Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   625 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   387 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   798 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.158 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   435 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   416 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   481 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.216 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   664 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.834 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   361 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   9.207 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   853 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   562 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   438 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   292 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   650 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.193 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.595 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   2.386 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   587 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.587 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   3.104 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   577 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   701 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Supa de peste a la Noordzee in patru amanunte



Tiberiu Cazacioc  (Mar 2012)
12.743 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
9 placut 
0 displacut 

 

Orice poveste despre hrana are niste coperti, geografic – de aici si de acolo, temporal – de ieri si de azi. Si orice zi din viata poate oferi surpriza unei experiente gastronomice uimitoare. Duminica 4 martie anul acesta a fost o zi la fel de buna ca oricare alta pentru o plimbare prin Belgia. Prin Bruxelles. Un oras pe care, daca l-am vazut prima oara in 1994 si m-a surprins si nedumerit, la fiecare revenire mi-a devenit tot mai familiar si tot mai de-acasa.

Coada la supa de peste in Bruxelles

Quai au Bois a Bruler

Cand am ajuns prima oara in orasul Bruxelles, cu 18 ani in urma, am locuit la hotel Orion (acum din lantul Citadines), un apart’hotel aflat aproape de Piata Mare, pe langa Catedrala Sfanta Ecaterina, pe latura unei strazi, largi si lungi care se numeste si azi Quai au Bois a Bruler. Camera de hotel, avea ce trebuie pentru gospodarire. Masina de gatit cu gaze, cu frigider, o canapea extensibila, totul pentru gatit cu resursele minime asigurate de diurna. Cheiul cu lemne de ars sau cu butuci de ars, era chiar asa ceva, un chei al unui canal plin cu apa. Insotit pe lungimea lui, de zone pietruite, pietonale, de-o parte si de alta. Apoi tot de-o parte si de alta, carosabil si trotuare, pana la partea presarata de-a lungul, cu casute. Multe casute model tipic belgiano-flamand, una langa alta. Dar, cu restaurante la parter. Multe restaurante, mici, mai degraba bistrouri. Acesta este amanuntul Unu. M-a frapat atunci cheiul, existenta lui, fara nicio legatura cu marea, nu? Dar dandu-ti impresia sau lasandu-te sa crezi ca, odata, marea ajungea, prin canale, si acolo. Graba calatorului si superficialitatea nu m-au lasat sa aprofundez geografia si contextul. Dimineata m-am plimbat prin zona si am descoperit un mic en-gros pentru vanzare de peste, fructe de mare, exista si azi. Mirosul acela atatator, sarat, iodat, de alge, de peste. Acel en-gros raspandea larg mirosul negotului cu peste. Acesta este amanuntul Doi. Deci canalul, istoric, avea un sens. Resturantele, si ele. Lantul hranei arata logic inchis cu mica “piata” de peste, ce arata ca un garaj. De fapt eram in aria magica a vismarkt, a pietei de peste.

Apres 18 ani, pe langa Quai

Meniu Nordzee la Bruxelles

Inapoi in prezent, 4 martie. Ce sa faci in cateva ore libere, in cadrul programului, intr-un oras asa de mare, atat de repede? Niciodata, desi am cercetat localurile, restaurantele cu specific de pescarie din preajma Groote Markt, nu am insistat pe experimente gastronomice. Desi mi-am fixat punctele de reper pofticioase in zona centrala, m-am hranit cu mici si frugale expediente. Mi-a placut sa absorb gesturi, asezari, vitrine, grupuri si forme de socializare si explorare urbana. Asa ca am raspuns pozitiv propunerii prietenului meu A. Iancu, belgian de peste 20 de ani, sa dam o tura prin preajma Groote Markt, o plimbare rotunda, astfel ca, la un moment dat, sa mancam ceva. Hoinareala nu imi displace, sincer marturisesc si-am zis „Hai!” Am coborat de la hotel, care era pe Rue du Congrés, aproape de Colonne du Congrés, un monument imens, o coloana traiana, dedicata unuia din momentele fondatoare ale Regatului Belgiei. Si apoi inainte pe langa Parcul Regal, tot la vale, am ajuns la Gare Central, apoi pe langa statuia celor doi aventurieri celebri, Sancho Panza si stapanul sau, Don Quijote, aflata in spatele hotelului Best Western. Si asa am ajuns la Groote Markt, pe unde am dat o roata si am privit la adolescentii scouts belgieni. Am mers mai departe, am traversat Boulevard Anspach. Si am ajuns dintr-o data la Noordzee. Acesta este amanuntul Trei. Noordzee se afla in preajma catedralei Sfanta Ecaterina si pe langa Quai au Bois a Bruler. Dupa 18 ani am revenit, miraculos, implinitor si intamplator, in aceeasi zona pescareasca a Bruxelles-ului. „Mergem intr-un loc unde se mananca ciorba de peste! Doar pana la 5 dupa amiaza, cand termina tot, inchid!”, ma pregatise deja Iancu, pe masura ce ne apropiam. Mai, sa fie, ciorba de peste!” – imaginatia mi-a creat asteptari – „O sa dam peste un restaurant-ceva sau ciorba de peste o fi ca aia mancata in noiembrie anul trecut la Sulina?”

