Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   644 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   393 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   808 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.170 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   439 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   420 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   484 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.225 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   668 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.856 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   364 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   9.237 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   863 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   568 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   438 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   297 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   656 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.197 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.606 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.404 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   597 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.591 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   3.138 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   584 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   705 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Magaria cu fumatori – nefumatori



David Contant  (May 2012)
75.720 Vizualizarivizualizari
51 Comentariicomentarii
138 placut 
2 displacut 

 

In unul din articolele trecute va povesteam despre savoarea unui somon bine afumat, folosind asadar “fumul bun”; acum haideti sa vedem ce inseamna “fumul rau”.

Prima oara cand europenii au descoperit tutunul a fost in 1492, in timpul expeditiei lui Christophor Columb. Tot in istorie, faimoasa Caterina de Medici a introdus tutunul in Franta. Lucrarile arheologice in America de Sud au adus la lumina folosirea ancestrala a pipei, cu o mie de ani inaintea erei noastre. Aventurierii noii lumi au fost primii fumatori occidentali si au fost primii care au dus frunzele uscate de tutun, fumatul era pentru placere. In secolul XI tutunul era renumit pentru capacitatile terapeutice. Era considerat pe atunci un medicament miraculos. Jean Nicot amasadorul Frantei in Portugaliei nu ar fi ramas in istorie daca un comerciant intors din America nu i-ar fi vandut frunzele uscate de tutun. El este cel care l-a daruit Caterinei de Medici pentru virtutiile sale, ca tratament pentru migrene. De aici termenul de  “nicotiana.”  Astfel tutunul isi castiga notorietatea ca “D’herbe a’ La Reine.” Foarte repede apoi tutunul se raspandeste in Italia 1561, Anglia 1565, Germania 1570 si 15 ani mai tarziu in China si Japonia, in Africa in 1593. La sfarsitul secolului al XVI-lea, tutunul este cunoscut in toata lumea.

Primul adversar al tutunului apare in Anglia. In Persia Le Shah Abhas facand referinta la legile Coranului, a decis taierea buzelor fumatorilor. In Constantinopol sultanul Amurat IV ardea fumatorii. Papa Urbani al VIII-lea a interzis tutunul in 1642, sub pedeapsa excomunicarii.

Franta a adoptat o atitudine mult mai permisiva, descoperind beneficiile financiare ale comertului cu tutun, prima oara prin intermediul lui Richelieu si apoi Colbert. Au aplicat taxe foarte mari acestui produs. Multumita acestor masuri Franta la sfarsitul secolului XVIII a incasat 30 de milioane in acea epoca.

In 1868 ia fiinta prima Asociatie impotriva Tutunului in Franta, care il va avea ca membru in 1881 pe Pasteur, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta in acele vremuri. In 1944, soldatii americani GI, in lupta pentru eliberarea Europei, au adus cu ei tigarile precum Malboro, si de atunci aceste marci au invadat pietele europene. Si apoi in 1950 se recunoaste in mod oficial ca tutunul este toxic, prima cauza a mortalitatii ce poate fi evitata.

Fabricantii marcilor de tigari au incercat sa atraga cu precadere tinerii, marketingul acestei industrii fiind orientat catre adolescenti, principala tinta. Fumatul si permisul auto sunt, in societatea moderna, puntea de trecere intre adolescenta catre statutul de adult.

Fumator sau nefumator?

Alegerea unui restaurant pentru cina cu prietena mea, nefumatoare se trasforma deseori intr-o lunga dezbatere. Ajungem de multe ori la concluzia de a nu mai merge intr un restaurant in oras. Ultima seara am mers impreuna cu un cuplu de prieteni romani, cu cei doi copii ai lor, intr-un restaurant bun din Bucuresti, din Centrul Vechi. Din pacate restaurantul ales era plin de fum de tigara, mai mult decat atat, la masa de langa noi se fuma trabuc. Cum era mai dificil sa speram ca fumul de tigara se va dispi sau persoanele de langa noi vor renunta subit la fumat, concluzia noastra a fost sa alegem un alt restaurant.

