Restaurant Zexe

Vizualizari104.691 Vizualizari 
Comentarii85 Comentarii 
Tip: Restaurant
Pozitionare: Top
Bucatarie: Romaneasca; Urbana
Dominanta: Generalist
Pret/meniu: 100-150 RON livrare la domiciliu prin Oliviera.ro
Evaluarea Restograf
(Jun-14)
 
Total
 
Mancare
Ambianta
Serviciu
Evaluarea cititorilor 
(456 voturi)
 
Total
 
Mancare
Ambianta
Serviciu
 
Strada Icoanei 80, BUCURESTI

021.242.14.93, 0730.232.424

www.zexe.ro

Galerie Foto

Pe larg

Cea mai buna bucatarie romaneasca boiereasca Am revenit la Zexe dupa mai bine de trei ani si l-am gasit complet schimbat. In bine, din toate punctele de vedere, si in primul rand in ceea ce priveste bucataria. Saloanele sunt cam la fel, cu decoruri opulente si cam ostentative care nu plac unora, mai ales dintre cei tineri, mai putin sensibili la cele din alte vremuri. Terasa, insa, arata mai bine, si acum tocmai lucrau la finalizarea unui acoperis retractabil, ca la Sangria, care va fi de mare efect. Le-am dat nota maxima la ambianta in primul rand datorita acestui acoperis, chiar daca as fi preferat sa vad mai multe plante in jur. Sper sa faca si asta, sa nu stau cu inima indoita ca le-am pus o nota prea mare, de au ajuns in capul listei noastre cu restaurantele din Bucuresti. Ce mai e deosebit la Zexe fata de alte restaurante romanesti este aranjarea meselor, cu fete de masa albe impecabile, groase, cu vesela si argintarie de casa boiereasca. Cei de la Zexe spun ca au bucatarie de zahana, si chiar asa isi si spun, Zahanaua Zexe; sau, mai exact, Restaurantul Zahanaua Zexe, ceea ce suna cam ciudat, totusi. Sunt pasionati de bucatariile vechi, incearca sa readuca in farfurie feluri de mancare faimoase in vremurile lor, insa care acum sunt putin folosite, in special datorita greutatii de a gasi acele produse si materii prime. Am vazut la ei pe site si termenul “arheologie culinara”, care m-a facut sa zambesc, chiar daca l-am luat cat se poate de in serios. Nu mai este foarte clar la ce fel de bucatarie ar trebui sa-l punem acum pe Zexe. Am lasat “bucatarie romaneasca”, asa cum a fost si pana acum, cu mentiunea pe care am facut-o de la inceput ca la Zxe gasesti mancare boiereasca, nu traditionala, taraneasca, asa cum e in multe alte rastaurante cu specific romanesc din Bucuresti. Insa am adaugat si... citeste tot

Plesu despre Zexe (articol in Dilema Veche, 3-9 noiembrie 2011) Cind inviti la masa oaspeti straini veniti cu treburi in impestritata noastra Capitala, e inevitabil sa ti se ceara „ceva specific romanesc“. Politete? Curiozitate autentica? Cercetare etnografica? Putin importa. Fapt e ca trebuie sa ai la indemina solutii cu care sa nu te faci de ris. Solutii ar exista. Dar multe dintre ele sint riscante. Capeti, de regula, „romanescul“ in varianta sa de almanah, cu „traditionalele sarmale“ (turcesti la baza, cum o arata si numele), cu mititei (balcanici, chiar daca reteta noastra e mai provocatoare), cu tochituri grase, pre-hepatice, „mamaliguta“ („polenta“ pentru cunoscatorul european), telemea (foarte) sarata, cirnati oltenesti, fasole batuta sau iahnie, varza calita, saramura de crap. Toate scaldate in tuica. Multa tuica. Mai putem „servi“ (caci la noi nu serveste doar chelnerul, ci si clientul, daca e baiat fin), mai putem „servi“, deci, si vreo chifteluta („pifteluta“ pentru cei care, in loc de „pulover“, spun, jenati, „plover“), vreun pilaf (tot turcesc, de... citeste tot