Noordzee

Supa de peste la Nordzee

Mancare de peste la Nordzee

Doar in cativa pasi, ne apropiem de un loc, chiar aparte. Cu firma pe care scrie, usor de inteles, Marea Nordului sau Noordzee. La un colt de strada, pe rotundul de la parter al cladirii, un bar de inox, lung de cativa metri, circular. Inalt de circa un metru si ceva, si lat de un brat, flancat de niste mese. La bar, persoane asezate ca la un bar adevarat, in scopul lui adevarat, de bar. Asteptand livrarea preparatelor cerute, ori infulecand pofticios, hrana din niste boluri. In fata lor este agitatie la preluarea comenzilor, portionarea preparatelor din diverse vase aflate in spatele tejghelei si totul este o combinatie conviviala de servicii gastronomice. Cu un pachet de gastronomi, insirati, perechi, prieteni, in picioare, aflati in diverse stagii culinare. „Ce servim?”, „Pai sa comandam ciorba de peste, doua portii si de baut, un pahar de vin alb, un pahar de vin spumant? ” Da, am decis si am comandat.

Pescareala de la botul pestelui

Supa de peste de la Noordzee poate fi descrisa ca un preparat asemanator unei supe cu bucati de piept de pui. Cu alte cuvinte, bucatile de peste erau fara oase, amalgamate cu vegetale fierte, cu usoare urme de miros de peste, aproape imperceptibile. Legume, probabil telina, morcov, rosii, o fiertura de o consistenta potrivita, cu componentele nici foarte amestecate, dar totusi bine definite. Un gust de supa placut, care nu iti umplea memoria gustativa cu o doza prea pronuntata de aroma de peste. Gustoasa supa, insotita de un pahar de vin alb, sec.

Morala: nu cautati gastronomie pescareasca la Tulcea!

Marche aux poisson a Bruxelles

Nu cautati nici macar cherhanale, legale. Din pacate, din nefericire, si cu tristete constatat. Orice handicap cultural gastronomic, poate si trebuie sa ne dea de gandit, ca romani, ca gastronomi. La Tulcea si in judet, avem de-a face cu un paradox, cu un nou exercitiu al formei fara fond. Exista mediu acvatic, avem orasul ca zona de locuire, este un habitat urban, dar lipsesc instrumentele culturii gastronomice: nu esti asaltat de restaurante pescaresti pe faleza, nu exista o oferta gastronomica de bun gust, locala, nu sunt bucatari, ce sa mai vorbim de consumatori. Preparatele din peste sunt prezente accidental, pe ici, pe colo. Pentru prima oara, este in curs un proiect co-finantat de AFCN, contractat cu Asociatia Ivan Patzaichin-Mila 23, de cartare a culturii gastronomice din Delta Dunarii. Cu o echipa condusa de prof. Vintila Mihailescu. Acesta este amanuntul patru. Conform statisticii privind unitatile de alimentatie publica atestate de catre MDRT, in tot judetul Tulcea exista: 1 (un) restaurant pescaresc, 2 (doua) restaurante cu specific local. Restul pana la total? Zeci de restaurante clasice, pizzerie-cofetarie, disco-bar-uri, o cafenea, un snack, o terasa. Si un restaurant vanatoresc. Noordzee ramine un vis, de ce? Au bon entendeur, salut!

Resurse

Rowmania: http://www.rowmania.ro
MDRT: http://www.mdrt.ro/turism/unitati-clasificate
YELP Noordzee, Bruxelles: http://fr.yelp.be/biz/noordzee-mer-du-nord-bruxelles
Trip Advisor Noordzee, Bruxelles: http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g188644-d1133830-Reviews-Noordzee_Mer_du_Nord-Brussels.html
Citadines Sainte-Catherine, Bruxelles: http://www.citadines.com/fr/belgium/brussels/sainte_catherine.html
Place Sainte Ecatherine, Bruxelles: http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g188644-d246036-Reviews-Place_Ste_Catherine-Brussels.html
Boulevard Anspach, Bruxelles: http://en.wikipedia.org/wiki/Boulevard_Anspach

Foto: Tiberiu Cazacioc

.

Despre autor

Tiberiu Cazacioc este implicat in proiecte de comunicare de circa 20 de ani, cu un accent din 2006 pana in prezent, in domenii precum regenerarea urbana, dezvoltarea rurala si produse locale si de traditie, agricultura traditionala. Este implicat in proiecte ale Asociatiei Grupul de Initiativa Radu Anton Roman, Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23, Slow Food in Romania, fiind angajat curent si in contracte comerciale ale companiei de comunicare DC Communication. Prezent in mediile sociale, precum Facebook, Linkedin, Twitter, Google+, foloseste uzual tehnologiile informatice curente.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


+ 3 = nine