Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   643 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   392 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   808 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.169 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   439 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   419 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   483 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.225 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   667 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.856 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   364 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   9.237 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   861 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   567 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   438 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   296 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   656 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.197 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.606 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.401 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   594 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.591 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   3.137 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   582 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   704 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Sifon si sifonare, produs si obiceiuri sociale



Tiberiu Cazacioc  (May 2012)
14.264 Vizualizarivizualizari
3 Comentariicomentarii
6 placut 
1 displacut 

 

Precum mancarea fast-food, soda, un termen ce acopera toata plaja de bauturi carbonatate, este un tip de produs alimentar, aflat în SUA ultimului deceniu, in centrul unei aprige si infierbantate dezbateri. Consumul de soda este incriminat, soda este scoasa din scoli, iar taxarea este una din cele mai la indemana instrumente pentru politicienii care nu se pricep la politici publice, la relatia dintre cauze si efecte, instrumente si dorinte. Pentru a reduce obezitatea. Dar americanii sunt cei mai sifonari pamanteni, acolo soda este o mostenire gastronomica importanta. Substantivul „soda” este tradus in limba romana, prin „sifon”, dar transferul cultural nu este reusit. Nenumarate filme si seriale americane au transferat in cultura noastra, conceptul de consum whiskey cu soda, dar acesta nu a reusit sa prinda si radacini. Ar trebui sa fie omniprezent ca sa vedem padurea. Sifonul, asociat de consumatorul roman cu acel recipient de sticla, clasic, cunoscut si folosit in perioada postbelica, a fost inlocuit pe scara larga cu apa carbogazoasa la PET. A inregistrat declinul ca sifon (apa carbogazoasa) la sticla, si desi niciodata nu a fost baza unui consum sofisticat precum in America, este aproape de disparitie. Viata noastra, scuturata un pic, imprastie in jur tot felul de amintiri si nostalgii alimentare. Asadar ce anume va spune cuvantul „sifon” ?

Soda water

Apa carbogazoasa numita sifon trebuie sa fie, conform practicii ortodoxe alimentare occidentale, un amestec de apa, dioxid de carbon si bicarbonat de sodiu, introdus sub presiune intr-un recipient de sticla, prevazut cu un cap de dozare, de tip supapa actionata manual, pe baza de parghie. Apa filtrata si racita la 6-8 grade Celsius este trecuta printr-un carbonator si apoi in sticla de sifon. Hmm, acesta este (sau era) sifonul nostru stramosesc? Dintr-o perspectiva darwinista a sifonaritului, nu stim unde ne aflam.

Soda, sifon, care-i diferenta?

Ideea acestui articol a prins radacini, tot rasfoind internetul. In care am aflat, in The New York Times, despre o tendinta la New York, în orasul acela mare. Anume, despre resuscitarea unei traditii gastronomice, prepararea de hrana, alimente pe baza de sifon. Chestia asta m-a facut sa cad pe ganduri. Asa am aflat ca exista preparate cu frisca sifonată, tot felul de creme-topping. Si alte minunate exercitii culinare. De aici gandurile mele au inceput sa zboare si sa se infasoare. In povestea minunată si nostalgica a sifonului. Care este bine „insifonat” in viata noastra. De consumatori, mai mult sau mai putin invechiti. Americanii, la apogeul soda, aveau parte de baruri unde existau soda fountain. De fapt aceea era o instalatie de produs soda water, chiar la locul de servire, pe care barmanul o amesteca cu tot felul de ingrediente. Dupa cum aflam, tot pe surse, inainte de 1890, cand tehnologia de producere a sifonului pe cale comerciala inca nu era disponibila, apa carbogazoasa importata, era o raritate. Farmacistii erau cei ce o produceau, fiind considerata un produs medicinal. S-au folosit in acea etapa artizanala, de drugstore, saruri minerale precum potasiu, calciu, magneziu pentru a copia pe cele din apele carbogazoase naturale. Apoi au intervenit inovatiile culinare. S-a trecut la combinarea sifonului cu frisca, siropuri dulci, inclusiv ciocolata. Chiar adaosuri de cocaina, alcool si altele, unele creind chiar dependenta.

