Restograf – Monografia Restaurantelor Bucurestene

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     Recenzii       Alte subiecte       Prezentari
Sortare dupa:  
Toate articolele (375 articole)

Intrarea cu mancare proasta din Herastrau
George Butunoiu (Aug 2014)
   1.038 vizite  0 comentarii   1 like

Pe la jumatatea lui august 2014 s-a deschis al doilea restaurant Bel Mondo in Bucuresti, in parcul Herastrau, dupa ce primul cu acest nume (scris cu litere mici pe panoul lor: bel mondo) a fost deschis in Centrul Istoric. Bel Mondo din Herastrau ia locul lui Quattro Stagioni dupa ce unul dintre ...

............................................citeste tot

Restaurantul personaj de carte din Brasov
George Butunoiu (Aug 2014)
   1.194 vizite  1 comentarii   9 like

Alex, prietenul meu din Brasov, ne-a dus la restaurantul Poarta Schei nr. 4 din centru, langa Piata Sfatului. Am dedus eu ca acesta ar fi - cel putin in parerea lui Alex - cel mai bun restaurant din oras facand urmatorul calcul: Alex s-a nascut in Brasov si locuieste acolo, asa ca stie bine tot ce ...

............................................citeste tot

Bucurestenii se dau in vant dupa pesmet cu cartofi prajiti
George Butunoiu (Aug 2014)
   2.361 vizite  1 comentarii   7 like

In tarile occidentale, moda restaurantelor deschise in "spatii neconventionale" a prins foarte bine si are deja radacini adanci. Restaurante cu mancare buna, adesea chiar cu bucatarie fina, deschise in hale industriale, in maghernite sau te miri pe unde, ajung repede locuri in care e bine sa fii ...

............................................citeste tot

Un salon sud-african in centrul Bucurestiului
George Butunoiu (Aug 2014)
   1.506 vizite  1 comentarii   0 like

Salon Golescu e un restaurant frumos al centrului Bucurestiului, deschis in vara lui 2014 pe Nicolae Golescu – de unde isi trage si numele – in spatele fostului magazin Eva, in locul fostului French Bakery, langa un restaurant cunoscut, La Mama. Salon Golescu e foarte frumos amenajat, spun ei...

............................................citeste tot

Alt palat ajuns restaurant
George Butunoiu (Aug 2014)
   1.986 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Pe strada Batistei, unde se taie cu Bacaloglu, la cativa pasi de Calderon, e un mic palat cum nu sunt multe in Bucuresti. E Palatul H. Spayer, cunoscut si drept Casa Marmorosch Blank, de la numele cunoscutei banci care a avut aici un sediu administrativ. Numele oficial pare sa fie Spayer, insa ...

............................................citeste tot

McDonald’s nu invinge, dar nici nu se preda
Razvan Avram (Aug 2014)
   1.067 vizite  0 comentarii   3 like

Treaba nu merge neaparat prost pentru McDonald's, dar nici nu duduie. In SUA, dupa primele 6 luni ale lui 2014, profitul companiei a scazut cu 1% fata de perioada similara din 2013. Sa mai zica cineva ca economia americana si-a revenit. In fine, probabil ca n-o sa mire pe nimeni faptul ca nici in ...

............................................citeste tot

Al patrulea restaurant mare la Promendada Mall
George Butunoiu (Jul 2014)
   1.862 vizite  0 comentarii   7 like

La Promenada Mall din Floreasca sunt patru restaurante in toata regula, la care esti servit la masa cu meniu a la carte. Celelalte sunt cafenele (tot cu servire la masa) sau fast-foods cu autoservire. TrickShot e cel mai mare dintre ele, mai ales daca socotim si imensa sala de bowling, care e parte ...

............................................citeste tot

Restaurantul e doar ca sa fie la Bonton Lounge
George Butunoiu (Jul 2014)
   985 vizite  0 comentarii   1 like

Bonton Palace a trecut prin mai multe transformari – asa cum se vede si aici. In acest moment a subinchiriat cele doua laturi ale complexului, sunt niste restaurante acolo, deschise de curand: Chicca, pe latura care da spre lac, si Argentine pe cea dinspre bulevard. Bonton Palace se numeste acum ...

............................................citeste tot

Al treilea restaurant cu 10 pe linie in Herastrau
George Butunoiu (Jul 2014)
   2.640 vizite  1 comentarii   5 like

Argentine e un alt restaurant deschis de curand in Herastrau, in complexul celor de la Bonton Palace, acolo unde inainte a fost Sushi Ko. Cand a fost deschis Bonton Palace, in urma cu cativa ani, au vrut sa aiba acolo un restaurant imens, pe langa magazine, piscina si celelalte acareturi. Intre timp...

