Toate articolele (763 articole)

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   504 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   302 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   1.536 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   205 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   7.963 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   489 vizite  0 comentarii   5 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   343 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   275 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   171 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   498 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.043 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.088 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   1.746 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   312 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.213 vizite  0 comentarii   1 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   1.488 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   360 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   471 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

Tendinte culinare pentru 2017: ce punem in farfurie si ce asteptari sa avem de la restaurante
Restograf (Jan 2017)
   755 vizite  0 comentarii   0 like

Ca la orice inceput de an, se anunta tendintele pentru toate domeniile posibilie, specialisti din toate zonele dandu-si cu parerea despre ce o sa conteze mai mult in 2017, ce aplicatii o sa folosim, ce culoare se va purta, dar, ce ne intereseaza cu adevarat pe noi: CE SE VA MANCA. De cativa ani ...

............................................citeste tot

McVatican sau cum fast-food-ul a scandalizat lumea catolica
 (Jan 2017)
   328 vizite  0 comentarii   0 like

La doar 5 zile dupa Craciun, McDonald's a deschis un nou restaurant chiar la Vatican, in districtul Pio Borgo, la o aruncatura de bat de Bazilica Sfantul Petru. Deschiderea a fost facuta aproape pe furis, fara mare fast, pentru a nu atrage si mai multe reactii negative, pentru ca, la aflarea ...

............................................citeste tot

Burgerul din carne de sobolan de rau, vedeta restaurantelor din Moscova
 (Jan 2017)
   339 vizite  0 comentarii   2 like

Da, ati cititi bine, cel mai nou super-aliment din meniurile restaurantelor din Moscova este carnea de sobolan de rau sau de nutria sau de coypu - toti fiind termeni care descriu acelasi animal. Acest tip de carne si-a castigat un loc de cinste in meniuri restaurantelor rusesti, deoarece carnea ...

............................................citeste tot

Care sunt restaurantele in care bucurestenii au dat cele mai multe checkins in 2016
 (Dec 2016)
   2.097 vizite  2 comentarii   0 like

In mare, localurile din clasamentul "restaurantelor in care romanii au dat cele mai multe checkins in 2016" sunt cam aceleasi cu cele din 2015. Cu cateva mici diferente. Si de aceasta data ne-am folosit de statisticile de pe Facebrands.ro si am ajuns la aceeasi concluzie: cele mai multe dintre ...

............................................citeste tot

Care sunt cei mai buni bucatari din lume, editia 2017
 (Dec 2016)
   976 vizite  0 comentarii   0 like

Revista Le Chef a revenit cu noul top al celor mai buni bucatari din lume, editia 2017 - 100 of The Best Chefs in the World. Topul este creat pe baza unui sondaj in randul maestrilor bucatari decorati cu doua si trei stele Michelin. Acestia ofera o lista cu numele a cinci bucatari care ar merita ...

............................................citeste tot

Petreceri de Revelion 2017 la restaurantele din Bucuresti
Restograf (Dec 2016)
   1.300 vizite  0 comentarii   0 like

Revelionul 2017: un nou an, aceleasi discutii: "unde petrecem noaptea aia lunga cat un an"? Daca nu v-ati facut planurile deja, mai jos gasiti o lista cu restaurantele din Bucuresti care organizeaza niste petreceri speciale de Revelion. Live music, mancare aparte, petreceri tematice, iata care sunt...

............................................citeste tot

Unde iei masa traditionala de Craciun in Bucuresti - recomandari facute de The Guardian
Restograf (Dec 2016)
   423 vizite  0 comentarii   0 like

Publicatia britanica The Guardian a inclus si Bucurestiul intr-un top 10 al traditiilor festive de Craciun din Europa. The Guardian mentioneaza faptul ca in Romania, de Craciun, inca se mai pastreaza obiceiul taiatului porcului in gospodarii, insa doar la tara. Totusi, turistilor care ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

La microfon pe scena festivalurilor culinare: Luș Covaliu despre Street Food Festival (Cluj)



Restograf  (May 2016)
653 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
1 placut 
0 displacut 

 

Continuam sa inspectam scena marilor festivaluri culinare din Romania, invitandu-l acum la microfon pe Luș (Constantin) Covaliu, owner-ul asociatiei Why Not, care se va ocupa de organizarea Street Food Festival din Cluj. Pasiunea pentru bucatarie a inceput din familie, de la tatal lui care a fost bucatar in armata.

