Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   625 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   387 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   798 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.158 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   435 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   416 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   481 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.216 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   664 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.834 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   361 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   9.207 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   853 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   562 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   438 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   292 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   650 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.193 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.595 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.386 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   587 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.587 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   3.104 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   577 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   701 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Omagiu taranilor romani (II)



David Contant  (Dec 2012)
6.187 Vizualizarivizualizari
2 Comentariicomentarii
34 placut 
0 displacut 

 

In ziua Sfatului Nicolae, am lansat un program foarte impotant pentru activitatea mea viitoare si care este un rezultat al muncii din ultima perioada in Romania, dar si al experientei mele ca bucatar, in intreaga lume.

Mai precis, in Romania am inceput lucrul la acest proiect, acum 3 ani, cand am descoperit comorile naturale ale acestui pamant, dincolo de mediul urban si selectiv, pe care l-am descoperit la venirea mea aici. Aceasta lume m-a fascinat, prin simplitatea ei si prin indarjirea cu care se incapataneaza sa reziste la schimbarile socio-politice permanente si la decaderea volorilor reale ale lumii pe care noi o luam ca pe un dat, nu ca pe o constructie a generatiilor dinaintea noastra.

In aceasti ani, am tatonat punerea in pratica a proiectului, am cautat surse si resurse pentru realizarea lui. Am calatorit foarte mult, in diferite zone, am aflat despre specii de animale si plante autohtone, despre sol, clima, cultura si traditii de tot felul, adica am cautat fundamentele acestei lumi si in pricipal ale laturii ei gastronomice. Pentru ca am considerat ca numai in mod direct, o pot intelege, nu m-am limitat numai la a o vizita, ci mi-am creat un “laborator” la Contesti, un loc unde traiesc direct in natura si observ minunile ei, aducand cat mai putine interventii.

Toate acestea imi aduc placeri firesti, instinctive, similare cu placerea pe care o am cand sunt in bucatarie si imi pun tot sufletul in ceea ce fac. De aceea, aceste experimente m-au tinut mai departe de bucatarie o perioada mai indelungata, fara nicio strangere de inima.

Pentru ca nu imi place sa anunt inainte de vreme ceva important, am amanat comunicarea adevaratei dimensiuni a acestui program, pana dupa lansarea lui oficiala.

Ca parte a pregatirii demararii programului, am organizat o prelansare, in forma unei promotii culinare, numite “Micul Paris”, ce a avut loc in luna noiembrie, si inceputul lunii decembrie, la restaurantul Gang, din Calea Floreasca. Prin aceasta prelansare, am vrut sa demonstrez, ceea ce majoritatea chef-ilor romani, considerau o utopie. Adica, sa fac bucatarie gastronomica cu produse naturale romanesti, intr-un restaurant. Asadar, cu produse cumparate din piata, de la tarani veniti de la sute de kilometri, sau de la producatori locali de carne si fructe, am conceput un meniu de valoare gastronomica superiora, cu costuri minime de productie, pentru orice buzunar. Fiecare preparat din meniu avea un buget maxim de productie de 5 lei. Aceasta a fost o demonstratie, dar si testul decisiv al cercetarii mele. Bucataria cu produse naturale, de la tarani, nu este numai pentru acasa la bunici.

Urmatoarea etapa fireasca, a fost lansarea oficiala. Din cauza faputului ca imi doream sa demonstrez legatura, evidenta de altfel, dintre produsele locale naturale si bucataria gastronomica, aveam nevoie de un loc potrivit. Astfel, am realizat o colaborare cu Carol Parc Hotel, pentru acest eveniment.

Ca Furnizor al Casei Regale a Romaniei, Carol Parc Hotel, este un loc conceput pentru gastronomie reala, dupa parearea mea, fiind singurul loc din Bucuresti, care arata ca un adeavrat palat de tipul Relais et Chataux.  Insumand traditionalele criterii “5 C”: Caractere, Courtoisie, Calme, Charme et Cuisine.

De la amplasarea monumentului de arhitectura care gazduieste Carol Parc Hotel, intr-un cartier linistit si sic, din apropierea celui mai mare parc istoric din Capitala Romaniei, Parcul Carol, la spatiile largi, tamplaria de lux, mobilierul rafinat, pana la micile detalii ce definesc perfectiunea, acest bastion al rafinamentului, a fost locul ideal pentru evenimentul pe care vroiam sa il organizez, pentru ca este un loc, care imbina perfect traditionalul cu modernul, caracterul national romanesc cu criteriile de rafinament internationale si naturalul cu rasfatul simturilor.

In cadrul evenimentului de lansare, am prezentat o premiera, conceputa special pentru aceasta ocazie, un preparat de macaron, cu foie gras si trufe. Un preparat similar, am servit, cu cinci ani in urma, la petrecerea organizata cu ocazia zilei natioanle a Frantei, de Ambasada Franceza la Bucuresti, dar la acel eveniment, a fost vorba de macaron cu caviar.

