Restograf – Monografia Restaurantelor Bucurestene

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     Recenzii       Alte subiecte       Prezentari
Sortare dupa:  
Toate articolele (421 articole)

De la taiorul directorial la sortul de brutar
GB, de la o bancherita (Mar 2015)
   2.225 vizite  10 comentarii   13 like

Iata povestea frumoasa si aproape neverosimila in zilele noastre a unei cunoscute bancherite de la una dintre marile banci din Romania, care a lasat postul de director la care cei mai multi nu ar putea ajunge nici in sapte vieti, oricat de mult s-ar opinti, si s-a apucat sa faca paine. O paine pe ...

............................................citeste tot

Proiectul de lege asupra interzicerii fumatului (sondaj)
Aurelia Cristea (Mar 2015)
   905 vizite  3 comentarii   5 like

Lansarea in dezbatere a unei initiative legislative referitoare la interzicerea fumatului in spatiile publice inchise AURELIA CRISTEA: "Interzicerea fumatului in spatiile publice inchise este un pariu pentru tanara generatie, o sansa pe care i-o dam la o viata mai sanatoasa." In urma ...

............................................citeste tot

O degustare rara: vinurile Levantului de la Chateau Musar
Razvan Avram (Feb 2015)
   450 vizite  1 comentarii   3 like

Cand ma gandesc la Liban, imi vin in minte cinci cuvinte cheie: istorie, multiculturalism, francofonie, gastronomie si vinuri. Libanul este relativ tanar – republica s-a nascut aici abia in 1920, dar aceste tinuturi au o istorie veche de 7000 de ani. Fenicienii, romanii, otomanii si francezii au ...

............................................citeste tot

O degustare de tuica si povesti
Razvan Avram (Feb 2015)
   445 vizite  0 comentarii   4 like

Saptamana trecuta, intr-o seara parca predestinata ghinionului, Dumnezeu mi-a pus mana-n cap. Am participat, la inceput fara mare tragere de inima, recunosc, la o degustare de tuica Zetea, organizata la magazinul de vinuri Private Wine din Bucuresti. Am venit la eveniment mai mult de gura ...

............................................citeste tot

Mancatul dupa varsta de 100 de ani
Dr. Florin Balanica (Feb 2015)
   563 vizite  0 comentarii   -4 Dislike

Va asteptati probabil, ca un medic pe un site care-si propune sa prezinte diverse perspective asupra mancarii, sa scrie despre alimentatie si sa foloseasaca diferiti termeni medicali pretentiosi. Mai apoi, sa puna la colt gurmanzii si poftele lor rafinate si sa predice despre beneficiile vreunui ...

............................................citeste tot

Un bistrou frantuzesc de oras occidental, cu preturi ca la Paris
George Butunoiu (Jan 2015)
   1.676 vizite  1 comentarii   -23 Dislike

Le Grenier a Pain e un bistrou destul de mare cu o brutarie si patiserie mica deschis in iarna lui 2014 la parterul unui bloc nou de pe Nicolae Caramfil, in capatul dinspre podul Baneasa, unde inainte a fost Red Angus. E dupa modelul tipic al localurilor pe care le gasesti acum in numar din ce in ce...

............................................citeste tot

Topul Restograf al celor mai bune restaurante din Bucuresti in 2014
Restograf (Jan 2015)
   13.819 vizite  30 comentarii   -86 Dislike

Astazi Restograf a premiat cele mai bune restaurante din Bucuresti in 2014. Mai exact, a premiat cea mai buna mancare, fiindca ace(a)sta a fost singurul criteriu de selectie, nimic altceva (servicii, ambianta, preturi etc.) nefiind luat in calcul. De aceea pe plachete scrie "Cea mai buna bucatarie ...

............................................citeste tot

Restaurantele cu care tin eu
George Butunoiu (Jan 2015)
   4.403 vizite  0 comentarii   26 like

Cand vorbesti cu ei, cand raspund la sondaje, cand scriu pe bloguri sau prin alte parti, bucurestenii sunt foarte morali; intotdeauna de partea celui cinstit si muncitor, vituperanti cu hotii, cu necioplitii, cu neplatitorii de impozite, cu interlopii si cu toti smecherii, in general. Cand am ...

............................................citeste tot

O noua zahana in Bucuresti, care-i sufla direct in ceafa lui Zexe
George Butunoiu (Jan 2015)
   3.394 vizite  6 comentarii   63 like

In primavara lui 2012 a fost deschis restaurantul  Odeon, departe, la Abator pe Splaiul Unirii, aproape de intersectia cu Mihai Bravu, dupa indelungate si scumpe renovari si restauranri, facute cu multa cheltuiala si cu tot ce e mai bun. Proprietarul de atunci avea afaceri mari in constructii, asa ...