Ca o pasiune adevarata, si aceasta a fost cimentata mai bine pe masura ce Luș s-a plimbat prin lume si a descoperit cate-un targ culinar, cate-o piata bogata si alte activari care l-au impins sa puna pe roate o treaba buna si in Cluj: un street food festival. Si despre toate acestea ne vorbeste mai jos:

 

Street food-ul din Romania: dintotdeauna

 

Luș

Restograf: Street Food Festival am vazut ca e organizat de Why Not, echipa de organizari evenimente care s-a ocupat de mai multe happening-uri culturale, dar acest festival observ ca e primul care are o conexiune cu mancarea. De ce acum, cum v-a venit ideea sa organizati un festival culinar?

​Luș Covaliu: Why Not grupeaza o echipa tanara de oameni pasionati de evenimente si de mancare. Street Food Festival e modalitatea prin care reusim sa punem in comun doua din pasiunile noastre principale. O “intamplare” face ca biroul nostru sa fie la mai putin de 1 minut de o cantina si la 2 minute de alte 3 restaurante.

Restograf: De ce ati ales tocmai nisa street food-ului si nu alta, care e povestea din spatele conceptului?

​Luș Covaliu: Ideea mocneste in mine de 2 ani. De fiecare data cand calatoresc ​in strainatate, imi place sa testez street food-ul din zona si tot timpul mi-am dorit sa gasesc aceasta experienta si in Romania. In ultimii ani au aparut si ​la noi antreprenori pasionati care au pornit ​​initiativ​e​ street food. ​Totodata​, din ce in ce mai multe restaurante au inceput sa “iasa” in strada la evenimentele muzicale in care suntem implicati, astfel incat am reusit sa interactionez cu foarte multi care, atunci cand le-am povestit despre idee, au fost foarte incatanti si se regasesc inca de la inceput in randul expozantilor de la Street Food Festival Cluj-Napoca.

Dar cum spuneam si mai sus, suntem abia la inceput in domeniu. Mai pregatim si alte evenimente culinare.

SFF 3 SFF 2 SFF 1

Restograf: Cum ai descrie tu street food-ul si cum ti se pare cel din Romania in comparatie cu ce exista in alte tari europene?

Luș Covaliu: In opinia mea, chiar daca nu ne dam seama, interactionam cu street food-ul in Romania dintotdeauna. Micii de la taraba, covrigii, placintele, merdeneaua, langosul, sunt tot forme de street food. Doar ca nu atat de spectaculoase ca in restul Europei si nu pe structuri mobile. In Belgia si Olanda gasesti la tot pasul cartofi prajiti cu diverse sosuri. In Romania gasesti peste tot covrigi. ​Sa nu uitam de shaorma care a patruns in toata Romania, ca de altfel in toata Europa. Problema e diversitatea si lipsa de mobilitate in acest domeniu in Romania. O rulota e mult mai atragatoare. O rulota te face sa te gandesti la vest. Te astepti ca intr-o rulota sa regasesti un spectacol.

Restograf: Care crezi ca e mancarea emblematica pentru Romania din categoria street food?

Luș Covaliu: ​Micii. Cu mustar si franzela. Pe carton si cu scobitori. Apropo de mici, nu o sa uit niciodata lozinca cu care isi promova o simpatica doamna din orasul natal, Botosani, produsul: “Doriti mici? Avem mari!”.​

Mici

Restograf: Conform unei teorii necercetate, oamenii care organizeaza festivaluri culinare sunt cu adevarat indragostiti de mancare. Care e “povestea ta de dragoste cu topping culinar”?

Luș Covaliu: Tata a fost bucatar in armata. Si acest lucru l-a tinut in weekend-uri in bucatarie. Si pe mine pe langa el. Asadar, de prin liceu am inceput sa gatesc. In facultate gateam in camin, in oficiu, la comun cu colegii. Aveam 2 colegi din Republica Moldova care aveau ingrediente foarte interesante si gateam impreuna cu ei. Mancarea buna face oamenii fericiti. De asta, cand gatesc imi place sa am oameni dragi aproape.​

Restograf: Food Road pare o zona mai mult decat apetisanta din cadrul festivalului. Ai putea sa ne spui ce food trucks si standuri cu mancare va gasi publicul la festival?