---------------------------

Zexe a luat locul restaurantului Garibaldi pe la sfarsitul lui 2008. Nu se stie de ce a plecat italianul vorbaret care a deschis restaurantul italienesc de langa benzinaria de la Piata Gemeni (Galati), pentru ca mergea destul de bine si isi facuse si o oarecare faima. In acest timp, vreo 10 ani Zexe a fost deschis pe Mihai Eminescu, unde e Torega acum. Ca si in locatia de dinainte, Zexe ocupa o casa frumoasa cu gradina. Nu e nici mare si nici impunatoare, insa e pitoreasca si cu poezie, mai ales intr-un oras urat cum a devenit Bucurestiul acum. Surpriza cea mare a venit de la mancare, insa. Auzind ca au bucatarie romaneasca, ma pregateam sa fiu intampinat de carnaciorii din zgarciuri si de zacusca in galetusa de la supermarket, asa cum mi se intampla in aproape toate restaurantele asa-zise "traditional romanesti". Insa nu a fost asa. Toata mancarea de la Zexe pare sa fie facuta la ei in bucatarie; si mai mult, par sa fie destul de atenti cu produsele si cu ingredientele, sa faca eforturi mari si drumuri lungi pentru a le gasi pe cele mai bune. Mancarea e prezentata putin mai pretentios decat credem noi ca ar fi cazul, mai ales daca iei in serios ce scrie la intrare - Zahana. Nu asa arata o zahana si nici mancarea de zahana, insa e buna si foarte buna, nu am gasit nici macar un singur lucru care sa nu ne placa sau pe care sa-l lasam in farfurie. Din cate stim noi pana acum, se pare ca e cel mai bun restaurant cu mancare romaneasca din centrul orasului. Serviciul a fost o alta surpriza, pur si simplu am fost cuceriti de chelnerita din poza (am uitat sa o intrebam cum o cheama). Nu am mai intalnit de multa vreme pe cineva care sa aiba reflexul de "client service" atat de evident. Preturile sunt rezonabile; mai mari decat la alte restaurante "romanesti", insa si calitatea mancarii e incomparabila. Prin urmare, Zexe e de neocolit cand va propuneti sa mancati "romaneste", insa nu mancarea aceea romaneasca traditionala, taraneasca, asa cum mancam cand mergem la tara, ci una un pic mai "de oras". (GB - martie 2011)
Localizare Restaurant Zexe

Strada Icoanei 80, BUCURESTI,

               Restaurante evaluate Localuri evaluate    Restaurante neevaluate  Localuri neevaluate    Restaurante inchise  Localuri inchise

Tu ce parere ai?


Adrian Vasilica April 2, 2016 at 2:21 am

Intr-o luni seara intru in local si am fost intampinat si asezat la masa cu multa amabilitate. Am comandat mai intai o sticla de Cabernet Sauvignon de Samburesti si o apa minerala. Ospatarul a uitat sa decanteze vinul si eu n-am vrut sa insist. Oricum, alegerea s-a dovedit foarte buna. Meniul: un hors d’oeuvre macelaresc compus din momite, pizdulice, mici si chiftele. Cu exceptia chiftelelor (care erau prajite la marea arta) totul a venit de la jarul de carbuni bine incinsi. Intreaga marfa a fost proaspata si delicioasa. Probabil ca sunt cu adevarat cei mai buni mici din Bucale. Ei bine, surpriza serii au fost chiftelele: crocante pe dinafara, moi si zemoase pe dinauntru, iar compozitia se profila printr-un echilibru desavarsit intre marar si usturoi. Au fost cele mai bune chiftele pe care le-am mancat vreo data in viata. Jos palaria! Felicitari!
Ca plat principal am ales falcute de vitel in sos de vin rosu acompaniate de purée prajit. Am mancat incet, incet. Carnea era frageda si patrunsa de arome. Bravo bucatarului! A fost un eveniment luculic deosebit!

Noi, aflandu-ne in Romania, trebuie sa experimentam si o parte nasoala a lucrurilor. Sosesc intr-o sambata la amiaza, cam mahmur, ce-i drept. Deja din parcare imi dau seama de inghesuiala: plin de boliduri si fo doua microbuze. Intru si presupunerea se confirma: salonul plin ochi. Mi se ofera o masa la etaj, la nefumatori. Nicio problema. Comand tuslama regala, sa ma dreg, nene. Ospatarul, de altfel foarte amabil si profesionist, imi spune ca s-a vandut toata. Nasol! In cazul asta, i-am comandat o ciorba de burta; merge si aia de minune la dres mahmureala, nu? Vine gagiu‘ dupa fo zece minute si-mi marturiseste c-am avea o problema. Pai ce problema? Cica si ultima ciorba de burta a fost adineaori servita. La faza asta ar fi trebuit s-o roiesc de-acolo fara a ma supara pe ei; daca vrei sa oferi produse proaspete, se mai poate intampla sa ajungi la impas. Decid totusi pe moment sa comand niste mici cu cartofi prajiti si mujdei. Vine haleala: cartofii, misto, crocanti, toate alea, a-ntaia. Micii, nici pe departe compozitia casei; nici macar dimensiunea nu corespundea: erau mai scurti si mai subtiri. Pe deasupra erau plini de bicarbonat. Deci, achizitionati din comert. Cireasa de pe tort a fost urmatoarea: erau prajiti in tigaie si nu fripti pe carbuni, care le-ar fi dat baremi un gust mai misto. N-am vrut sa mai intind pelteaua, am mancat, am platit (binenteles la pretul micilor alora faimosi ai casei) si m-am carat. O experienta eminamente romaneasca.

