduri_angajati

E un lucru stiut ca angajatii restaurantelor nu au cele mai fericite joburi. Salarii minime, de multe ori angajari la negru, un mediu de lucru nu tocmai rupt din rai si tot asa. 2016 e anul in care atentia se indreapta si dupa usile bucatariei, cumva la bucataria interna a restaurantelor. Astfel, grija va fi pentru crearea unui mediu de lucru normal, cu salarii decente si conditii de munca mai fericite, chiar daca asta ar insemna pentru restaurante instaurarea unei reguli care sa interzica bacsisul, permitand astfel proprietarilor sa mareasca preturile. Chiar daca interzicerea bacsisului nu s-a dovedit roditoare la noi, responsabilitatea pentru angajati ramane o tendinta clara pentru 2016.

 

4. Cu legumele pe covorul rosu

trenduri_legume_2

Legumele pasesc pe covorul rosu al restaurantelor, o intrare spectaculoasa cu mai multe justificari. Legumele sunt sezoniere, creand astfel oportunitatea ca bucatarii sa gateasca cat mai divers in functie de anotimp, dar si sansa pentru clienti de a se bucura de o mancare cat mai variata, mai colorata si mai aromata. Mai e si elementul sanatate, clar, dar mai e ceva care pune legumele la loc de cinste in 2016. E vorba tot de responsabilitatea pentru mediu si acel mare NU care se spune risipei de mancare. Una dintre tendinte este de a folosi tot de la legume (si nu numai, ci si de la carne). Nu se mai arunca coditele de le legume sau coaja fructelor, sunt folosite pentru a aroma uleiurile sau sosurile care merg de minune cu legumele la cuptor. De asemenea, e un lucru stiut ca e mai greu sa gasesti niste legume gatite bine, decat o friptura buna, astfel ca bucatarii vor fi nevoiti sa-si imbunatateasca jocul in bucatarie si sa gaseasca noi metode de a-si surprinde clientii cu “delicatese” din legume.

 

5. Mancare etnica

Restaurant libanez Four Seasons - Piata Dorobantilor Bucuresti

Revenirea la origini e un fenomen care a prins foarte bine si-n Romania. Folclorul a fost reinstaurat cam in toate domeniile, mancarea urmand sa fie si ea marcata de acest trend. Preparatele etnice sunt acele mancaruri care ajungeau in farfuriile stramosilor, acele mancaruri despre care aflam din povesti si pe care, din ce in ce mai rar, le gasim si la mesele in familie. Interesul pentru istorie are antene si in mostenirea culinara, mancarea etnica castigand teren. Una dintre cele mai dorite mancaruri etnice este cea cu specific evreiesc; reinterpretat, cum ii sade bine trendului, desigur. Astfel, mancarurile traditionale cu putin piper al modernitatii sunt clar pe harta culinara din 2016. Compania Baum + Whiteman vorbeste despre mancarea evreiasca reinterpretata, faimosul hummus in zeci de variante, deliciosul bagel in combinatii surprinzatoare, dar si preparate mai complexe care au starnit interesul unei noi generatii.

Acest lucru nu ne mira, 2 dintre restaurantele de pe primele 3 pozitii din Top Restograf fiind ocupate fix de 2 localuri romanesti cu mancare boiereasca, traditie culinara cu twist modern. Acum trebuie sa vedem cum evolueaza si specificul culinar israelian, noi stiind un singur restaurant de acest tip in Bucuresti.

 

6. Mancare simpla si fast food premium

trenduri_mancare_simpla

Mancarea simpla castiga si ea mai mult teren in 2016. Denumita mancarea taranilor, preparate precum carnati, chiftele si painea revin in atentia publicului, dar cu o intorsatura moderna. Se revitalizeaza chiftele cu un mix de carne de rata sau miel, painea e facuta ca pe vremuri, mancarea simpla devenind astfel un must have la mesele clientilor. Se vorbeste, de asemenea, si despre QSR (quick service restaurants), un fel de fast food-uri premium. Tot cu meniuri simple, dar cu ingrediente de baza de calitate pentru o mancare buna, servita rapid.

Un astfel de loc in Bucuresti este si Burger Van Bistro sau alte cateva localuri cu burgeri si sandvisuri, dar si multele brutarii deschise in ultima vreme in Bucuresti atesta reintoarcerea la lucruri simple, dar bune, obicei preluat si de bucuresteni.

 

7. Condimentele la atac

trenduri_condimente

Mixuri aromatice si sosuri, si acestea trec pe tava tendintelor din 2016. Condimentele bat cale lunga din zonele lor de provenienta pentru a ajunge in mancarurile servite de restaurante. Din condimente se prepara sosuri pentru marinarea carnurilor sau pentru insotirea altor preparate. Ardeii piri-piri (un fel de chili african), condimente din Siria, Shichimi-Togarashi  un mix de ardei, piper, seminte, coaja de portocale, mac si altele, acestea si multe altele si-au facut loc pe retetarul multor bucatarii de restaurante.

Astfel, speram sa ajunga la o faza in care sa ajungem sa ne rugam de bucatar sa ne dea reteta sosului si sa nu o faca, astfel incat sa devina un secret bine tinut si doar de el/ ea stiut.

 

Specialistii mai enumera si alte tendinte culinare pregatite sa intre in lumea bucatariilor de restaurant, le puteti descoperi pe toate aici si aici.

Acum, noi suntem curiosi sa vedem daca aceste tendinte vor influenta si restaurantele din Romania si cum se va schimba acest peisaj culinar local.

Voi ce ziceti, ce trend v-ar placea sa vedeti cat mai repede in restaurantele noastre?

 


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?









Poate ar trebui sa fie anul clientului in Romania.
Anul in care nu ar mai trebui sa acceptam : orice primim in farfurie, o curatenie lamentabila in bucatarie si in restaurante in ansamblu, sa nu mai platim milioane pentru niste mancaruri fiasco de care ar rade orice specialist in cooking, sa ni se raspunda in 2 peri de catre niste chelneri obscuri.
Deci responsabilitatea este si la noi Clientii nu numai la furnizorii de servicii !
Succes !

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


7 − = four