Unde se poate merge la restaurant intr-o Romanie europeana cu doi copii pentru petrece o seara placuta? Pot sa inteleg acest viciu, insa sunt complet impotriva unei cine romantice sau a uneia impreuna cu prietenii intr-un local plin de fum cenusiu.

In Franta este complet interzis fumatul in baruri, locuri publice, cluburi si cu atat mai mult in restaurante. Asta reprezinta un mare plus: simturile sunt deschise, exista o mult mai mare armonie intre ceea ce gusti, ce mirosi, placerea preparatelor, si nu mai este acea agitatie legata de fumat. Fumatorii dornici de o tigara pot fuma doar afara. Sincer si eu ca fumator ocazional sunt bucuros cand merg la restaurant si gasesc mai multi nefumatori in jurul meu.

Intr-un restaurant gastronomic nu se foloseste faina cu esenta prea puternica, pentru a nu deruta simturile oaspetilor. Este ca si cu esentele de parfum prea puternice care pot deranja. O doamna cu un puternic “Guerlain” cu siguranta nu va trece neobservata. Mirosul nostru este poate subdezvoltat datorita poluarii. Cred ca toti am gasit diferenta aerului puternic de munte sau frumusetea unei zile in natura. Simturile se trezesc la viata.

Un restaurant gastronomic este un dans al emotiilor si al simturilor. Armonie si dans – fiecare fel de mancare conduce pas cu pas spre o explozie a simturilor.

Am avut si eu de a face cu situatii dificile, cand oaspetii aprindeau o tigara farfuria se intorcea si drumul culinar trebuia inceput de la capat. In Romania am fost printre primii chef ce a sugerat impartirea restaurantului intre fumatori si ne-fumatori.

In Franta, in toate restaurantele, inclusiv Michelin, legislativa se aplica in aceeasi masura, lumea fumatorilor este si mai complicata – camera de fumatori, complet izolata are un geam aproape “blindat”, o ventilatie extrem de puternica. Comanda se face prin interfon iar chelnerii nu au acces, este interzis sa patrunda in camera fumatorilor – comanda se livreaza ca prin “hublou”. O singura pesoana este autorizata – proprietarul restaurantului. Nerespectarea acestor reguli duce cu siguranta la sanctuni financiare si juridice foarte dure. Prietena mea, extrem de surprinsa, se intreba cand se va ajunge la astfel de masuri in Romania? Eu i-am raspuns ca in Romania, lumea banilor este mai presus decat legislatia. Cu siguranta dupa o pranz/cina in unul din restaurantele din Franta, Italia, Germania, tarile nordice nu trebuie sa alergi sa schimbi garderoba pentru a scapa de mireasma de tutun.

Ce se intampla insa in Romania? Inca se pot gasi restaurante unde parca ne aflam intr-un cazinou clandestin din Maccao in anii ‘70, unde este o ceata de o poti taia cu cutitul. Este si mai bizar ca ne-fumatorii sunt nevoiti sa treaca prin spatiile destinate fumatorilor pentru a ajunge la locurile lor. Respectarea acestor norme este responsabilitatea proprietarilor. Poate insa problema cea mai mare este ca legea nr. 349/2002 rareori este respectata sau interpretata corect, si drepturile sunt nefumatorilor incalcate:

* Barurile, restaurantele, discotecile si alte spatii publice cu destinatie similara vor delimita si vor asigura ventilatia spatiilor destinate fumatorilor, astfel incat aerul poluat sa nu patrunda in spatiul pentru nefumatori.

* Insa in acelasi timp in aceasta lege se specifica faptul ca in restaurante trebuie sa existe spatii special amenajate, sa fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre urmatoarele indicatoare prin care sa se indice: ‘Spatiu pentru fumatori’, ‘Loc pentru fumat’, ‘Camera de fumat’, ‘Incapere in care este permis fumatul’, astfel incat orice persoana sa poata fi avizata de faptul ca numai in acel spatiu se poate fuma.