Voi mai reveni? Desigur, au mancare buna, elaborata cu pasiune si talent. Sper sa nu mai am ghinion cu ei. In mod normal sunt buni profesionisti.

Reply

    Bucale.. haleala.. gagiu.. o roiesc.. :/ Ce exprimari! Totusi vad ca pretentii exista, insa doar pana la hors d’oeuvre.

    Reply

Am citit toate aceste compentarii destul de rautacioase, pare mai degraba un chat decat un mod de a detalia fiecare cum s-a simtit la acest restaurant. Stim cu totii ca nu e prea indicat pentru proprietarii restaurantului sa primeasca atatea comentarii negative deci ar trebui sa ia aminte. Si eu lucrez intr-un restaurant din Italia de 10 ani si am mai lucrat si in alte parti. Cei 10/15 % de procentaj raman la latitudinea restaurantului daca sa fie introduse sau nu pe nota de plata, unde sunt eu avem un procentaj de 10% deci si in Europa exista, nu mai zic in America (confirmare de la clientii nostri americani). In privinta ospatarilor vina o are proprietarul restaurantului, el trebuie sa fie foarte atent la comportamentul colaboratorilor sai, o atitudine gresita fata de client trebuie pedepsita imediat, clientul nu este obligat sa lase bacsis in schimb clientul trebuie sa fie educat, ramane de vazut cat de carismatic si de profesionist a fost ospatarul pentru a-si castiga probabil un banut (nu are importanta cat). La mine vin clienti din tari in care nu exista “cultura bacsisului” cum ar fi Franta si tari in cu dare de mana este foarte mare (tari din Est sau arabe), dar repet, daca cel care plateste s-a simtit bine, a mancat bine si a fost tratat la fel de bine de catre chelner nu cred ca trebuie nimei sa-i atraga atentia sa lase un bacsis, o va face cu siguranta din placere. Daca unul din cele trei elemente au mers prost atunci e normal sa se supere si sa se ia de orice, totul depinde de proprietarul restaurantului, el face echipa care incepe de la curatenie pana la directorul restaurantului.
Cu respect!

Reply

    Am facut deja rezervare pentru un eveniment pe 8 martie la ZEXE, si chiar o sa intreb de la inceput despre bacsis, cerand sa se puna pe nota de plata. Ca sa nu am surprize. Caci atarnarea de clientila sfarsitul mesei este tipica Romaniei si Bucurestiului, dar cred ca depinde de chelneri si de toleranta patronilor. Cu cat chelnerii sunt mai tineri, cu atat sunt mai nesimtiti si agatatori. Nu am avut acest tip de experienta cu chelneri de profesie, care se vedea ca asta facusera toata viata.

    Reply

Jenanta si agresiva solicitarea de minim de 10% din nota … pana nu a primit 150 RON nu ne-a lasat … aiurea ! Nu mai cal pe aici … sa gaseasca solutii, sa puna in pret / pe nota / ambianta … sa “se albeasca” si acesti bani , nu asa ! Rusine !!

Reply

Am fost aseara… mancarea buna, dar la plata “s-a gresit” cu 300 RON. Adica la nota de 650, trebuia sa platim 963. “Vaai, dar ne scuzati, era de la alta masa”

Reply

Am fost ieri pentru prima si ultima data. Prietena a facut toxiinfectie alimentara de la pastrama de berbecut + cartofu cu rozmarin. Te duci la un local care se vrea cu pretenii , platesti preturi de lux si iei isi bat joc de tine.

Reply

Acum cca. 3 ani de când am fost invitat la o aniversare la Zexe zahana şi am rămas impresionat de varietatea, originalitatea, dar mai ales, calitatea preparatelor, servite cu profesionalism şi promptitudine. În consecinţă, de atunci nu am intrat în alt restaurant, revenind aici cel puţin o dată pe lună şi la aniversări. Aceeaşi satisfacţie am avut-o şi când am mâncat la Zexe cherhana. Apropo, întotdeauna am lăsat cel puţin 10% bacşiş.

Reply

    Se pare ca esti unul din chelneri…altfel nu ai spune cu atata insistenta de 10 %. Omul da cat vrea si daca vrea…Mergi in Italia, Singapore, …nu exista asa ceva…

    Reply

      Mister trotinetti (ce pseudonim parcă predestinat) se pare că mai mult ai călătorit decât ai dat atenţie deprinderii bunelor maniere şi a educaţiei în general. Suntem totuşi în România.

