Restograf – Monografia Restaurantelor Bucurestene

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

     Recenzii       Alte subiecte       Prezentari
Sortare dupa:  
Toate articolele (386 articole)

Adu-ti aminte ca peste cativa ani vei face cancer!
George Butunoiu (Nov 2014)
   361 vizite  0 comentarii   1 like

Cei care nu au mai fost pe la Vila 23 din Snagov, poate chiar de pe vremea lui Ceausescu, vor avea un soc de proportii cand vor da ochii cu noul (noua) Vila 23. Vechea constructie nu era cine stie ce, era o cladire in stilul socialismului anilor 50 - 60, destul de banala arhitectural si ca amenajare...

............................................citeste tot

Cooperare in industria ospitalitatii
David Contant (Nov 2014)
   648 vizite  1 comentarii   12 like

(Drumul spre gastronomie III) Din cauza conditiilor de munca dificil de inteles din industria ospitalitatii din Romania, cei mai multi lucratori, fie experimentati sau incepatori, aleg calea strainatatii. Fie vase de croaziera, sau colturi indepartate ale globului, in lumea civilizata sunt putine...

............................................citeste tot

Gatitul pe piatra incinsa la Royal Steak Hot Stone Restaurant (prezentare)
Royal Steak House (Oct 2014)
   1.345 vizite  0 comentarii   1 like

Istoria ne-a dezvaluit cum, inca din trecutul indepartat, omul a fost astfel construit incat sa consume atat carne, cat si legume proaspete. Inca de acum cateva mii de ani, pentru a-si satisface dorinta de carne,  s-a inceput prepararea acesteia in modul cel mai primordial posibil - pe pietre ...

............................................citeste tot

Mica Elvetie s-a mutat in Craiova pentru o zi
Mirela Coman (Oct 2014)
   586 vizite  0 comentarii   0 like

O degustare de vinuri este ca o piesa de teatru. Scenariul este foarte important, este scris de producatorul de vinuri care initiaza proiectul impreuna cu echipa din locatia care gazduieste evenimentul. Scenariul trebuie sa permita regizorului sa gaseasca solutii creative care sa ofere invitatilor ...

............................................citeste tot

Drumul spre gastronomie (II)
David Contant (Oct 2014)
   740 vizite  0 comentarii   8 like

Se pot spune multe despre conditiile de munca din Romania... Cu totii am auzit vorbindu-se foarte mult despre asta in ultimii ani. Ce bine ar fi, daca toate aceste vorbe s-ar transforma, fiecare, in cate un leu in plus la salariu, o zi de concediu, sau un dram de apreciere pentru munca depusa. ...

............................................citeste tot

Papa'n Drum - mancare cu peste
Vinum Bulangerium (Sep 2014)
   1.650 vizite  0 comentarii   0 like

Motto: ''Vizitati-ne pentru a avea o experienta relaxanta si revigoranta ce va va indulci viata plina de stres'' Avem mare noroc. Spre deosebire de alte zone din tara, la Corbu e cald, chiar foarte. Zona, parte a Rezervatiei Biosferei Deltei, a ramas destul de salbatica, datorata relativei ...

............................................citeste tot

O dulceata de corporatista
Manuela Constantin (Sep 2014)
   2.248 vizite  0 comentarii   5 like

Mai jos e scrisoarea unei corporatiste care s-a hotarit – ca multi altii, de altfel – sa schimbe atmosfera de spital din office buildingurile bucurestene pe o curte cu flori de la tara. Am rugat-o sa imi scrie dupa ce am mancat dulceata si prajituri facute de ea, la Racos. GB *** Draga ...

............................................citeste tot

Vinul nu se mai bea la restaurant - secretul lui Polichinelle
Razvan Avram (Sep 2014)
   1.460 vizite  1 comentarii   3 like

Le Figaro Vin anunta ca va publica, pe 14 octombrie 2014, barometrul anual al comportamentului consumatorului francez de vin, o ancheta realizata pe un esantion de 1218 de persoane, de catre Sowine, o agentie de marketing dedicata vinului, sampaniei si bauturilor spirtoase. In avanpremiera, Le ...

............................................citeste tot

Friptanele de la Inter, 25 de ani dupa, preturi x 100
George Butunoiu (Sep 2014)
   2.203 vizite  1 comentarii   3 like

Modigliani e restaurantul de lux al hotelului Intercontinental, spre diferenta de Braseria Corso, care e de trafic. Modigliani e deschis doar dupa ora 18 si cred ca duminica e inchis, nu am inteles prea bine de ce. E un restaurant mare la parterul hotelului, cu peretii care dau spre strada de ...

