Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   185 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   195 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   557 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   694 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   315 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   298 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   403 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   986 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   560 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.383 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   289 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   8.657 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   692 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   460 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   359 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   228 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   579 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.109 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.352 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.017 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   424 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.388 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   2.069 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   463 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   577 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Street Food in Istanbul



Tiberiu Cazacioc  (Dec 2012)
5.898 Vizualizarivizualizari
2 Comentariicomentarii
5 placut 
0 displacut 

 

Street food la Istanbul: Top 3

Balik, simit, kestane, harbuz sau pepene. Megapolis-ul Istanbul este un pivot al geografiei europene a gastronomiei. Acolo si doar acolo putem descoperi ceva din felurile de mancare ale turcilor. Ca sa devii fascinat de Turcia, trebuie sa vizitezi de mai multe ori tara. Si sa iei masa in diverse locuri, precum Edirne, la Çanakkale, la Izmir, in Kusadasi, la Istanbul. Anul acesta tabara nooastra de vacanta a fost stabilita in cartierul Kadirga din Istanbul, aproape de Bosfor dar si de Sultanahmet. In apropierea mahalalei se gasea Kumkapi. Un fel de Zona 51 a Pestelui, cu cateva zeci de restaurante ce ofera preparate specifice. De pe deal, din zona Marelui Bazar, coborand agale si la vale, dinspre zona istorica spre podul Galata, intre localurile conventionale si bufetele fast food, care marcheaza traseul, treci fara sa vrei printre jaloanele gastronomice ale street food. Balik, simit, kestane, harbuz sau pepene, dupa cum v-am spus. Anul acest pepenele a fost legal, anul trecut intreprinzatorii fugeau de politie, prin Sultanahmet, impingand pe vine si pe furis, platforma pe doua roti cu pepeni rosii decojiti, taiati felii.

I: La Galata, pestele fript este gata

Fish bread sau fish kebap sau peste fript. Ekmek balik ii spun turcii. Este nevoie sa parcurgi 1200 de kilometri pentru a avea parte de un peste fript la malul Bosforului. Si nu este numai asta, puteti vedea in acest film aici http://bit.ly/TXsyW5. Felul de mancare in sine este spectaculos de simplu si eficient economic. O bagheta de paine de lungime medie, despicata in doua, un peste fript la tabla, dar in serii mari, ceapa taiata rondele, niste muraturi sarate si picante, un pic de zeama de lamaie. Doar atat ? Nu, trebuie sa mananci acest fel de mancare la fata locului. La picioarele podului, pe unde se perinda mii de persoane in jurul tau. Ba ca sa traverseze podul Galata, ba sa treaca prin pasaj catre Misir Çarsisi (Bazarul Egiptean) si Yeni Çamii (Geamia Noua) ori catre statia de tramvai Eminonu din mijlocul Ragip Gümüspala Caddesi. Sunt suvoaie de omenire ce se scurg in toate directiile, catre malul celalalt, tot european, al Istanbului. Barbati si femei, familii mici sau mari, prieteni si cupluri. Zarva de oameni grabiti care se opresc 10-15 minute la o masuta mica din zecile oferite si ocupate, aproape de sol, cu cate 4 scaune in jur. Comanda se executa repede, pe baza de autoservire, direct la mal. Unde ambarcatiunea-gratar-bucatarie se valureste in tangaj dar si in sus si jos, saltandu-se pe apele Bosforului. Echipa de hranitori de pe vase se compune in primul rand din doua persoane care striga si fac reclama serviciului, in traditionalul stil turcesc de comerciant de strada. Ei preiau si livreaza comenzile. Ceilalti membri ai echipei gastronomice sunt omul care prepara pestele si inca o persoana, cel care se ocupa de frigerea zecilor de pesti de pe imensa tabla incinsa, lunga de circa 2 si lata de vreo 1,5 metri. Totul amplasat intr-o ambarcatiune destul de incapatoare, o bucatarie plutitoare acoperita cu un coviltir, ca un baldachin, cu modele si inscriptii caligrafiate pe un material rosu. Fara toata aceasta punere in scena in geografia locului, pe care numai istoria otomanilor de cateva sute de ani la poarta Europei, a creat-o, amaratii aia de pesti nu ar insemna nimic. Totusi am nasit la Tulcea, in 2012, recrearea aceluiasi produs, la faleza. Primii pasi pe pamant romanesc au fost facuti in cadrul Rowmania Fest al Asociatiei “Ivan Patzaichin-Mila 23”. Deci sa va tineti pofta in cui pina la editia 2013 a festivalului.

II: Simit si primaria Fatih din Istanbul

Dupa cum cunoasteti, in Romania covrigariei i se mai spune simigerie. La nivelul strazii, al consumului popular, in calea oricui trece grabit si pedestru prin Istanbul, stau vitrinele pe roti cu simit, ale ambulantilor. Acestia vand cateva feluri de covrigi sau simit. Activitatea pare a avea o dubla functie: sociala si culturala. Cele doua functii decurg din emblema patronatoare, tiparita pe vitrinele ambulante. Istanbul Fatih Beleyidisi este inseamna primaria districtului Fatih al orasului Istanbul. Prin asta am inteles ca vanzarea stradala de covrigi este sustinuta de municipalitatea locala pentru ca da culoare culturala orasului. Vanzarea ambulanta de simit, de covrigi, este unul din marcatorii culturali ai traditiei pentru vizitatorii zonei. Noi vrem la Bucuresti, sa re-inventam Viena. Mda.

