Toate articolele (748 articole)

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   246 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   134 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   221 vizite  0 comentarii   1 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

Tendinte culinare pentru 2017: ce punem in farfurie si ce asteptari sa avem de la restaurante
Restograf (Jan 2017)
   294 vizite  0 comentarii   0 like

Ca la orice inceput de an, se anunta tendintele pentru toate domeniile posibilie, specialisti din toate zonele dandu-si cu parerea despre ce o sa conteze mai mult in 2017, ce aplicatii o sa folosim, ce culoare se va purta, dar, ce ne intereseaza cu adevarat pe noi: CE SE VA MANCA. De cativa ani ...

............................................citeste tot

McVatican sau cum fast-food-ul a scandalizat lumea catolica
 (Jan 2017)
   174 vizite  0 comentarii   0 like

La doar 5 zile dupa Craciun, McDonald's a deschis un nou restaurant chiar la Vatican, in districtul Pio Borgo, la o aruncatura de bat de Bazilica Sfantul Petru. Deschiderea a fost facuta aproape pe furis, fara mare fast, pentru a nu atrage si mai multe reactii negative, pentru ca, la aflarea ...

............................................citeste tot

Burgerul din carne de sobolan de rau, vedeta restaurantelor din Moscova
 (Jan 2017)
   197 vizite  0 comentarii   2 like

Da, ati cititi bine, cel mai nou super-aliment din meniurile restaurantelor din Moscova este carnea de sobolan de rau sau de nutria sau de coypu - toti fiind termeni care descriu acelasi animal. Acest tip de carne si-a castigat un loc de cinste in meniuri restaurantelor rusesti, deoarece carnea ...

............................................citeste tot

Care sunt restaurantele in care bucurestenii au dat cele mai multe checkins in 2016
 (Dec 2016)
   1.387 vizite  2 comentarii   0 like

In mare, localurile din clasamentul "restaurantelor in care romanii au dat cele mai multe checkins in 2016" sunt cam aceleasi cu cele din 2015. Cu cateva mici diferente. Si de aceasta data ne-am folosit de statisticile de pe Facebrands.ro si am ajuns la aceeasi concluzie: cele mai multe dintre ...

............................................citeste tot

Care sunt cei mai buni bucatari din lume, editia 2017
 (Dec 2016)
   389 vizite  0 comentarii   0 like

Revista Le Chef a revenit cu noul top al celor mai buni bucatari din lume, editia 2017 - 100 of The Best Chefs in the World. Topul este creat pe baza unui sondaj in randul maestrilor bucatari decorati cu doua si trei stele Michelin. Acestia ofera o lista cu numele a cinci bucatari care ar merita ...

............................................citeste tot

Petreceri de Revelion 2017 la restaurantele din Bucuresti
Restograf (Dec 2016)
   1.054 vizite  0 comentarii   0 like

Revelionul 2017: un nou an, aceleasi discutii: "unde petrecem noaptea aia lunga cat un an"? Daca nu v-ati facut planurile deja, mai jos gasiti o lista cu restaurantele din Bucuresti care organizeaza niste petreceri speciale de Revelion. Live music, mancare aparte, petreceri tematice, iata care sunt...

............................................citeste tot

Unde iei masa traditionala de Craciun in Bucuresti - recomandari facute de The Guardian
Restograf (Dec 2016)
   272 vizite  0 comentarii   0 like

Publicatia britanica The Guardian a inclus si Bucurestiul intr-un top 10 al traditiilor festive de Craciun din Europa. The Guardian mentioneaza faptul ca in Romania, de Craciun, inca se mai pastreaza obiceiul taiatului porcului in gospodarii, insa doar la tara. Totusi, turistilor care ...

............................................citeste tot

Unde si-a cinstit Tudor Chirila elevii de la Vocea Romaniei si cat a fost nota de plata
 (Dec 2016)
   1.582 vizite  0 comentarii   0 like

Vineri, 16 decembrie, Tudor Chirila a castigat Vocea Romaniei pentru a treia oara consecutiv. Bineinteles, acesta a fost un motiv foarte bun de sarbatorire.  Asadar, el si elevii sai de la Vocea Romaniei au iesit in oras pentru a petrece. Localul ales a fost Grand Cafe Van Gogh. Nota ...

