Toate articolele (747 articole)

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   74 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   190 vizite  0 comentarii   1 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

Tendinte culinare pentru 2017: ce punem in farfurie si ce asteptari sa avem de la restaurante
Restograf (Jan 2017)
   235 vizite  0 comentarii   0 like

Ca la orice inceput de an, se anunta tendintele pentru toate domeniile posibilie, specialisti din toate zonele dandu-si cu parerea despre ce o sa conteze mai mult in 2017, ce aplicatii o sa folosim, ce culoare se va purta, dar, ce ne intereseaza cu adevarat pe noi: CE SE VA MANCA. De cativa ani ...

............................................citeste tot

McVatican sau cum fast-food-ul a scandalizat lumea catolica
 (Jan 2017)
   158 vizite  0 comentarii   0 like

La doar 5 zile dupa Craciun, McDonald's a deschis un nou restaurant chiar la Vatican, in districtul Pio Borgo, la o aruncatura de bat de Bazilica Sfantul Petru. Deschiderea a fost facuta aproape pe furis, fara mare fast, pentru a nu atrage si mai multe reactii negative, pentru ca, la aflarea ...

............................................citeste tot

Burgerul din carne de sobolan de rau, vedeta restaurantelor din Moscova
 (Jan 2017)
   191 vizite  0 comentarii   2 like

Da, ati cititi bine, cel mai nou super-aliment din meniurile restaurantelor din Moscova este carnea de sobolan de rau sau de nutria sau de coypu - toti fiind termeni care descriu acelasi animal. Acest tip de carne si-a castigat un loc de cinste in meniuri restaurantelor rusesti, deoarece carnea ...

............................................citeste tot

Care sunt restaurantele in care bucurestenii au dat cele mai multe checkins in 2016
 (Dec 2016)
   1.336 vizite  2 comentarii   0 like

In mare, localurile din clasamentul "restaurantelor in care romanii au dat cele mai multe checkins in 2016" sunt cam aceleasi cu cele din 2015. Cu cateva mici diferente. Si de aceasta data ne-am folosit de statisticile de pe Facebrands.ro si am ajuns la aceeasi concluzie: cele mai multe dintre ...

............................................citeste tot

Care sunt cei mai buni bucatari din lume, editia 2017
 (Dec 2016)
   376 vizite  0 comentarii   0 like

Revista Le Chef a revenit cu noul top al celor mai buni bucatari din lume, editia 2017 - 100 of The Best Chefs in the World. Topul este creat pe baza unui sondaj in randul maestrilor bucatari decorati cu doua si trei stele Michelin. Acestia ofera o lista cu numele a cinci bucatari care ar merita ...

............................................citeste tot

Petreceri de Revelion 2017 la restaurantele din Bucuresti
Restograf (Dec 2016)
   1.050 vizite  0 comentarii   0 like

Revelionul 2017: un nou an, aceleasi discutii: "unde petrecem noaptea aia lunga cat un an"? Daca nu v-ati facut planurile deja, mai jos gasiti o lista cu restaurantele din Bucuresti care organizeaza niste petreceri speciale de Revelion. Live music, mancare aparte, petreceri tematice, iata care sunt...

............................................citeste tot

Unde iei masa traditionala de Craciun in Bucuresti - recomandari facute de The Guardian
Restograf (Dec 2016)
   258 vizite  0 comentarii   0 like

Publicatia britanica The Guardian a inclus si Bucurestiul intr-un top 10 al traditiilor festive de Craciun din Europa. The Guardian mentioneaza faptul ca in Romania, de Craciun, inca se mai pastreaza obiceiul taiatului porcului in gospodarii, insa doar la tara. Totusi, turistilor care ...

............................................citeste tot

Unde si-a cinstit Tudor Chirila elevii de la Vocea Romaniei si cat a fost nota de plata
 (Dec 2016)
   1.551 vizite  0 comentarii   0 like

Vineri, 16 decembrie, Tudor Chirila a castigat Vocea Romaniei pentru a treia oara consecutiv. Bineinteles, acesta a fost un motiv foarte bun de sarbatorire.  Asadar, el si elevii sai de la Vocea Romaniei au iesit in oras pentru a petrece. Localul ales a fost Grand Cafe Van Gogh. Nota ...

............................................citeste tot

Prima shaormerie dulce din Timisoara a fost deschisa de un tanar de 19 ani
 (Dec 2016)
   299 vizite  0 comentarii   0 like

In primavara acestui an va povesteam despre noul trend in materie de fast-food: shaorma cu ciocolata sau choco-kebab. Nu a durat mult si a aparut si la noi asa ceva. Un tanar in varsta de 19 ani a deschis prima shaormerie dulce din Timisoara, in care clientii pot comanda kebab cu ciocolata, ...

