Restaurant Casa Universitarilor

Vizualizari 27.355 Vizualizari 
Comentarii 8 Comentarii 
Tip: Restaurant
Pozitionare: Medie
Bucatarie: Romaneasca
Dominanta: Generalist
Pret/meniu: <50 RON
Evaluarea Restograf
(Jun-11)
 
Total
 
Mancare
Ambianta
Serviciu
Evaluarea cititorilor
( 29 voturi )
 
Total
 
Mancare
Ambianta
Serviciu
 
Dionisie Lupu 46, BUCURESTI


021.211.51.96, 021.211.66.76

Galerie Foto

Autoportret

Istoric


Cladirea care gazduieste astazi Casa Universitarilor a fost construita in deceniul al saptelea al secolului trecut pentru directorul Postelor din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, Cezar Librecht. Dupa abdicarea domnitorului (1866), Librecht a parasit tara, locuinta fiind cumparata, la licitatie, de G. C. Filipescu, maresal al Palatului. In anul 1947, cladirea a fost data spre folosinta cadrelor didactice carora li s-au amenajat sali de lectura, de conferinte, cinema si restaurant. Constructia, intr-un stil eclectic, are insa si trasaturi specifice arhitecturii gotice, evicentiate, indeosebi, prin coronamentul alcatuit dintr-o suita de creneluri, cat si prin firidele inscrise in partea superioara a fatadelor. Incepand cu anul 2007, Casa Universitarilor intra in proprietatea Universitatii din Bucuresti.

Arhitectura


Casa Universitarilor a fost construita dupa planurile arhitectului dalmat Luigi Lipizer, reunind elemente de factura romantica si neogotica, ce ii confera un aer maret, simptuos, monopolizand atentia inca de la intrare. Curtea este generoasa, ampla, cu un parc ce o protejeaza de ritmul alert al strazii. Fantana ne poate da un exemplu a ceea ce insemna luxul si stralucirea unui trai interbelic. Imobilul cuprinde un subsol inalt, in care se deschid numeroase incaperi si un parter, unde fiecare spatiu poarta o denumire sugestiva. Acoperisul, iregularitatile, ferestrele, matricea interiorului, impartirea pe zone de interes, fiecare reprezinta o fraza a mesajului estetic transmis. Functionalitatea sa, cea originala, pentru care a fost construita, a influentat aspectul cladirii. Detaliile decorative individuale si aranjamentul general al partilor componente se armonizeaza atat la exterior, cat si la interior. Fatada este spectaculoasa, cu o intrare bogat decorata cu elemente specifice; in partea superioara, privirea este atrasa de firidele inscrisa cu migala, ca o dantelarie in piatra, si o scara masiva, ce produce un efect de sera, unic, fabulos. Elementele neogotice creaza un puternic efect dramatic. In interior, camerele sunt inalte, iar holul de intrare face legatura cu fiecare salon in parte. Coloanele impozante imprima aerul somptuos, iar zidaria policroma si varietatea texturilor fac legatura dintre tavanul si restul incaperii. Geamurile incaperilor sunt realizate din cristal de Boemia. Trecerea de la coloana la pardoseala se face printr-o baza solida, iar legatura cu tavanul prin capiteluri realizeaza o armonie vizuala a orizontalei si verticalei.
Pe larg

Casa UniversitarilorResaurantele-strigoi ale Bucurestiului

Am vazut ca trecerea marilor restaurante ale lui Ceausescu de la stat (de la Partid, mai exact) in maini private nu le-a garantat o viata mai buna. Unele au avut noroc cu carul: Caru cu Bere, Doi Cocosi sau “micul hotel al Partidului”, acum Marshal. Altele, insa, daca nu au fost inchise cu totul, au parte de o batranete trista si prematura: Capitol, Pescarus, ca sa nu mai vorbim de fetidul Ambasador. Dar, cand ceva ramane in ghearele statului si ale functionarilor lui inca 20 de ani dupa Revolutie, rezultatul nu poate fi decat unul singur. Nu cred exista vreo urma de indoiala in aceasta privinta, de vreme ce lucrurile arata EXACT la fel, fie ca e vorba despre Armata, despre Guvern, sau despre oameni cu carte, cum sunt cei de la Academia Romana, de la Ministerul Invatamantului sau cei de la Universitatea din Bucuresti. Tuturor acestora cineva le-a dat niste palate ca sa-si bata joc de ele. Si au facut-o cu toata aroganta si cu tot cinismul din lume. In Casa Universitarilor era agitatie mare tot timpul, pe cand eram eu student. Adica pe vremea comunistilor. Din cate se intamplau acolo, atunci ma interesa doar ... citeste tot
Localizare Restaurant Casa Universitarilor

Dionisie Lupu 46, BUCURESTI,

               Restaurante evaluate Localuri evaluate    Restaurante neevaluate  Localuri neevaluate    Restaurante inchise  Localuri inchise

Tu ce parere ai?




Mihaela-eugenia July 23, 2015 at 1:27 pm

….mie imi este drag acest loc tocmai prin”colbul amintirilor adunate in timp” si-mi place inca ” patina pe care o poarta inca ,a unor vremuri istorice” . Si eu mi-as fi dorit insa ca acest minunat loc sa arate grija pe care UNIVERSITATEA in a carei partonaj se afla,sa fie pe masura rangului si respectului de care ar trebui sa se bucure. PACAT!!!!…..

