Restograf – Monografia Restaurantelor Bucurestene

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     Recenzii       Alte subiecte       Prezentari
Sortare dupa:  
Toate articolele (325 articole)

Lectii pentru copii la Top Chef Club Romania
David Contant (Apr 2014)
   917 vizite  1 comentarii   5 like

Top Chef Club Romania participa la educatia generatiilor viitoare; Scoala altfel Asociatia Top Chef Club Romania, cu sprijinul Cancelariei Primului-ministru, in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti prin directia ASSMB si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti demareaza o serie ...

............................................citeste tot

Foie gras in Militari
George Butunoiu (Apr 2014)
   1.165 vizite  0 comentarii   3 like

Te-ai astepta sa gasesti un restaurant precum La Cave de Bucarest in centru, in Herastrau sau in alte locuri cu vad de trecere pentru oameni mai bogati, nu in capatul orasului, in Militari, pe o strada in care ajung doar cei care locuiesc in jur. Nu stiu ce socoteli si-au facut cei care au construit...

............................................citeste tot

Petit bistrot boem cu francez impoli
George Butunoiu (Apr 2014)
   3.070 vizite  13 comentarii   5 like

Bistroul Voila, sau, mai exact scris, Voila Bistrot, e unul dintre restaurantele ascunse si boeme ale Bucurestiului, deschis in 2013, despre care oameni ce locuiesc in casa de alaturi, gard in gard cu ei, au aflat abia astazi, de la mine, ca exista si ca se si poate manca acolo. Pe Budisteanu am ...

............................................citeste tot

Cum sa bagi 7 mese intr-un loc in care nu pot incapea 6 mese
George Butunoiu (Apr 2014)
   904 vizite  0 comentarii   0 like

E o emisiune pe unul dintre canalele cu documentare, "How did they manage to do this?", la care ma uit de cate ori am ocazia. Acesta a fost primul lucru care mi-a venit in minte cand am pasit in factotumul de pe cunoscutul bulevard. Toan's e un fel de fast-food vietnamez in centrul centrului ...

............................................citeste tot

Grefa de restaurant bulgaresc de la Ruse la Bucuresti
George Butunoiu (Apr 2014)
   1.227 vizite  0 comentarii   0 like

La Ceflica e singurul restaurant bulgaresc din Bucuresti, din cate stiu eu, si a luat locul lui Balcic, tot un restaurant bulgaresc, si tot singurul din oras, cata vreme a fost deschis. Am auzit ca La Ceflica e un restaurant faimos din Ruse, cunoscut in toata Bulgaria, si nu in ultimul rand prin ...

............................................citeste tot

Unul dintre restaurantele mari ale Militariului
George Butunoiu (Apr 2014)
   985 vizite  0 comentarii   1 like

Pe strada Margelelor din Militari am numarat cel putin trei restaurante, dintre care doua mari: La Cave de Bucarest si La Cocosu' Rosu. E o zona cu multe case vechi, mici, cele mai multe, in urma cu multi ani cred ca a fost aici o mahala a Bucurestiului sau chiar vreo localitate care a fost ...

............................................citeste tot

Cel mai bun sandvici din lume e pe Magheru
Irina Isac (Apr 2014)
   2.634 vizite  3 comentarii   6 like

Cel mai bun sandvici din lume, dupa cum a fost votat de Lonely Planet, vine de pe strazile din Vietnam. Rezultatul influentei franceze din perioada coloniala, banh mi combina bagheta, pateul de porc si maioneza cu ingrediente specifice bucatariei vietnameze cum ar fi coriandrul, sosul de ...

............................................citeste tot

Eticheta, sau reclama?
David Contant (Apr 2014)
   1.363 vizite  2 comentarii   2 like

Oare cine a zis pentru prima data ca reclama este sufletul comertului? A fost un om cu mintea deschisa sau aceasta vorba a izvorat din popor? Nu mai stie nimeni orginile proverbului, dar cu siguranta este foarte potrivit. Totusi, profetul anonim, sau intelepciunea populara, a uitat sa precizeze ...

............................................citeste tot

Belvedere Brasov: o masa care incepe bine, dar se termina prost
Irina Isac (Mar 2014)
   1.313 vizite  3 comentarii   5 like

Restaurantul Belvedere este situat la ultimul etaj al hotelului cu acelasi nume din Brasov. Specificul bucatariei este international si promite o experienta "Haute Cuisine", garantata de maestrul in arta culinara Ioan Florescu, castigator al mai multor concursuri gastronomice pe care le puteti vedea...

