Toate articolele (747 articole)

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   96 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   198 vizite  0 comentarii   1 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

Tendinte culinare pentru 2017: ce punem in farfurie si ce asteptari sa avem de la restaurante
Restograf (Jan 2017)
   251 vizite  0 comentarii   0 like

Ca la orice inceput de an, se anunta tendintele pentru toate domeniile posibilie, specialisti din toate zonele dandu-si cu parerea despre ce o sa conteze mai mult in 2017, ce aplicatii o sa folosim, ce culoare se va purta, dar, ce ne intereseaza cu adevarat pe noi: CE SE VA MANCA. De cativa ani ...

............................................citeste tot

McVatican sau cum fast-food-ul a scandalizat lumea catolica
 (Jan 2017)
   163 vizite  0 comentarii   0 like

La doar 5 zile dupa Craciun, McDonald's a deschis un nou restaurant chiar la Vatican, in districtul Pio Borgo, la o aruncatura de bat de Bazilica Sfantul Petru. Deschiderea a fost facuta aproape pe furis, fara mare fast, pentru a nu atrage si mai multe reactii negative, pentru ca, la aflarea ...

............................................citeste tot

Burgerul din carne de sobolan de rau, vedeta restaurantelor din Moscova
 (Jan 2017)
   193 vizite  0 comentarii   2 like

Da, ati cititi bine, cel mai nou super-aliment din meniurile restaurantelor din Moscova este carnea de sobolan de rau sau de nutria sau de coypu - toti fiind termeni care descriu acelasi animal. Acest tip de carne si-a castigat un loc de cinste in meniuri restaurantelor rusesti, deoarece carnea ...

............................................citeste tot

Care sunt restaurantele in care bucurestenii au dat cele mai multe checkins in 2016
 (Dec 2016)
   1.346 vizite  2 comentarii   0 like

In mare, localurile din clasamentul "restaurantelor in care romanii au dat cele mai multe checkins in 2016" sunt cam aceleasi cu cele din 2015. Cu cateva mici diferente. Si de aceasta data ne-am folosit de statisticile de pe Facebrands.ro si am ajuns la aceeasi concluzie: cele mai multe dintre ...

............................................citeste tot

Care sunt cei mai buni bucatari din lume, editia 2017
 (Dec 2016)
   378 vizite  0 comentarii   0 like

Revista Le Chef a revenit cu noul top al celor mai buni bucatari din lume, editia 2017 - 100 of The Best Chefs in the World. Topul este creat pe baza unui sondaj in randul maestrilor bucatari decorati cu doua si trei stele Michelin. Acestia ofera o lista cu numele a cinci bucatari care ar merita ...

............................................citeste tot

Petreceri de Revelion 2017 la restaurantele din Bucuresti
Restograf (Dec 2016)
   1.050 vizite  0 comentarii   0 like

Revelionul 2017: un nou an, aceleasi discutii: "unde petrecem noaptea aia lunga cat un an"? Daca nu v-ati facut planurile deja, mai jos gasiti o lista cu restaurantele din Bucuresti care organizeaza niste petreceri speciale de Revelion. Live music, mancare aparte, petreceri tematice, iata care sunt...

............................................citeste tot

Unde iei masa traditionala de Craciun in Bucuresti - recomandari facute de The Guardian
Restograf (Dec 2016)
   263 vizite  0 comentarii   0 like

Publicatia britanica The Guardian a inclus si Bucurestiul intr-un top 10 al traditiilor festive de Craciun din Europa. The Guardian mentioneaza faptul ca in Romania, de Craciun, inca se mai pastreaza obiceiul taiatului porcului in gospodarii, insa doar la tara. Totusi, turistilor care ...

............................................citeste tot

Unde si-a cinstit Tudor Chirila elevii de la Vocea Romaniei si cat a fost nota de plata
 (Dec 2016)
   1.559 vizite  0 comentarii   0 like

Vineri, 16 decembrie, Tudor Chirila a castigat Vocea Romaniei pentru a treia oara consecutiv. Bineinteles, acesta a fost un motiv foarte bun de sarbatorire.  Asadar, el si elevii sai de la Vocea Romaniei au iesit in oras pentru a petrece. Localul ales a fost Grand Cafe Van Gogh. Nota ...

............................................citeste tot

Prima shaormerie dulce din Timisoara a fost deschisa de un tanar de 19 ani
 (Dec 2016)
   305 vizite  0 comentarii   0 like

In primavara acestui an va povesteam despre noul trend in materie de fast-food: shaorma cu ciocolata sau choco-kebab. Nu a durat mult si a aparut si la noi asa ceva. Un tanar in varsta de 19 ani a deschis prima shaormerie dulce din Timisoara, in care clientii pot comanda kebab cu ciocolata, ...

............................................citeste tot

Le Boutique - un bistro provensal pentru inimile oamenilor
Restograf (Dec 2016)
   1.928 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Le Boutique - Food Concept Store este un bistro intr-o zona romantata a Bucurestiului unde inca se mai simte farmecul interbelicului – pe Strada Sfantul Stefan, aproape de Strada Mantuleasa, adica in universul creativ al unor autori celebri precum Mircea Eliade, Marin Preda sau Mircea Vulcanescu...