Astfel ca astazi in restaurante gasesti direct indicatia precisa «In acest restaurant se fumeaza» , iar nefumatorii pot doar sa accepte acest fapt. Restul articolelor din legislatie cu privire la asigurarea unui spatiu bine ventilat dedicat nefumatorilor nu se mai regaseste si in practica.

Probabil ca s-au gasit alte cai de solutionare a eventualelor nereguli gasite de autoritati. Desi nu ar trebui sa fie autoritatile romane sa controleze, ci din nou proprietarii acestor afaceri si bunul simt. In societate anumite reguli trebuie respectate pentru a putea convietui. In acelasi timp autoritatile publice reusesc sa interzica consumul de alcool in cazul unei greve sau a unui meci de fotbal. Cu toate ca exista atatea masuri de corectie in cazul nerespectarii legii, in cazul fumatului sanctiuniile nu au avut efectele scontante.

Si am putea sa ne gandim si la prevederile din Constitutia Romaniei unde regasim ideea ca libertatile individuale se opresc acolo unde nu incalca drepturile si libertarile altei persoane, dreptul la ocrotirea sanatatii, dreptul al un mediu inconjurator sanatos. Asadar orice persoana are dreptul de a se bucura de aceleasi privilegii, incluzand alegerea de a fuma sau nu, alegerea de a savura o cina romantica fara fum de tigara.

Mai mult decat atat, in anii 2007-2008, ceea ce m-a bulversat total a fost promovarea incisiva a unor marci de tigari care sponsorizau mult mai mult afacerile care aveau ca grup tinta tineri. Ceea ce sustineau atunci era cu cat sunt mai tineri clienti, cu atat cota de sponsorizare era mai mare: “Ei sunt clientii nostri de maine, cu cat incep sa fumeze mai devreme, vor fuma pentru mai mult timp” afirmau reprezentantii de vanzari. Iar imaginea brandului primelor tigari va ramane mult timp impregnata in memoria lor.

Si mai trist  este ca si astazi in Bucuresti se regasesc langa scoli chiscuri sau mini-market care vand tigari. Totul se intampla cu ajutorul statului, care nu aplica pedepse dure in aceste cazuri.Din nou este interpretarea indoielnica a legii. De ce nu se introduca ceste chioscuri direct in gradinite? Sa urmam principiile marcilor de tigari. Cu cat incep mai devreme sa fumeze…

Mi-aduc aminte si acum ce imi spunea bunicul meu: “La 14 ani fumezi pentru a demonstra ca esti barbat, iar la 40 de ani renunti la fumat pentru a arata ca esti barbat.” Chiar si in cazurile consacrate a marcilor de tigari, cum ar fi faimoasa campanie publicitara Malboro, se pot schimba. Acum imaginea simbolului lor, cowboy-ul apare in reclame cu un fir de iarba, in locul tigarilor. Iata ca mentalitatile se pot schimba.

De parte de mine gandul de a fi extremist, insa intr-un restaurant fine dining, va sugerez sa asteptati cafeaua de la sfarsitul cinei pentru a fuma. Si trebuie sa ne aducem mereu aminte sa respectam nefumatorii si sa ne intoarcem la principiile unei societati sanatoase unde limita libertatii fiecaruia dintre noi este data de liberatile celorlalti.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







HI,
remarc cu tristete ca inca nu s-a schimbat mare lucru in acest sens si au mai trecut 2 ani de atunci.
Am intrat azi pe site deorece ies asta seara cu niste prietetni care nu mai locuiesc in Rom si au venit doar din spirit civic si solidaritate cu noul presedinte pt cateva zile in Buc. Voiam sa-i surprinf placut si ma up-datam cu lista de restaurante recomandate de voi, am cautat desigur un rest fara fum,ei s-au casaturit prin tarile de unde vin si desigur nu mai vor fum, in felul asta am recitit articulul lui David de acum 2 ani, excelent articol din nefericire n-am evoulat f mult in sensul ca oferta pt rest pt nefumatori este in continuare f redusa, aproape inexistenta…pacat!