............................................citeste tot

Prima shaormerie dulce din Timisoara a fost deschisa de un tanar de 19 ani
 (Dec 2016)
   323 vizite  0 comentarii   0 like

In primavara acestui an va povesteam despre noul trend in materie de fast-food: shaorma cu ciocolata sau choco-kebab. Nu a durat mult si a aparut si la noi asa ceva. Un tanar in varsta de 19 ani a deschis prima shaormerie dulce din Timisoara, in care clientii pot comanda kebab cu ciocolata, ...

............................................citeste tot

Le Boutique - un bistro provensal pentru inimile oamenilor
Restograf (Dec 2016)
   1.954 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Le Boutique - Food Concept Store este un bistro intr-o zona romantata a Bucurestiului unde inca se mai simte farmecul interbelicului – pe Strada Sfantul Stefan, aproape de Strada Mantuleasa, adica in universul creativ al unor autori celebri precum Mircea Eliade, Marin Preda sau Mircea Vulcanescu...

............................................citeste tot

Unde poti sa bei cel mai mare cappuccino din Bucuresti, o cana are peste un litru
 (Dec 2016)
   1.186 vizite  0 comentarii   0 like

In cazul in care sunteti tot timpul nemultumiti de marimea canilor de cappuccino din cafenelele din Bucuresti, am gasit noi un loc care cu siguranta va va satisface. In Camera din Fata gasiti cel mai mare cappuccino din Bucuresti. Asa arata:   In meniul din Camera din Fata se ...

............................................citeste tot

Restaurante din Bucuresti care organizeaza petreceri de Craciun
 (Dec 2016)
   543 vizite  0 comentarii   0 like

Mai multi cititori ne-au intrebat care sunt restaurantele din Bucuresti care organizeaza petreceri sau evenimente speciale de Craciun. Ne-am documentat un pic si am gasit ca aveti de ales intre mese traditionale si atmosfera de sarbatoare, concerte de colinde, evenimente caritabile sau fancy, ...

............................................citeste tot

Noua bancnota de 5 lire a infuriat restaurantele vegane
 (Dec 2016)
   294 vizite  0 comentarii   0 like

In Marea Britanie s-a lansat o noua banconta de 5 lire sterline si milioane de englezi vegetarieni sau vegani sunt furiosi. De ce? Ce treaba are o bancnota cu o dieta din care este exclusa carnea sau alte tipuri de produse de origine animala? Ei bine, se pare ca aceasta noua bancnota face ca ...

............................................citeste tot

Cel mai mare parc gastronomic din lume se deschide in Bologna
 (Dec 2016)
   328 vizite  0 comentarii   0 like

Bologna este capitala culinara a Italiei. Daca vrei sa mananci cea mai buna mancare italieneasca, este clar ca trebuie sa vizitezi aceasta regiune. Un motiv in plus este si faptul ca, din septembrie 2017, in Bologna se va deschide cel mai mare parc gastronomic din lume. Multi s-au grabit deja sa-...

............................................citeste tot

Un roman a platit 100 de euro pentru a incerca burgerul cu Nutella
 (Nov 2016)
   538 vizite  0 comentarii   1 like

Gabriel Iosa este un blogger din Lugoj pasionat de calatorii si, se pare, si de preparate culinare mai putin obisnuite. Acesta a zburat din Timisoara pana in Milano pentru a incerca noul burger cu ciocolata Nutella, lansat de McDonald's doar in Italia, pe 14 noiembrie. E adevarat, etuziasmul a...

............................................citeste tot

9 locuri unde poti sa bei vin fiert in Bucuresti
Restograf (Nov 2016)
   3.273 vizite  0 comentarii   2 like

Iarna bate la usa, iar noua ni s-a facut deja pofta de un vin fiert care sa ne incalzeasca asa cum se cuvine. De asemenea, au inceput sa curga si intrebarile despre localurile unde poti savura o cana de vin fiert, pentru ca nu gasesti aceasta bautura chiar peste tot, asa cum ne-am dat si noi ...

............................................citeste tot

Leonardo DiCaprio a luat masa la un restaurant care ajuta persoanele fara adapost
 (Nov 2016)
   194 vizite  0 comentarii   1 like

Leonardo DiCaprio se afla intr-un turneu european de promovare a documentarului sau Before the Flood, ce abordeaza problema incalzirii globale. Acesta este disponibil gratuit online pe canalul de YouTube al National Geographic. De asemenea, celebrul actor a ajuns si in Scotia, pentru a tine un ...

