(29 sondaje)

1 / 1 / 10 / limit 0,10

Unde gasim cel mai bun mic-dejun in Bucuresti?
Mar 2017- in curs
   4.175 vizite  2 comentarii   1 like

Diminetile incepute cu un mic-dejun bun pot da startul unei zile mult mai frumoase. Oua gatite in diferite forme de la ...

............................................citeste tot

Unde ati mancat cel mai bun desert in Bucuresti?
Feb 2017- in curs
   11.875 vizite  10 comentarii   8 like

Cand vreti o prajitura buna in Bucuresti, voi unde iesiti? De unde va faceti capriciul unui ceva dulce fie ca e sub ...

............................................citeste tot

Unde ati mancat coaste bune in Bucuresti?
Jan 2017- in curs
   11.893 vizite  9 comentarii   1 like

Pornim in cautarea celor mai bune coaste. Pork ribs sau BBQ ribs cum le spun americanii, coastele glazurate, coastele pe...

............................................citeste tot

In ce restaurant grecesc ati mancat cel mai bine?
Nov 2016Nov 2016
   3.290 vizite  2 comentarii   0 like

Departe de noi gandul unei vacante pe o plaja din Grecia acum in sezonul rece. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ...

............................................citeste tot

Care este restaurantul romanesc in care ati mancat cel mai bine?
Oct 2016Oct 2016
   2.876 vizite  0 comentarii   0 like

Mancarea romaneasca aprinde dezbateri, polemici si discutii despre influente, origini si traditii. Noi nu vom intra in ...

............................................citeste tot

In ce restaurant libanez ati mancat cel mai bine?
Oct 2016Oct 2016
   9.529 vizite  8 comentarii   12 like

E momentul sa gasim si cele mai bune restaurante libaneze din Bucuresti. Nu de alta, dar bucataria libaneza e o ...

............................................citeste tot

Unde ati mancat cele mai bune fructe de mare in Bucuresti?
Sep 2016Sep 2016
   9.527 vizite  9 comentarii   4 like

A venim momentul sa enumeram locurile din Bucuresti unde gasiti fructe de mare bune, sa le votati sau sa ne propuneti ...

............................................citeste tot

Unde ati mancat cel mai bun burger in Bucuresti?
Sep 2016Sep 2016
   38.265 vizite  108 comentarii   10 like

NOTA REDACTIEI: Ni s-a adus la cunostinta faptul ca exista cativa participanti care au cam fentat mecanismul de ...

............................................citeste tot

Unde gasim cea mai buna pizza in Bucuresti?
Aug 2016- in curs
   14.249 vizite  16 comentarii   1 like

Cine crede ca e usor sa faci o pizza buna e in eroare. Secretul sta intr-un blat care chiar sa aiba gust si compozitia ...

............................................citeste tot

Care e restaurantul cu loc de joaca pentru copii in care va place sa iesiti?
Aug 2016- in curs
   2.859 vizite  0 comentarii   0 like

Atunci cand vreti sa iesiti cu cei mici in oras, la un restaurant, probabil ca si voi vreti un moment de respiro, clipe ...

............................................citeste tot

  1   2  3
Afiseaza
Tips-urile in restaurante

  (Jul 2011)
42.451 Vizualizarivizualizari
35 Comentariicomentarii
10 placut 
1 displacut 

 

Tipsurile sunt folosite in restaurante in aproape toate tarile, mai putin in cele din Asia, desi in forme si cu obiceiuri diferite. “Tip” a intrat si in limbajul comun romanesc, mai ales datorita faptului ca “bacsis” are la noi un inteles multiplu. “Bacsis” vine din sanscrita, unde “baksheesh” are un sens triplu: cel de mica recompensa (tip), de mita (bribe) si de pomana (alms). Romana a retinut doar primele doua sensuri si, pentru a evita conotatia peiorativa, vom folosi in continuare termenul englezesc (tip/ tips/ tipping), in lipsa de ceva mai bun.