Spritul, sifonul si actualitatea

Cred ca unii dintre dvs. isi aduc aminte cat de raspandit era consumul de sprit de vin. Astazi diluarea vinului cu apa este asociata unei lipse de educatie gastronomice. Pentru Europa, se spune ca sifonul (apa carbonatata) ca produs de consum popular a fost inventat de un ungur, Ányos Jedlik. Tot el este cel ce a creat fröccs, vinul cu sifon, o variantă de consum ce făcea mai acceptabil cultural consumul de vin. Poate ca obiceiul de a bea sprit mai este inca raspandit, insa dupa 1989, un pic de educatie si de deschidere catre cultura culinara a facut ca multi dintre consumatori sa puna apa, alaturi de vin, nu in vin. Butelia de sifon a fost inlocuita cu recipienti din plastic din PET, cu recipienti fashion upmarket sau cu re-editari moderne, sifonul Traditio. Imaginile pe care le-am cules din Bruxelles, ne arata cat de sofisticat a devenit conceptul, pentru europeni, sub forma soda stream. Iar sifonul autohton Traditio, un PET reincarcabil, este o incercare curajoasa de a propune un recipient adaptat vremurilor, cu un concept de marketing un pic mai elaborat.

Sifon la coada vacii

Existau sifonarii in multe orase inainte de 1989. Presupunem ca ele continuau o traditie artizanala. Dar sifonariile erau prezente in lumea satului, cu siguranta. Nenea Vasilica Tanase din Topolog, judetul Tulcea, era si proprietarul unei sifonarii in sat. Tanti Veta, sotia lui, era sora cu bunica. Topologenii au fost transilvaneni stabiliti in Dobrogea, oameni intreprinzatori. Sifonaria lui Vasile Tanase era asezata in centrul satului. Eu inca imi aduc aminte de pravalia lui, in functiune in anii ‘70. Nu stiu cum a procedat regimul comunist cu sifonariile capitaliste, la nationalizarea din 1948. Cu siguranta, le-a preluat abuziv in patrimoniul vreunei cooperative.

Sifonaria in orasul socialist

Cine nu a consumat „sprit” pe vremuri ? Asa cum este cunoscut la noi, este un obicei popular de a consuma vin de buturuga amestecat cu sifon. Nu stiu cat de veche este aceasta obisnuinta la romani. Dar despre sifon si recipientul omonim, am amintiri precum ale multora dintre noi. Sifonariile erau o prezenta obisnuita in mediul urban dinainte de 1989. Cand locuiam cu familia, in anii ’70-’80 in Bucuresti, in cartierul Titan, pe strada Macaralei (acum bulevardul 1 Decembrie 1918), tata ma trimetea, junior fiind, sa umplu sifoanele la sifonaria de la complexul comercial din apropriere. O asa corvoada nu ma incanta, pentru ca tineam capul sifonului intre degete, si dupa putini pasi, ma dureau. Schimbam repede, dintr-o mana intr-alta, recipientele grele din sticla transparenta. La dus era la lejer, la intors, mai greu si neplacut. In Bucuresti, stapana sifonariilor era o intreprindere socialista care acum este CI-CO S.A. O mutare in oras cu familia, m-a adus in Calea Mosilor. Un alt bloc socialist, dar aceeasi sifonarie la parter. Apoi, o alta mutare, in alt cartier, in Tineretului. Si aici un complex comercial. Cu o sifonarie. Sifonariile, la sfarsitul anilor ’90, erau inca clasice si peste tot. SC CICO SA a ramas pe hartie, intr-un anume fel, dar business-ul, ba!