............................................citeste tot

Un restaurant de lux se va deschide pe muntele Everest
 (Nov 2016)
   255 vizite  0 comentarii   0 like

James Sharman, fost chef la celebrul restaurant Noma, va deschide un restaurant pe muntele Everest. Isi propune sa faca acest lucru in plina iarna, in luna decembrie. Acest proiect face parte din misiunea sa de a lansa 20 de astfel de restaurante pop up, in 20 de tari, in 20 de luni. James ...

............................................citeste tot

Preparate vedeta de la restaurantele din Bucuresti - care sunt specialitatile anumitor locuri din oras
Restograf (Nov 2016)
   2.617 vizite  0 comentarii   1 like

Fiecare restaurant are un preparat vedeta, o specialitate a casei, un "ceva" pe care doar acolo il puteti gasi in acea forma si cu acel gust. Si fix asta am vrut si noi sa aflam: care e preparatul unic de la cateva dintre restaurantele bucurestene, care e specialitatea anumitor restaurante si ce ...

............................................citeste tot

Cel mai bun serial documentar despre cei mai interesanti bucatari din lume
 (Nov 2016)
   832 vizite  0 comentarii   1 like

Pentru toti cei pasionati de arta culinara sau care vor sa descopere care sunt cei mai interesanti bucatari din lume, exista un serial Netflix perfect: Chef's Table. Nu este vorba despre o fictiune, ci despre un serial documentar. Se afla deja la cel de-al 3 sezon, iar fiecare episod din acest ...

............................................citeste tot

S-a deschis localul in care poti intra doar daca esti teribil de mahmur
 (Nov 2016)
   1.537 vizite  0 comentarii   0 like

S-a deschis un local care pare un adevarat paradis pentru petrecaretii care se lupta dimineata cu mahmurelile. S-a intamplat in Amsterdam, se numeste The Hangover Bar si promite sa vindece chiar si cele mai grave si dureroase mahmureli. Bineinteles, este obligatoriu sa fii mahmur pentru a putea ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase 10 restaurante din Bucuresti, editia toamna 2016
Restograf (Nov 2016)
   29.486 vizite  0 comentarii   2 like

In urma cu ceva vreme intocmeam o trilogie cu cele mai frumoase restaurante din Bucuresti [partea I, partea a II-a, partea a III-a]. Intre timp au mai aparut destul de multe restaurante frumoase in peisajul bucurestean, asa ca ne-am gandit ca n-ar strica sa reluam periodic acest tip de lista. ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

La microfon pe scena festivalurilor culinare: Dragos Gurarosie despre BurgerFest



Restograf  (Apr 2016)
751 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
0 placut 
0 displacut 

 

Continuam sa invitam la microfon organizatorii festivalurilor culinare din Romania. Dupa primul interviu cu Florin Itu (Bucharest Gourmet Festival si Bucharest Street Food Festival), pe scena l-am invitat pe Dragos Gurarosie, unul dintre personajele cheie care ne-au adus anul trecut prima editie a BurgerFest, festival culinar care revine si anul acesta.

burgerfest

BurgerFest, prima editie. sursa foto

Dragos Gurarosie e implicat de ceva vreme in sfera culinara, BurgerFest fiind insa primul festival culinar de amploare la care a pus umarul la treaba. A invatat multe de la prima editie, stie ce sa faca si ce sa nu mai faca la al doilea BurgerFest si ne-a povestit si noua cu sinceritate ce-a fost bun, ce-a fost prost si ce va fi anul acesta. Mai mult, am atins subiecte delicate si emotionale, parte din intreaga aventura BurgerFest, dar si super apetisante. Doar vorbim de burgeri gourmet, nici ca avea cum sa fie fara gust sau fara sare si piper; si sos, mult sos.

Gata cu introducerea, continuarea e mult mai importanta si va lasam s-o cititi mai jos:

Evenimentele culinare = evolutie

 

burgerfest dragos

Dragos Gurarosie

Restograf: Care e primul food festival care ti-a atras atentia, de oriunde in lumea asta, primul festival culinar la care ai participat? Cum era atmosfera, ce tip de mancare si de bautura ai gasit acolo, ce ti-a atras atentia in mod deosebit?