............................................citeste tot

Clubul Snagov - inceputul progresului, dupa trei ani de studiu si reflectie
George Butunoiu (Sep 2014)
   1.610 vizite  0 comentarii   4 like

Am revenit la restaurantul Clubului Snagov dupa exact trei ani. Complexul si ambianta sunt la fel, restaurantul are acum in fata un ponton acoperit, chiar pe lac, adica, foarte mare si bine amenajat. Au facut o schimbare in meniu, l-au facut mai "international" si au restrans sectiunea cu bucatarie ...

............................................citeste tot

Intrarea cu mancare proasta din Herastrau
George Butunoiu (Aug 2014)
   2.473 vizite  0 comentarii   3 like

Pe la jumatatea lui august 2014 s-a deschis al doilea restaurant Bel Mondo in Bucuresti, in parcul Herastrau, dupa ce primul cu acest nume (scris cu litere mici pe panoul lor: bel mondo) a fost deschis in Centrul Istoric. Bel Mondo din Herastrau ia locul lui Quattro Stagioni dupa ce unul dintre ...

............................................citeste tot

Restaurantul personaj de carte din Brasov
George Butunoiu (Aug 2014)
   2.447 vizite  1 comentarii   13 like

Alex, prietenul meu din Brasov, ne-a dus la restaurantul Poarta Schei nr. 4 din centru, langa Piata Sfatului. Am dedus eu ca acesta ar fi - cel putin in parerea lui Alex - cel mai bun restaurant din oras facand urmatorul calcul: Alex s-a nascut in Brasov si locuieste acolo, asa ca stie bine tot ce ...

............................................citeste tot

Bucurestenii se dau in vant dupa pesmet cu cartofi prajiti
George Butunoiu (Aug 2014)
   3.860 vizite  2 comentarii   6 like

In tarile occidentale, moda restaurantelor deschise in "spatii neconventionale" a prins foarte bine si are deja radacini adanci. Restaurante cu mancare buna, adesea chiar cu bucatarie fina, deschise in hale industriale, in maghernite sau te miri pe unde, ajung repede locuri in care e bine sa fii ...

............................................citeste tot

Un salon sud-african in centrul Bucurestiului
George Butunoiu (Aug 2014)
   3.149 vizite  1 comentarii   1 like

Salon Golescu e un restaurant frumos al centrului Bucurestiului, deschis in vara lui 2014 pe Nicolae Golescu – de unde isi trage si numele – in spatele fostului magazin Eva, in locul fostului French Bakery, langa un restaurant cunoscut, La Mama. Salon Golescu e foarte frumos amenajat, spun ei...

............................................citeste tot

Alt palat ajuns restaurant
George Butunoiu (Aug 2014)
   3.416 vizite  0 comentarii   0 like

Pe strada Batistei, unde se taie cu Bacaloglu, la cativa pasi de Calderon, e un mic palat cum nu sunt multe in Bucuresti. E Palatul H. Spayer, cunoscut si drept Casa Marmorosch Blank, de la numele cunoscutei banci care a avut aici un sediu administrativ. Numele oficial pare sa fie Spayer, insa ...

............................................citeste tot

McDonald’s nu invinge, dar nici nu se preda
Razvan Avram (Aug 2014)
   1.824 vizite  0 comentarii   3 like

Treaba nu merge neaparat prost pentru McDonald's, dar nici nu duduie. In SUA, dupa primele 6 luni ale lui 2014, profitul companiei a scazut cu 1% fata de perioada similara din 2013. Sa mai zica cineva ca economia americana si-a revenit. In fine, probabil ca n-o sa mire pe nimeni faptul ca nici in ...

............................................citeste tot

Al patrulea restaurant mare la Promendada Mall
George Butunoiu (Jul 2014)
   3.206 vizite  1 comentarii   10 like

La Promenada Mall din Floreasca sunt patru restaurante in toata regula, la care esti servit la masa cu meniu a la carte. Celelalte sunt cafenele (tot cu servire la masa) sau fast-foods cu autoservire. TrickShot e cel mai mare dintre ele, mai ales daca socotim si imensa sala de bowling, care e parte ...

............................................citeste tot

Restaurantul e doar ca sa fie la Bonton Lounge
George Butunoiu (Jul 2014)
   1.803 vizite  0 comentarii   1 like

Bonton Palace a trecut prin mai multe transformari – asa cum se vede si aici. In acest moment a subinchiriat cele doua laturi ale complexului, sunt niste restaurante acolo, deschise de curand: Chicca, pe latura care da spre lac, si Argentine pe cea dinspre bulevard. Bonton Palace se numeste acum ...

