Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   27 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   90 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   420 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   549 vizite  1 comentarii   0 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   245 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   245 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   367 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   902 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   517 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   2.216 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   269 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   8.490 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   652 vizite  0 comentarii   6 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   425 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   339 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   211 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   560 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.092 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.286 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   1.932 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   397 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.345 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   1.874 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   432 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   548 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Un roman in orasul lui Pablo Escobar vrea sa aduca un pic de bine in lume prin clatite si cafea



  (Dec 2015)
751 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
1 placut 
0 displacut 

 

Intr-o zi ne-am trezit cu un mail de la un bucatar roman aflat in Medellin, faimosul oras din Columbia in care si-a facut de cap vestitul Pablo Escobar. Bucatarul cauta putina sustinere pentru un proiect pe care l-a inscris pe indiegogo, platforma de crowdfunding unde se regasesc proiecte sociale, inventii care cauta finantare si alte asemenea. Crepes&Coffee este un proiect care cauta sustinere financiara de la oameni pentru a oferi locuri de munca unor persoane cu dizabilitati: crearea unor puncte mobile de vanzare, niste biciclete utilitare de la care angajatii sa pregateasca si sa vanda diverse tipuri de clatite si, desigur, cafea.

 

crepes coffee

 

Detaliile proiectului le gasiti aici si tot pe indiegogo puteti sa faceti si donatiile care sa aduca aceasta initiativa mai aproape de realizare. Noi i-am scris domnului Sandu Matei si l-am intrebat mai multe despre proiect, dar si despre ce face in Medellin, de cand gateste si cum a ajuns sa se ocupe de cauze sociale pe alt continent.

1. Spuneti-ne cate ceva despre dvs. si despre activitatea de Chef. De cat timp gatiti, ati fost bucatar si in Romania, care a fost traseul carierei ca chef Profesional?

Sandu Matei: Gatesc de mic copil, o traditie de famile mostenita de la tatal meu care a fost ospatar, bucatar  si sef de restaurant.

SAM_2172

In Romania am practicat doar in mediul familial. Am lucrat insa ca sef de resurse umane la Aeroportul Otopeni si apoi ca director zona Frontiere Terestre Duty Free Shop. Aceasta functie m-a facut sa traiesc multi ani in deplasare, singur, unde am profesat ceea ce se numeste bucatar in particular. In perioada ’90 – ’93 am plecat in Franta, unde am lucrat la 2 restaurante ale unui roman: Doina Elysees (pe Champs Elysees) si Doina Tour Eiffel. Pe fondul crizei care m-a afectat foarte mult, dar si al unui faliment al mici mele firme, urmat de multe neplaceri si dureri in viata privata, am luat o decizie extrem de brutala si riscanta.

Am plecat in noiembrie 2011, la 52 de ani, in Venezuela la sora fostei mele sotii, definitiv. Am ajuns pe un continent si intr-o tara unde nu stiam absolut nimic, limba, obiceiuri, cultura, cu 2 valize, una in cap si una in mana…si 540 usd din care traiesc si in ziua de azi. M-am stabilit in Merida cu ajutorul unei prietene si aici am lucrat in restaurante cu specific national, evenimente si am facut o scoala de bucatari de exceptie timp de un an in paralel. Am luat diploma si am plecat din Venezuela, nu sunt indragostit de socialism, nu am fost niciodata, asa ca am ajuns in Medellin cu un an si 11 luni in urma.

Aici m-am inregistrat la Camera de Comert ca sa pot activa in domeniu. Am cumparat un restaurant mic, l-am vandut, am pierdut bani, dar am castigat experinta, dupa care am ramas cu cele 2 restaurante pe care le am si acum: Laurel Bistro, un restaurant mic (are doar 4 mese), destul de elegant intr-o zona foarte buna. Specialitatea sunt clatitele dulci si sarate plus sosuri, salate, vin, sucuri naturale, antreuri. Cu 3 luni in urma am deschis al 2-lea restaurant virtual care se numeste Sandu Crepes. Livrarea comenzilor sau cateringul il fac din Laurel Bistro zilnic.

SAM_2096IMG_1341

2. Cum ati ajuns in Medellin si ce faceti acolo? 

Sandu Matei: Am fost invitat de o buna prietena care imi cunostea intentiile legate de gastronomie si de proiectul cu handicapatii. Asa am ajuns si bine am facut.

Zilnic fac cam acelas lucru fara sa ma obosesc, gatesc, citesc despre gastronomie, ma uit la filme pe youtube, studiez mult si muncesc mult.  A avea un restaurant este extrem de complex. Vreau sa mai fac unul, o sa vad cum, dar se va numi sigur Cafe Scorillo.

Mai tot vad superi Chefi la televisor atat in Romania, dar si aici, si le plang de mila ca sunt foarte buni si in tari cu multa publicitate, gatesc in bucatarii de 100.000 de usd si ma intreb ce ar gati daca ar avea doar un cutit intr-o padure. Dar ma rog, am opinille mele despre bucataria televizata tip Master Chef.


