Toate articolele (747 articole)

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   93 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   196 vizite  0 comentarii   1 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

Tendinte culinare pentru 2017: ce punem in farfurie si ce asteptari sa avem de la restaurante
Restograf (Jan 2017)
   249 vizite  0 comentarii   0 like

Ca la orice inceput de an, se anunta tendintele pentru toate domeniile posibilie, specialisti din toate zonele dandu-si cu parerea despre ce o sa conteze mai mult in 2017, ce aplicatii o sa folosim, ce culoare se va purta, dar, ce ne intereseaza cu adevarat pe noi: CE SE VA MANCA. De cativa ani ...

............................................citeste tot

McVatican sau cum fast-food-ul a scandalizat lumea catolica
 (Jan 2017)
   162 vizite  0 comentarii   0 like

La doar 5 zile dupa Craciun, McDonald's a deschis un nou restaurant chiar la Vatican, in districtul Pio Borgo, la o aruncatura de bat de Bazilica Sfantul Petru. Deschiderea a fost facuta aproape pe furis, fara mare fast, pentru a nu atrage si mai multe reactii negative, pentru ca, la aflarea ...

............................................citeste tot

Burgerul din carne de sobolan de rau, vedeta restaurantelor din Moscova
 (Jan 2017)
   191 vizite  0 comentarii   2 like

Da, ati cititi bine, cel mai nou super-aliment din meniurile restaurantelor din Moscova este carnea de sobolan de rau sau de nutria sau de coypu - toti fiind termeni care descriu acelasi animal. Acest tip de carne si-a castigat un loc de cinste in meniuri restaurantelor rusesti, deoarece carnea ...

............................................citeste tot

Care sunt restaurantele in care bucurestenii au dat cele mai multe checkins in 2016
 (Dec 2016)
   1.344 vizite  2 comentarii   0 like

In mare, localurile din clasamentul "restaurantelor in care romanii au dat cele mai multe checkins in 2016" sunt cam aceleasi cu cele din 2015. Cu cateva mici diferente. Si de aceasta data ne-am folosit de statisticile de pe Facebrands.ro si am ajuns la aceeasi concluzie: cele mai multe dintre ...

............................................citeste tot

Care sunt cei mai buni bucatari din lume, editia 2017
 (Dec 2016)
   377 vizite  0 comentarii   0 like

Revista Le Chef a revenit cu noul top al celor mai buni bucatari din lume, editia 2017 - 100 of The Best Chefs in the World. Topul este creat pe baza unui sondaj in randul maestrilor bucatari decorati cu doua si trei stele Michelin. Acestia ofera o lista cu numele a cinci bucatari care ar merita ...

............................................citeste tot

Petreceri de Revelion 2017 la restaurantele din Bucuresti
Restograf (Dec 2016)
   1.050 vizite  0 comentarii   0 like

Revelionul 2017: un nou an, aceleasi discutii: "unde petrecem noaptea aia lunga cat un an"? Daca nu v-ati facut planurile deja, mai jos gasiti o lista cu restaurantele din Bucuresti care organizeaza niste petreceri speciale de Revelion. Live music, mancare aparte, petreceri tematice, iata care sunt...

............................................citeste tot

Unde iei masa traditionala de Craciun in Bucuresti - recomandari facute de The Guardian
Restograf (Dec 2016)
   261 vizite  0 comentarii   0 like

Publicatia britanica The Guardian a inclus si Bucurestiul intr-un top 10 al traditiilor festive de Craciun din Europa. The Guardian mentioneaza faptul ca in Romania, de Craciun, inca se mai pastreaza obiceiul taiatului porcului in gospodarii, insa doar la tara. Totusi, turistilor care ...

............................................citeste tot

Unde si-a cinstit Tudor Chirila elevii de la Vocea Romaniei si cat a fost nota de plata
 (Dec 2016)
   1.557 vizite  0 comentarii   0 like

Vineri, 16 decembrie, Tudor Chirila a castigat Vocea Romaniei pentru a treia oara consecutiv. Bineinteles, acesta a fost un motiv foarte bun de sarbatorire.  Asadar, el si elevii sai de la Vocea Romaniei au iesit in oras pentru a petrece. Localul ales a fost Grand Cafe Van Gogh. Nota ...