............................................citeste tot

Al treilea restaurant cu 10 pe linie in Herastrau
George Butunoiu (Jul 2014)
   3.950 vizite  1 comentarii   5 like

Argentine e un alt restaurant deschis de curand in Herastrau, in complexul celor de la Bonton Palace, acolo unde inainte a fost Sushi Ko. Cand a fost deschis Bonton Palace, in urma cu cativa ani, au vrut sa aiba acolo un restaurant imens, pe langa magazine, piscina si celelalte acareturi. Intre timp...

............................................citeste tot

Cel mai computerizat restaurant din Bucuresti
George Butunoiu (Jul 2014)
   3.360 vizite  5 comentarii   19 like

Palatul Bragadiru din Calea Rahovei, aproape de rondul George Cosbuc si de Piata Taranului, are mai multe restaurante la parter, cel putin trei, din cate stiu eu. Primul a fost deschis Palace Pub, in capatul din dreapta, din deal, spre Beraria Bragadiru. Spre vale au fost deschise doua alte localuri...

............................................citeste tot

Chicca nu va avea o steluta Michelin la sfarsitul primului an de activitate
George Butunoiu (Jul 2014)
   2.906 vizite  0 comentarii   6 like

Acum vreo doua zile cei de la abia-deschisul restaurant Chicca din Herastrau au scris pe unde au putut, inclusiv aici, pe Restograf, ca vor sa fie primul restaurant din Bucuresti si, probabil, ca si din Romania, care sa primeasca o steluta Michelin, si asta chiar inainte de sfarsitul primului an de ...

............................................citeste tot

Cum poti ajunge la tribunal daca nu-ti place un restaurant
Razvan Avram (Jul 2014)
   2.564 vizite  1 comentarii   2 like

Iata o dezbatere pe care o lanseaza Razvan Avram pe blogul lui, pornind de la o stire care a facut deja valva in mai multe tari. O lectura placuta si pentru multi patroni de restaurante bucurestene despre a caror mancare proasta am scris si eu aici, pe Restograf...   Oameni buni, mi s...

............................................citeste tot

Chicca intentioneaza sa fie primul restaurant cu o stea Michelin din Romania (prezentare)
Ramona Sevastre (Jul 2014)
   2.970 vizite  0 comentarii   2 like

Deschis de curand in zona de nord a Bucurestiului, Chicca Ristorante in Bucarest tinteste sa devina primul restaurant cu o stea Michelin din Romania si o destinatie esentiala pentru indragostitii de bucataria Italiei. Ambitiosul plan al proprietarilor este ca restaurantul sa-si castige un loc ...

............................................citeste tot

Bucataria din centrul pamantului; Mancarea soarelui si a sanatatii
David Contant (Jul 2014)
   1.855 vizite  1 comentarii   8 like

Multe culturi ce au apartinut maretului Imperiu Roman, isi disputa pana in ziua de azi calitatea de cei mai indreptatiti mostenitori ai Romei, aducand argumente istorice, culturale si cate altele. Totusi, o singura entitate are din start aceasta calitate. Acesta este un imperiu ce a luat fiinta cu ...

............................................citeste tot

Un patron de restaurant cu ochi albastri
George Butunoiu (Jul 2014)
   3.926 vizite  2 comentarii   8 like

Azi ne-am dus la pranz la restaurantul Nonna Mia. S-a mutat pe undeva pe Sfantul Stefan si am vrut sa vedem daca au mai schimbat si altceva. Am ajuns pe la 12:30 si nu era deschisa bucataria, nu le ajunsese inca bucatarul, asa ca ne-am dus peste drum, vazuseram acolo un restaurant care parea ...

............................................citeste tot

  1   2  3
Afiseaza

O degustare de vin cu prea multa mancare



Cristian Gheorghe  (Mar 2013)
4.750 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
 placut 
 displacut 

 

Legende Italiene la Bucuresti

Am participat pana acum la ceva degustari de vinuri: in crame, in castele, in hoteluri de 5 stele, in magazine specializate, acasa la prieteni. Ba, chiar in 4 tari: Romania, Slovenia, Franta, Italia. Mai mult, am avut parte si de un eveniment in care era evidentiat rolul paharelor in punerea in valoare a vinului. De atunci, le dau mare atentie. Povestea vinului ma atrage de cativa ani, de cand producatorii din Romania au inceput sa faca investitii mari pentru productii de calitate si, impreuna cu prietenii, incurajam cat putem consumul. Imi place faptul ca se recreeaza cultura vinului la noi, este o arta sa-l faci si, as zice, o arta sa-l bei. Imi place si revista Vinul.ro, ca este informata si arata bine; imi place si Good Wine, targul care are loc de doua ori pe an si care s-a extins din toamna, in Romexpo, de mi-au trebuit doua zile sa-l dau gata. Nu mai stiu daca mai exista emisiunea de pe TVR 2, Fratia Vinului, cu fratii Paduraru, era savuroasa si plina de continut. Si, sa nu uit, am observat ca s-au inmultit si sommelierii.