Reply

Sunt (putine) locuri in Bucuresti in care nu se fumeaza – din acest motiv am creat un grup pe Facebook unde putem face astfel de recomandari – se numeste Localuri bucurestene in care NU se fumeaza
https://www.facebook.com/groups/222213611311519/
E un (timid) inceput :)

Reply

Suntem ultimii oameni in ceea ce priveste fumatul. Este incredibil ceea ce se intampla in Romania.
De fapt ceea ce se intampla la noi este “rodul” educatiei, suntem un popor de animale acefale, de brute.
Sa mergi intr-un restaurant si sa fumezi non stop, desi ii deranjezi in mod vadit pe cei de langa tine, bazandu-te pe faptul ca ë “dreptul tau”, ca äi voie” este ceva monstruos.
Si nu sunt vorbe mari! Fumatul in restaurante este un barometru al gradului de civilizatie al unui popor.
Iar noi suntem pe ultimul loc, suntem niste animale.
Sunt animale si cei care fumeaza si cei care accepta sa mearga in locuri in care se fumeaza.
Ehe, dar poporul asta poate indura orice…..el accepta primari in orasele carora copiii sunt mancati de caini, premieri care chefuiesc in carciumi cand avioane sunt date disaprute…..

Reply

Din pacate Romania pierde turisti care sunt foarte sensibili la fum de tigara (din motive medicale) si care nu au unde sa manance. Pacat.

Reply

ce ar fi sa stai numai acasa daca tot esti asa sensibil. nu iti place, nu mai veni. simplu

Reply

bine spus, dar cui ii mai pasa? o societate de jemanfisisti… am atatia amici care nu pot sta cinci minute fara sa traga din tigara. trist!

Reply

dar ce spune-ti despre un restaurant de clasa doar pentru fumatori!? iar nefumatorii sa priveasca cu sila si dezgust prin geam.

Reply

la restaurantul Barca (Raw vegan) nu se fumeaza si se mananca si sanatos!

Reply
Muncitorul Gheorghe June 22, 2012 at 8:39 am

Unul din motivele pentru care nu mananc NICIODATA in restaurant este mirosul ala inconfundabil de fum de tutun vechi care te intampina chiar si la intrarea in restaurante cu pretentii. Mi se face greata instant si fac stanga imprejur.

Reply

In sfarsit, punctul pe `i`. Un articol pe care-l asteptam de multa vreme. Sper ca, in urma lui si a comentariilor de mai sus, sa se introduca pe acest site, la Rubrica: Restaurante, Sectiunea: Aplica filtrul, – si o clasificare a localurilor pt. fumatori/nefumatori. Cunosc o multime de persoane care ar fi interesate de aceasta.

Reply

    Inteleg ce spui, si pe mine ma intereseaza subiectul in cea mai mare masura. Insa in Bucuresti separarea asta a fumatorilor e facuta in asemenea bataie de joc incat nu prea am fi avut ce sa scriem in rubrica respectiva, asa ca am abandonat ideea de a da informatii pe Restograf pe acest subiect, din simplul motiv ca nu prea am avea ce scrie. Sper sa ajungem sa ne oblige UE sa facem ceva concret in directia asta, ca din partea guvernantilor nostri nicio sansa… GB

    Reply

Indiferent se reactiile antecomentatorilor mei trebuie sa ii dau dreptate domnului Contant! Chiar daca sunt fumatoare, venita dupa o destul de lunga perioada de trai in Anglia ( unde este interzis fumatul in orice fel de local public ) mi s-a parut ingrozitor faptul ca se fumeaza in restaurante, mai ales! Cred cu tarie ca in locul unde alegi sa mananci nu are ce cauta fumul de tigara!
Felicitari pentru acest articol cu rol de atragere a atentiei asupra acestui fenomen, fumatul indoors, mai ales in locurile unde se serveste mancare!