Dragos Gurarosie: Pana acum n-am participat la nici un festival culinar de pe afara. Ei bine, da! Dar am mancat mult prin strainataturi, atat pe la festivaluri muzicale cat si pe la restaurante. Cronologic, m-a impresionat mult Camden Town si piata de acolo cu toate tarabele cu mancare asiatica. Era ceva exotic, ceva ce la noi nu aveai unde vedea. Au urmat Borough Market, tot la Londra si La Boqueria din Barcelona. Mai tarziu, Istanbulul, si abia apoi am ajuns la New York. Nimic din ce gasesti in locurile acestea nu gasesti la noi. Si e pacat. Dincolo de produse, de diversitatea lor, e vorba de acea energie specifica si pe care-mi este greu s-o descriu. La noi, poate doar Oborul ar rivaliza cat de cat cu ce se intampla pe la ei, dar mai este mult de lucru.

Si mai e ceva: odata ce apuci sa mananci burgeri precum cei de la giganticul Shake Shack din New York, stii ca tre’ sa faci tot ce-ti sta in putinta sa descoperi daca exista ceva asemanator in Romania. Burgerii de la Shake Shack sunt cei mai buni pe care i-am mancat vreodata, si asta se intampla pe vremea cand SS avea un singur magazin si nu era listat la bursa. Totul era foarte simplu: cereai un burger, tocau carnea in fata ta, o puneau pe gratar, o bagau in chifla si gata, asta era burgerul. Shake Shack se lauda cu o carne 100% black angus, fara hormoni si prostii, si faptul ca iti dadeau burgerul chef, fara sosuri si legume (pe astea le primeai la cerere) care sa mascheze gustul, demonstreaza ca ei chiar erau super increzatori in marfa pe care o vindeau. Iar asta spune mult despre un local, si asta mi-as dori sa gasesc si in Romania.

Restograf: Care sunt lucrurile pe care le-ai observat in scena culinara din alte tari care te-au impresionat si pe care ti-ai propus sa le aduci si in Bucuresti prin realizarea BurgerFest?

Dragos Gurarosie: M-au impresionat deschiderea oamenilor si dorinta constanta de a invata lucruri noi si de a incerca lucruri noi. Totul vine pe un fond istoric mult mai asezat decat la noi. Poate si din cauza lipsei perioadei comuniste, adica sigur, nu poate :) La noi, chiar daca avem deja 26 de ani de libertate de experimentare si de jucat cu produse, cumva am ramas tot pe loc. Da, ok, micii sunt regii oricaror gratare, dar hai sa iesim un pic din filmul asta si sa vedem ce se intampla daca schimbam un pic compozitia. Ce se intampla daca in loc de mustar punem ketchup si facem si un sos de maioneza cu sriracha. Dar daca punem si o frunza de salata? Sau in loc de oaie folosim strut? Cred ca numai asa putem evolua, iar in ceea ce priveste cultura gastronomica din Romania, de acum, pot spune ca suntem in plin pionierat. Nu stiu daca burgerii sunt acel produs care o sa-i faca pe cei care lucreaza in HoReCa sa iasa din blazarea piureului din fulgi sau din incremenita ceafa de porc, dar stiu sigur ca daca vom avea evenimente culinare, daca vom avea efervescenta in aceasta piata, atunci sigur vom avea si evolutie.

burgerfest 7

BurgerFest 2015; sursa foto

Restograf: Anul trecut a fost prima editie BurgerFest. Acum ca poti sa compari, de la o idee care a incoltit in capul unor oameni pana la realizarea si finalizarea ei, care sunt gandurile tale vizavi de ce iti imaginai legat de acest festival si ce s-a intamplat?

Dragos Gurarosie: S-a intamplat cam 70% din ceea ce ne imaginam noi c-o sa fie. Nu vreau sa dezvalui cum vedeam noi acest eveniment pentru ca poate anul acesta ne iese mai aproape de cum il avem in gand. Atunci cand faci un lucru pentru prima data, e mai greu sa-ti si iasa asa cum l-ai planuit si asta nu pentru ca n-ai experienta, ci pentru ca este o lume noua, neexplorata inca, iar oamenii nu stiu cum sa reactioneze, estimeze, nu stiu cum sa se raporteze si nici ce sa raporteze.