Practica mi-a aratat ca nu trebuie sa ma astept de la o degustare sa urmeze un model anume. La unele am fost invitat sa dau puncte (culoare, nas, gust, postgust) la altele am fost incurajat sa descopar aromele exotice, misterioase, la altele am fost bucuros sa stau de vorba amical cu mesenii si sa ne lasam in voia conversatiei pana tarziu. Peste tot, voie buna, vorbe de duh, joie de vivre.

Joi seara (7 martie) m-am dus la un eveniment organizat de Vinul.ro si un importator de vinuri, Nelsand. Gazda a fost noul hotel Marshall, de pe Dorobanti (de langa una din cele mai bune cofetarii din Bucuresti, Dolce Principessa). La etajul 5 se afla Restaurant Danielli, acolo unde am fost indrumat. Pentru cei care vor detalii, vinurile au fost marci celebre din San Pancrazio si Santa Sofia, si anume:

Ripasso Valpolicella, Santa Sofia 2009

Chianti Classico, San Pancrazio 2008

Predaia Cabernet Sauvignon, Santa Sofia 2003

Chianti Classico Riserva, San Pancrazio 2008

Arleo Rosso del Veronese, Santa Sofia 2005

Tomasso Merlot, San Pancrazio 2008

Amarone della Valpolicella Classico, Santa Sofia 2007

Se stie ca, in materie de vinuri, gusturile personale conteaza mult, iar mie mi-au placut cel mai tare Predaia si Ripasso, ambele de la Santa Sofia – o sa le caut prin magazinele mele preferate de vinuri. Obiectiv vorbind, toate au fost foarte bune, de peste 80 de puncte, daca ar fi sa le dau note (din 100).

Spre deosebire de alte evenimente, in care vinul este in central atentiei si, intre diferite soiuri iei anumite gustari care iti tin papilele apte de degustare, de data asta organizatorii s-au gandit sa ne ofere o masa in toata regula. Adica antreuri, fel principal si desert. Totul a fost foarte bun, iar felul principal ales de cei mai multi meseni a fost muschi de vita pe piatra incinsa, ceea ce ne-a facut sa primim niste babetici imense, sa nu sara sosul pe noi (vezi foto). Intre felurile de mancare primeam mostre de vin din soiurile mentionate mai sus si puteam scrie impresii pe o foaie, fara sa dam note. Cel putin asa am crezut si asa am facut, pentru ca nu am primit instructiuni. Am fost serviti cu feluri de mancare potrivite pentru vinurile rosii degustate, daca lasam desertul la o parte. Riscul unui asemenea demers este insa ca mancarea ajunge sa concureze vinul, daca organizatorii nu sunt suficient de activi, astfel incat sa tina participantii in priza.

Ce a lipsit evenimentului de joi a fost o facilitare pe masura: a inceput cu intarziere de 40 de minute, pe care am fost nevoiti sa o suportam pentru ca nu venisera jumatate dintre invitati (pana la urma, sala a fost pe trei sferturi plina, poate din cauza meciului Stelei cu Chelsea – nu inteleg insa de ce cei care sunt punctuali trebuie sa dea din timpul lor, pentru ca cei care intarzie oricum isi asuma ca ajung dupa incepere); maestrul de ceremonii a stiut prea putin sa lege povestea vinurilor de mancare si sa faca atmosfera, iar comunicarea generala a organizatorilor cu invitatii a fost mai degraba timida.

Asadar, eforturile laudabile depuse pentru aducerea oaspetilor, a reprezentantilor caselor de vinuri si pentru a face un eveniment major pana la urma ar fi fost de completat cu cele pentru pregatirea prezentatorilor, astfel incat sa nu fie nimic lasat la voia intamplarii. Cum ar fi daca vinificatoarii nu ar da atentie la toate detaliile? Nu am mai avea ce vinuri sa mai povestim. (CG)

*



Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


+ eight = 14


5.245.437 vizite
din 1 martie 2011