............................................citeste tot

Cel mai computerizat restaurant din Bucuresti
George Butunoiu (Jul 2014)
   2.151 vizite  2 comentarii   19 like

Palatul Bragadiru din Calea Rahovei, aproape de rondul George Cosbuc si de Piata Taranului, are mai multe restaurante la parter, cel putin trei, din cate stiu eu. Primul a fost deschis Palace Pub, in capatul din dreapta, din deal, spre Beraria Bragadiru. Spre vale au fost deschise doua alte localuri...

............................................citeste tot

Chicca nu va avea o steluta Michelin la sfarsitul primului an de activitate
George Butunoiu (Jul 2014)
   1.882 vizite  0 comentarii   5 like

Acum vreo doua zile cei de la abia-deschisul restaurant Chicca din Herastrau au scris pe unde au putut, inclusiv aici, pe Restograf, ca vor sa fie primul restaurant din Bucuresti si, probabil, ca si din Romania, care sa primeasca o steluta Michelin, si asta chiar inainte de sfarsitul primului an de ...

............................................citeste tot

Cum poti ajunge la tribunal daca nu-ti place un restaurant
Razvan Avram (Jul 2014)
   1.671 vizite  0 comentarii   2 like

Iata o dezbatere pe care o lanseaza Razvan Avram pe blogul lui, pornind de la o stire care a facut deja valva in mai multe tari. O lectura placuta si pentru multi patroni de restaurante bucurestene despre a caror mancare proasta am scris si eu aici, pe Restograf...   Oameni buni, mi s...

............................................citeste tot

Chicca intentioneaza sa fie primul restaurant cu o stea Michelin din Romania (prezentare)
Ramona Sevastre (Jul 2014)
   1.941 vizite  0 comentarii   2 like

Deschis de curand in zona de nord a Bucurestiului, Chicca Ristorante in Bucarest tinteste sa devina primul restaurant cu o stea Michelin din Romania si o destinatie esentiala pentru indragostitii de bucataria Italiei. Ambitiosul plan al proprietarilor este ca restaurantul sa-si castige un loc ...

............................................citeste tot

Bucataria din centrul pamantului; Mancarea soarelui si a sanatatii
David Contant (Jul 2014)
   1.213 vizite  1 comentarii   7 like

Multe culturi ce au apartinut maretului Imperiu Roman, isi disputa pana in ziua de azi calitatea de cei mai indreptatiti mostenitori ai Romei, aducand argumente istorice, culturale si cate altele. Totusi, o singura entitate are din start aceasta calitate. Acesta este un imperiu ce a luat fiinta cu ...

............................................citeste tot

Un patron de restaurant cu ochi albastri
George Butunoiu (Jul 2014)
   2.586 vizite  2 comentarii   7 like

Azi ne-am dus la pranz la restaurantul Nonna Mia. S-a mutat pe undeva pe Sfantul Stefan si am vrut sa vedem daca au mai schimbat si altceva. Am ajuns pe la 12:30 si nu era deschisa bucataria, nu le ajunsese inca bucatarul, asa ca ne-am dus peste drum, vazuseram acolo un restaurant care parea ...

............................................citeste tot

Un nou restaurant la Palatul Bragadiru, bucatarie portugheza
George Butunoiu (Jul 2014)
   1.458 vizite  0 comentarii   3 like

Palatul Bragadiru din Calea Rahovei, aproape de rondul George Cosbuc si de Piata Taranului, are mai multe restaurante la parter, cel putin trei, din cate stiu eu. Primul a fost deschis Palace Pub, in capatul din dreapta, din deal, spre Beraria Bragadiru. Spre vale au fost deschise doua alte localuri...

............................................citeste tot

Mamaliga sferica sau complexul provincialului
George Butunoiu (Jul 2014)
   1.332 vizite  0 comentarii   3 like

Am revenit la Restaurantul Voievodal Baneasa dupa mai putin de un an. Pe dinafara si pe dinauntru l-am gasit asa cum l-am lasat, adica in forma, am apreciat foarte tare eforturile pe care le-au facut ca sa arate bine si confortabil. De data aceasta am stat pe terasa, e frumoasa si aceasta, are ...