Domnul Mitica de la sifonaria Putul lui Zamfir

Din multele sifonarii existente inca, cel putin in Bucuresti, una ne-a atras atentia, cea cu apa filtrata a domnului Mitica. Domnia-sa are multe povesti de spus. Una foarte lunga, despre cei multi jurnalisti care i-au trecut pragul, au stat de vorba cu el, au promis sa revina cu o copie a imortalizarii faptelor sale, si nu s-au mai intors. O alta poveste inceputa, neterminata si de buna seama, plina de invataminte, despre masina de facut sifon mesterita de dansul, cu care satisface placerea de sifon a vecinilor sai, fericiti sa il aiba in preajma, intr-o vecinatate destul de dichisita. A treia poveste este aceea a omului care considera ca este unul din cei 15. Doar 15 sifonari mai sunt, spune Mitica, in varsta de peste 60 de ani, din vechea generatie a celor care se ocupau de sifoane si sifon si inainte de 1989. La Mitica, pe strada Putul lui Zamfir, mergeti sa luati sifon dar sa aflati si in ce consta adevarata lui valoare: istoria.

Retro-sifon sau final sifonat

Si acum sa privim spre viitor: cand estimati ca va reveni sifonul in viata noastra, de citadini gastronomi, dar intr-un alt fel? De exemplu se va gasi un intreprinzator sa puna pe picioare o retea de chioscuri, sezoniera, volanta, de sirop cu sifon, la pahar? Vom avea parte de un soda bar, de amestecat bauturile cu tot felul de arome? Iar cine poate adauga amintirile sale nostalgice, prin comentarii, acestui rapid si superficial parcurs prin istoria alimentatiei, este asteptat să o facă. Hai sifon!

Resurse

NYT, For Soda, the Genie Is Out of the Bottle”, link: http://nyti.ms/My8clK
Wikipedia, „Soda”, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Soda
Amazon, instalatie Soda Stream, link: http://amzn.to/My8yc4
NYT, “Soda: A Sin We Sip Instead of Smoke?”, link: http://nyti.ms/J7gqvy


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Muncitorul Gheorghe June 22, 2012 at 8:46 am

Imi amintesc cum, licean fiind la Ion Neculce, la jumatatea anilor ’70, la plecarea de la scoala faceam coada impreuna cu colegii la chioscul de sirop cu sifon de la piciorul podului Basarab. Era vanzator acolo un nene care parca era decupat din reclame. Rubicond, cu o burta sanatoasa, cu obrajii rosii de parca erau fardati, mereu ras proaspat si cu sortul si halatul imaculate, cu o periuta de mustata “hitlerista” sub nas si cu un zambet superior si binevoitor ca al unui sacerdot. Luam cu totii cate “unul mare” de 1 leu. Bun mai era siropul de visine cu sifon rece- rece…

Reply

Scria Păstorel Teodoreanu in 1943…

“E inamicul nr1. al podgoriei noastre. De origine etnică necunoscută, inestetic și subversiv, guițând și grohăind porcin, nu s-a mulțumit să profaneze zâmnicul și crama prin oribila mezalianță denumită șpriț, dar de la cârciuma periferică, unde stăpânește in dictator, a izbutit să se insinueze până la restaurantul de lux și la simandicoase banchete. E prea mult!

Răspândirea sifonului a dus incet dar sigur la pervertirea gustului, la falsificare noțiunii de vin și in cele din urmă la toatala ei dispariție. Prea puțini mai sunt aceia care știu ce inseamnă un vin bun.

——————————–

Din cauza lui, vinurile roșii (și ce vinuri roșii produceau podgoriile noastre!) nu au căutare… din cauza lui vinurile albe sunt toate dulci, urâte și mult prea alcoolice… din cauza lui nu mai avem vinuri de calitate și nici nu mai știm ce-i aceea.

In fața acestei situații nu-i decât o soluție… desființarea dușmanului!”

Reply

Multi nu stiu dar si CocaCola a fabricat soda water(seltzer water) sifon,acum sticlele respective sunt la mare cautare printre colectionari. Sifonul a fost de cele mai multe ori un business detinut de evrei, ei fiind cei care au dus traditia in America de Nord si Sud. In Argentina s-a pastrat pana azi consumul de sifon,existand multi distribuitori/imbuteliatori. In Budapesta gasiti chiar un muzeu al sifonul(sodaviz), ungurii chiar avand aceasta meserie in nomenclator -imbunteliator/preparator sodaviz. Despre subiectul asta se pot spune foarte multe :):)

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


9 × = fifty four