Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   185 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   195 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   556 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   694 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   314 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   298 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   403 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   986 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   560 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.383 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   289 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   8.657 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   692 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   460 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   359 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   228 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   578 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.109 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.352 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.017 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   424 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.388 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   2.069 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   463 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   577 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Restaurantele-strigoi ale Bucurestiului (partea a II-a: Casa Universitarilor)



George Butunoiu  (Jun 2011)
13.899 Vizualizarivizualizari
3 Comentariicomentarii
13 placut 
5 displacut 

 

Casa Universitarilor

Am vazut ca trecerea marilor restaurante ale lui Ceausescu de la stat (de la Partid, mai exact) in maini private nu le-a garantat o viata mai buna. Unele au avut noroc cu carul: Caru cu Bere, Doi Cocosi sau “micul hotel al Partidului”, acum Marshal. Altele, insa, daca nu au fost inchise cu totul, au parte de o batranete trista si prematura: Capitol, Pescarus, ca sa nu mai vorbim de fetidul Ambasador.

Dar, cand ceva ramane in ghearele statului si ale functionarilor lui inca 20 de ani dupa Revolutie, rezultatul nu poate fi decat unul singur. Nu cred exista vreo urma de indoiala in aceasta privinta, de vreme ce lucrurile arata EXACT la fel, fie ca e vorba despre Armata, despre Guvern, sau despre oameni cu carte, cum sunt cei de la Academia Romana, de la Ministerul Invatamantului sau cei de la Universitatea din Bucuresti. Tuturor acestora cineva le-a dat niste palate ca sa-si bata joc de ele. Si au facut-o cu toata aroganta si cu tot cinismul din lume.

In Casa Universitarilor era agitatie mare tot timpul, pe cand eram eu student. Adica pe vremea comunistilor. Din cate se intamplau acolo, atunci ma interesa doar restaurantul, pentru ca era unul dintre cele mai “aspirationale” locuri de pe austera scena gastronomica bucuresteana. Cu atat mai mult cu cat era un “fruct oprit” oamenilor de rand, dintre care faceam parte, doar ca fara atata imaginatie cata aveam noi atunci. Era un alt restaurant „cu circuit inchis”, insa in care batranul portar ne lasa sa intram in schimbul unei monede de 3 lei. Mai departe, in fata chelneritelor si a bucatareselor era suficient farmecul nostru. Mancam bine la Casa Universitarilor. Era un restaurant cu peste 10 feluri in meniu, si asta cand rar gaseai vreun alt restaurant cu mai mult decat cele 3 „reglementare”: ciorba, cotlet cu cartofi prajiti si ceva dulce.

Pentru cine nu a fost acolo, Casa Universitarilor e un mic palat cu un parc cum nu mai au multi in inima Bucurestiului. Iata ce spun despre ea cei de la Universitatea din Bucuresti, pe site-ul lor: Cladirea care gazduieste astazi Casa Universitarilor a fost construita in deceniul al saptelea al secolului al XIX-lea pentru directorul Postelor din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, Cezar Librecht. Dupa abdicarea domnitorului (1866), Librecht a parasit tara, locuinta fiind cumparata, la licitatie, de G. C. Filipescu, maresal al Palatului.

In anul 1947, cladirea a fost data spre folosinta cadrelor didactice carora li s-au amenajat sali de lectura, de conferinte, cinema si restaurant. Constructia, intr-un stil eclectic, are insa si trasaturi specifice arhitecturii gotice, evicentiate (sic!), indeosebi, prin coronamentul alcatuit dintr-o suita de creneluri, cat si prin firidele inscrise in partea superioara a fatadelor.