............................................citeste tot

Le Boutique - un bistro provensal pentru inimile oamenilor
Restograf (Dec 2016)
   1.922 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Le Boutique - Food Concept Store este un bistro intr-o zona romantata a Bucurestiului unde inca se mai simte farmecul interbelicului – pe Strada Sfantul Stefan, aproape de Strada Mantuleasa, adica in universul creativ al unor autori celebri precum Mircea Eliade, Marin Preda sau Mircea Vulcanescu...

............................................citeste tot

Unde poti sa bei cel mai mare cappuccino din Bucuresti, o cana are peste un litru
 (Dec 2016)
   1.167 vizite  0 comentarii   0 like

In cazul in care sunteti tot timpul nemultumiti de marimea canilor de cappuccino din cafenelele din Bucuresti, am gasit noi un loc care cu siguranta va va satisface. In Camera din Fata gasiti cel mai mare cappuccino din Bucuresti. Asa arata:   In meniul din Camera din Fata se ...

............................................citeste tot

Restaurante din Bucuresti care organizeaza petreceri de Craciun
 (Dec 2016)
   536 vizite  0 comentarii   0 like

Mai multi cititori ne-au intrebat care sunt restaurantele din Bucuresti care organizeaza petreceri sau evenimente speciale de Craciun. Ne-am documentat un pic si am gasit ca aveti de ales intre mese traditionale si atmosfera de sarbatoare, concerte de colinde, evenimente caritabile sau fancy, ...

............................................citeste tot

Noua bancnota de 5 lire a infuriat restaurantele vegane
 (Dec 2016)
   289 vizite  0 comentarii   0 like

In Marea Britanie s-a lansat o noua banconta de 5 lire sterline si milioane de englezi vegetarieni sau vegani sunt furiosi. De ce? Ce treaba are o bancnota cu o dieta din care este exclusa carnea sau alte tipuri de produse de origine animala? Ei bine, se pare ca aceasta noua bancnota face ca ...

............................................citeste tot

Cel mai mare parc gastronomic din lume se deschide in Bologna
 (Dec 2016)
   320 vizite  0 comentarii   0 like

Bologna este capitala culinara a Italiei. Daca vrei sa mananci cea mai buna mancare italieneasca, este clar ca trebuie sa vizitezi aceasta regiune. Un motiv in plus este si faptul ca, din septembrie 2017, in Bologna se va deschide cel mai mare parc gastronomic din lume. Multi s-au grabit deja sa-...

............................................citeste tot

Un roman a platit 100 de euro pentru a incerca burgerul cu Nutella
 (Nov 2016)
   530 vizite  0 comentarii   1 like

Gabriel Iosa este un blogger din Lugoj pasionat de calatorii si, se pare, si de preparate culinare mai putin obisnuite. Acesta a zburat din Timisoara pana in Milano pentru a incerca noul burger cu ciocolata Nutella, lansat de McDonald's doar in Italia, pe 14 noiembrie. E adevarat, etuziasmul a...

............................................citeste tot

9 locuri unde poti sa bei vin fiert in Bucuresti
Restograf (Nov 2016)
   3.208 vizite  0 comentarii   2 like

Iarna bate la usa, iar noua ni s-a facut deja pofta de un vin fiert care sa ne incalzeasca asa cum se cuvine. De asemenea, au inceput sa curga si intrebarile despre localurile unde poti savura o cana de vin fiert, pentru ca nu gasesti aceasta bautura chiar peste tot, asa cum ne-am dat si noi ...

............................................citeste tot

Leonardo DiCaprio a luat masa la un restaurant care ajuta persoanele fara adapost
 (Nov 2016)
   188 vizite  0 comentarii   1 like

Leonardo DiCaprio se afla intr-un turneu european de promovare a documentarului sau Before the Flood, ce abordeaza problema incalzirii globale. Acesta este disponibil gratuit online pe canalul de YouTube al National Geographic. De asemenea, celebrul actor a ajuns si in Scotia, pentru a tine un ...

............................................citeste tot

Un restaurant de lux se va deschide pe muntele Everest
 (Nov 2016)
   250 vizite  0 comentarii   0 like

James Sharman, fost chef la celebrul restaurant Noma, va deschide un restaurant pe muntele Everest. Isi propune sa faca acest lucru in plina iarna, in luna decembrie. Acest proiect face parte din misiunea sa de a lansa 20 de astfel de restaurante pop up, in 20 de tari, in 20 de luni. James ...