Reply

sunt fumator dar apreciez restaurantele unde nu se fumeaza

Reply

Foarte multa dreptate. Nu are de a face cu statutul de a fi fumator sau nefumator, este vorba despre respect, respectul fata de ceilalti si fata de propria persoana. Ar fi extraordinar sa ne putem bucura si noi in restaurante, de stil, eleganta, mancare buna, fara mirosul imbacsit si de multe ori statut de fum de tigara. Eh, de-ar fi numai astea problemele de la noi din tara…

Reply

Gasesti pe google o gramada de pagini cu dunhill si numele domnului….

Reply
Andrei Panescu May 19, 2012 at 9:14 pm

Fumator SAU Nefumator????
SE FIM Seriosi!!!!!!!!

OlaLAlA MONSIEUR ET MADAME…..

Reply

    Foarte buna morala articolului! Cred ca David ar trebui sa candideze pentru alegeri, e in spiritul clasei noastre politice :)

    Reply

Salut David.

Ai primit cateva cartuse de tigare ?
E BUN DUNHILL….

Reply

Interesant articol…si critica severa, dar cum se face dl David Contant apare intr-un video publicitar pentru marca de tigari
http://www.youtube.com/watch?v=n-2HVSESGDs

Cum e treaba asta cu barna si cu paiul?

Reply

    Domne’ da ce interesant articol!!… Ce sa zic? asta este ce sa ne mai dam dupa deget, in Romania nu functionam dupa ce se vede in Franta, Germania etc. Am avut si eu un mic restaurant, si a trebuit sa-l inchid. Daca ma apucam sa mai si inchid fumatori, mai bine de trei sferturi din clienti in cine stie ce camere cu hublouri…cu siguranta as fi avut foaartee multi nefumatori, nu mai aveam unde sa-i pun la masa..Hai sa fim seriosi.. Si David Contant asta ar trebui sa ne mai lase cu sfaturile astea..El face clipuri publicitare pentru tigari, ia o caruta de bani\! si da sfaturi la altii!!!!! Hai lasa-ne…cat se castiga domne pentru videoclipuri de astea? ma sponoriza si pe mine sa fac hublouri pentru fumatori..

    Reply

      Tare faza asta!….

      Reply

      Care-i problema domne’? Nu poate sa-si castige si omu existenta…hehehehehehe

      Reply

        Corect! corect! e criza, fiecare se descurca cum poate! Si asta e cu fumatul, cui nu-i place cum e la noi, merge in Franta, Germania etc. La noi e ca la noi, la nimenea

        Reply

        Frate prea multa polemica pe langa subiect, asa e cu tigarile, la noi tot romanu fumeaza cat poate, n-are bani de paine da’ fumeaza…asa ca astia de merg prin restaurante ce vrei de la ei? Rup tigarile pe la noi, ca pe afara i-au scos la fumat Si ce cu video asta? Ce, n-are voie omu sa scrie si articole sa faca si videouri? Cre’ ca-s multi care il pandesc la cotitura sa-i dea in cap. Mie unul mi-a placut articolul, pare asa ca aduce din ce e pe afara si la noi, doar doar s-o schimba ceva si pe aici

        Reply

      A mai spus eu de atatea ori, Contant se reorienteaza ca sa faca bani, pai ori suntem chef sau ne apucam sa facem bani din tigari, articole, reclame? Pentru mine raspunsul e evident

      Reply

    Da chiar asa! magaria e cum poate face unul reclama la tigari si dupa scrie articole ca vezi doamne cate rele fac astia cu tigarile si cu minori si cu restaurantele…Auzi dl Contant da dumneata cum poti sa faci reclama la tigari? si apoi te apuci sa scrii articole de astea In locul tau as fi mai cu musca pe caciula si cu replici moraliste mai putine!