Casa Universitarilor a fost construita dupa planurile arhitectului dalmat Luigi Lipizer, reunind elemente de factura romantica si neogotica, ce ii confera un aer maret, simptuos (sic!), monopolizand atentia inca de la intrare. Curtea este generoasa, ampla, cu un parc ce o protejeaza de ritmul alert al strazii. Fantana ne poate da un exemplu a ceea ce insemna luxul si stralucirea unui trai interbelic. Imobilul cuprinde un subsol inalt, in care se deschid numeroase incaperi si un parter, unde fiecare spatiu poarta o denumire sugestiva. Acoperisul, iregularitatile, ferestrele, matricea interiorului, impartirea pe zone de interes, fiecare reprezinta o fraza a mesajului estetic transmis. Fatada este spectaculoasa, cu o intrare bogat decorata cu elemente specifice; in partea superioara, privirea este atrasa de firidele inscrisa (sic!) cu migala, ca o dantelarie in piatra, si o scara masiva, ce produce un efect de sera, unic, fabulos. Elementele neogotice creaza (sic!) un puternic efect dramatic. In interior, camerele sunt inalte, iar holul de intrare face legatura cu fiecare salon in parte. Coloanele impozante imprima aerul somptuos, iar zidaria policroma si varietatea texturilor fac legatura dintre tavanul si restul incaperii. Geamurile incaperilor sunt realizate din cristal de Boemia. Trecerea de la coloana la pardoseala se face printr-o baza solida, iar legatura cu tavanul prin capiteluri realizeaza o armonie vizuala a orizontalei si verticalei.

Pana aici asa e, au dreptate. Uitati-va la pozele de pe site ca sa vedeti despre ce vorbesc. Insa in fraza urmatoare mint cu nerusinare tipica, cu un cinism nemarginit, fara sa clipeasca si fara o umbra de jena fata de noi toti si, mai ales, fata de studentii aceia pe care ei ii invata cum se fac lucrurile si cum sa traiesti frumos in viata:

Casa Universitarilor gazduieste saptamanal evenimente culturale, reuniuni stiintifice, conferinte de presa, organizate de Universitatea din Bucuresti sau de partenerii acesteia.

Faceti o cautare pe Internet ca sa vedeti ecourile acestor evenimente „culturale si stiintifice” desfasurate „saptamanal” la Casa Universitarilor. gustos.ro, miresici.ro, afterhours.ro sau metropotam.ro va dau sinteze, dezbateri, puncte de vedere si comentarii foarte relevante…

Dupa razboi, Casa Universitarilor a apartinut Ministerului Invatamantului, care s-a descotorosit de ea acum o luna (in mai 2011), pasand-o catre Universitatea din Bucuresti, desi pe site-ul Universitatii scrie ca o au din 2007. Insa angajatii de acolo spun ca abia acum s-a facut transferul efectiv, pana de curand luandu-si lefurile de la minister. Casa Universitarilor nu putea arata altfel decat universitarii si ministerul pe care ii reprezinta. Daca aruncati un ochi prin Sala de marmura, prin Sala de lectura, prin Sala de sah sau prin Salonul Ministrului vedeti cum era aceasta lume acum 150 de ani, acum 80, acum 30 de ani si cine sunt cei de acum.

Restaurantul de la Casa Universitarilor era tot timpul plin cand eram noi studenti, dupa cum am spus. Asa ca nu prea se punea problema sa mancam la mese (unde, oricum, nu am fi avut voie). Bucataresele si chelneritele bune la suflet si cu slabiciune pentru studentii saraci gasesu intotdeauna cate o solutie ingenioasa si ne asezau pe cate un colt de ceva ca sa ne dea mancarea mult ravnita.