............................................citeste tot

Un restaurant cu preturi ca salariile de la ASF
George Butunoiu (Mar 2014)
   1.775 vizite  0 comentarii   4 like

Retsina e numele de rebotez al fostului restaurant Osho Fish de pe bulevardul Primaverii, fratele lui Osho din capatul celalalt al cladirii. Nu stiu de ce proprietarul grec al celor doua restaurante Osho a decis sa schimbe numele si profilul celui de-al doilea, Osho Fish. A schimbat si specificul, ...

............................................citeste tot

Un raw-vegan in Cluj: Samsara Food House
Vinum Boulangerium (Mar 2014)
   681 vizite  0 comentarii   2 like

Orice initiativa de a aduce ceva diferit (si bun) pe piata restaurantelor clujene este de apreciat. Probabil asa ceva si-au dorit si cei de la Samsara cand au deschis Food House-ul pentru gurmanzii raw-vegetarieni. Ca amplasament, locul este relativ central insa intr-o intersectie circulata, cu ...

............................................citeste tot

Un restaurant pentru tocilari fara pofta de viata
George Butunoiu (Mar 2014)
   1.537 vizite  2 comentarii   5 like

Restaurantul Urbanesc e o parte a unui ceva mai mult de pe strada Mantuleasa, colt cu Stefan Luchian, descris de ei insisi prin sinteticul "arta + stil urban". E un loc pentru bucurestenii care reactioneaza bine la sintagme precum: "arta", "cultura", "pace", "salvati Rosia Montana", "afara cu rusii ...

............................................citeste tot

Restaurant de lux pentru functionarii Primariei
George Butunoiu (Mar 2014)
   784 vizite  0 comentarii   3 like

Restaurantul Potcoava din Regie, pe partea cealalta a Dambovitei fata de caminele studentesti, chiar in umbra turnului cu sediul Primariei, e al doilea restaurant cu numele Potcoava, dupa deja cunoscutul in cartierul Giulesti primul restaurant Potcoava, deschis in urma cu mai multi ani. Primul ...

............................................citeste tot

Cina la Palatul Stirbey
Bogdan Toba (Mar 2014)
   2.114 vizite  12 comentarii   -11 Dislike

Restaurantul de pe Domeniul Stirbey din Buftea s-a axat serios in ultimii ani pe organizarea nuntilor. Locatia selecta a facut ca in fiecare sambata sa fie cate 3, 4 sau chiar 5 nunti pe domeniu, amenajandu-se in acest scop pavilioane. Mi-am dorit neaparat sa imi fac nunta aici, in parcul acesta...

............................................citeste tot

Tinctura de Baracca
Doina Stoica (Mar 2014)
   897 vizite  0 comentarii   1 like

Contraindicatii, efecte adverse: a nu se combina cu medicamente din categoria somniferelor, deoarece efectele se conjuga si riscati sa va cada capu' pe tastatura. La unii subiecti s-a observat o usoara tendinta de a pune sticla la gura si a o da pe gat cu nesat, apucatura pentru care trebuie ...

............................................citeste tot

Gandacii din mancare
David Contant (Mar 2014)
   1.208 vizite  0 comentarii   5 like

Cu totii am auzit de numele latin-americane, celebre prin lungimea lor. Acolo este ceva obisnuit ca oamenii sa aiba multe prenume, ba chiar mai multe nume de familie, incat uneori este o provocare sa le faca loc pe actul de identitate. Oricat de amuzant sau curios ar parea, v-ati intrebat de ce au ...

............................................citeste tot

Cand vrei sa incepi ziua cu un mic dejun frantuzesc
Irina Isac (Mar 2014)
   1.471 vizite  3 comentarii   6 like

Rue du Pain – Boulangerie Artisanale este o brutarie tipic frantuzeasca care include si un mic bistrou. Amenajarea este facuta cu grija pentru detaliu si in acord cu specificul restaurantului. Mobilierul tipic de bistrou, corpurile de iluminat, raftul cu reviste chiar si in limba franceza, muzica...

............................................citeste tot

Cantina spaniola din Piata Victoriei
George Butunoiu (Mar 2014)
   1.393 vizite  1 comentarii   -22 Dislike

Restaurantul cu specific spaniol La Rambla s-a mutat din Piata Dorbantilor, unde fusese deschis pentru prima data, cu acelasi nume, La Rambla, si a fost redeschis in decembrie 2013 in Piata Victoriei, langa un restaurant ma vechi acolo, High Life, si vizavi de altul, cu specific italienesc, ...