............................................citeste tot

Meniu de cantina ieftin si bun, a la carte scump si prost
George Butunoiu (Jul 2014)
   1.405 vizite  0 comentarii   1 like

Dintr-o intamplare am ajuns la restaurantul Allhambra, eu cautand, de fapt, restaurantul La Teral, suit si acesta in varful unui bloc inalt de pe Splaiul Unirii, insa ceca mai incolo, aveam sa aflu. Nu se vedea nicaieri si nimic cum ca acolo ar fi un restaurant, nicio placuta, niciun scris pe bloc, ...

............................................citeste tot

Restaurantul de deasupra Bucurestiului frumos
George Butunoiu (Jul 2014)
   2.044 vizite  3 comentarii   0 like

Silk Panoramic Restaurant & Bar e un local de tipul "sky bar", adica pus pe acoperisul unei cladiri sau undeva la inaltime, oricum. Acesta e la ultimul etaj al unui bloc cu zece etaje din Piata Universitatii, insa nu e chiar pe acoperis, asa cum sunt unele, ci doar la ultimul nivel. Am inteles, ...

............................................citeste tot

Mint Bistro din Cluj
Vinum Boulangerium (Jul 2014)
   896 vizite  0 comentarii   3 like

E clar ca multe localuri noi se vor a fi hype inainte sa-si castige aceasta categorisire. Reteta succesului ar fi in linii mari un design si o atmosfera moderne, o alta idee de abordare a mesei, atragerea unei clientele ce apreciaza un astfel de loc si nu in ultimul rand comunicarea. Piata ...

............................................citeste tot

Iti iei vinul din magazin si-l bei in restaurant
George Butunoiu (Jul 2014)
   1.566 vizite  0 comentarii   0 like

Tasting Room e un restaurant nou deschis, in primavara tarzie a lui 2014. Cei de la Ethic Wine, din Piata Floreasca, s-au asociat cu cheful Dan Cretu, un bucatar bun, pe care eu il stiu de ceva vreme, ca sa deschida acest Tasting Room pe Putul lui Zamfir, chiar la intersectia cu Banu Antonache. Nu ...

............................................citeste tot

Drumul catre gastronomie
David Contant (Jun 2014)
   1.775 vizite  3 comentarii   13 like

Standardele implica o ierarhie a valorilor si a competentelor. Numai asa se separa cei buni de cei mai putin buni. Cu cine se compara Romania in materie de standarde in gastronomie? Fara indoiala, se raporteaza mereu la standarde la care vrea sa ajunga. De regula, asta inseamna vestul Europei. ...

............................................citeste tot

Fast-food & take-away in Bucuresti, anul 1930
(Colectia Nae Ionescu) (Jun 2014)
   2.176 vizite  1 comentarii   1 like

............................................citeste tot

Daca vreti sa va intoarceti in timp...
George Butunoiu (Jun 2014)
   1.789 vizite  1 comentarii   0 like

Celor nostalgici, care vor sa se intoarca in timp cu 20 de ani, 30 sau chiar mai mult, le recomanda sa faca un drum pana la Magurele, pe Platforma, ca tot a revenit aceasta in centrul atentiei cu cel mai mare laser din lume care se construieste acolo. Pentru cei care nu stiu, comuna Magurele e la ...

............................................citeste tot

London House Pub din Ploiesti
George Butunoiu (Jun 2014)
   1.056 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Am fost in Ploiesti si i-am intrebat pe cei de acolo unde se mananca mai bine in oras. Nu a fost vreun restaurant asupra carora cei intrebati sa spuna fara ezitare, top of mind, ca ar fi cel mai bun, insa am putut trage cateva concluzii partiale, sa le spun asa. Rezultatele recomandarilor pot fi ...

............................................citeste tot

  1   2  3
Afiseaza

O degustare de vin cu prea multa mancare



Cristian Gheorghe  (Mar 2013)
4.244 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
5 placut 
0 displacut 

 

Legende Italiene la Bucuresti

Am participat pana acum la ceva degustari de vinuri: in crame, in castele, in hoteluri de 5 stele, in magazine specializate, acasa la prieteni. Ba, chiar in 4 tari: Romania, Slovenia, Franta, Italia. Mai mult, am avut parte si de un eveniment in care era evidentiat rolul paharelor in punerea in valoare a vinului. De atunci, le dau mare atentie. Povestea vinului ma atrage de cativa ani, de cand producatorii din Romania au inceput sa faca investitii mari pentru productii de calitate si, impreuna cu prietenii, incurajam cat putem consumul. Imi place faptul ca se recreeaza cultura vinului la noi, este o arta sa-l faci si, as zice, o arta sa-l bei. Imi place si revista Vinul.ro, ca este informata si arata bine; imi place si Good Wine, targul care are loc de doua ori pe an si care s-a extins din toamna, in Romexpo, de mi-au trebuit doua zile sa-l dau gata. Nu mai stiu daca mai exista emisiunea de pe TVR 2, Fratia Vinului, cu fratii Paduraru, era savuroasa si plina de continut. Si, sa nu uit, am observat ca s-au inmultit si sommelierii.