Reply

Daca vrei sa fii jenat fata de musafirii tai, alege Casa Universitarilor. Ospatarii sunt sub orice critica iar mancarea, desi nu am avut preparate sofisticate, a fost mediocra ca aspect si gust. Pozitia si arhitecura sunt punctele forte, dar din cauza bucatarului si ospatarilor puteti organiza acolo doar o petrecere cu tema anilor 80′. In concuzie, o mare dezamagire, ca sa nu zic ORIBIL.

Reply
    Mihaela-eugenia July 23, 2015 at 1:07 pm

    ….draga mea” tiza” de curiozitate indraznesc sa ta intreb in ce an te-ai nascut? …prin “greata” pe care o etalezi se vede ca nu prea ai cum sa evaluezi nimic caci nu prea ai treaba cu “valoarea istorica” indiferent de perioadele perindate peste oamenii si tara in care zici ca traiesti….Este o atmosfera mai “retro” care tine in amintire multi oameni de valoare ce au petrecut clipe frumoase in timp si ani !!!…si apoi cred ca -ti solicit prea mule pt.”capsorul tau plapand intelectual” (cu parere de rau ! )

    Reply

      Imi pare rau ca raspunsul vine atat de tarziu.
      Motivul pt care am ales acest restaurant s- a datorat tocmai evenimentelor placute petrecute acolo pe vremuri. Ar trebui ca “valoarea istorica” despre care vorbesti sa se refere la cladire, nu la personal. Si atmosfera RETRO sa nu insemne lipsa becurilor si a sapunului la baie. Dar fiecare cu gusturile lui. Asta ca sa nu mai fi ingrijorata de capsorul meu.

      Reply

Am avut nunta chiar in aceasta minunata locatie, in octombrie 2013. Totul a decurs exact asa cum mi-am dorit. A fost o nunta de aproximativ 100 persoane. mesele au fost aranjate exact asa cum trebuie, servirea a fost impecabila, chelnerii au fost discreti insa activi si vigilenti. Mancarea, desi pentru noi a prezentat un motiv de ingrijorare la inceput datorita faptului ca nu am avut un meniu traditional, a fost exact asa cum am dorit. Am avut terina, icre, miel, pastrav, printre multe alte gustari. Au iesit excelente. Friptura s-a servit impreuna cu dulceata de cirese amare si alte legume. Cand spun friptura, nu ma refer la acel tip de friptura uscata, din care nu poti intelege nimic; ci ma refer la acea friptura moale, aromata, cu putin sos si care nu mirosea. Foarte multi invitati care de regula nu mananca miel, au mancat de data aceasta. Domnuii bucatari au fost extren de receptivi, domnul bucatar Stefan ne-a dat o gramada de sfaturi si ne-a ajutat sa aranjam meniul. Desi se zvonea ca exista probleme de electricitate, pot spune ca noi am avut toata seara trupe care au cantat live, si totul a functionat perfect.
Holul a fost ringul de dans si a fost lejer, fara ca cineva sa se impiedice.
De asemenea, partea cea mai placuta a fost ca in hol muzica era potrivit de tare insa in camere se auzea in asa fel incat lumea sa poata vorbi la mese. Desi mi s-a spus la inceput ca datorita compartimentarii, in camere se va auzi doar zgomot; acum pot spune din propria experienta ca nu este adevarat. Muzica s-a auzit la intensitati diferite si potrivite.
Am avut ocazia sa-mi decorez mesele asa cum mi-am dorit; si din fericire, datorita minunatei arhitecturi, nu a fost nevoie sa investim in prea multe elemente decorative.
De curand s-a facut renovarea casei, probabil ca inca se lucreaza. Evident, fara a strica arhitectura sau decoratiile.
Asadar, pot spune acum ca acele minti rautacioase care spun ca nu poti avea o nunta frumoasa intr-o astfel de locatie datorita compartimentarii, ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa dea sfaturi. Bineinteles, gusturile sunt diversificate.
Cu certitudine spun ca si in privinta celelorlte evenimente care vor veni in viata mea, tot la echipa de la Casa Universitarilor voi apela. Va multuemsc tuturor pentru cooperare!

Reply

Un restaurant care are nevoie de niste sponsorizari,de altfel este foarte frumos.Un meniu la o nunta nu este scump,avand in vedere zona.Arhitectura merita vazuta.Am fost acolo,totul este frumos,terasa,camerele de sus,restaurantul.Am vorbit si cu cei care conduc aceasta casa,niste oameni care stiu sa te asculte si sa te sfatuiasca in vederea unei mese fiind ambele parti multumite.Ospatarii sunt ok.Mancarea foarte buna.MERGETI ACOLO SA VEDETI.

Reply

Aricolul ne-a facut curiosi asa ca am ajuns la ora pranzului. Locul, clientii si atmosfera te duc cu gandul la copilarie. mancarea este surprinzator de buna iar preturile cum nu le-ai astepta in acea parte de Bucuresti. Cred ca o sa mai trecem din cand in cand pentru un pranz.

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


9 + three =



Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,