Mancarea inseamna placere si relaxare, prin urmare am cautat un loc in care publicul sa se poata relaxa, iar acest lucru a fost primul hop pe care a trebuit sa-l trecem. Asa am ajuns la Verde Stop, unde o sa se intample si editia din acest an, si bine am facut. Discutiile cu restaurantele le-am inceput din timp, nu mai tin minte exact cu cat timp inainte, dar tin minte entuziasmul lor atunci cand au auzit ce vrem sa facem. As putea spune chiar fericirea! Nu toti au reactionat asa, altii nici macar nu ne-au bagat in seama, iar altii ne-au refuzat scurt.

Restaurantele de pe la noi nu sunt obisnuite cu evenimentele, nu au logistica necesara si acest lucru a fost principalul motiv pentru care o parte dintre restaurante n-au participat. Sper ca pe viitor sa ia in calcul si acest aspect si sa-l includa in planurile lor de business. O surpriza, mai mult decat placuta, a fost numarul mare de oameni care ne-au calcat pragul. Coplesitor chiar! A fost bine, dar a fost si rau in acelasi timp. Pur si simplu nu ne asteptam sa avem 10.000 de vizitatori. Si nici restaurantele participante nu se asteptau la acest lucru, fapt care s-a vazut in cozile create si in timpii mari de asteptare. Multe restaurante au ramas fara marfa chiar in timpul programului. Toate aceste lucruri au creat frustrari in randul publicului. Oamenii venisera ca la fast food, ori burgerii care se vand la BurgerFest nu sunt de tip fast food. Sunt burgeri gourmet, care necesita un timp de preparare mai mare, o atentie mai mare si sunt facuti din ingrediente mai scumpe si atent selectate, dar gatiti in conditii de festival, in care n-ai acelasi setup cu cel din restaurant. Daca stam sa analizam corect, nici in restaurant, in momentul in care iti vin 40 de comenzi de burgeri in acelasi timp, nu prea ai cum sa-i livrezi pe loc… Si aici ajungem iar la experienta restaurantelor cu evenimentele si la educarea publicului. Oamenii sunt invatati cu anumite produse, servite intr-un anumit fel si este de datoria noastra, a celor care lucreaza in aceasta industrie si a celor care promoveaza aceasta industrie, sa educam si sa invetam publicul/clientii.

Cu ocazia festivalului de anul trecut am mai invatat ca publicul de eveniment gastro-cultural este diferit de publicul care merge la concerte sau la alte tipuri de evenimente. Este un public matur, in general sunt familii cu copii, este un public care apreciaza calitatea si caruia ii place sa petreaca timpul intr-un loc frumos amenjat si intr-o atmosfera relaxata. BurgerFest este un eveniment family friendly, kid friendly si pet friendly. Si mai sunt multe de spus, dar ma opresc aici pentru ca altfel am continua inca vreo doua ore :)

burgerfest 2

BurgerFest 2015; sursa foto

Restograf: Stiu ca BurgerFest are si o puternica latura emotionala in ceea ce priveste construirea acestui concept si festival. Ce ne poti spune despre aceasta idee nascuta in masina, pe un drum?

Dragos Gurarosie: Da…are. Ideea unui festival dedicat burgerilor ii apartine lui Adrian Rugina. Noi, cei care am mai ramas un pic pe aici, am vrea sa-i multumim pentru ca ne-a initiat in producerea unui eveniment de succes. De la el am invatat si promitem sa ducem mai departe ce a pornit si sa-l facem mandru! Adrian a fost producator al multor evenimente, concerte mari si festivaluri, iar experienta lui ne-a ajutat enorm. Cred ca a fost printre putinii care atunci cand gandea un eveniment, o facea din toate punctele de vedere, astfel incat sa fie bine pentru toata lumea, indiferent ca era vorba de artisti, public sau organizatori. Asta incercam si noi, sa “Facem sa fie bine” si anul asta!

Restograf: De ce burgeri? De ce nu un festival culinar general?

Dragos Gurarosie: Burgerii sunt altfel decat celelalte produse. In primul rand sunt iubiti de consumatori, apoi dau ocazia bucatarilor sa fie creativi, nu prea ai restrictii in modul in care trebuie sa-i mananci si ii poti asorta foarte bine si cu o bere, dar si cu un vin. E un produs versatil, complet, aproape ca e o masa in intregime.