      Reply

        se pare ca am avut dreptate…numai in romania mergi la restaurant ca sa te dai mare dand “spaga“ cat cuprinde.Bunele maniere trebuie sa le aiba personalul restaurantului…clientul plateste ce scrie pe bon, de ce nu dai bacsis la biletul de autobuz sau la supermarket ? Meteahna veche…care spune inca odata ceva mai mult ceva despre originile tiganesti ale multora dintre chelneri… STATI LINISTITI NU O SA VA TREC NICIODATA PRAGUL !!!

        Reply

Mancarea e buna spre foarte buna, dar la ultimele doua mese servite acolo am intampinat probleme la nota, cu doi chelneri diferiti.

Unul mi-a incarcat nota (lucru pe care l-am observat ulterior abia) in conditiile in care i-am lasat si un bacsis de 10%. Altul m-a intrebat de la obraz de ce nu i-am lasat 10%, in conditiile in care ii lasasem 7% ?!

Mare pacat pentru acest comportament, care ma face sa ma gandesc serios daca sa revin intr-unul dintre restaurantele mele preferate din Bucuresti…

Reply

Nota de plata, in 2 persoane de peste 700 de lei, produse nu de mana a 2- a dar gatite fara gust, serviciu mediocru…Nu vom reveni!

Reply

Am lasat bacsis doar 5% la o nota de 700 de lei. A venit chelnerul si ne-a cerut de la obraz 10%…chiar ca restaurant tipic romanesc. E ultima data cand mai calc pe acolo

Reply

    Poi de ce ai lasat doar 5% daca zici ca totul a fost in regula..bine ti-au facut

    Reply

      Cu siguranta si tu faci parte din aceasta tagma de “ospatari” prost-crescuti, obraznici si care nu si-au inteles niciodata meseria, ca pe vremurile comunismului. Dar hai sa-ti povestesc cum e treaba cu “bacsisul” in tari civilizate (pe care tu se pare ca nu prea le cunosti), ca Franta, Italia sau Spania, unde bucataria se prezinta oricum cu zeci de clase mai presus decat ciorba si ciozvarta gastronomica mioritica: restul de la suma platita pentru nota de plata este adus inapoi pana la ultima centima, iar in suportul sau farfurioara respectiva clientul lasa cat doreste, in functie de punga si de calitatea serviciului. Personalul iti zambeste si iti doreste o zi buna chiar daca nu lasi nimic! Asa ca voi, chelneri obraznici, mai aveti multe de invatat. Sau, mai bine, schimbati-va meseria, faceti-va macelari la abator!

      Reply

        Poi aia au salariu 1300-1800e…aici e 800 lei….plus ca la zexe patronu obliga angajatii la un procent din vanzare .de aici si probleme cu 10%.

        Reply

        In Romania cam toata lumea vrea sa castige mult cu munca putina sau de loc, ne maimiram ca ne catalogheaza toti ca tigani sau in alte feluri, ne mira ca restaurante care se deschid azi si promit ca o sa fie de succea , trag obloanele in cateva luni, maxim un an. Trebuie sa invatam mai mult in atitudinea fata de munca in general.

        Reply

        Este o zona plina de tigani…evitati acest restaurant..

        Reply

    NU este tipic romanesc, eu am locuit in USA si iti pot spune ca daca nu lasi 15% (atat este acolo) in conditiile in care primesti un mic formular in care trebuie sa dai note pt. mancare, serviciu, ambianta, etc. si daca dai note maxime si nu lasi 15%, directoarea te trage de maneca sa lasi 15%…..de ce?! pt. ca ei nu au salariu, traiesc doar din bacsis care este trecut pe nota si este impozabil……asa ca mai bine te informezi inainte sa vb, stimabile Cosmin Vintila…….:-)…si este valabil si in alte colturi de lume….

    Reply

Nu de foarte mult timp am vizitat si noi zexe ,si ma pot declara destul de multumit.in primul rand asezarea meselor,decorul,cadrul ambiant,muzica,toate sunt deosebite,apoi mancarea.am avut un set de gustari din mezeluri ale lor propri,zacusca icre jumari,chiftele,apoi la felul principal,falcute de vitel,specialitati de berbec,pulpa de rata,rasol.si un desert extraordinar,am uitat cum se numeste.niste extraordinare prajituri frantuzesti ,,exquisite”.nota destul de consistenta.servicile impecabile si foarte promte.a meritat pe deplin.cu siguranta ma voi intoarce

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


three × 2 =



Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


6.866.055 vizite
din 1 martie 2011
x

ABONEAZA-TE

Fii la curent cu noutatile despre
cele mai tari restaurante din Bucuresti.
aboneaza-te