............................................citeste tot

Prima shaormerie dulce din Timisoara a fost deschisa de un tanar de 19 ani
 (Dec 2016)
   302 vizite  0 comentarii   0 like

In primavara acestui an va povesteam despre noul trend in materie de fast-food: shaorma cu ciocolata sau choco-kebab. Nu a durat mult si a aparut si la noi asa ceva. Un tanar in varsta de 19 ani a deschis prima shaormerie dulce din Timisoara, in care clientii pot comanda kebab cu ciocolata, ...

............................................citeste tot

Le Boutique - un bistro provensal pentru inimile oamenilor
Restograf (Dec 2016)
   1.925 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Le Boutique - Food Concept Store este un bistro intr-o zona romantata a Bucurestiului unde inca se mai simte farmecul interbelicului – pe Strada Sfantul Stefan, aproape de Strada Mantuleasa, adica in universul creativ al unor autori celebri precum Mircea Eliade, Marin Preda sau Mircea Vulcanescu...

............................................citeste tot

Unde poti sa bei cel mai mare cappuccino din Bucuresti, o cana are peste un litru
 (Dec 2016)
   1.169 vizite  0 comentarii   0 like

In cazul in care sunteti tot timpul nemultumiti de marimea canilor de cappuccino din cafenelele din Bucuresti, am gasit noi un loc care cu siguranta va va satisface. In Camera din Fata gasiti cel mai mare cappuccino din Bucuresti. Asa arata:   In meniul din Camera din Fata se ...

............................................citeste tot

Restaurante din Bucuresti care organizeaza petreceri de Craciun
 (Dec 2016)
   536 vizite  0 comentarii   0 like

Mai multi cititori ne-au intrebat care sunt restaurantele din Bucuresti care organizeaza petreceri sau evenimente speciale de Craciun. Ne-am documentat un pic si am gasit ca aveti de ales intre mese traditionale si atmosfera de sarbatoare, concerte de colinde, evenimente caritabile sau fancy, ...

............................................citeste tot

Noua bancnota de 5 lire a infuriat restaurantele vegane
 (Dec 2016)
   289 vizite  0 comentarii   0 like

In Marea Britanie s-a lansat o noua banconta de 5 lire sterline si milioane de englezi vegetarieni sau vegani sunt furiosi. De ce? Ce treaba are o bancnota cu o dieta din care este exclusa carnea sau alte tipuri de produse de origine animala? Ei bine, se pare ca aceasta noua bancnota face ca ...

............................................citeste tot

Cel mai mare parc gastronomic din lume se deschide in Bologna
 (Dec 2016)
   320 vizite  0 comentarii   0 like

Bologna este capitala culinara a Italiei. Daca vrei sa mananci cea mai buna mancare italieneasca, este clar ca trebuie sa vizitezi aceasta regiune. Un motiv in plus este si faptul ca, din septembrie 2017, in Bologna se va deschide cel mai mare parc gastronomic din lume. Multi s-au grabit deja sa-...

............................................citeste tot

Un roman a platit 100 de euro pentru a incerca burgerul cu Nutella
 (Nov 2016)
   531 vizite  0 comentarii   1 like

Gabriel Iosa este un blogger din Lugoj pasionat de calatorii si, se pare, si de preparate culinare mai putin obisnuite. Acesta a zburat din Timisoara pana in Milano pentru a incerca noul burger cu ciocolata Nutella, lansat de McDonald's doar in Italia, pe 14 noiembrie. E adevarat, etuziasmul a...

............................................citeste tot

9 locuri unde poti sa bei vin fiert in Bucuresti
Restograf (Nov 2016)
   3.217 vizite  0 comentarii   2 like

Iarna bate la usa, iar noua ni s-a facut deja pofta de un vin fiert care sa ne incalzeasca asa cum se cuvine. De asemenea, au inceput sa curga si intrebarile despre localurile unde poti savura o cana de vin fiert, pentru ca nu gasesti aceasta bautura chiar peste tot, asa cum ne-am dat si noi ...

............................................citeste tot

Leonardo DiCaprio a luat masa la un restaurant care ajuta persoanele fara adapost
 (Nov 2016)
   188 vizite  0 comentarii   1 like

Leonardo DiCaprio se afla intr-un turneu european de promovare a documentarului sau Before the Flood, ce abordeaza problema incalzirii globale. Acesta este disponibil gratuit online pe canalul de YouTube al National Geographic. De asemenea, celebrul actor a ajuns si in Scotia, pentru a tine un ...