Am ales burgerii si pentru ca reprezinta o nisa si daca vrei sa incerci marea cu degetul, nu te arunci direct in ocean. Nu stiam cum o sa prinda la public genul acesta de eveniment, asa ca a fost mai intelept sa incercam mai intai o nisa. Un festival culinar general pregatim pentru anul viitor, dar mai intai sa vedem cu iese BurgerFest-ul de anul acesta. Vrem sa facem lucrurile bine, asa ca nu ne grabim.

burgerfest 8

BurgerFest 2015; sursa foto

Restograf: Care ai simtit/ observat ca au fost cele mai mari reticente ale publicului bucurestean cu privire la BurgerFest? Dar cele mai mari asteptari/ bucurii/ cuvinte de lauda primite din partea publicului?

Dragos Gurarosie: Asa cum am zis si mai devreme, publicul bucurestean, in marea lui majoritate, nu a participat pana acum la astfel de evenimente. Reactia lui a fost de bucurie si a imbratisat ideea unui astfel de eveniment cu mult entuziasm. Si-i multumim pentru asta. Au existat si cazuri de oameni care n-au inteles ca e necesar sa platesti o intrare la un eveniment si a trebuit sa le explicam ca din acei bani noi avem de platit chiria spatiului, chiria echipamentelor pe care gatesc restaurantele, curentul electric, apa, paza, trupele care vin si canta, amenajarea spatiului etc. Alti vizitatori s-au plans de cozile lungi si de timpii mari de asteptare, iar acest lucru s-a intamplat pentru ca nici noi si nici restaurantele nu ne asteptam sa vina atata lume.

Anul acesta o sa fie mai bine. Au existat si oameni care n-au inteles de ce trebuie sa plateasca cu jetoane si le-am explicat ca restaurentele gatesc atunci, pe loc, in fata lor si c-ar fi complet gresit si lipsit de igiena ca omul care iti face un burger sa puna mana si pe bani, plus ca lucrurile se misca mult mai repede cand platesti cu jetoane. Din pacate, cam singurele manifestari mai de amploare de pana acum in zona aceasta culinara au fost festivalurile cu mici si bere, gratis, facute din bani publici, iar oamenii s-au obisnuit asa. BurgerFest nu este asa ceva. Cei mai multi s-au bucurat de faptul ca s-au putut relaxa alaturi de copii, au apreciat calitatea burgerilor si chiar s-au distrat in timpul concertelor. Anul acesta vom avea mai multe concerte, vom avea mai multe restaurante, atat din Bucuresti cat si din tara, asa ca, per total, noi speram ca totul o sa fie mai bine si mai frumos decat anul trecut. Vom vedea, avem emotii mari :)

burgerfest 9

BurgerFest 2015; sursa foto

Restograf: De ce crezi ca burgerul e la moda acum. Care crezi ca va fi urmatorul trend culinar?

Dragos Gurarosie: Burgerul nu mai e un trend, e deja un fel principal in mai toate tipurile de restaurante. Mai are putin, cam un an, poate doi, si o sa devina un clasic. Pe viitor as paria pe hot dog si inghetata artizanala. Dar cel mai tare imi doresc ca produsele romanesti sa iasa din conul de umbra in care au intrat, ajutate din toate partile sa fie acolo unde sunt acum, si sa straluceasca pe tarabe si in meniurile restaurantelor. Si cand zic produse romanesti nu ma refer doar la legume si fructe, ma refer si la diversele sortimente de carne si produse din carne precum si la berea artizanala.

Pana sa iasa produsele romanesti la lumini, cred ca 2016 si 2017 vor fi anii de inceput ai street food-ului in Romania. Zic Romania pentru ca pe langa Bucuresti exista semnale pe aceasta zona si din Cluj, Brasov si Timisoara. Lucrurile se misca greu pentru ca nu avem reglementari pentru nimic care sa faca referire la street food, asa cum este el vazut acum. Vrem sa facem o asociatie a tuturor celor care activeaza in acest domeniu, asociatie care deja se numeste Street Food Society, si sa incepem demersurile cu autoritatile locale. Vrem sa propunem o serie de locuri pe strada, cu program, cu zone bine delimitate, cu taxe platite corect. Practic vrem sa reglementam aceasta zona de comert stradal, si vrem s-o facem asa cum trebuie astfel incat sa aiba de castigat atat comerciantul, cat si autoritatea locala.

burgerfest 4

BurgerFest 2015; sursa foto

Restograf: Pentru tine, cum se prezinta burgerul ideal?

