Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   185 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   195 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   557 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   694 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   315 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   298 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   403 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   986 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   560 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.383 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   289 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   8.657 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   692 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   460 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   359 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   228 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   579 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.109 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.352 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.017 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   424 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.388 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   2.069 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   463 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   577 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Marile restaurantele comuniste dupa 20 de ani



George Butunoiu  (May 2011)
14.682 Vizualizarivizualizari
5 Comentariicomentarii
15 placut 
1 displacut 

 

Astazi scriu despre cum se simt in capitalism marile restaurante ale lui Ceausescu. Daca s-ar apuca niste sociologi sa prinda intr-un volum gros ce avem noi acum pe Restograf despre gastronomia post-Revolutie, si sa completeze apoi cu istoria comunista si cu cea antebelica a restaurantelor bucurestene, ar putea iesi o monografie monumentala care ar surprinde multe dedesubturi ale „specificului romanesc”, cu toate excesele, cu hidoseniile, cu greu-de-explicaturile si cu tot farmecul lui…

Eu am mancat in restaurantele bucurestene incepand cu ultimii ani ai comunismului, cand eram student. Atunci, „marile” restaurante ale vremii puteau sa fie impartite impartite in doua grupe: cele din hotelurile-fanion si cele cateva restaurante asociate emblematic unor categorii sociale: nomenclatura comunista, studentimea, bucurestenii emancipati etc. Desi cele mai multe dintre acele restaurante au ajuns capitaliste dupa Revolutie, adica in maini private, nu toate au avut acelasi noroc.

Cel mai bine cred ca a ajuns Caru cu Bere, un restaurant faimos sub toate regimurile carora le-a fost martor. Era plin si pe vremea lui Ceausescu, insa acum, dupa ce a fost cumparat de catre Dragos Petrescu si de Marian Alecu de la defuncta Trocadero (cumpararea, nu Alecu!), e atat de plin incat a ajuns al doilea restaurant ca incasari din Bucuresti, dupa cel de la Ikea. Si, aproape sigur, si din Romania. La putin timp dupa Revolutie a ajuns un restaurant mediocru, apoi unul prost, apoi unul absolut lamentabil. Inainte de a-l lua Dragos Petrescu era unul dintre marile locuri sinistre ale Bucurestiului.

Alt restaurant cu mare noroc a fost cel al „micului hotel al Partidului” de pe Emanoil Bacaloglu, aproape de Teatrul National. A ajuns pe mainile cui trebuie – si vorbesc aici de dl Antonescu, om care stie cum se fac lucrurile acestea – si acum e Marshal, unul dintre cele mai originale si mai placute localuri din Bucuresti, chiar daca la mancare e intrecut de mai multi altii. Spre deosebire de „marele hotel al Partidului”, adica cel de pe Kiselev (sau Kiseleff, daca vreti), de care nici vorba sa te poti apropia daca nu erai activist cu functii foarte mari, la „cel mic” niste doamne chelnerite mai sufletiste se faceau ca ne cred cand le spuneam ca si noi suntem studenti nomenclaturisti. Si ne dadeau sa mancam lucruri pe care romanii mai putin indrazneti si inventivi ca noi nu le mai vazusera prin farfurie de multi, foarte multi ani. Si, la sfarsit, din cand in cand mai primeam si cate o sticla cu Pepsi, alaturi de cate un zambet complice din partea chelneritelor…

Alt restaurant faimos, poate cel mai faimos in acele vremuri, era Selectul, cel care e si astazi in acelasi loc, cu (oarecum) acelasi patron ca si atunci, cu exact acelasi mobilier, cu aceleasi decoruri, vesela si, nu in ultimul rand, bucatar sef si meniu. Cred ca multi ar stramba din nas acum sa mai intre intr-un astfel de loc, insa eu si alti cativa mergem acolo cu mult drag si cu multa nostalgie. Nostalgie prin contagiune, pentru ca nu am fost niciodata la Select inainte de Revolutie. Insa ma impresioneaza intotdeauna cand vad oameni care fac lucruri cu suflet si cu pasiune, chiar daca sunt in urma vremurilor si rezultatele sunt uneori induiosator de „neadaptate”.

Cu Capsa istoria e lunga, evident, si cu multe suisuri si coborasuri. A avut o perioada de mare faima si in timpul comunistilor, mai ales in perioada relaxarii din anii 70, insa in ultimii ani ai lui Ceausescu atmosfera era mult mai sumbra acolo, desi mancarea era inca ceva mai buna decat in restaurantele „obisnuite”. Cu toate ca putea merge oricine la Capsa, putini indrazneau, totusi, sa se duca, erau mai multe mituri si bariere psihologice legate de locul acela. De pilda, convingerea unora ca cineva te noteaza intr-un mare registru cu coperti groase, plin cu „cetateni cu potential subversiv ridicat”, data fiind istoria locului, legata de intelectuali mai slobozi la cap si la gura. Dupa Revolutie a ajuns si Capsa aproape de disparitie prin golire totala de clienti, datorita mancarii si naravurilor lamentabile Acum a ajuns pe mainile cuiva care stie cum se cumpara lucrurile valoroase cu preturi de rebuturi. A fost renovata, impreuna cu tot complexul, care a devenit un mic hotel de 5 stele. Capsa arata bine acum, insa mancarea e destul de banala, fiindca cei de acolo incerca acolo unde nu trebuie. Din ce am vazut eu cand am trecut de cateva ori pe la Capsa, si din ce am auzit si de la altii, localul e mai tot timpul gol.