............................................citeste tot

Un restaurant de lux se va deschide pe muntele Everest
 (Nov 2016)
   252 vizite  0 comentarii   0 like

James Sharman, fost chef la celebrul restaurant Noma, va deschide un restaurant pe muntele Everest. Isi propune sa faca acest lucru in plina iarna, in luna decembrie. Acest proiect face parte din misiunea sa de a lansa 20 de astfel de restaurante pop up, in 20 de tari, in 20 de luni. James ...

............................................citeste tot

Preparate vedeta de la restaurantele din Bucuresti - care sunt specialitatile anumitor locuri din oras
Restograf (Nov 2016)
   2.601 vizite  0 comentarii   1 like

Fiecare restaurant are un preparat vedeta, o specialitate a casei, un "ceva" pe care doar acolo il puteti gasi in acea forma si cu acel gust. Si fix asta am vrut si noi sa aflam: care e preparatul unic de la cateva dintre restaurantele bucurestene, care e specialitatea anumitor restaurante si ce ...

............................................citeste tot

Cel mai bun serial documentar despre cei mai interesanti bucatari din lume
 (Nov 2016)
   827 vizite  0 comentarii   1 like

Pentru toti cei pasionati de arta culinara sau care vor sa descopere care sunt cei mai interesanti bucatari din lume, exista un serial Netflix perfect: Chef's Table. Nu este vorba despre o fictiune, ci despre un serial documentar. Se afla deja la cel de-al 3 sezon, iar fiecare episod din acest ...

............................................citeste tot

S-a deschis localul in care poti intra doar daca esti teribil de mahmur
 (Nov 2016)
   1.529 vizite  0 comentarii   0 like

S-a deschis un local care pare un adevarat paradis pentru petrecaretii care se lupta dimineata cu mahmurelile. S-a intamplat in Amsterdam, se numeste The Hangover Bar si promite sa vindece chiar si cele mai grave si dureroase mahmureli. Bineinteles, este obligatoriu sa fii mahmur pentru a putea ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase 10 restaurante din Bucuresti, editia toamna 2016
Restograf (Nov 2016)
   29.323 vizite  0 comentarii   2 like

In urma cu ceva vreme intocmeam o trilogie cu cele mai frumoase restaurante din Bucuresti [partea I, partea a II-a, partea a III-a]. Intre timp au mai aparut destul de multe restaurante frumoase in peisajul bucurestean, asa ca ne-am gandit ca n-ar strica sa reluam periodic acest tip de lista. ...

............................................citeste tot

Doua restaurante din Bucuresti nu respecta legea anti-fumat
Restograf (Nov 2016)
   4.422 vizite  1 comentarii   0 like

Exista in Bucuresti cel putin 2 restaurante in care legea anti-fumat nu este respectata. Este vorba despre La Tiganci si The Great Trafalgar pub & restaurant. In timp ce unul se lauda pe Facebook cu aceasta chestie, celalalt o face pe furis. Mai exact, La Tiganci scrie urmatoarele pe ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

La microfon pe scena festivalurilor culinare: Florin Itu despre Gourmet Festival si Bucharest Street Food Festival



Restograf  (Apr 2016)
1.521 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
2 placut 
1 displacut 

 

Romania incepe sa danseze pe scena festivalurilor culinare asa cum o fac tarile in care aceste evenimente au devenit deja o traditie. In centrul atentiei sta Bucurestiul, oras care are deja cateva mari festivaluri culinare confirmate, dar si altele in curs de stabilire si definitivare. Aceasta efervescenta culinara e clar ca ar putea avea urmari in toate planurile:

– publicul ar putea deveni mai deschis la idee, mai curios cu privire la ce inseamna mancarea servita in astfel de cadre organizate, dar si mai intelegator cu localurile care trebuie sa se descurce in alte conditii decat cele de “acasa”.

– restaurantele ar putea invata lucruri noi, sa invete sa iasa din bucataria care le ofera un minim de confort si sa invete sa se adapteze unui curent la moda.

Despre trendul festivalurilor culinare din Bucuresti incepem si noi o serie de discutii cu organizatorii acestor evenimente. Primul la microfon este Florin Itu, o prezenta activa in domeniu, un blogger culinar, dar si un om cu experienta intr-ale organizarii unui festival. Anul acesta, Florin, alaturi de partenerul sau, Robert Noana,  organizeaza Bucharest Gourmet Festival si Bucharest Street Food Festival. Despre acestea, trenduri si predictii din sfera culinare aflam mai multe din interviul de mai jos.