............................................citeste tot

Unde poti sa bei cel mai mare cappuccino din Bucuresti, o cana are peste un litru
 (Dec 2016)
   1.169 vizite  0 comentarii   0 like

In cazul in care sunteti tot timpul nemultumiti de marimea canilor de cappuccino din cafenelele din Bucuresti, am gasit noi un loc care cu siguranta va va satisface. In Camera din Fata gasiti cel mai mare cappuccino din Bucuresti. Asa arata:   In meniul din Camera din Fata se ...

............................................citeste tot

Restaurante din Bucuresti care organizeaza petreceri de Craciun
 (Dec 2016)
   537 vizite  0 comentarii   0 like

Mai multi cititori ne-au intrebat care sunt restaurantele din Bucuresti care organizeaza petreceri sau evenimente speciale de Craciun. Ne-am documentat un pic si am gasit ca aveti de ales intre mese traditionale si atmosfera de sarbatoare, concerte de colinde, evenimente caritabile sau fancy, ...

............................................citeste tot

Noua bancnota de 5 lire a infuriat restaurantele vegane
 (Dec 2016)
   289 vizite  0 comentarii   0 like

In Marea Britanie s-a lansat o noua banconta de 5 lire sterline si milioane de englezi vegetarieni sau vegani sunt furiosi. De ce? Ce treaba are o bancnota cu o dieta din care este exclusa carnea sau alte tipuri de produse de origine animala? Ei bine, se pare ca aceasta noua bancnota face ca ...

............................................citeste tot

Cel mai mare parc gastronomic din lume se deschide in Bologna
 (Dec 2016)
   320 vizite  0 comentarii   0 like

Bologna este capitala culinara a Italiei. Daca vrei sa mananci cea mai buna mancare italieneasca, este clar ca trebuie sa vizitezi aceasta regiune. Un motiv in plus este si faptul ca, din septembrie 2017, in Bologna se va deschide cel mai mare parc gastronomic din lume. Multi s-au grabit deja sa-...

............................................citeste tot

Un roman a platit 100 de euro pentru a incerca burgerul cu Nutella
 (Nov 2016)
   532 vizite  0 comentarii   1 like

Gabriel Iosa este un blogger din Lugoj pasionat de calatorii si, se pare, si de preparate culinare mai putin obisnuite. Acesta a zburat din Timisoara pana in Milano pentru a incerca noul burger cu ciocolata Nutella, lansat de McDonald's doar in Italia, pe 14 noiembrie. E adevarat, etuziasmul a...

............................................citeste tot

9 locuri unde poti sa bei vin fiert in Bucuresti
Restograf (Nov 2016)
   3.220 vizite  0 comentarii   2 like

Iarna bate la usa, iar noua ni s-a facut deja pofta de un vin fiert care sa ne incalzeasca asa cum se cuvine. De asemenea, au inceput sa curga si intrebarile despre localurile unde poti savura o cana de vin fiert, pentru ca nu gasesti aceasta bautura chiar peste tot, asa cum ne-am dat si noi ...

............................................citeste tot

Leonardo DiCaprio a luat masa la un restaurant care ajuta persoanele fara adapost
 (Nov 2016)
   189 vizite  0 comentarii   1 like

Leonardo DiCaprio se afla intr-un turneu european de promovare a documentarului sau Before the Flood, ce abordeaza problema incalzirii globale. Acesta este disponibil gratuit online pe canalul de YouTube al National Geographic. De asemenea, celebrul actor a ajuns si in Scotia, pentru a tine un ...

............................................citeste tot

Un restaurant de lux se va deschide pe muntele Everest
 (Nov 2016)
   252 vizite  0 comentarii   0 like

James Sharman, fost chef la celebrul restaurant Noma, va deschide un restaurant pe muntele Everest. Isi propune sa faca acest lucru in plina iarna, in luna decembrie. Acest proiect face parte din misiunea sa de a lansa 20 de astfel de restaurante pop up, in 20 de tari, in 20 de luni. James ...

............................................citeste tot

Preparate vedeta de la restaurantele din Bucuresti - care sunt specialitatile anumitor locuri din oras
Restograf (Nov 2016)
   2.602 vizite  0 comentarii   1 like

Fiecare restaurant are un preparat vedeta, o specialitate a casei, un "ceva" pe care doar acolo il puteti gasi in acea forma si cu acel gust. Si fix asta am vrut si noi sa aflam: care e preparatul unic de la cateva dintre restaurantele bucurestene, care e specialitatea anumitor restaurante si ce ...

............................................citeste tot

Cel mai bun serial documentar despre cei mai interesanti bucatari din lume
 (Nov 2016)
   827 vizite  0 comentarii   1 like

Pentru toti cei pasionati de arta culinara sau care vor sa descopere care sunt cei mai interesanti bucatari din lume, exista un serial Netflix perfect: Chef's Table. Nu este vorba despre o fictiune, ci despre un serial documentar. Se afla deja la cel de-al 3 sezon, iar fiecare episod din acest ...