............................................citeste tot

Ciorba de burta, orga si saxofon la Afumati
Daniela Dumitrescu (Jan 2015)
   990 vizite  3 comentarii   4 like

De ceva vreme un bun prieten mă tot ameninţă cu o ciorbă de burtă eeeeextraordinară la restaurantul La Nuci. M-am fofilat eu cât am putut, argumentându-mi amânarea cu cel puţin două motive: primul – nu sunt mare fan ciorbă de burtă şi al doilea – restaurantul este la capătul lumii...

............................................citeste tot

Un restaurant chinezesc foarte bun la Phoenicia Grand Hotel
George Butunoiu (Jan 2015)
   733 vizite  1 comentarii   2 like

Au fost mai multe restaurante la parterul lui Phoenicia Grand Hotel de-a lungul timpului: Kasttane, Pescarie Mediteraneana, apoi Season. Din vara lui 2014 a venit Din Fu, al unor chinezi care mai au un restaurant chinezesc cu acest nume, undeva prin Vitan, sau asa ceva. Din Fu a preluat o parte ...

............................................citeste tot

120 de lei cateva felii de rata prost reincalzita
George Butunoiu (Jan 2015)
   2.142 vizite  3 comentarii   4 like

Nu m-am mai dus la restaurantul chinezesc 5 Elemente de pe Icoanei de cand am fost prima data acolo, acum aproape trei ani, chiar daca multi spun ca au cea mai buna mancare chinezeasca din oras, pentru ca mi se pare prea scump si stau cu senzatia ca sunt pacalit. Acum a trebuit sa ma duc pentru ca ...

............................................citeste tot

Cel mai aiurit chelner din Bucuresti
George Butunoiu (Jan 2015)
   3.225 vizite  4 comentarii   22 like

Incep cu partea mai amuzanta. Suntem patru la masa in casa lui Zaharia Stancu si, la sfarsit, cerem un latte si trei cappuccino. Se intoarce repede peronajul principal cu tava cu cele patru cafele. - Pentru cine e lateul? - Pentru el! I-l pune omului in fata, dupa care ramane cu trei ...

............................................citeste tot

Alt restaurant in care mi-a fost sila sa stau
George Butunoiu (Jan 2015)
   2.857 vizite  1 comentarii   8 like

Am revenit la La Belle Epoque dupa mai bine de patru ani si l-am gasit le fel, cu aceleasi decoruri si mobilier - foarte bine facute, de altfel, si solide, fiindca au rezistat foarte bine. O atmosfera de bistrou clasic occidental ("pub" la englezi), cu priza la public. Ocupa o bucatica de parter al ...

............................................citeste tot

Un zambet aduce un bacsis de 14 ori mai mare
George Butunoiu (Jan 2015)
   921 vizite  6 comentarii   -5 Dislike

Mike B., un brasovean care traieste de zeci de ani in America, ramas cu nostalgia mancarurilor din copilaria lui transilvaneana, citeste tot ce scriem pe Restograf si ne trimite mereu informatii si articole cu ce se intampla in restaurantele lor, acolo, in America. Am si publicat pe unele dintre ele...

............................................citeste tot

Ce crede Hadad, ca lumea nu stie ce sunt acelea trufe?
George Butunoiu (Jan 2015)
   2.586 vizite  3 comentarii   4 like

In ultima vreme am fost de mai multe ori la restaurantul lui Joseph Hadad, "Joseph by Joseph Hadad", pe numele lui intreg, ca sa ma lamuresc daca acesta este cel mai bun restaurant din Bucuresti, asa cum mi-au spus multi ca ar fi. Si am vazut ca au luat si premiul I, "Restaurantul anului 2014 in ...

............................................citeste tot

Luxul induiosator al domnului Avram
George Butunoiu (Dec 2014)
   1.023 vizite  0 comentarii   4 like

Am revenit la Vatra Neamului dupa o buna bucata de vreme, fiindca e departe, si l-am gasit cam la fel cum in lasasem, adica asa cum am scris in articolele de mai jos. In interior totul arata la fel de bine, luxul provincial moldovenesc e intact, lucind de curatenie, fetele de masa brodate tot acolo...

............................................citeste tot

Top 10 cele mai faimoase tipuri de branza
(circula pe Internet fara autor) (Dec 2014)
   292 vizite  0 comentarii   2 like

Franta trece drept tara cu cele mai variate sortimente de branzeturi din lume. Dar nu toate sortimentele cu care se lauda magazinele pariziene sunt fabricate in Franta. Multe sunt importate din Elvetia, Olanda, Italia, Spania si alte destule locuri, de unde provin cele mai renumite cascavaluri, cu...