 

O celebrare a culturii gastronomice

florin itu

Florin Itu

 

Restograf: Care e primul food festival care ti-a atras atentia, de oriunde in lumea asta, primul festival culinar la care ai participat? Cum era atmosfera, ce tip de mancare si de bautura ai gasit acolo, ce ti-a atras atentia in mod deosebit?

Florin Itu: Primul food festival la care am participat absolut intamplator a fost un festival organizat in Borough Market in Londra, acum vreo 15 ani. Imi planuisem de mult sa trec prin aceasta piata de food minunata si, spre norocul meu, atunci cand s-a intamplat, am dat peste o sarbatoare locala, erau mult mai multe tarabe si standuri decat de obicei, animatie si diverse activitati, prezentari, degustari, un eveniment impresionant pentru mine la vremea aceea.

De aici am ramas in minte cu sandwich-ul cu pulled duck (pe care il trec pe to do list de fiecare data cand trec prin Londra), cu cocktailul Pimm’s si cu stridiile proaspete de vreo 15-20 de tipuri, servite direct din lada cu gheata in care le-au pus pescarii cu cateva ore inainte.

sandvis pulled duck

Sandvis pulled duck; credite foto: Florin Itu

Pe langa acest eveniment, cea mai impresionanta experienta culinara am trait-o in Asia, cand am ajuns pentru prima oara intr-un hawker center din Singapore, pe urmele lui Anthony Bourdain. Practic, Singapore traieste intr-un festival culinar perpetuu, cultura lor se invarte la propriu in jurul mancarii chiar daca, paradoxal, nu prea gateste nimeni acasa, ci toata lumea mananca in oras, in aceste hawker centers, niste food courts impresionante, in care gasesti zeci sau chiar sute de standuri care servesc cea mai variata gama de mancaruri asiatice pe care ti-o poti imagina. Impresia despre aceste temple ale mancarii a fost atat de puternica incat pana si Anthony Bourdain, om umblat prin lume, si-a propus ca scop in viata sa aduca aceasta experienta si la New York, unde pregateste deja un proiect de food court de inspiratie asiatica, un mega-street food center in care se vor investi peste 60 de milioane de dolari.

COPYRIGHT Mark & Marianne Earthy www.earthyphotography.com

Borough Market; sursa foto

Restograf: Care sunt lucrurile pe care le-ai observat in scena culinara din alte tari care te-au impresionat si pe care ti-ai propus sa le aduci si in Bucuresti prin realizarea Bucharest Gourmet Festival si Street Food Festival?

Florin Itu: In primul rand m-a impresionat ca alte tari aveau o scena culinara, spre deosebire de noi, care inca ne mai luptam cu shaworma cu de toate (dar mai ales cu cartofi), cu ceafa la gratar si cu portiile cat mai mari ca singur criteriu de clasificat restaurantele. :)

Prin realizarea Bucharest Gourmet Festival si Bucharest Street Food Festival ne-am propus sa cream o experienta unica, sa oferim oamenilor pasionati de universul gastronomic sansa sa descopere cat mai multe lucruri interesante, de la street food la fine dining, de la bucataria romaneasca reinterpretata la cea internationala, de la bbq la deserturi, de la vinuri alese la beri speciale, cafele gourmet, cocktailuri deosebite si multe, multe altele.

Practic, prin aceste doua evenimente ne propunem o celebrare a culturii gastronomice cu toate aspectele ei.

food festival 2  food festival

 

inspiratie de aici

Restograf: Anul acesta Romania numara multe festivaluri culinare: si in Bucuresti si in alte orase. De ce crezi ca abia acum se intampla asta, de ce nu am avut un calendar al evenimentelor culinare la fel de plin pana acum?

Florin Itu: In acest moment pe scena evenimentelor culinare se intampla exact ceea ce s-a intamplat pe scena evenimenteor muzicale in 2006-2007, cand dupa concertele Depeche Mode si Shakira, piata concertelor practic a explodat, ca sa se ajunga in prezent, dupa 10 ani, la un nivel comparabil cu cel din Europa Centrala, cu cateva festivaluri mari si foarte mari, cu concerte ale artistilor de pe A list si cu o scena de club destul de efervescenta.

