Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.613 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   1.115 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.699 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   2.149 vizite  1 comentarii   2 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   780 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   968 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   821 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.869 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   986 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   3.974 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   778 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.632 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.586 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   1.045 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   757 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   559 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   963 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.195 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.567 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   5.767 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   997 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   2.318 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   7.155 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.206 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.119 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Ne hranim, deci gandim?! “Gusturi romanesti”



Tiberiu Cazacioc  (Sep 2012)
11.183 Vizualizarivizualizari
2 Comentariicomentarii
14 placut 
5 displacut 

 

Despre David si Goliat

In acest eseu despre hrana si gatit, raspund unei provocari lansate de David Contant, un fel de declansator uman al acestui articol. Avem si un avertisment, necesar: conceptele si ilustrarile din articol nu sunt publicitate platita, ci elementele necesare intelegerii sensului unei evolutii. Iar citarile nu sunt elogii, ci constatari in interesul demonstratiei. Metoda de cercetare pe care o utilizez nu este inedita si nici nefolosita de multi dintre dumneavoastra. Sa ma explic. Sunt acuzat amical adesea, de cei din jurul meu, ca asociez fapte, intamplari si oameni, petrecute in cursul a perioade lungi de timp si ca trag brusc concluzii care, pentru anturaj (“Adica ? La ce te referi…aaa, pai cine mai tinea minte…”, spun ei), nu au nici o noima. Da, daca nu ai context. Nu vi se intampla si dvs. sa va faceti idei in felul acesta, cauzal, punand fapte la un loc dupa ani si ani !?

Astfel ca, am anuntat mai sus, am sa pornesc povestea de astazi cu David Contant. Cine este David ? L-am intalnit odata si am schimbat cateva idei, avand privilegiul de invitat si de mancator la “GB si Oskar“. Aruncam o privire superficiala in jurul nostru, pentru ca traim in viteza, si aflam ca David este francez, este pasionat de arta gatitului si este un chef de exceptie. Traieste in Romania (curios, asta ii ocupa tot timpul), a pus pe picioare un bistro (substantiv comun, de gen masculin, care spune prea putine despre fapta lui David) si a scris un articol patetic cu masura si bun simt, in Restograf.ro, despre produse locale, cu titlul “Ce fel de meniu am putea alcatui cu ajutorul produselor romanesti”. Anglo-saxonii ar spune ca acel articol de opinie din 2011 este un landmark, iar Facebook l-ar pozitiona ca milestone. Noi putem spune ca este un landscape. Un peisaj al bogatiei generate de pamantul nostru, calcat in picioare, chimizat si industrializat. David pune accentul pe ceea ce este important. Adevarata gastronomie locala impune folosirea de produse locale, legume si fructe, carne si peste, cereale. Pentru simplul motiv ca fiind de-ale noastre, sunt proaspete si de sezon. Au savoare si fac diferenta pentru bucataria de aici. Un francez, de-al nostru cum s-ar spune, ne arata ca ar fi si asta o forma de patriotism, sa gatim folosind in bucatarie produse locale. Dar cate bucatarii serioase, restaurante din tara isi doresc, cate lupta si cate reusesc sa ia leustean nu de la supermarket, dar de la mici fermieri dar si cu acte in regula ? Mai multe miscari militante internationale, precum Slow Food, sustin produsele locale, dreptul de a se hrani al popoarelor si lupta pentru gastronomie locala si pastrarea unor preparate in gastronomia locala, in ciuda asaltului globalizarii, vitezei de a trai a lumii occidentale si a consumul de mancaruri gata preparate, la pachet. Dezbaterea asupra raporturilor de forta intre global si local, a acaparat si gastronomia precum si locul unde se petrece schimbul de produse alimentare ce sunt necesare gatitului. Piata.

La piata, la piata, ce ne puneti in fata ?

Nu este o imagine cu gogonele, ci cu rosii dulci, dar verzi. Hai deci, sa mergem la piata, sa ne luam zarzavaturi, carne, sa gatim gustos si sanatos. Insa suntem siguri ca gasim la piata, legume si fructe sanatoase ? Și mai ales de ce sa cumparam de acolo si nu de la supermarket ? Este o decizie adesea importanta, ce furnizor ne alegem, ce furnizor cautam. M-am folosit de pledoaria lui David, pentru un punct de vedere. El nu este singurul care atrage atentia ca aceia care sunt profesionisti si gatesc cu dragoste, ar vrea sa gateasca cu ingrediente de la furnizori locali, din Romania. El exprima un pic de tristete a unui numar semnificativ de oameni implicati in aceasta industrie. In plus, ceea ce intelegem din punctul de vedere al lui David, este ca avem o diversitate pe care trebuie sa avem grija sa nu o pierdem. Sa nu ne fie rusine de legumicultura noastra, de mica agricultura. Francezii de la organizatia Kokopelli au circa 400 de soiuri de rosii in banca lor de seminte. La noi cate gasim la piata ?