............................................citeste tot

E acesta un restaurant pentru fete?
George Butunoiu (Dec 2014)
   2.534 vizite  10 comentarii   -7 Dislike

Cand am intrat prima data la Alt Shift, chiar vizavi de Casa Centrala a Armatei, cam pe unde era faimosul acum 20 de ani restaurantul Bucuresti - Berlin, am dat sa ies afara sa ma mai uit o data la ce scrie pe intrare, crezusem ca am ajuns intr-un garaj, sau la intrarea in vreun atelier, ceva... Un ...

............................................citeste tot

Restaurantul la care Klaus Johannis se duce sa se uite la Antena 3
George Butunoiu (Dec 2014)
   4.415 vizite  3 comentarii   2 like

Scriam in urma cu cateva zile ca un cetatean a luat o buna bucata din parterul ansamblului de cladiri din Piata Amzei, patratul care are Teatrul Ion Creanga. A luat partea dinspre piata, cu cele doua colturi, si inca doua bucati din laturile dinspre Magheru si Calea Victoriei. Au facut acolo un ...

............................................citeste tot

The Artist face un spectacol cam deplasat si gratuit
George Butunoiu (Dec 2014)
   1.494 vizite  3 comentarii   3 like

In decembrie iau din nou la rand cele mai bune restaurante din Bucuresti, ca sa fac clasamentul pe anul respectiv, pe tipurile principale de bucatarie. Am ajuns si la The Artist, fiindca unii il considera cel mai bun restaurant din Bucuresti, si nu neaparat fara motiv. The Artist e deschis de ...

............................................citeste tot

Un restaurant care isi forteaza norocul, cu clienti pe care nu si-i merita
George Butunoiu (Dec 2014)
   2.249 vizite  1 comentarii   6 like

Bistroul Violeta, mai exact Violeta's Bistro, a fost deschis prima data pe Calderon, la intersectia cu Batistei, pe atunci numindu-se Violeta's Vintage Kitchen. A fost acum mai bine de doi ani cineva de la Restograf acolo si s-a intors foarte nervos, scriind apoi multe lucruri rele despre mancarea ...

............................................citeste tot

Cotroceniul merita mancare mai buna!
George Butunoiu (Dec 2014)
   563 vizite  0 comentarii   3 like

Il Tempio del Gusto e un restaurant din Cotroceni, deschis in septembrie 2014 la parterul unei cladiri urate de la intersectia lui Carol Davila cu Eroilor, langa un fost restaurant celebru cu multa vreme inainte, Bradet. Interiorul e cam ostentativ, mai luxos decar ar fi cazul pentru tipul de ...

............................................citeste tot

Altii care iti fac mancare buna separat, doar daca te cunosc
George Butunoiu (Dec 2014)
   776 vizite  2 comentarii   3 like

Cineva care se pricepe foarte bine la mancare, un om care are mai multe restaurante din care s-a si imbogatit, de altfel, m-a trimis tocmai in Pantelimon, la Golden Kebap, jurandu-se ca acolo e cel mai bun restaurent turcesc din Bucuresti. E prieten cu patronul turc si acesta ii da de fiecare data ...

............................................citeste tot

Il de France in Piata Amzei
George Butunoiu (Dec 2014)
   846 vizite  0 comentarii   2 like

Cineva a luat o buna bucata din parterul ansamblului de cladiri din Piata Amzei, patratul care are Teatrul Ion Creanga. A luat partea dinspre piata, cu cele doua colturi, si inca doua bucati din laturile dinspre Magheru si Calea Victoriei. Au facut acolo un restaurant cu bucatarie frantuzeasca fina...

............................................citeste tot

  1   2  3
Afiseaza

O degustare de vin cu prea multa mancare



Cristian Gheorghe  (Mar 2013)
4.923 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
5 placut 
0 displacut 

 

Legende Italiene la Bucuresti

Am participat pana acum la ceva degustari de vinuri: in crame, in castele, in hoteluri de 5 stele, in magazine specializate, acasa la prieteni. Ba, chiar in 4 tari: Romania, Slovenia, Franta, Italia. Mai mult, am avut parte si de un eveniment in care era evidentiat rolul paharelor in punerea in valoare a vinului. De atunci, le dau mare atentie. Povestea vinului ma atrage de cativa ani, de cand producatorii din Romania au inceput sa faca investitii mari pentru productii de calitate si, impreuna cu prietenii, incurajam cat putem consumul. Imi place faptul ca se recreeaza cultura vinului la noi, este o arta sa-l faci si, as zice, o arta sa-l bei. Imi place si revista Vinul.ro, ca este informata si arata bine; imi place si Good Wine, targul care are loc de doua ori pe an si care s-a extins din toamna, in Romexpo, de mi-au trebuit doua zile sa-l dau gata. Nu mai stiu daca mai exista emisiunea de pe TVR 2, Fratia Vinului, cu fratii Paduraru, era savuroasa si plina de continut. Si, sa nu uit, am observat ca s-au inmultit si sommelierii.