Suntem intr-un moment foarte interesant si motivant, moment in care s-a atins o masa critica de interes in acest domeniu atat la nivelul consumatorilor (care au acumulat deja suficienta experienta din strainatate, de la showurile TV etc) cat si la nivelul sponsorilor (care au realizat ca aceasta nisa prezinta un potential foarte mare ce le permite sa-si transmita mesaje care altfel nu si-ar fi gasit locul in evenimentele muzicale sau sportive, principalele beneficiare ale sponsorhsip-ului de pana acum).

In acest context eu vad absolut fireasca aparitia simultana a mai multor evenimente culinare de calitate, facute de oameni pasionati, care practic pun temeliile unei noi zone de entertainment, entertainmentul culinar. In plus, imi permit un educated guess si o sa prezic ca Romania se va bucura de un numar din ce in ce mai mare de asemenea evenimente culinare in perioada imediat urmatoare.

street food trecut

Stramos al food truck-ului; sursa foto

Restograf: Crezi ca publicul roman e pregatit pentru astfel de food festivals sau crezi ca mai e de lucru astfel incat acesta sa fie mai deschis la idee? Unde crezi tu ca ar fi de lucru in aceasta zona, care sunt cele mai frecvente intrebari si prejudecati de care te-ai lovit in organizarea Gourmet si Street Food Festival?

Florin Itu: Cum spuneam mai sus, cred ca deja s-a atins aceasta masa critica de oameni interesati si de alte lucruri, oameni care au imbratisat imediat aceste noi concepte propuse de noi, dovada stand faptul ca la doar cateva saptamani de la lansare, paginile si eventurile Bucharest Gourmet Festival si Street Food Festival au atras mii si mii de fani si oameni interesati, care interactioneaza, genereaza content si ajuta la propagarea informatiilor si a entuziasmului.

Cel mai mult ar fi de lucru nu la nivelul publicului, si nici la cel al sponsorilor, ci mai ales la nivelul vendorilor, al businessurilor care ar trebui sa participe in acest tip de evenimente. Practic, in acest moment cererea a luat-o cu mult inaintea ofertei, exista o piata infometata (pun intended :)) de evenimente culinare de calitate si aceasta piata nu este adresata decat de cativa antreprenori care au intuit ca modelul clasic nu mai este neaparat singura cale spre succes. Deja avem un public interesat si dornic de asemenea evenimente, avem sponsori care sa le sustina, avem organizatori care sa le faca sa se intample, deci tot ce ne mai trebuie este o oferta pe masura din partea restaurantelor, care trebuie sa inteleaga ca participarea in asemenea evenimente culinare reprezinta mult mai mult decat o sansa de a genera un profit pe termen scurt, iar modul in care se pregatesc si se prezinta in fata clientilor poate sa le influenteze in mod semnnificativ perceptia in ochii consumatorilor lor, actuali sau viitori.

Din fericire insa, am reusit sa atragem langa noi un numar impresionant de asemenea antreprenori din domeniul culinar, alaturi de care speram sa oferim publicului niste evenimente absolut memorabile, pe care sa si le treaca in agenda an de an, la fel cum isi trec acum si marile festivaluri de muzica, de exemplu.

food festival 3 food

inspiratie de aici

 

Restograf: Tu esti foarte activ in industria culinara din Romania si cunosti, pe de-o parte, doleantele restaurantelor, dar si pe cele ale publicului. Unde crezi ca ar fi punctul de intersectie intre cei 2 participanti astfel incat sa fie multumite ambele parti, ce ar putea sa faca restaurantele, ce ar putea sa faca publicul pentru o relatie fericita?

Florin Itu: Restaurantele, ca orice business, au ca motivatie principala generarea de profit. Daca aceasta motivatie se intersecteaza si cu un antreprenor sau manager pasionat in spate, dornic sa iasa din zona de confort si sa depuna eforturi serioase pentru a livra un produs de calitate fie el in propriul restaurant sau intr-un cort de festival, atunci ne gasim intr-o situatie fericita in care acele businessuri vor putea oferi consumatorilor o experienta noua, deosebita, prin care sa ii atraga si sa ii transforme in clienti permanenti si in afara evenimentelor culinare.