    Reply

    Hai ca trecem de la ” Nuvela Homarul Asasinat” vezi articolul cu nunta
    la vai ce sa ne facem cu fumul de tigara, si vai ce se face prin alte tari. Bai nene, dar tu chiar ai tupeu!!!!! Reclame la tigari, iti iei o tona de bani si mai faci si pe intrigatu si desteptu’ Cre’ ca ti luai mai multi bani in Franta pe reclame decat la noi asa ca ia vezi cum faci

    Reply

    Pai DA asa se intampla|! Smecherii se descurca intotdeauna, si noi restul stam si ne uitam si mai si aplaudam – ia uite domne ce articol interesant, ce mare dreptate, bine ca a venit domnul asta din Franta sa ne invete si pe noi si el face reclame la tigari!!!!!!!! INCREDIBIL

    Reply

    Sunt complet de acord, cum poti sa te bucuri de o seara frumoasa in oras cand ai ochii rosii, plini de lacrimi de la fumul de tigara al vecinului, desi te-ai asezat in asa-zisa sectiune de nefumatori, si mai mult de cat atat cand te intorci acasa mirosi ca o scrumiera? Pana si in Italia unde regulile nu sunt aceleasi pentru toata lumea, sunt totusi obligati sa nu fumeze in restaurante, si vezi multimea in fata restaurantului sau pub-ului bucurandu-se de acest viciu. Ar fi intr-adevar necesar sa avem niste reglementari, sa fie sanctiuni mai dure si macar cateva sa se respecte. Cat despre respectul fata de ceilalti, aici ar fi de scris o carte

    Reply

    Auzi mai oameni buni, mai ales cei care se pricep la comentarii multe…cum am mai vazut eu pe aici, de ce nu propuneti voi un articol, o tema ceva care ar fi de interes pentru toata lumea? Si sa-l faceti asa perfect, sa fie numai plusuri si toata lumea multumita? Macar mana asta de oameni de aici la restograf ne dau si noua informatii din teren, adevarate…nu publicitate ca prin alte ziare. Tot timpul se gaseste careva sa spuna rautati

    Reply

    Ma bucur sa vad ca este adus in discutie acest subiect, cu atat mai mult ca in general fumatorii/nefumatorii nu il iau in calcul. A ajuns sa fie o stare de normalitate sa imbacsesti restaurantele cu fum de tigara, poate doar cu putin noroc sa aiba un sistem bun de ventilatie sa scapi teafar. Eu as aduce multumiri si dl Contant si dl. Butunoiu si continuati tot pe drumul cel bun! Mentalitatile se schimba greu dar se poate!

    Reply

    Foarte interesant articolul, dar cum se face ca Dl. Contant in video apare cu 3 stele Michelin? Este oare corect? Demogogie sau cum se poate numi isprava asta ?

    Reply

    Articolul e fain, insa e clar ca videoclipul asta e o reclama la tigari. Nu prea sunt dubii aici

    Reply

    Fumator sau nefumator (desi eu sunt unul din aceia fara speranta J) subscriu, cu siguranta apreciez mult o cina savuroasa, chiar daca sunt nevoit sa ies 5 minute sa fumez o tigara. Mirosurile, gustul, aromele sunt cu totul altfel fara fum de tigara. Insa pana ajungem si noi acolo, trebuie sa recunosc ca ma bucur si de pachetul meu de tigari in locatiile din Bucuresti 😛

    Reply

Salut, George. Ma bucur ca abordezi subiectul. Si pe mine ma deranjeaza masiv fenomenul. Inca mai tare ma deranjeaza proprii mei prieteni care nu considera ca e cazul sa ma intrebe daca ma deranjeaza cand isi aprind o tigara la masa la care stam impreuna. Dar cu ei mai ma descurc :-)

Ar fi util pentru mine si sigur si pentru ceilalti nefumatori un top al restaurantelor pentru nefumatori. Eu merg des la Uptown strict din acest considerent, dar sunt sigur ca mai sunt si altele la fel de in regula pe care nu le stiu si mi-ar placea sa le explorez. Ce zici?

