Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   196 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   201 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   570 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   704 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   321 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   305 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   407 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   994 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   566 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.399 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   291 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   8.669 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   700 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   463 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   359 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   229 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   582 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.112 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.359 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.026 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   428 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.392 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   2.090 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   464 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   584 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Restaurantele-strigoi ale Bucurestiului (partea I: hotelurile)



George Butunoiu  (Jun 2011)
12.658 Vizualizarivizualizari
1 Comentariucomentarii
18 placut 
0 displacut 

 

Am scris despre restaurantele mari ale Bucurestiului de pe vremea comunistilor care au avut noroc, pana la urma, chiar daca unele au vazut moartea cu ochii de mai multe ori. Caru cu Bere care e tot Caru cu Bere de cand se stie, la fel cum sunt si Capsa, Selectul, Hanul lui Manuc, Doi Cocosi sau Pescarul, care si-au pastrat brandul; altele, cum sunt Cina sau micul hotel al Partidului de langa Teatrul National, au primit nume in rand cu vremurile, si acum raspund la numa ce Il Calcio sau Marshal.

Restaurantele cu faima de dinainte de Revolutie puteau fi impartite in trei mari categorii: cele de la marile hoteluri, cele de pe langa marile institutii ale partidului si statului, la care nu putea intra oricine, si celelalte, la care putea merge oricine, daca.

Din cele grupate in prima categorie s-a cam ales praful, cu exceptia Continentalului si a Intercontinentalului, care acum sunt hoteluri de 5*. Lido, cu faimoasa lui gradina de vara cu piscina, a fost inchis demult. O vreme, restaurantul de acolo, Best Chef parca se chema, s-a tinut tare, insa a disparut si el in mocirla intrigilor in care in care s-a scufundat celebrul stabiliment, la fel cum s-a intamplat cu si mai elegantul hotel Bulevard, cu elegantul lui restaurant cu tot, de vizavi de Casa Armatei.

Aristocraticul hotel al Partidului, cel “mare”, de pe Kiselev, cu imensul si irealul lui parc din fata, e acum un mare furuncul pe pielea turismului bucurestean. Din cel mai elegant si mai luxos hotel al Bucurestiului, a ajuns cel mai jalnic, exact asa cum au ajuns toate lucrurile lasate pe mana statului si a functionarilor lui timp de 20 de ani. Nu stiu daca pe vremea lui Ceausescu se chema tot Triumf, ca acuma. Pe atunci era rezervat exclusiv marilor comunisti. Daca in “micul” hotel al Partidului, din zona Batistei, (acum Marshal) mai puteai patrunde cu complicitatea unor angajati care erau “de partea poporului”, de “cel mare” nici nu putea sa-ti treaca prin cap sa te apropii macar. Restaurantul de la Triumf e inca deschis, insa doar pentru ca are o terasa in faimosul parc. In salile din interior nu cred ca a mai intrat cineva de ani de zile, pentru ca atmosfera e infricosatoare. Evident, nici mancarea nu prea are cum sa fie altfel.

Dar cel mai lugubru restaurant in care am intrat eu in Bucuresti nu e unul de stat, asa cum m-as fi asteptat, ci apartine unor capitalisti romani, cei care au cumparat hotelul Ambasador. Totul arata sinistru acolo, si simti asta si daca intri cu ochii inchisi, pentru ca te izbeste o duhoare, inca de la usa, pe care nu o poti uita multe luni dupa aceea. Din tot restaurantul mare si mandru de pe vremuri au mai ramas doua salite foarte mici, care nici macar nu faceau parte din restaurantul propriu-zis, cred ca erau ceva camari sau anexe. Totul e murdar la Ambasador, miroase urat, mancarea e lamentabila iar celor de acolo cred ca le vine sa planga de ce vad in jur. Rareori mi-a fost atat de mila de niste chelneri… Sigur, legaturile cu statul nu sunt taiate cu totul, dovada ca acest restaurant a primit 3* (trei stele!!!) de la Ministerul Turismului, pe care le afiseaza cu mandrie chiar pe usa localului.

Un restaurant cu ceva mai mult noroc este Capitol, de la hotelul cu acelasi nume din inima Bucurestiului, vizavi de Casa Centrala a Armatei. Aici se vad niste eforturi de renovare, cineva a incercat sa redea locului opulenta si grandoarea de alta data, insa rezultatele sunt doar partiale. Capitol e un restaurant trist si gol, la care tinerii se uita ca la o ciudatenie – si asta daca intra din greseala acolo, pentru ca toti cei pe care ii cunosc eu si pe care i-am intrebat despre acest loc au facut ochii mari si au cascat gura, pentru ca nici nu auzisera despre un astfel de restaurant, chiar daca treceau pe langa el zi de zi. Mancarea e si ea facuta intr-o doara la Capitol, desi bucatarii de acolo ar sti ce trebuie facut, daca ar avea si de ce si pentru cine sa o faca.

Dintre restaurantele comuniste mari, care nu erau nici in hoteluri si nici pe langa marile institutii ale Partidului, o sa scriu doar despre Pescarus, din Herastrau. Era locul de petrecere al odraslelor comuniste, mai ales ca din Primaverii doar traversau bulevardul. Si Nicu Ceausescu venea din cand in cand acolo si se intalnea cu unii care acum ne fac cu oghiul din televizor. Pescarus e un restaurant imens, in interiorul parcului, pe malul lacului. E o ilustrata sepia a fostei grandori comuniste. Si cand scriu “sepia” descriu chiar privelistea de la Pescarus, nu e o figura de stil. Totul e intact in interior, destul de bine conservat. Doar terasa dinspre lac e schimbata, cu multe plasticuri moderne, de prost gust. Mancarea e un rau necesar la Pescarus, facuta in sictir si cu multa lene. Produse proaste si semipreparate de la supermarket, dintre cele mai ieftine, de pe rafturile pentru saraci, care ar fi probabil interzise in America sau in tarile mai serioase ale Europei. Clienti nu prea am vazut la Pescarus, in afara catorva cu o bere sau cu un suc in fata, uitandu-se la lac si la pescarusi pe terasa. Cred ca doar nuntile si cumetriile ii mai tin in viata pe cei de la Pescarus, pentru ca altfel nu prea vad logica dupa care un astfel de loc inca mai face umbra batranului parc.

Saptamana viitoare voi scrie despre restaurantele de pe langa marile institutii ale statului: Casa Armatei, Academia Romana, cu faimosl ei COS (Casa Oamenilor de Stiinta), Ministerul Invatamantului cu la fel de faimoasa Casa a Universitarilor si Guvernul, cu al sau Club Floreasca, fostul complex al lui Ceausescu. Daca despre Ambasador, Capitol sau Pescarus mai poti spune ca face omul capitalist ce vrea cu banii si cu acareturile lui, aceste mici palate devenite adevarate monumente ale indolentei merita mult mai mult decat niste povestiri triste. E tot puroiul unei societati intregi adunat acolo.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Capitol, Triumf, Ambasador nu erau comuniste, au fost construite in interbelic. Ca le-au folosit comunistii, asta e alta treaba, dar nu le poti numi comuniste. In schimb Pescarus, Consinental, Interul au fost construite intr-adevar in perioada comunista.

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


4 + = five