Publicul, pe de alta parte, are ca motivatie principala entertainmentul, dorinta de a trai o experienta unica, de a iesi din tipare, dar in acelasi timp fara a-si parasi prea mult zona de confort. Din acest motiv este foarte important ca restaurantele sa inteleaga si sa respecte aceste asteptari (mancare buna, proaspata, la preturi rezonabile si cat mai variata posibil) iar publicul sa inteleaga si sa accepte ca un festival nu este un restaurant, ca o bucatarie temporara intr-un festival nu poate livra acelasi meniu ca una permanenta dintr-un restaurant si ca aceste evenimente sunt prilejul perfect de a incerca si lucruri noi, pe langa cele pe care le prefera de obicei.

gourmet

Gourmet Festival; sursa foto Radu Dumitrescu

Restograf: Bucharest Gourmet Festival e un festival culinar complex. Cum a aparut ideea organizarii acestui eveniment, cum l-ati proiectat in minte si cum se contureaza. Cum l-ai descrie pe scurt unui om care aude pentru prima oara de acest eveniment?

Florin Itu: Samanta acestei idei a fost sadita inca de acum cativa ani, cand am inceput sa ne preocupam de varierea tipurilor de mancare pe care le ofeream publicului in evenimentele muzicale in care eram implicati, si am inceput sa adaugam progresiv pe langa clasicele gratare diverse optiuni precum mancarea etnica (indiana, italiana, chinezeasca etc), mancarea vegetariana sau mancarea romaneasca traditionala bine facuta.

De atunci incoace am tot cochetat impreuna cu partenerul meu Robert Noana (care are o experienta vasta in organizarea de evenimente de prim rang, muzicale si nu numai, si cu care impartasesc aceeasi viziune despre evenimentele culinare) cu lansarea unui festival gastronomic la standardele pe care ni le-am fi dorit, dar pe care, din pacate, evenimentele existente pana atunci nu le-au atins niciodata. Acum doi ani insa am inceput sa realizam ca momentul pe care-l asteptam se apropie, iar anul trecut in vara am decis sa ne suflecam manecile si sa ne apucam de “gatit” evenimentele culinare pe care le-am visat.

Daca ar fi sa descriu cuiva pentru prima oara Bucharest Gourmet Festival, i-as spune sa-si imagineze o mare sarbatoare a gustului, cu zeci de restaurante care vor pregati meniuri speciale, de degustare, cu bauturi deosebite, cu demonstratii culinare ale celor mai renumiti chefs din Romania, cu concerte de electro-acustice si cu multe, multe alte activitati din sfera culinara sau conexe cu aceasta. Intr-un cuvant, un eveniment family friendly de neratat. :)

Restograf: Tot anul acesta ne pregatesti si Street Food Festival. Cum vezi tu lucrurile in materie de street food in Bucuresti, cum ti se pare ca se misca si ce lipseste din acest peisaj?

Florin Itu: Zona de street food a fost cea mai placuta surpriza a noastra, aceasta fiind si prima care s-a ocupat din momentul in care am anuntat Gourmet Festival, iar cererile de participare n-au contenit sa soseasca. Acesta a fost si motivul principal care ne-a facut sa ne decidem sa organizam un festival separat dedicat acestui fenomen ce capata o amploare din ce in ce mai mare, chiar si la noi. In acest moment avem aproape 40 de vendori care si-au manifestat dorinta de a participa la Bucharest Street Food festival si in acelasi timp avem peste 14000 de oameni care in doar cateva saptamani de la anuntul oficial si-au anuntat intentia de a participa la festivalul nostru pe pagina si eventul oficial de pe facebook, precum si un numar semnificativ de sponsori care ne-au contactat imediat ce au aflat de acest eveniment.

Toate acestea inseamna ca deja putem vorbi de o scena street food in Romania, scena care spre deosebire de restaurantele clasice, care sunt usor intepenite in modelul de business traditional, este in plina efervescenta, captand atentia si interesul mai ales a tinerilor conectati la trendurile de afara si interesati de aceleasi experiente acum, nu peste 10 ani.

Cel mai important lucru care lipseste in acest moment si care intarzie oarecum un boom spectaculos al scenei street food in Romania este cadrul legislativ care sa reglementeze acest tip de activitate tinand cont de specificul ei, nu prin incercarea de a o incadra in tiparele restaurantelor clasice. Primul oras (sau, de ce nu, sector) in care administratia publica va realiza potentialul urias al acestui fenomen in viata economica, sociala si culturala a orasului va avea enorm de castigat.

street food inspiration 2 street food inspiration 3 street food isnpiration

Restograf: Daca ti-ai crea un food truck traditional romanesc, ce preparate n-ar lipsi din meniu?