In multe tari din Europa Occidentala serviciul e adaugat separat pe nota de plata, asa ca nu prea se lasa tips. In capitale se fac multe exceptii, de regula, si se lasa si o mica suma de bani, chiar daca serviciul e inclus in nota. Daca nu e inclus, nivelul uzual e de 5-10%, cu ceva mai mult in Grecia si Irlanda, de pana la 20%. In America de Nord tips nu sunt adaugate pe nota de plata si se lasa intotdeauna 15-20%, iar in America de Sud sumele sunt cam la acelasi nivel atunci cand nu sunt adaugate direct pe nota. In Australia si Noua Zeelanda nu sunt deloc obisnuite, insa nu se mai mira prea tare daca lasi ceva, fiind mai apropiati de cultura occidentala. Insa in unele tari din Asia (mai ales in Japonia si Singapore) risti sa jignesti de-a binelea pe cineva dandu-i bani.

In Romania tips sunt cele pe care si asa cum le stiti. Mai putin obisnuiti sunt bucurestenii cu adaugarea acestora pe notele de plata, o practica din ce in ce mai des folosita de catre restaurante. Acestea se bazeaza, mai ales, pe orgoliul clinetilor romani (oricat de saraci ar fi ei) de a nu se uita si de a nu verifica nota inainte de a plati, asa cum fac, instinctiv, cei mai multi straini. Din ce am vazut in jur, clientii lasa tot atata tip (aceeasi suma), chiar daca si pe nota de plata apar acestea, sub diverse denumiri: cover charge, coperto, service etc. Unele restaurante incearca sa ascunda aceste “taxe” spunandu-ti ca sub “coperto” s-ar ascunde, de fapt, amuse-bouche-ul pe care orice restaurant serios il da gratuit. Altele procedeaza invers, va atrag atentia cu litere mari, cu “bold”, si pe meniu, si pe nota de plata, ca “service not included!” – ca sa fie clar despre ce e vorba! De parca i-ar opri cineva sa il adauge…

“Specificul national” (si, mai ales, cel bucurestean) intra in forta in actiune atunci cand chelnerii isi opresc singuri banii de tips si nu iti mai aduc restul, sau nu ti-l aduc intreg. Cu multi ani in urma era o practica larg raspandita. Acum am vazut ca s-a mai diluat, insa tot sunt destui cei care fac asta, spre deosebire de tarile civilizate, unde nu exista asa ceva.

Asadar, care e pozitia dumneavoastra fata de toate acestea? Va rugam sa participati la acest sondaj si sa completati chestionarele. Va multumim!

PS: si un articol interesant pe aceasta tema:ANAT propune trecerea bacsisului pe nota de plata la restaurant. Proprietarii vad diferit initiativa.


Te deranjeaza sa ti se ceara tips ?

View Results

Obisnuiti sa lasati un tips ?

View Results

Cat la suta din nota lasati tips ?

View Results

Tii cont de conventiile cu procente din nota ?

View Results

Lasati tips in functie de cei din jur?

View Results

Influenteaza servirea suma lasata ?

View Results

Preferati ca tips-ul sa fie o suma fixa din nota de plata ?

View Results

Preferati tips sau "Service not included!" ?

View Results

Daca un chelner isi opreste tips-ul ai reactiona ?

View Results


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?



dar bacsisul destul de substantial pe care il primesc doctorii si toti lucratorii din spitale cine il impoziteaza???? si nu vorbim despre cativa
lei ca si =in cazul ospatarilor sau taximetristilor??? de ce anaf-ul nu s-a gandit si la lucratorii din domeniul sanatatii, care nu iti dau nici macar o informatie fara sa le dai spaga?????

Reply

Mi se pare absurdă ideea de a impozita tipsul. S-a gândit cineva ca unii oameni nu au salarii și că trăiesc doar din asta? Cum își vor mai întreține acei oameni familiile? Era în discuție căutarea unei metode pentru impozitarea tipsului taximetriștilor, dar “tipsul” lăutarilor nu se ia în considerare? Pentru că acela este într-adevăr generos.

Reply

Ce neam de milogi sunt ospătarii astia.