Reply

    Eu am o problema personala si cu fumatorii, la modul general. De aceea am si facut restaurantul meu de nefumatori. Sunt atat de rare restaurantele care respecta pana si cele mai elementare regulamente si legi (ca s anu mai vorbesc de politetea fata de cei care nu fumeaza), incat nici nu mai notez lucrul asta cand merg acolo. Asadar, nu stiu care sunt aceste restaurante, imi pare rau! Daca stii tu sau daca stii pe cineva care stie, scrie-mi, o sa gasesc o solutie ca sa fac ca aceasta informatie sa ajunga la cat mai multi dintre cei care ar fi interesati de asa ceva.
    G

    Reply

      Multumim si pentru articol si eventual pentru informatii. Ar fi util sa stim care sunt locurile in Bucuresti pentru nefumatori – dar cele care intr-adevar respecta acele reguli elementare de care vorbiti, nu doar au un semn agatat pe care nu il respecta nimeni

      Reply

      Eu nu am o problema cu fumatorii, insa mi-ar placea tare mult cand iesim duminica cu copii sa putem sa mancam intr-un restauranta frumos, cu miros placut, imbietor de arome, asa cum zice David in articol. Si mi-ar placea sa avem si noi restaurante fine dining unde se respecta regulile astea de bun simt pana la urma; sa fim intr-o lume mai civilizata. Nu este numai problema statului sau a faptului ca nu se respecta reglementarile in vigoare (care sunt acelea, nu stiu – ca nu sunt de loc clare) este si problema oamenilor, fumatori sau nefumatori de cum inteleg sa se respecte unul pe celalalt.

      Reply

      Nu stiu legea in Romania, insa in SUA daca ai venit la restaurant cu copilul, automat esti trimis la nefumatori.

      Reply

    Foarte interesant articolul, imi pare rau sa vad atatea comentarii si polemici si destul de putini cei care se gandesc la sanatatea noastra a tuturor, mai cu seama tinerii din ziua de azi care se lasa dusi de val de reclamele la tigari sau promotiile la tot pasul. Iar mediul din localuri, puburi si din restaurante nu face decat sa incurajeze un comportament viciat. Cred ca mai mult decat reguli si programe ar fi datoria fiecaruia dintre noi sa ne respectam unii pe ceilalti, fumatori sau nefumatori…

    Reply

    Macar tu mai ai prieteni. De cind m-am lasat de fumat am constatat ca incet dar sigur, prietenii mei fumatori au ramas undeva in ceata fumului de tigara din trecut iar cei nefumatori au aparut in prim planul clar si luminos al prezentului :)
    Dar totusi, sa gasim locuri in care nu se fumeaza a ajuns marea problema a iesirilor noastre. Am ajuns sa mincam in aceleasi locuri doar pentru ca nu se fumeaza.

    Reply

Felicitari pentru readucerea in discutie al acestui subiect. Cred ca pentru moment doar sanctionarea cu nefrecventarea anumitor locuri este la indemana noastra.

Reply

    Dupa restul comentariilor se vede ca multora le place sa stea in fum de tigara si sunt si intrigati de comentariile lui David. Cred ca treaba cu mentalitatile si respectul nu se aplica chiar la toata lumea. Mi-a placut articolul, bravo

    Reply

    Excelent articol! Bravo

    Reply

    Mi-a placut mult articolul! Ar fi extraordinar sa declanseze si o schimbare in practica de zi cu zi din restaurante…sau din mentalitatile oamenilor!

    Reply

S-a strecurat o mica greseala, a fost descoperit in 1492, ci nu in 1942. Sunt sigur ca a fost doar o dezordine a tastelor :))

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


three × 9 =