Le macaron, este o prajitura rotunda ca forma, cu suprafata crocanta si interior fondant. Este o specilitate a regiunii Lorraine, aparuta in escolul al XVIII-lea, la Nancy, fiind apoi reintrodusa de catre Les Dammes du Saint-Sacrement, prin anul 1854, in localitatea Boulay. Acest produs de patiserie, are la baza o compozitie faina de migdale, albus de ou si… aer, densitatea spumei de albus, fiind esentiala pentru un preparat reusit.

Evenimentul, numit Feast of Truffles, l-am coceput sub forma unui meniu de cina, concentrat pe trufele romanesti, care sunt o adevarata comoara, putin cunoscuta a acestui pamant. In seara evenimentului, totul a decurs armonios si firesc, asa cum ma si asteptam. Pentru a sublinia caracterul romanesc al evenimentului, in proportie de 99,9% dintre cei prezenti, au fost romani, incluzand aici oaspetii si cei care au contribuit la realizarea acestui eveniment. Spun 99.9%, pentru ca eu eram singurul care nu eram roman acolo, in acea seara.

Legatura dintre produsele taranilor romani si rafinamentul culinar, a fost cu succes demonstrata, avand in vedere feed-back-ul oaspetilor.

Daca dovedisem deja ca bucataria fina realizata cu produse naturale poate fi implementata cu randament economic intr-un restaurant, iata dovada ca o bucatarie gastronomica romanesca adevarata este posibila. Alaturi de meniul gastronomic, a avut loc si un vernisaj de fotografie culinara, reprezentand preparatele realizate dupa acest concept, facand astfel o legatura intre arta culinara si arta vizuala.

Pe parcursul acestei luni, voi merge in piata din nou, dar nu numai pentru a cumpara, ci si pentru a promova producatori locali. In piata, un restaurant nu trimite soferul singur pentru a procura produse. Aceasta este o regula de baza a gastronomiei. Cand am inceput activiatatea in bucatarie, chef-ul era prezent in piata. Acesta este mesajul pe care vreau sa il transmit in luna decembrie.

Voi fi prezent cu evenimente fotografie culinara in Piata 1 Mai, Piata Obor si altele locuri pe care le voi dezvalui ulterior. Deasemenea, voi prezenta aceste imagini ale preparatelor realizate din produse naturale, in cadrul unor evenimente marcante, in atmosfera bucuresteana. In luna decembrie voi organiza cel putin 8 astfel de vernisaje de arta fotografica culinara.

Va astept alaturi de mine, fie ca sunteti implicati in domeniul culinar, sau pur si simplu va pasa, pentru a aduce impreuna acest omagiu taranului roman, care este baza societatii in care traim astazi, si baza gastronomiei reale. Despre aceasta, doar auzim la televizor, ca despre un lux.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Bravo din nou! Sunteti oameni extraordinari

Reply

Am fost martora evenimentului, la invitatia lui David!
Dincolo de curizitatea de trece pragul hotelului care a gazduit de la deschidere mari personalitati ale mileniului!
A doua curiozitate era desigur, tema cinei – Trufa – intr-un meniu elegant de 6 servicii, perfect asociate cu vinurile adecvate!
Cu rigoarea unui profesionist, am incercat sa gasesc si cele mai mici cusururi preparatelor, dar dincolo de ingrijorarea ca savoarea lor vor tulbura metabolismul prietenos cu care ma laud, nu am gasit nimic de reprosat! Rafinat si bine echilibrat! Surprinzator si curajos! Asa as defini seara petrecuta la Carol Parc Hotel, in compania meniului signature David Contant!
Cat despre aventura lui in sustinerea produselor autohtone romanesti si introducerea lor in restaurante, mai bine spus acceptarea lor de catre organele de control, nu pot spune decat ca este inca un demers pe care il sustin! Sunt de formatie inginer, am studiat arta culinara in scoli de prestigiu si cu profesori artisti ai artei culinare, de vreo 15 ani viata mea profesionala se imbina cu pasiunea pentru gustos, nutritiv si sanatos in farfurie, si stiu ce inseamna diferenta intre gustul produselor preparate din ingrediente de la tarani, din piata, si cel al produselor create din ingrediente cumparate de la hyper/super-market! Eu insami, din motive de comoditate (loc de parcare, accesul usor, acceptarea tichetelor de masa etc), merg mai des la magazin decat la piata, cu in raportul 1:10 in favoarea magazinelor! In aceeasi masura, pot spune ca in cercetarea mea pentru determinarea unor micronutrienti in preparate gatite la microunde, am avut ocazia sa testez atat ingredientele din piata cat si aceleasi ingrediente din hyper/super market! Pentru ca nu gaseam vitamina C nici in materia prima, daramite dupa tratarea termica – indiferent daca era conventionala sau neconventionala – m-am dus la piata si mi-am achizitionat toate materiile prime! In fine, am avut si eu niste date din care sa pot face niste analize ale potentialului nutritiv al preparatelor culinare pregatite la microunde! De aceea, demersul lui David se doreste a fi unul in sprijinul producatorilor locali, a pastrarii identitatii noastre gastronomice! Si daca un chef francez face acest lucru, nu putem sa fim mandri! Inseamna ca am reusit sa-l cucerim!

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


two × 6 =