Spre diferenta de cele de mai inainte, Cina era marele restaurant al tuturor bucurestenilor, cu imensa lui terasa, plina tot timpul. Dupa ce a trecut prin diverse adancimi ale ridicolului dupa Revolutie, fostul Cina a ajuns acum pe mainile unor fotbalisti care i-au pus un „Il Calcio” la poarta, au pus mancare italieneasca banala in meniu si in farfurii si au reumplut locul cu oameni care ar manca prbabil orice daca au niste bere in fata si multa veselie in jur. Dar de ce ma mir, ca asa era si in studentie, pana si mancarea de la cantina ni se parea buna…

Alte restaurante cu faima in comunism si in care puteai intra si fara carnet de PCR-ist mai erau si Nan Jing, Marul de Aur, Doi Cocosi, Perla sau Pescarul.

Nan Jing e un caz interesant, poate din cauza specificului sau chinezesc. A ramas aproape neschimbat de cand il stiu eu, mancarea e aceeasi, toti chelnerii sunt inca „pe pozitii” si nu a dus niciodata lipsa de clienti. Acum a ajuns pe la niste israelieni, si pare o afacere profitabila, cred ca si peste 20 de ani il vom vedea in acelasi loc si cu aceeasi formula.

Despre faimosul-pe-atunci Doi Cocosi nu mai stiu nimic dupa Revolutie. Cred ca e inca in viata, poate ii merge chiar bine acolo, la marginea Bucurestiului, insa eu nu imi aduc aminte ca in ultimii 20 de ani sa fi auzit pe cineva vorbind despre el. Nici de bine, dar nici de rau.

Marul de Aur avut si el o soarta asemanatoare cu a Carului cu Bere, insa la o scara mult mai mica. Dupa ce a fost in moarte clinica pe motiv de indolenta, cel mai probabil, a ajuns pe mainile unor italieni care au investit destul de mult in renovarea si in „italienizarea” sa. Acum e Istria (sic!), un restaurant italienesc, cu decoruri grecesti, cu mult peste si cu frucre de mare. Mancare destul de buna, de altfel.

Pescarul din centrul centrului, vizavi de Intercontinental, inca functioneaza, cam cu acelasi mobilier si cu aceeasi atmosfera ca pre vremea comunistilor. Nu e un restaurant rau, dar nici bun nu e. Au destui clienti, probabil ca in mult mai mare masura datorati pozitiei decat mancarii din farfurie.

Perla e alt caz de studiat la cursurile de sociologie, de psihologie, de marketing sau cine mai stie pe unde. Era un mare restaurant cand multi dintre noi eram mici sau foarte mici. Mare prin dimensiuni, in prmul rand, pentru ca poti face vreo trei-patru nunti simultan acolo. Dupa obiceiurile locului, Perla a fost cumparat de catre fostul sef de pe vremea lui Ceausescu. Din cate stiu, in afara de nuntasi (si aceia nu dintre cei cu salarii peste media pe economie) nu prea vezi picior de client pe acolo. Si pe buna dreptate, mancarea e destul de banala, iar locul pustiu nu prea te imbie la stat.

Aceasta e „partea frumoasa” a povestii, cea in care am vorbit despre restaurantele comuniste cu noroc, cele care au trecut cu bine la capitalism, chiar daca unele nu fara suferinta si dupa ce au vazut moartea cu ochii. Saptamana viitoare voi scrie despre celelalte, “restaurantele-stigoi” ale Bucurestiului…


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







înainte de a avea pretenții la banii(ca altceva nu aveți în cap)desii sunteți toți niște putori,invatati sa scrieți frumos, ca aveți un scris prescurtat (un lucru de nota joasa și educație proasta)si învățați sa vorbiți civilizat și pe înțelesul tuturor nu cu, ,smecherii, boss și alte tâmpenii de acestea.Voi toți a-ți vrut libertate, poftim o aveți dar degeaba ca mi rușine de ce a ajuns România mai bine spus Tara Românească care sa dus de râpă după moartea soțiilor Ceaușescu

Reply

Perla! Nu mai are nicio legatura cu ce era odata! Totul este nou, renovat, practic s-au rebranduit! Am fost la cateva intilniri de afaceri in salonul lor mic (cel de 16-20 de locuri). Mancarea nu este exotica e drept, ci traditionala, dar buna si foarte frumos prezentata. Iar preturile nu sunt nesimitite ca la multe dintre cele prezentate mai sus..
E adevarat ca nu au loc de parcare, dar pe noi cel putin, care lucram la o multinationala in zona nu este o problema.
Si oricum, in zona, este singura alternativa decenta (de restaurantul bulgaresc din spatele lo nu are rost sa vorbim pentru niste evenimente mai spalate!)

Reply

Acum 2 zile am trecut pe la Pescarul ,eram prin zona ,aveam 1 ora de pierdut prin Universitate,la prima vedere de afara restaurantul pare neprimitor (comunist),dar nu este asa ,ambianta este placuta,mancarea buna, preturi accesibile.

Reply

intre timp restaurantul Perla a fost renovat, preturile nu mai sunt asa greu accesibile, mancarea este foarte buna, serviciile la fel. au si un band propriu care asigura ambianta muzicala (coveruri).

Reply

Intre Aviatorilor si Kiseleff/Kiselev a fost o data, ca in povesti, un restaurant numit Bolta Rece!
O mica circiumioara de cartier de …. nomencaluristi, securisti cu stele mari si diplomati.
A rezistat, dar nu mai are nimic cu farmecul anilor 80…..

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


5 × = five