............................................citeste tot

Preparate vedeta de la restaurantele din Bucuresti - care sunt specialitatile anumitor locuri din oras
Restograf (Nov 2016)
   2.598 vizite  0 comentarii   1 like

Fiecare restaurant are un preparat vedeta, o specialitate a casei, un "ceva" pe care doar acolo il puteti gasi in acea forma si cu acel gust. Si fix asta am vrut si noi sa aflam: care e preparatul unic de la cateva dintre restaurantele bucurestene, care e specialitatea anumitor restaurante si ce ...

............................................citeste tot

Cel mai bun serial documentar despre cei mai interesanti bucatari din lume
 (Nov 2016)
   826 vizite  0 comentarii   1 like

Pentru toti cei pasionati de arta culinara sau care vor sa descopere care sunt cei mai interesanti bucatari din lume, exista un serial Netflix perfect: Chef's Table. Nu este vorba despre o fictiune, ci despre un serial documentar. Se afla deja la cel de-al 3 sezon, iar fiecare episod din acest ...

............................................citeste tot

S-a deschis localul in care poti intra doar daca esti teribil de mahmur
 (Nov 2016)
   1.529 vizite  0 comentarii   0 like

S-a deschis un local care pare un adevarat paradis pentru petrecaretii care se lupta dimineata cu mahmurelile. S-a intamplat in Amsterdam, se numeste The Hangover Bar si promite sa vindece chiar si cele mai grave si dureroase mahmureli. Bineinteles, este obligatoriu sa fii mahmur pentru a putea ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase 10 restaurante din Bucuresti, editia toamna 2016
Restograf (Nov 2016)
   29.317 vizite  0 comentarii   2 like

In urma cu ceva vreme intocmeam o trilogie cu cele mai frumoase restaurante din Bucuresti [partea I, partea a II-a, partea a III-a]. Intre timp au mai aparut destul de multe restaurante frumoase in peisajul bucurestean, asa ca ne-am gandit ca n-ar strica sa reluam periodic acest tip de lista. ...

............................................citeste tot

Doua restaurante din Bucuresti nu respecta legea anti-fumat
Restograf (Nov 2016)
   4.416 vizite  1 comentarii   0 like

Exista in Bucuresti cel putin 2 restaurante in care legea anti-fumat nu este respectata. Este vorba despre La Tiganci si The Great Trafalgar pub & restaurant. In timp ce unul se lauda pe Facebook cu aceasta chestie, celalalt o face pe furis. Mai exact, La Tiganci scrie urmatoarele pe ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

La Senna – o poveste din dragoste pentru bucatarie



Restograf  (Oct 2015)
2.505 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
2 placut 
6 displacut 

 

La Senna e un restaurant care s-a nascut dintr-o intamplare fericita. Pentru ca nimic nu e doar pura coincidenta, actualul proprietar venea des sa manance la pranz la aceeasi adresa doar ca sub alta palarie. Cand a aflat ca restaurantul Casa Boema urma sa se inchida, Dan Ghibernea s-a gandit sa salveze acest loc care i-a fost acoperis pentru masa de pranz atatea zile lucratoare. S-a aruncat in acest domeniu fara sa stie nimic despre piata de HoReCa. Domnul Ghibernea atinsese domenii precum diplomatie (a fost ambasadorul Romaniei la Londra), audiovizual (s-a ocupat de Europa FM, Raido 21 si Radio Total), dar si imobiliare. Viata de proprietar de restaurant ii era un domeniu complet strain, asa ca a creat La Senna dupa dorintele si cunostintele unui client de restaurant. Pentru ca aici se pricepea.

restaurant_la_senna_90

S-a gandit ca cel mai important e sa creeze un spatiu cu un decor primitor, cu o echipa ospitaliera si cu experienta, dar si sa gaseasca un bucatar super pasionat de meseria lui.

Decorul a fost inspirat de cel care da si numele restaurantului, calul frizian Senna al fiicei proprietarului. Senna e un cal pur sange care se plimba liber si vesel la poalele Bucegilor. Design-ul restaurantului La Senna a vrut sa insufle aceeasi idee de libertate, de clienti care se retrag la relaxare si la mancare buna intr-un spatiu care sa aminteasca de un decor montan urban.

restaurant_la_senna_33

Detaliile povestii acestui loc ni le-a spus chiar proprietarul, urmand sa ne dea apoi pe mana tanarului bucatar, Florin Iancu Alexandru. Cu el am stat de vorba despre traseul lui in cariera culinara, despre pasiunea pentru ce inseamna “bucatareala” si despre specialitatile lui de la La Senna.