3. Ce isi propune sa faca, mai exact, proiectul Crepes&Coffee? 

Sandu Matei: Proiectul a aparut cu 3 ani in urma, am lucrat la el mult timp singur si avea o alta forma, dar esenta era aceeasi. Forma de atunci, ca urmare a experientei pe care o voi castiga acum, ma face sa demarez alt proiect, sa spunem o inventie a mea, de fapt ceva din copilaria mea care ma face sa scot cel putin 2, 3 jocuri de copii…dar mai tarziu ca trebuie foarte bine gandita formula drepturilor de autor si a marcii inregistrate.

Pe scurt, am remarcat ca o mare parte a productiei din bucatarie poate fi alocata unor persoane cu handicap, cu conditia ca cineva sa doreasca asta. Eu am o parte sociala foarte accentuata si probabil ca a venit timpul sa fac ceva bun pentru un grup de oameni.

Asta am cam facut toata viata…am ajutat multi oameni, am mostenit asta de la tatal meu.

crepes coffee 2

Cum intre timp am schimbat macazul cu gatitul, am trecut pe clatite si cu ceva luni in urma a aparut Wheelys cafe in indiegogo finantata cu peste 360.000 usd mi-a venit ideea sa cuplez clatitele cu cafeaua pe strada iar 50% din productie la diverse sosuri, creme sa o fac cu persoanele cu dizabilitati. Traiesc intr-o tara de cafea unde cafeaua pe strada este foarte proasta.

Bicicleta Wheelys Cafe este un instrument care atrage atentia cel putin viziual , este inteligenta sa spunem , si genereaza o crestere a vinzarilor. Asta pentru mine se traduce in cresterea productiei pe care eu o relationez cu crearea de locuri de munca pentru handicapati. Proiectul mai are componenta Youtube, adica in situatia in care nu pot acumula fonduri sa cumpar bicicleta din Suedia, oricum voi incepe sa fac mici filme intre 2 si 5 minute pe care le voi posta pe Youtube dar cu o persoana cu handicap care va prepara totul sub indrumarea mea. Pentru asta acum caut sponsori adica sa fac publicitate pentru diverse marci.

In situatia in care pot cumpara bici ea va avea un regim de lucru zilnic de 2, 3 ore in fata restaurantului Laurel Bistro si cam 2, 3 ore in fata hotelului Inntu Hotel care se afla la 30 m de restaurant. Toate produsele vor fi handmade de catre mine o parte si o parte de catre persoana cu handicap pe care o voi alege in citeva zile.

 
4. De unde a venit ideea proiectului, de ce tocmai street food, de ce clatite, de ce fix aceasta initiativa? 

Sandu Matei: Street food in Colombia, dar si pe tot continentul Sud American este un obicei, o traditie, ceva normal, o forma de existenta, adica functionaza bine sau foarte bine, depinde de produs, zona si ore de lucru. Plus componenta vreme: Medellin este ca si clima o primavara eterna.

Clatitele aici sunt un produs relativ nou, nu au priza peste tot. Eu produc tot, adica nu depind de nimeni; sunt expert in sandvisuri care aparent sunt simple, dar depind de un brutar, pe cand la clatite nu.

thank you
5. Cateva cuvinte prin care ati putea convinge oamenii sa doneze bani pe Indiegogo pentru acest proiect. 

Sandu Matei: Proiectul are o latura sociala foarte puternica iar eu fac parte din ea prin cultura si educatia pe care am primit-o de la parintii mei, oameni foarte simpli si muncitori.

Conditia este una singura: persoana care primeste donatia sa puna in practica proiectul iar cel care doneaza chiar trebuie sa fie convins ca o persoana cu dizabilitati locomotorii poate lucra cu mainile daca are la indemana un program de reintegrare sociala de acest tip.

Va dau un exemplu: eu fac de cateva ori pe saptamana, printre altele, salsa Aioli dupa o reteta combinata, si iese espectacular, o mananci pe paine. Eu pot sa va demonstrez ca aceasta retea poate fi facuta si de un orb nu numai de cineva care nu isi misca picioarele. Iarasi avem aceiasi conditie: cineva trebuie sa-i arate cum si sa-l ajute, dupa aia omul are ceva de lucru, poate castiga un venit, invata sa faca un al 2-lea sos si sa se reintegreze diferit in ambientul in care traieste.

Nu in ultimul rand, eu sunt un adept a tot ce este mancarea naturala, proaspata facuta cu ingrediente locale in primul rand si din import (aguacate de exemplu). Cand vad maioneza in borcan sau pachet de salsa de tomate mi se face greata.

Un aspect, in functie de rezultate, acesta este un proiect pilot, daca imi functioneaza la parametrii pe care eu ii prevad, el poate fi implementat oriunde in Colombia, dar si in afara tarii. Nu vreau sa ma imbogatesc, ca nu mai am timp, dar sponsorii sunt importanti, asa ca in ianuarie merg in Bogota sa ma intalnesc cu niste posibile firme care sa ma ajute.

Daca vreti si voi sa sustineti proiectul lui Sandu Matei, Crepes&Coffee, o puteti face aici


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


× 9 = fifty four