De la un punct de vedere al specialistului in gatit, trecem la discutia despre un spatiu, acolo unde ar trebui sa gasim legumele si fructele. Ce parere aveti, puteti compara o piata volanta de producatori din vest, cu pietele de pe ici-colo, din orase, mai ales, din Romania ?! Pe baza acestei comparatii, piete de produse locale sunt cam putine in Romania sau nu exista aproape de loc. Ceea ce cunoastem ca fiind piete in mediul urban, sunt de fapt niste magazine in aer liber, cu vanzatori de legume si fructe. Multe sunt asa, cu etaje, termopanate. Sunt masini de facut bani ale consiliilor locale, care, via administratorul de piete, nu opereaza cu filtrul permis de lege ca sa aduca doar producatori in piata cu produse curate, cate mai sunt.

Ar mai fi de spus ca piata din mediul urban nu este singurul canal de distributie al legumicultiorilor, laptarilor. Ei uita adesea ca trebuie sa priveasca si spre alte canale, mai scurte. Gradinite, cosuri cu legume, spitale, restaurante, piete private alternative temporare. Nu numai supermarket-ul si piata urbana sunt solutia.

”Gusturi romanesti”

Iar daca vorbim despre supermarket, in sensul gandit de romani, ceva-ceva se misca pe aici. Cei la care am gasit o abordare interesanta sunt cei de la Mega Image. Toata partea de oferta de legume si fructe este clar legata de cultura agricola locala. Este indicata originea geografica de proximitate, a provenientei legumelor si fructelor. Ba chiar sunt puse alaturi, rosii din Romania cu rosii din Olanda, ceea ce face mai credibila sursa. Iar tot acest pachet, aranjat cum se spune, precum in comertul modern, in calea cumparatorului, este sustinut de acces prin QRCode, la un site despre ce sunt legumele expuse. Cum se pot gati. Delhaize este pe drumul cel bun. Probabil il construiesc cu eforturi, pentru ca este vorba de cantitati mici, de discutii cu producatorii, de cautare, de verificare. Dar simti la magazin mirosul corect de legume de pamant. Cine stie mai multe si poate ca prima impresie, descrisa mai inainte, nu este cea potrivita, sa ne spuna. Tot ceea ce ne dorim este ca noi consumatorii si cei care produc legumele si fructele, sa intelegem ca nu rosia perfect sferica face supa buna. Și trebuie sa vedem ca legatura dintre pamanturile de langa oras si tot ceea ce inseamna alimentatie publica, nu inseamna ca neaparat sa includa marile supermarket-uri. Au rolul lor, dar nu ingredientele necesare bucatariei mici, artizanale, a bistroului din colt. Sa mancati gustos !

NB: Autorul articolului nu are nici o legatura comerciala sau de natura contractuala cu subiectele articolului, persoane juridice sau fizice, exprima un punct de vedere independent, de observator de tendinte in gastronomie.

Resurse:

Bistrot David Contant http://www.restograf.ro/wp-content/uploads/2011/01/Bistrot-David-Contant..pdf
Slow Food http://www.slowfood.com
Kokopelli http://www.kokopelli-semences.fr/
QR Code http://en.wikipedia.org/wiki/QR_code
Mega Image Gusturi romanesti
http://www.mega-image.ro/quriozitati/gusturi_romanesti_vinete.html


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Nu-mi pasa ca imi las numele real, probabil ca, brandul Mega Image o sa mai auda de el. “Gusturi Romanesti”, ce frumos suna… Dar voi chiar credeti ca va bateti joc de oameni???
Oare ce contin acele produse frumos ambalate? Poate o sa ne dea um raspuns o expertiza independenta efectuata de o institutie europeana? Toate demersurile sunt facute, asteptam doar rezultatele. Cu siguranta o sa avem o surpriza frumoasa…

Reply

Pe ambalajul produselor marcii “gusturi romanesti” nu se specifica provenienta produsului. Scrie numai ca au fost produse pentru Mega Image. Niciun nume de producator, nicio regiune, etc. De unde sunteti asa de sigur ca sunt naturale, domnule Cazacioc? Cumva, managementul Mega Image v-a oferit asigurari in acest sens? Nu intelegem din nota finala daca aveti o relatie necontractuala cu subiectele articolului.

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


six × = 48