​Luș Covaliu: Suntem foarte atenti la selectia vendorilor, astfel incat sa aducem cele mai interesante experiente culinare si nu numai pe food road. O sa avem de la burgeri (evident), la carnati, sushi, arrosticini (specialitate italieneasca din carne de oaie)​, paste, pizza, quesadilla, torttilas, costite, dinnede, porchetta…(deja mi-e foame) la gulyas, kurtos kalacs. De asemenea strada va fi presarata cu standuri cu bere artizanala, bere neagra, vinuri, cocktailuri.

Dinnede Arrosticini

Sa nu uitam si de Pop-up Market unde vizitatorii vor putea gasi cele mai bune ingrediente de luat acasa.

Restograf: Ai fost la vreun festival culinar in alte tari? Daca da, ce anume te-a impresionat acolo?

Luș Covaliu: Am participat la 2 festivaluri de Street Food​ in Germania, la cel din Dortmund si la cel din Wolsburg. La cel din Wolsburg m-a impresionat faptul ca, desi era prima editie a festivalului si desi ploua de 2 zile, era plin si erau cozi la majoritatea standurilor. Si m-a mai impresionat si acest smoker train.

Smoker

Mi-a mai placut mult la Mercado de San Anton Madrid, care e tot un fel de Street Food Festival, doar ca era intr-o cladire si tine cred tot anul. Dar era o multitudine de street food cu specific spaniol.

Restograf: Care e feedback-ul pana acum legat de Street Food Festival? Ce au zis restaurantele, ce a zis potentialul public?

Luș Covaliu: Feedback-ul este destul de bun. De la autoritati la sponsori. Potentialul public a zis ca vine. Restaurantele ne-au contactat mai multe decat putem primi anul acesta. Unor restaurante le e greu sa iasa din “zona de confort” si sa iasa in strada, ​dar majoritatea au reactionat bine si sunt multi care pornesc acum un side business in street food.

Restograf: Chef Foa este imaginea acestui festival. De ce l-ati ales tocmai pe el sa fie imaginea Street Food Festival?

Luș Covaliu: Chef Foa este cel care ​cel care a deschis primul restaurant de street food din Romania​, Stradale din Bucuresti, si din punctul nostru de vedere este o figura emblematica in domeniul culinar. De asemenea, de la primul telefon, entuziasmul lui a fost foarte mare legat de proiect astfel incat a a decis sa fie alaturi de noi si, cu atat mai mult, ​se implica si​ in selectia vendorilor in cadrul festivalului.​ ​Publicul clujean va avea in premiera sansa de a-l cunoaste pe Chef Foa si de a gusta din preparatele sale. Noi abia asteptam sa il vedem in actiune, deoarece am pregatit deja o serie de activitati interesante pentru toti gurmanzii.

SFF FOA

Restograf: Ce ti-ai dori de la Street Food Festival, care ai vrea sa fie urmarile acestui festival si impresiile publicului care va veni la eveniment?

Luș Covaliu: Imi doresc foarte mult ca dupa aceasta prima editie de Street Food Festival din Romania publicul sa plece cu o experienta completa. ​Vreau ca in pozele de dupa si in aftermovie sa vedem multi oameni fericiti cu mancare in mana. Vreau sa vad restaurante care la urmatoarea editie sa investeasca si mai mult in experienta pe care o ofera publicului. In acelasi timp, imi doresc foarte mult sa reusim sa schimbam in curand cadrul legislativ care reglementeaza si nu prea comertul stradal cu mancare in Romania, fapt pentru care am pus bazele, alaturi de cateva restaurante din Cluj, a primei Asociatii de Street Food din Romania.

 

Cititi si: 

La microfon pe scena festivalurilor culinare: Dragos Gurarosie despre BurgerFest

La microfon pe scena festivalurilor culinare: Florin Itu despre Gourmet Festival si Bucharest Street Food Festival


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


five − = 2