Reply

    eu sunt ospatar si nu cred ca 4.5 lei pe ora inseamna salariu platit regeste si din care 24 % tva dat inapoi la stat si cand vine cate un dobitoc ca tine care are nota de 500 de lei si stai ca ospatar ore dupa masa lui si la sfarsit iti lasa 5 lei nu credca este tocmai ok … atunci milog nu e ospatarul e cel care se uita la bani tai cei 10 % care ii cere bunul tau simt de om….

    Reply

    Si lasa-ma sa ghicesc , fosta ta era chelnarita ai te-a parasit , de aici frustrarea asta ?

    Reply

Salariul ospatarului trebuie platit de patron si nu de clienti!!!!

Reply

“Tips not included” este o metoda prin care ospatarii ar trebui sa aiba grija ca toti clientii lor sa fie multumiti, in ceea ce priveste serviciu, bineinteles. Sigur ca atunci cand gasesti obiecte ce nu au ce cauta in mancare o sa fie greu sa apreciezi efortul chelnerului care si-a facut treaba si sa-i lasi tips chiar daca mancarea nu merita. Si atunci, ar trebui ca sub sintagma asta sa existe un efort conjugat al intregii echipe (bucatari, personal de uratenie, chelneri) daca tot se imparte la toti.
Am fost de curand intr-o locatie (am organizat un botez) unde mi s-a spus ca “bacsisul este, stiti, 10%”. Insa am avut surpriza ca in cursul evenimentului chelnerii sa fie nepoliticosi, sa nu debaraseze mese, sa tranteasca mancarea in farfurie (tort – cerut o a doua portie de catre invitati) si sa refuze sa schimbe un scaun udat cu suc de catre copil, spunandu-i “acum stai asa”.
Nu am platit 10%, am redus la jumatate si tot consider ca e mult. Daca ar fi fost pe nota inclus bacsisul, mi-ar fi fost imposibil sa fac acest lucru.

Reply

Mergi la restaurantul de la cota 1400, te simti ca la mama acasa , toate preturile sunt de bun simt, chef-ul are papile gustative fine si pentru atentia ce ti se acorda, dai cu placere cat vrei, daca mai ai disponibil. Nu simti ca ti se cerseste. Dar cand am cerut friptura in sange si mi-a adus-o patrunsa, am taxat fara comentarii (0 lei), ce sa fac ? Oricum imi place sa nu am surprize la restaurant. Banii mei sunt fiscalizati si numarati, deci uneori dau “tip” de placere.

Reply

Putina atentie !!! Vorbiti de ospatari de parca ar fi singuri responsabili de ceea ce gasiti dmv in mancare. 1 cand clientu are o reclamatie la mancare tipa, si se rasteste pe ospatari de parca el a facut mancarea. Raman de multe ori uimita de reactia clientilor si ma blochez ca nu stiu daca e bine sa raspund cu aceeasi aroganta cu care imi vorbesc ei sau sa fiu politicoasa sa ai spun “IMI PARE FOARTE RAU ” si dupa aceea merg la randul meu im bucatarie si cer explicatii ,aproape pe acelasi ton cu care mi-a vorbit si clientul. Dar voi nu vedeti asta si plecati linistiti dar ziua noastra e deja stricata cu un client nemultumit si o cearta cu bucatarii . Nu mai zic ca a-si prefera un client care sa imi zimbeasca nu arogant si care sa priveasca de sus. Va pup

Reply
    Marius Dan Craciun January 27, 2012 at 3:32 pm

    Cred ca “arma” voastra ca si ospatari este tot “tips-ul”. Din cate stiu eu, ospatarii dau un anumit procent si la bucatarie. Acest procent trebuie sa fie corelat cu gradul de satisfactie al clientului pentru mancare in primul rand si apoi pentru servire. Eu unul las tips daca plec din restaurant satisfacut din toate punctele de vedere… mancare, servire, ambianta….