Practica mi-a aratat ca nu trebuie sa ma astept de la o degustare sa urmeze un model anume. La unele am fost invitat sa dau puncte (culoare, nas, gust, postgust) la altele am fost incurajat sa descopar aromele exotice, misterioase, la altele am fost bucuros sa stau de vorba amical cu mesenii si sa ne lasam in voia conversatiei pana tarziu. Peste tot, voie buna, vorbe de duh, joie de vivre.

Joi seara (7 martie) m-am dus la un eveniment organizat de Vinul.ro si un importator de vinuri, Nelsand. Gazda a fost noul hotel Marshall, de pe Dorobanti (de langa una din cele mai bune cofetarii din Bucuresti, Dolce Principessa). La etajul 5 se afla Restaurant Danielli, acolo unde am fost indrumat. Pentru cei care vor detalii, vinurile au fost marci celebre din San Pancrazio si Santa Sofia, si anume:

Ripasso Valpolicella, Santa Sofia 2009

Chianti Classico, San Pancrazio 2008

Predaia Cabernet Sauvignon, Santa Sofia 2003

Chianti Classico Riserva, San Pancrazio 2008

Arleo Rosso del Veronese, Santa Sofia 2005

Tomasso Merlot, San Pancrazio 2008

Amarone della Valpolicella Classico, Santa Sofia 2007

Se stie ca, in materie de vinuri, gusturile personale conteaza mult, iar mie mi-au placut cel mai tare Predaia si Ripasso, ambele de la Santa Sofia – o sa le caut prin magazinele mele preferate de vinuri. Obiectiv vorbind, toate au fost foarte bune, de peste 80 de puncte, daca ar fi sa le dau note (din 100).

Spre deosebire de alte evenimente, in care vinul este in central atentiei si, intre diferite soiuri iei anumite gustari care iti tin papilele apte de degustare, de data asta organizatorii s-au gandit sa ne ofere o masa in toata regula. Adica antreuri, fel principal si desert. Totul a fost foarte bun, iar felul principal ales de cei mai multi meseni a fost muschi de vita pe piatra incinsa, ceea ce ne-a facut sa primim niste babetici imense, sa nu sara sosul pe noi (vezi foto). Intre felurile de mancare primeam mostre de vin din soiurile mentionate mai sus si puteam scrie impresii pe o foaie, fara sa dam note. Cel putin asa am crezut si asa am facut, pentru ca nu am primit instructiuni. Am fost serviti cu feluri de mancare potrivite pentru vinurile rosii degustate, daca lasam desertul la o parte. Riscul unui asemenea demers este insa ca mancarea ajunge sa concureze vinul, daca organizatorii nu sunt suficient de activi, astfel incat sa tina participantii in priza.

Ce a lipsit evenimentului de joi a fost o facilitare pe masura: a inceput cu intarziere de 40 de minute, pe care am fost nevoiti sa o suportam pentru ca nu venisera jumatate dintre invitati (pana la urma, sala a fost pe trei sferturi plina, poate din cauza meciului Stelei cu Chelsea – nu inteleg insa de ce cei care sunt punctuali trebuie sa dea din timpul lor, pentru ca cei care intarzie oricum isi asuma ca ajung dupa incepere); maestrul de ceremonii a stiut prea putin sa lege povestea vinurilor de mancare si sa faca atmosfera, iar comunicarea generala a organizatorilor cu invitatii a fost mai degraba timida.

Asadar, eforturile laudabile depuse pentru aducerea oaspetilor, a reprezentantilor caselor de vinuri si pentru a face un eveniment major pana la urma ar fi fost de completat cu cele pentru pregatirea prezentatorilor, astfel incat sa nu fie nimic lasat la voia intamplarii. Cum ar fi daca vinificatoarii nu ar da atentie la toate detaliile? Nu am mai avea ce vinuri sa mai povestim. (CG)

*

Recomanda unui prieten


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


9 − = two



4.894.555 vizite
din 1 martie 2011