Practica mi-a aratat ca nu trebuie sa ma astept de la o degustare sa urmeze un model anume. La unele am fost invitat sa dau puncte (culoare, nas, gust, postgust) la altele am fost incurajat sa descopar aromele exotice, misterioase, la altele am fost bucuros sa stau de vorba amical cu mesenii si sa ne lasam in voia conversatiei pana tarziu. Peste tot, voie buna, vorbe de duh, joie de vivre.

Joi seara (7 martie) m-am dus la un eveniment organizat de Vinul.ro si un importator de vinuri, Nelsand. Gazda a fost noul hotel Marshall, de pe Dorobanti (de langa una din cele mai bune cofetarii din Bucuresti, Dolce Principessa). La etajul 5 se afla Restaurant Danielli, acolo unde am fost indrumat. Pentru cei care vor detalii, vinurile au fost marci celebre din San Pancrazio si Santa Sofia, si anume:

Ripasso Valpolicella, Santa Sofia 2009

Chianti Classico, San Pancrazio 2008

Predaia Cabernet Sauvignon, Santa Sofia 2003

Chianti Classico Riserva, San Pancrazio 2008

Arleo Rosso del Veronese, Santa Sofia 2005

Tomasso Merlot, San Pancrazio 2008

Amarone della Valpolicella Classico, Santa Sofia 2007

Se stie ca, in materie de vinuri, gusturile personale conteaza mult, iar mie mi-au placut cel mai tare Predaia si Ripasso, ambele de la Santa Sofia – o sa le caut prin magazinele mele preferate de vinuri. Obiectiv vorbind, toate au fost foarte bune, de peste 80 de puncte, daca ar fi sa le dau note (din 100).

Spre deosebire de alte evenimente, in care vinul este in central atentiei si, intre diferite soiuri iei anumite gustari care iti tin papilele apte de degustare, de data asta organizatorii s-au gandit sa ne ofere o masa in toata regula. Adica antreuri, fel principal si desert. Totul a fost foarte bun, iar felul principal ales de cei mai multi meseni a fost muschi de vita pe piatra incinsa, ceea ce ne-a facut sa primim niste babetici imense, sa nu sara sosul pe noi (vezi foto). Intre felurile de mancare primeam mostre de vin din soiurile mentionate mai sus si puteam scrie impresii pe o foaie, fara sa dam note. Cel putin asa am crezut si asa am facut, pentru ca nu am primit instructiuni. Am fost serviti cu feluri de mancare potrivite pentru vinurile rosii degustate, daca lasam desertul la o parte. Riscul unui asemenea demers este insa ca mancarea ajunge sa concureze vinul, daca organizatorii nu sunt suficient de activi, astfel incat sa tina participantii in priza.

Ce a lipsit evenimentului de joi a fost o facilitare pe masura: a inceput cu intarziere de 40 de minute, pe care am fost nevoiti sa o suportam pentru ca nu venisera jumatate dintre invitati (pana la urma, sala a fost pe trei sferturi plina, poate din cauza meciului Stelei cu Chelsea – nu inteleg insa de ce cei care sunt punctuali trebuie sa dea din timpul lor, pentru ca cei care intarzie oricum isi asuma ca ajung dupa incepere); maestrul de ceremonii a stiut prea putin sa lege povestea vinurilor de mancare si sa faca atmosfera, iar comunicarea generala a organizatorilor cu invitatii a fost mai degraba timida.

Asadar, eforturile laudabile depuse pentru aducerea oaspetilor, a reprezentantilor caselor de vinuri si pentru a face un eveniment major pana la urma ar fi fost de completat cu cele pentru pregatirea prezentatorilor, astfel incat sa nu fie nimic lasat la voia intamplarii. Cum ar fi daca vinificatoarii nu ar da atentie la toate detaliile? Nu am mai avea ce vinuri sa mai povestim. (CG)

*


E folositor? Da-i SHARE!



Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


6 × = twelve


5.464.994 vizite
din 1 martie 2011