Dragos Gurarosie: Medium rare, sau chiar rare daca patty-ul e facut dintr-o carne de vita buna. Pentru mine nu exista burger bun cu carnea bine facuta! Chifla trebuie sa fie incalzita pe grill si unsa cu un pic de unt, apoi adaugate ceva ingrediente crocante si fresh in acelasi timp precum salata verde super proaspata sau castravetii murati atat cat trebuie cat sa nu devina balosi si un sos barbeque facut in casa. Obligatoriu mai trebuie pusa niste branza maturata si ceva jalapenos. De asta-mi este pofta acum. Maine, poate fi altceva :)

burgerfest 3

BurgerFest 2015; sursa foto

Restograf: Anul acesta e unul full la capitolul festivaluri culinare. Crezi ca avem suficienti jucatori ca sa sustinem acest calendar al festivalurilor gastronomice?

Dragos Gurarosie: Depinde ce intelegem prin jucatori.
Atata timp cat organizatorii de evenimente culinare nu repeta greselile organizatorilor de evenimente muzicale, eu zic ca e suficient loc pe piata. Si aici ma refer la aglomerarea de evenimente muzicale din luna iulie. Nu cred ca e sanatos ceea ce se intampla nici pentru organizatori si nici pentru public. In afara celor care alcatuiesc core target-ul unui festival, ceilalti oameni vor fi nevoiti sa aleaga, deci vor participa in numar mai mic.

Daca prin jucatori te referi la vendori, la cei care vin si-si expun produsele si maiestria culinara la astfel de festivaluri, aici s-ar putea sa avem o problema si sa riscam sa se intample ca pe la targurile de “producatori” care in proportie de 95% sunt aceasi peste tot.

Daca te referi la sponsori, atunci iti pot spune ca acestia sunt abia la inceput, ca inca n-au descoperit aceasta nisa si avantajele pe care le pot avea daca se asociaza cu unul dintre evenimente. Sunt cativa care au inteles repede care este miscarea si deja si-au anuntat planuri si intentii pentru viitor.

In concluzie, eu cred ca da, sunt suficienti jucatori, doar ca selectia trebuie facuta cu mare atentie. Indiferent de ce fel de jucatori vorbim.

burgerfest 6

BurgerFest 2015; sursa foto

Restograf: Spune-ne, pe scurt te rugam, cateva cuvinte si despre urmatoarele evenimente culinare pe care le planuiesti.

Dragos Gurarosie: Cronologic si numai daca vom avea sponsori, planuim ca in 2016 sa fie anul revolutiei festivalurilor gastro-culturale din Romania. In 2015, cu prima editie BurgerFest, am deschis aceasta usa catre acesta lume si acum vrem s-o populam cu idei si fapte frumoase. Pe la inceputul lunii iunie am vrea sa facem un mare picnic la care ne-ar placea sa participe 25.000 de oameni, apoi am vrea sa mergem cu BurgerFest la Cluj, in perioada 24-26 iunie. Trecem cu gratie peste lunile iulie si august si ne oprim in septembrie cand, impreuna cu Asociatia Romania Culinara, vrem sa facem festivalul Romania Culinara. Va fi un festival in care vrem sa aducem in Bucuresti toti producatorii, gatitorii, restaurantele si business-urile culinare care sunt cat mai aproape de autentic. In octombrie am vrea sa facem primul festival de bere artizanala si sa aducem in acelasi loc mestesuguri si mestesugari moderni, despre Craft Festival este vorba. Iar in noiembrie va fi Whisky Fest, adica primul eveniment major dedicat whisky-ului din Romania. Il vom face impreuna cu The Whisky Club si va avea sesiuni de mentoring, degustari si fel si fel de alte bunatati alcoolice.

 

Voi ati fost la burgerFest 2015, ce asteptari aveti de la editia din acest an?

Detalii despre BurgerFest 2016.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


7 × two =