 

NU fotbalului, NU televizorului, DA bucatariei

 

Florin a inceput sa gateasca de la varsta de 14 ani: “cumva e ca o meserie din tata-n fiu. La noi mama gateste, dar si alte rude. Asa ca de mic am stat prin bucatarie. Ba chiar o surprindeam pe mama cu masa calda cand se intorcea de la serviciu”. Cu un astfel de trecut, gatitul e ca un gest firesc pentru Florin. Si ca sa vedeti ca destinul chiar isi baga coada acolo unde e cazul, sa va povestim despre primul episod din serialul cu Florin bucatar in rol principal.

Acum 10 ani, la fostul restaurantul Palladium era mare botez, mare. Mama lui Florin l-a rugat sa vina sa ajute pe acolo, stiind ca va fi nevoie de cat mai multe maini pricepute. Aici s-a facut remarcat Florin, primind apoi oferta de a ramane sa invete meserie de la bucatarul-sef de atunci. A acceptat fara sa stea pe ganduri, nu-l interesau nici fotbalul, nici televizorul, lui ii placea in bucatarie. Si acest lucru nu s-a schimbat nici acum. In continuare iubeste sa gateasca, timp de 7 ani a muncit in fiecare zi, si desi e obositor, a zis ca va renunta doar cand i se va parea plictisitor. Si nu e cazul acum.restaurant_la_senna_71

Florin a invatat din experienta si tot pe acelasi mecanism isi creeaza si acum preparatele. Nu are vreo diploma de bucatar sau un curs atestat, tot ce stie a invatat in restaurantele in care a lucrat: Palladium, Casa Vernescu, Alhambra. A studiat sub atenta observatie a maestrului Joseph Hadad si de aici si-a descoperit pasiunea si priceperea de a gati cu peste: “domnul Hadad observa la ce se pricepe fiecare mai bine si apoi ne repartiza pe acel domeniu. Eu am primit pestele si in continuare imi place sa gatesc cu peste, sa gasesc sosurile cu ierburile aromatice potrivite pentru acesta”.

 

“Tac si le coc”

 

Lui Florin ii place sa experimenteze in bucatarie si face asta, atat cat i se intinde plapuma, cu meniul zilei de la La Senna. Aici reinventeaza preparatele clasice ale unui meniu de pranz si apoi testeaza sa vada reactiile clientilor si sa vada daca a descoperit ceva pe care il poate propune pentru meniul a la carte. Tot din laboratorul creativitatii a reinventat si mamaliga: “polenta cu chimen si parmezan in compozitie, apoi adaugata gorgonzola, spuma de lapte si sos de branza cu marar si rosii coapte”. Da, suna bine rau. Florin a spus ca nu se inspira de pe vreun blog culinar, pur si simplu se gandeste ce ar merge cu ce: “tac si le coc“.

restaurant_la_senna_60

Nu crede in diplome, crede in etapele de invatare prin care a trecut de la zero. A invatat ca ajutor la salate, ajutor la rece, a trecut la aperitive si abia apoi a intrat in etapa de invatare a preparatelor calde. O spune simplu si concret: “degeaba ai cutitu-n mana si tocatorul in fata daca nu stii ce sa faci cu ele“.

A lucrat doar in mediul restaurantelor “cu cravata”, asa ca si-a dezvoltat o tehnica de gatit care sa fie cat mai pe placul celor care cauta niste preparate deosebite, fie ca baza e un peste sau un piept de curcan. Se bucura si se ambitioneaza cand vin clienti si ii multumesc pentru mancare. Nu e nevoie de alte complimente, simplul fapt ca au existat oameni care au venit sa-i stranga mana pentru preparatul servit e incurajare suficienta pentru a continua sa gateasca cu aceeasi dragoste.

Specialitatile casei de la La Senna sunt creatiile lui Florin, una dupa reteta lui Joseph Hadad: biban de mare cu paste aglio, olio e peperoncino si sos mediteranean – specialitatea casei; celalalt preparat e specialitatea bucatarului, o reteta gandita de Florin pentru clientii La Senna: curcan cu sparanghel pe pat de noodles cu sos sweet-chili.

Daca vreti sa descoperiti indeaproape povestea acestui restaurant guvernat de pasiune, La Senna va asteapta la adresa Nicolae Caranfil, nr. 33.

Mai multe poze de la sedinta foto Restograf gasiti in galeria foto de mai jos:


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


+ two = 11