Un simit costa 1 lira turceasca. Specialitatea simit este un covrig preparat diferit fata de ceea ce cunoastem in Romania. Covrigii preparati in tara sunt serviti calzi, in doua sortimente, cu sare sau fara, cu mac sau fara mac. Mai sunt si alte cateva variatii in Romania, sortimente de calitate precum covrigii oferiti de fransiza Petru, cu mozarella, cu carnati picanti, cu dulceturi. “Covrigii” din Istanbul sunt simit. Daca i-am numi prea des covrigi am transmite un mesaj gresit, ar fi asemanati cu cei de-acasa. Simit sunt diferiti asa cum diferiti sunt covrigii din America numiti pretzel. Simit nu au o suprafata lucioasa, ci mata, cu o coaja ce are o anumita grosime, de 1-2 milimetri. Sub aceasta se gaseste un aluat putin crescut, vartos. Pentru a mesteca simit este necesara o anumita forta de invingere a elasticitatii moderate a materiei. Gustul este diferit de al covrigilor romanesti, carora coaja nu le este atat de prezenta in amestec precum la un simit. O extensie remarcabila a ofertei de covrigi de pe strazile Istanbulului, sunt localurile speciale numite Simit (Sarayi) Salonu. Elegante, cu deschidere la strada, ofera mai multe feluri de preparate din aluat pe baza de faina, dar in alte forme. Sunt covrigarii cu un nivel mai ridicat, mai elevat al serviciilor decat micile localuri unde se ofera, de exemplu, kebap. Simit Salonlu difera prin mobilier, au banchete, cu decoratiuni de calitate. Te poti aseza la o masa cu canapele, cu o deschidere ampla, fara geam, catre tumultul strazii. De spus ca nicaieri, nici la Simit Sarayi Salonu, nu este asociata oferta, cu lactate de tip fermentat (iaurturi, lapte batut) produse traditional. Unii dintre noi isi mai doresc patiserie traditionala din foaie trasa artizanal, cu amestec de branza de oaie si iaurt de oaie, ca in piata Ovidiu din Constanta. Sa nu va puneti pofta in cui, ci in dulapul amintirilor. Sau incercati sa va mobilizati si deschideti dvs. o adevarata Laptarie a lui Enache. Simigerie ca la turci, nu exista decat acolo. Este altceva.

III: Kestane la strada

Umbland pe strazile Istanbulului m-a amuzat sa vad scris acest cuvant dar si pronuntat ca acasa, unde noi le spunem castane. Prima data cand am consumat castane comestibile, s-a intamplat intr-o calatorie la Ljubljana, in Slovenia, in 2002. Acolo, pe riviera locala am dat peste un chiosc, al carui pivot era de fapt un butoi cu carbuni deasupra caruia erau prajite, pe o tabla, castanele. Iar prima data cand am aflat despre castanele comestibile, a fost cand citeam in anii ’70, in revista Pif, despre marrons chauds din gura si din povestea unor personaje de benzi desenate. Anul acesta, la Istanbul, spre deosebire de anii anteriori, am remarcat pe strazi si pe micii comercianti ambulanti cu oferta de castane comestibile prajite. O mica facilitate de prajit castane, ascunsa sub o vatra purtata pe roti, cu trei transe de ofertare: 100 de grame la 3,5 lire, n grame la n lire si 500 de grame la n lire. Prezenti peste tot, in combinatie sau nu cu alti ambulanti ofertanti de simit sau de sucuri de rodie, vanzatorii de castane sunt si ei parte din peisajul cultural gastronomic local, de strada, al orasului Istanbul.

Inceputul unui coup de foudre gastronomic

In orasul punte intre Europa si Asia, pe strada se imbina alternativ si neconcurential, cand o vitrina ambulanta cu simit, cand una cu kestane. Ieftin, accesibil, aromat si atractiv, la nivel de buget popular, cu voie de la primarie, o culoare locala de nepierdut. Daca va va subjuga si fish kebab, veti reveni foarte des la Istanbul, la podul Galata. Puteti incerca acasa dar nimic nu este la fel. Trebuie sa traiesti la Istanbul ca sa te hranesti ca la Istanbul.

Resurse

* Cea mai buna harta a orasului Istanbul, o aplicatie Internet a municipalitatii (site): http://sehirrehberi.ibb.gov.tr/map.aspx
* Cum este eviscerat in 5 secunde un peste (film YouTube, Tiberiu Cazacioc): http://bit.ly/UwR8Oa
* Cum este organizata vanzarea de fish kebab la podul Galata (film YouTube, Tiberiu Cazacioc): http://bit.ly/TXsyW5

Nota: Toate evenimentele povestite sunt reale, au fost traite de catre autor, iar toate imaginile sunt realizate de acesta.

.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







@Iulia Aroma este ramasa in memoria noastra…Va recomand sa vedeti filmul din Vimeo.com…este emotionant…

Reply

Turcia ramane alaturi de Italia printre destinatiile mele preferate. Roma si Istanbul sunt doua orase care gem de istorie si traditie culinara.Ambele situate pe 7 coline pe care s-a scris o mare parte din istoria omenirii.Referitor la Istanbul vreau sa spun ca mai am si acum in nari mirosul pestelui de la malul Bosforului. Mi-e dor de toate mancarurile turcesti si de ospitalitatea poporului turc. Abea astept sa ma reantorc.

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


2 + = four