............................................citeste tot

Bunul gust si glutamatul
David Contant (Mar 2014)
   1.064 vizite  0 comentarii   4 like

Bunul gust nu implica doar aspect estetic al vestimentatiei, sau al aparentei in general, chiar daca acestea sunt primele indicii dupa care judecam prezenta sau absenta lui. Oamenii cu bun gust au o intreaga atitudine, nu doar o aparenta placuta. Un domn bine imbracat si manierat in societate, dar ...

............................................citeste tot

Restaurante bune in Ploiesti
Raluca Ene (Mar 2014)
   811 vizite  0 comentarii   1 like

Simply the best; Trattoria ”Simply” din Ploiesti In urma cu cativa ani, Ploiestiul lui Nichita, urbea preferata a lui Nenea Iancu, era un oras fara librarii. Libraria "Nichita Stanescu" a fost ultima care s-a inchis in anii postdecembristi - dar cu terase si carciumi la tot pasul. Acum, ...

............................................citeste tot

Cel mai frumos restaurant libanez din Bucuresti
George Butunoiu (Mar 2014)
   2.482 vizite  1 comentarii   2 like

Frumoasa casa de pe Calea Dorobantilor, pe partea cu Televiziunea, insa la intersectia cu Zambaccian, la Piata Dorobantilor, a fost un loc cu ghinion pentru restaurantele care s-au perindat prin ea, niciunul neavand o viata lunga acolo. Mai intai a fost un restaurant unguresc, Kiraly Csarda, apoi a ...

............................................citeste tot

Mantuleasa zilelor noastre
George Butunoiu (Mar 2014)
   1.262 vizite  0 comentarii   0 like

Restaurantul Veneziano a fost deschis in iarna lui 2012 la parterul unei cladiri renovate complet sau chiar nou construite de pe Mantuleasa, in capatul dinspre bulevardul Carol. E o zona frumoasa a Bucurestiului vechi, cu strazi si case care apar si in filme sau in romane. Pe cladire scrie Hemingway...

............................................citeste tot

Couchette Traveller's Bistro din Brasov - o calatorie culinara rafinata
Raluca Ene (Mar 2014)
   1.352 vizite  0 comentarii   8 like

"A crea inseamna a iubi. Ca sa realizezi proiecte sublime, trebuie sa fii capabil sa iubesti, trebuie sa fii indragostit de lucrurile de fiecare zi din viata reala". Cuvintele apartin designerului toscan Simone Micheli, dar se potrivesc manusa restaurantului foarte sic din cadrul hotelului Kronwell ...

............................................citeste tot

Juriul Mamei Natura
David Contant (Mar 2014)
   1.111 vizite  0 comentarii   7 like

Suntem foarte obisnuiti sa o numim mama, pe cea pe care o ranim zilnic prin faptele si prin felul nostru de a fi. Este o parte a limbajului de lemn, pentru ca nu mai constientizam de mult ca suntem creati de mediul inconjurator si ca pe durata existentei noastre, ca indivizi, sau ca specie, vom fi ...

............................................citeste tot

Cel mai bun restaurant din Bucuresti cu bucatarie asiatica fina?
George Butunoiu (Mar 2014)
   2.133 vizite  0 comentarii   1 like

Restaurantul The Gang s-a mutat de pe calea Floreasca in 2013, in casa in care inainte a fost foarte cunoscutul restaurant Aquarium, care Aquarium s-a mutat in Calea Floreasca, inainte sa se inchida de tot! In locul lui The Gang din Calea Floreasca s-a deschis mai intai The Lounge, un restaurant bun...

............................................citeste tot

  1   2  3
Afiseaza

O degustare de vin cu prea multa mancare



Cristian Gheorghe  (Mar 2013)
3.568 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
5 placut 
0 displacut 

 

Legende Italiene la Bucuresti

Am participat pana acum la ceva degustari de vinuri: in crame, in castele, in hoteluri de 5 stele, in magazine specializate, acasa la prieteni. Ba, chiar in 4 tari: Romania, Slovenia, Franta, Italia. Mai mult, am avut parte si de un eveniment in care era evidentiat rolul paharelor in punerea in valoare a vinului. De atunci, le dau mare atentie. Povestea vinului ma atrage de cativa ani, de cand producatorii din Romania au inceput sa faca investitii mari pentru productii de calitate si, impreuna cu prietenii, incurajam cat putem consumul. Imi place faptul ca se recreeaza cultura vinului la noi, este o arta sa-l faci si, as zice, o arta sa-l bei. Imi place si revista Vinul.ro, ca este informata si arata bine; imi place si Good Wine, targul care are loc de doua ori pe an si care s-a extins din toamna, in Romexpo, de mi-au trebuit doua zile sa-l dau gata. Nu mai stiu daca mai exista emisiunea de pe TVR 2, Fratia Vinului, cu fratii Paduraru, era savuroasa si plina de continut. Si, sa nu uit, am observat ca s-au inmultit si sommelierii.