    Reply

…buna ziua…si eu lucrez in domeniu si vreau sa va zic ca stiu sa fac un service la masa de nota 10+…am lucrat si in strainatate la hoteluri de 5* si la noi in Romania numai la restaurante de lux….Vreau doar sa va zic ca sunt clienti si clienti..uni dau peste 10% ,alti 100% si alti chiar mai putin decat este nota…ideea este alta…in tara asta avem numai inculti …cam 80% nici nu stiu ce beau sau mananca.daca ii zic lui unul la masa ca ii recomand o bautura cu ginger(ghimbir in ro)…si el imi spune ca nu bea cu alcool…sau altii cer tartar de vita incalzit la microunde.multi nici nu stiu la ce folosetse lingura la spaghete…multi nu stiu ce inseamna o vita Blue…mai ii intrebi cum doriti preparata vita..blue.rare.med etc si ei zic “DA”..da ce???multi nu stiu ce este un vin ecologic…sau multi cand se duc la o nunta ,botez nu stiu cu ce tacamuri se manaca fiecare fel de mancare…multi cer decantare la vinuri sub 5 ani de la obtinerea vinului—bn..multi dintre ei poate au decantoare acasa pe post de vaza,,,asa ca nu mai ma mira nimik…si multe pretentii pe bani putini…daca vrei sa ai un service de nota 10 si recomandari bune(mancare+bautura)va recomand hotelurile de 5 stele din Capitala-.am multe de zis,dar ma opresc aici.o seara buna PS:PESTE 10%

Reply

FELIX bine ca ai lasat 10% in RO sunt clienti care nu iti da nimic la o nota de 1000 ron .stii ce inseamna asta ptr ospatar care tre sa dea obligat 3% la bucatarie si 1% sarturi ,ca tre sa si ia din salariul ca cacat si sa i puna acolo unde trebui , ptr ca pe patron nu l intereseaza

Reply

SA FII OSPATAR NU I USOR ,DAR SUNT CLIENTI DUPA ZICALA”PROSTU”DACA NU I FUDUL PARCA NU E PROST DESTUL” ,FITE PESTE FITE SI LA NOTA NIMIC ,ASA CA TRE SA I MAI INTELEGEM SI PE OSPATARI.RESPECTA SI VEI FI RESPECTAT.

Reply

sa veniti sa munciti in meseria asta si dupa sa vorbiti

Reply

    si sa votez presedintele tot asa, nu am voie pana ma fac eu presedinte? si sa imi dau cu parerea despre calitatea unei masini nu am voie pana nu fac eu una? dispari.

    Reply

Nu inteleg de ce vorbiti de service included, din cate stiu eu in Romania, legal, nu ai voie sa faci asa ceva. Daca un restaurant practica acesta metoda inseamna ca nu “foloseste foarte mult imprimanta fiscala”. La plata cu cardul, nu ai rubrica pentru tips, desi am auzit persoane care au spus ca au platit la restaurantul x, tips-ul cu cardul. Cum faci lucrul asta?

Reply

    Cred ca ai vrut sa spui invers: “service not included” e ilegal in Romania, pentru ca nu ai voie sa primesti bani nefiscalizati – ceea ce e de bun simt… Ai voie sa pui orice serviciu pe nota de plata (fiscala, evident!), pentru ca asta inseamna, automat, ca se platesc impozitele respective.

    GB

    Reply

      Orice serviciu inclus pe nota de plata este impozabil firmei, iar firma trebuie sa recupereze acest impozit de la angajat (pentru ca tipsul revine angajatului). Complicat, zic eu, desi nu imposibil.

      Reply

        Nu e chiar asa! Cele mai multe restaurante (dar nu numai) au un sistem de calcul prin care banii din tips sunt impartiti intre toti angajatii din sala, inclusiv cei care nu servesc la mese, in unele cazuri si cu cei de la bucatarie – si ei indreptatiti sa primeasca o astfel de “apreciere” din partea clientului, pentru ca si ei contribuie la burtile pline si fetele (se citeste “fetzele) multumite, poate chiar in mai mare masura, uneori. Unul dintre marile lanturi hoteliere, din acelea globale, de plida, opreste jumatate din bani pentru ei (el? :)), iar cealalta o imparte dupa un algoritm foarte sofisticat.