Vine inca multa lume la restaurantul de la Casa Universitarilor. La terasa Casei, mai bine spus, pentru ca se sta numai pe terasa acoperita a parcului aceluia interior, imens si misterios. Palatul e gol, degradat, murdar, parasit. E dezolant, in clipa in care intri acolo iti rabufneste in fata constiinta mortii. „Memento mori, man, mai bine stai pe terasa, printre cei inca vii…” Despre parc am zis ca e misterios pentru ca toata vegetatia a fost lasata sa creasca in voie, pana intr-acolo incat a format un zid aproape compact, prin care doar copiii mai pot trece, spre a putea povesti oamenilor mari care s-au intrebat tot timpul ce o fi „dincolo”, in capatul parcului, in care nu a ajuns aproape nimeni vreodata. Clientii Casei Universitarilor sunt aproape toti obisnuiti ai locului, veniti si reveniti acolo din inertie si din nostalgie. Si, nu in ultimul rand, pentru ca unii nu si-ar mai putea permite sa mearga in alta parte, la alt restaurant din Bucuresti, fie el si fara nicio pretentie.

Mancarea de la Casa Universitarilor e surprinzator de buna, facuta probabil cu un subconstient respect de catre batranii bucatari pentru batranii pofesori, clientii lor nepretentiosi, de-o viata. E mancare de cantina: ardei umpluti, chiftelute cu sos, ciorba, tocanita, ostropel… Au si o doamna cofetareasa care se incapataneaza sa faca ea singura in bucatarie, cu multa munca, ce ar putea lua de la supermarket cu munca putina. E ieftina mancarea la Casa Universitarilor, dupa cum am spus, si s-au prins de asta si vecinii-„concurenti”, cei cu restaurante cu pretentii din jurul Gradinii Icoanei, care vin din cand in cand sa ia oale cu mancare ieftina de la Casa Universitarilor, pentru a o vinde apoi mai scump clientilor simandicosi.

Casa Universitarilor e un simbol, deci. E un monument al indolentei si al cinismului, al marimii si al micimii, al duplicitatii, arogantei si dispretului, al egoismului si al resemnarii altruiste. E o oglinda in care putinii oameni care mai au curajul sa mearga in acel loc vad ceea ce incearca sa nu vada sau sa uite.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Cartofii prajiti sunt cum spune doamna de mai sus.
Nu mancati profiterol daca tineti la sanatatea dvs. Se plateste intrare la Bounty Fair- 5 lei.
O.K. dar sunt putini expozanti si in 10 minute esti perfect lamurit.Sunt si lucruri frumoase si muncite dar in ceea ce priveste restaurantul….
Concluzie: mancati acasa.

Reply

Cunosc locul intr-un alt fel decat o poate face un client sau un vizitator de aproape 20 de ani. Vreau sa adaug faptul ca localul nu este cum spune George Butunoiu (gol, degradat, murdar, parasit. E dezolant, in clipa in care intri acolo iti rabufneste in fata constiinta morti).Probabil pentru ca el se asteapta ca o cladire construita in anii 1800 sa nu fie pastrata ca monument istoric, ci transformata intr-un club de fite. Cladirea este renovata in stilul caracteristic perioadei in care a fost construita.

Cat despre mancare, va asigur ca nu este una de cantina, felurile de mancare putand fi foarte variate. A la carte meniul nu este unul foarte complex, dar pentru un anumit eveniment care necesita un plan de meniu in prealabil se poate gati absolut orice, de la oua ochiuri pana la tartine cu icre negre, fructe de mare, s.a.m.d

Reply

Nu cred c-am mâncat undeva mai prost ca acolo, pe terasa de care spuneţi. Am fost la o masă organizată de o uniune profesională. Nu zic, s-or fi zgârcit şi organizatorii, dar… friptura era lemn, cartofii prăjiţi jalnici şi puţini, cât de cât salata de varză mai ţinea de foame, iar desert şi cafea ioc. A trebuit să mergem după aceea la o cofetărie, ca să salvăm aparenţele faţă de invitaţii noştri străini. Absolut jalnic! Să mai spun şi cât de încet se mişcau chelnerii? Spun. Chelnerii se mişcau foarte încet şi erau extrem de atenţi la ecusoanele noastre şi la numărul de persoane şi tacâmuri, să nu care cumva să ia cineva două porţii! Că nici cu două porţii nu s-ar fi săturat un om. Eu una nu mai am curaj să merg acolo…

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


7 × = forty two