Florin Itu: Eu am un vis provenit oarecum dintr-o frustrare, si anume din frustrarea ca bucataria romaneasca se bazeaza in principal pe cantitate si nu pe calitate si varietate. Daca duci un strain la un restaurant romanesc, n-ai nicio sansa sa-l treci de aperitive si de ciorba, acestea fiind servite in cantitati impresionante, care nu mai lasa loc de explorari nici macar in ceea ce priveste felurile principale, ca sa nu mai vorbim de desert.

In acest context eu as face un food truck romanesc care ar oferi un tasting menu, un fel de tapas bar cu produse traditionale care sa ofere un best of Romanian cuisine, cateva aperitive reci care sa se serveasca la cornet, in cubulete mici (slaninuta, jumari, sorici etc), 1-2 supe sau ciorbe la portii mici (de marimea unor pahare medii de cafea), cateva tartine cu paine de casa si spreaduri ca zacusca, fasole batuta sau untura cu boia si ceapa rosie si, in rest, doar cateva feluri care sa poata fi servite pe frigarui (mini-sarmale, pastrama cu mamaliguta sau papanasi pe bat? De ce nu? :)).

Restograf: E prietenoasa legislatia romaneasca pentru cei care vor sa isi deschida un business in street food? Daca nu, care sunt cele mai mari impedimente birocratice cu care trebuie sa se lupte viitorii antreprenori?

Florin Itu: Cum spuneam mai sus, cred ca aceasta este cea mai mare problema cu care se confrunta scena street food din Romania la momentul actual, deoarece legislatia este inca orientata catre forme invechite de comert alimentar si nu tine pasul cu transformarile foarte dinamice din acest domeniu. Ca sa va faceti o idee, in acest moment, zona de street food este tratata la gramada cu pietele agro-alimentare volante, iar autorizatiile de comert stradal pe domeniul public sunt aproape imposibil de obtinut, comerciantii fiind nevoiti sa isi gaseasca tot felul de solutii pe domeniul privat, care de multe ori reprezinta un compromis (locatii improprii, inghesuite etc) sau un cost suplimentar (chirii).

Marile orase ale lumii au ghiduri clare la primarie in care li se explica viitorilor antreprenori ce trebuie sa faca pentru a-si deschide un business de street food, de la lista autorizatiilor si avizelor necesare, pana la detalierea taxelor, impozitelor precum si a zonelor unde se poate realiza acest tip de activitate, programul pe ore, toate restrictiile, si asa mai departe.

Sper sa ajungem si noi la acest nivel, si impreuna cu ceilalti organizatori de evenimente culinare, sa putem sprijini proactiv aceasta comunitate, deoarece cultura culinara face parte din sufletul oricarui oras, iar aceasta nu se exprima nicaieri mai bine decat in strada.

food festival 4 Image-41

inspiratie de aici

 

Restograf: Proiectii, ganduri si planuri pentru anul acesta si urmatorii: cum planuiesti sa revolutionezi scena festivalurilor culinare din Romania, ce mai pregatesti pe langa Gourmet si Street Food?

Florin Itu: Principalul nostru obiectiv in acest moment este sa ne asiguram ca Bucharest Gourmet Festival si Bucharest Street Food Festival se vor ridica la inaltimea asteptarilor noastre, ale publicului, ale sponsorilor si ale vendorilor implicati, pentru a stabili un standard de calitate de referinta in acest domeniu si pentru a pune aceste doua evenimente pe harta permanenta de entertainment a Bucurestiului.

In paralel lucram si la o serie de alte proiecte noi si foarte interesante si am fost contactati deja de o serie de potentiali parteneri din tara, dar si din strainatate, parteneri impreuna cu care ne propunem sa realizam multe lucruri frumoase in viitorul apropiat.

Pana atunci, va asteptam la Bucharest Gourmet Festival intre 3 si 5 iunie si la Bucharest Street Food Festival, intre 9 si 11 septembrie.

poster street food festival

 

Detalii despre: 

Florin Itu

Gourmet Festival

Street Food Festival

 

 

 

 

 

 


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


three × = 21