Practica mi-a aratat ca nu trebuie sa ma astept de la o degustare sa urmeze un model anume. La unele am fost invitat sa dau puncte (culoare, nas, gust, postgust) la altele am fost incurajat sa descopar aromele exotice, misterioase, la altele am fost bucuros sa stau de vorba amical cu mesenii si sa ne lasam in voia conversatiei pana tarziu. Peste tot, voie buna, vorbe de duh, joie de vivre.

Joi seara (7 martie) m-am dus la un eveniment organizat de Vinul.ro si un importator de vinuri, Nelsand. Gazda a fost noul hotel Marshall, de pe Dorobanti (de langa una din cele mai bune cofetarii din Bucuresti, Dolce Principessa). La etajul 5 se afla Restaurant Danielli, acolo unde am fost indrumat. Pentru cei care vor detalii, vinurile au fost marci celebre din San Pancrazio si Santa Sofia, si anume:

Ripasso Valpolicella, Santa Sofia 2009

Chianti Classico, San Pancrazio 2008

Predaia Cabernet Sauvignon, Santa Sofia 2003

Chianti Classico Riserva, San Pancrazio 2008

Arleo Rosso del Veronese, Santa Sofia 2005

Tomasso Merlot, San Pancrazio 2008

Amarone della Valpolicella Classico, Santa Sofia 2007

Se stie ca, in materie de vinuri, gusturile personale conteaza mult, iar mie mi-au placut cel mai tare Predaia si Ripasso, ambele de la Santa Sofia – o sa le caut prin magazinele mele preferate de vinuri. Obiectiv vorbind, toate au fost foarte bune, de peste 80 de puncte, daca ar fi sa le dau note (din 100).

Spre deosebire de alte evenimente, in care vinul este in central atentiei si, intre diferite soiuri iei anumite gustari care iti tin papilele apte de degustare, de data asta organizatorii s-au gandit sa ne ofere o masa in toata regula. Adica antreuri, fel principal si desert. Totul a fost foarte bun, iar felul principal ales de cei mai multi meseni a fost muschi de vita pe piatra incinsa, ceea ce ne-a facut sa primim niste babetici imense, sa nu sara sosul pe noi (vezi foto). Intre felurile de mancare primeam mostre de vin din soiurile mentionate mai sus si puteam scrie impresii pe o foaie, fara sa dam note. Cel putin asa am crezut si asa am facut, pentru ca nu am primit instructiuni. Am fost serviti cu feluri de mancare potrivite pentru vinurile rosii degustate, daca lasam desertul la o parte. Riscul unui asemenea demers este insa ca mancarea ajunge sa concureze vinul, daca organizatorii nu sunt suficient de activi, astfel incat sa tina participantii in priza.

Ce a lipsit evenimentului de joi a fost o facilitare pe masura: a inceput cu intarziere de 40 de minute, pe care am fost nevoiti sa o suportam pentru ca nu venisera jumatate dintre invitati (pana la urma, sala a fost pe trei sferturi plina, poate din cauza meciului Stelei cu Chelsea – nu inteleg insa de ce cei care sunt punctuali trebuie sa dea din timpul lor, pentru ca cei care intarzie oricum isi asuma ca ajung dupa incepere); maestrul de ceremonii a stiut prea putin sa lege povestea vinurilor de mancare si sa faca atmosfera, iar comunicarea generala a organizatorilor cu invitatii a fost mai degraba timida.

Asadar, eforturile laudabile depuse pentru aducerea oaspetilor, a reprezentantilor caselor de vinuri si pentru a face un eveniment major pana la urma ar fi fost de completat cu cele pentru pregatirea prezentatorilor, astfel incat sa nu fie nimic lasat la voia intamplarii. Cum ar fi daca vinificatoarii nu ar da atentie la toate detaliile? Nu am mai avea ce vinuri sa mai povestim. (CG)

*

Recomanda unui prieten


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


5 × = fifteen



4.364.516 vizite
din 1 martie 2011