        GB

        Reply

          Asa este.Daca un client fara nici un leu in buzunar dar cu 2-3 carduri “grele”,eu as fi fericita si m-as multumi cu cei 76% care raman dupa ce taxez eu 10 % tips pe card.Asa se practica mai nou si nu e elegant sa il refuzi pe client doar de dragul Fiscului.

          Reply

In USA tip-ul e de 20%.Asta pentru ca ospatarii sunt platiti foarte prost.Astfel, daca salariul minim e de 7$/h,la restaurante el nu depaseste 3-4$/h.Am fost “bestelit” de al meu nas cand am lasat 10%,invatat fiind ca-n RO.
Plata facandu-se in 95%cu cardul,tip-ul se plateste scriind pe chitanta cele 20 de procente.
Trebuie luat in considerare si faptul ca nu am mancat la restaurante high-class, ci la unele obisnuite.

Reply

textul cu serviciul inclus/ neinclus e un fals: bacsisul nu acopera serviciul… e doar o poveste ce justifica compunerea notei de plata. E greu de crezut ca un chelner traieste doar din bacsisuri. pe de alta parte, chelnerii nu-si asuma raspunderea in situatii de tipul celor descrise mai sus. marea lor majoritate, se disemineaza de restaurantul unde lucreaza si pe care il reprezinta in relatia cu clientul.

Reply

    In unele tari asta e suficient pentru a clarifica total lucrurile si a nu mai lasa loc la discutii. In Franta, de pilda, nivelul (15%) e stabilit prin lege, am auzit. Si “serviciu” nu inseamna ad-litteram bacsisul chelnerului, ci e doar unul dintre produsele vandute clientului, printre celelalte. Chestiunea tips-urilor tine de modelele culturale, de fapt!

    GB

    Reply

am si eu una interesanta
am gasit in supa gulas o sarma mica, le-am spus si am fost 150% sigura ca nu o voi plati
dar m-am inselat-si-au cerut scuze, mi-au adus pepene rosu drept desert( cred ca de 2RON maxim) si supa tot mi-au pus-o pe lista 12 RON

Reply

Pingback: Tips-urile in restaurantele bucurestene (Sondaj) | Portal De Stiri

de multe ri se uita ca clientul trebuie sa fie multumit si ca noi, clientii, platim !
Referitza este la restaurante si nu la fast food ! personalul este de multe ori ori needucat ori incompetent. Mai este de lucru si cred ca ar trebui introdus un sistem de clasificare si verificari periodice pt a mentine un standard acceptabil.- cu stima

Reply

    as vrea sa te vad pe tine ca si chelner cum te-ai comporta

    Reply

      Stefan, fiecare cu meseria lui. Daca ai semnat un contract in care te angajezi sa practici o anumita meserie atunci abordezi situatia cu seriozitate si maturitate.

      Reply

        Din pacate, cei care lucreaza ca ospatari in multele carciumi din bucuresti nu au pregatire pentru a oferi servicii, ci doar pentru carat multe farfurii si tavi grele. Salariile sunt mici si se intampla de multe ori, dupa ce alearga dupa fundul unui client dificil se aleg cu mai nimic

        Reply

Daca gasesti in paste sarma de la buretele de spalat vase cum trebuie sa reactionezi?

Reply

    Te pregatesti mintal ca atunci cand i-o dai inapoi chelnerului acesta sa o ia si sa plece intorcandu-ti spatele, fara sa-ti spuna nimic. Dupa care o dai inapoi chelnerului si te feliciti ca ai fost inteligenta si nu te-ai lasat luata prin surprindere de reactia neeleganta a chelnerului…

    GB

    Reply

    Nu prea vad ce sa caute sarma de la buretul de vase in mancare? la restaurantele serioase nu se mai spala vasele cu beuretul ci in masini de spalat. Sa nu confundam un restaurant cu un birt. Pretentille si costurile sunt diferite.
    Interesanta ar fi o dezbatere despre migratia ospatarilor pe la diverse locatii unde nu poposesc mai muklt de 2 luni pentru ca sunt prinsi ca fura.

    Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


− four = 5