............................................citeste tot

S-a deschis localul in care poti intra doar daca esti teribil de mahmur
 (Nov 2016)
   1.530 vizite  0 comentarii   0 like

S-a deschis un local care pare un adevarat paradis pentru petrecaretii care se lupta dimineata cu mahmurelile. S-a intamplat in Amsterdam, se numeste The Hangover Bar si promite sa vindece chiar si cele mai grave si dureroase mahmureli. Bineinteles, este obligatoriu sa fii mahmur pentru a putea ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase 10 restaurante din Bucuresti, editia toamna 2016
Restograf (Nov 2016)
   29.336 vizite  0 comentarii   2 like

In urma cu ceva vreme intocmeam o trilogie cu cele mai frumoase restaurante din Bucuresti [partea I, partea a II-a, partea a III-a]. Intre timp au mai aparut destul de multe restaurante frumoase in peisajul bucurestean, asa ca ne-am gandit ca n-ar strica sa reluam periodic acest tip de lista. ...

............................................citeste tot

Doua restaurante din Bucuresti nu respecta legea anti-fumat
Restograf (Nov 2016)
   4.424 vizite  1 comentarii   0 like

Exista in Bucuresti cel putin 2 restaurante in care legea anti-fumat nu este respectata. Este vorba despre La Tiganci si The Great Trafalgar pub & restaurant. In timp ce unul se lauda pe Facebook cu aceasta chestie, celalalt o face pe furis. Mai exact, La Tiganci scrie urmatoarele pe ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Un roman in orasul lui Pablo Escobar vrea sa aduca un pic de bine in lume prin clatite si cafea



  (Dec 2015)
635 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
1 placut 
0 displacut 

 

Intr-o zi ne-am trezit cu un mail de la un bucatar roman aflat in Medellin, faimosul oras din Columbia in care si-a facut de cap vestitul Pablo Escobar. Bucatarul cauta putina sustinere pentru un proiect pe care l-a inscris pe indiegogo, platforma de crowdfunding unde se regasesc proiecte sociale, inventii care cauta finantare si alte asemenea. Crepes&Coffee este un proiect care cauta sustinere financiara de la oameni pentru a oferi locuri de munca unor persoane cu dizabilitati: crearea unor puncte mobile de vanzare, niste biciclete utilitare de la care angajatii sa pregateasca si sa vanda diverse tipuri de clatite si, desigur, cafea.

 

crepes coffee

 

Detaliile proiectului le gasiti aici si tot pe indiegogo puteti sa faceti si donatiile care sa aduca aceasta initiativa mai aproape de realizare. Noi i-am scris domnului Sandu Matei si l-am intrebat mai multe despre proiect, dar si despre ce face in Medellin, de cand gateste si cum a ajuns sa se ocupe de cauze sociale pe alt continent.

1. Spuneti-ne cate ceva despre dvs. si despre activitatea de Chef. De cat timp gatiti, ati fost bucatar si in Romania, care a fost traseul carierei ca chef Profesional?

Sandu Matei: Gatesc de mic copil, o traditie de famile mostenita de la tatal meu care a fost ospatar, bucatar  si sef de restaurant.

SAM_2172

In Romania am practicat doar in mediul familial. Am lucrat insa ca sef de resurse umane la Aeroportul Otopeni si apoi ca director zona Frontiere Terestre Duty Free Shop. Aceasta functie m-a facut sa traiesc multi ani in deplasare, singur, unde am profesat ceea ce se numeste bucatar in particular. In perioada ’90 – ’93 am plecat in Franta, unde am lucrat la 2 restaurante ale unui roman: Doina Elysees (pe Champs Elysees) si Doina Tour Eiffel. Pe fondul crizei care m-a afectat foarte mult, dar si al unui faliment al mici mele firme, urmat de multe neplaceri si dureri in viata privata, am luat o decizie extrem de brutala si riscanta.

Am plecat in noiembrie 2011, la 52 de ani, in Venezuela la sora fostei mele sotii, definitiv. Am ajuns pe un continent si intr-o tara unde nu stiam absolut nimic, limba, obiceiuri, cultura, cu 2 valize, una in cap si una in mana…si 540 usd din care traiesc si in ziua de azi. M-am stabilit in Merida cu ajutorul unei prietene si aici am lucrat in restaurante cu specific national, evenimente si am facut o scoala de bucatari de exceptie timp de un an in paralel. Am luat diploma si am plecat din Venezuela, nu sunt indragostit de socialism, nu am fost niciodata, asa ca am ajuns in Medellin cu un an si 11 luni in urma.

Aici m-am inregistrat la Camera de Comert ca sa pot activa in domeniu. Am cumparat un restaurant mic, l-am vandut, am pierdut bani, dar am castigat experinta, dupa care am ramas cu cele 2 restaurante pe care le am si acum: Laurel Bistro, un restaurant mic (are doar 4 mese), destul de elegant intr-o zona foarte buna. Specialitatea sunt clatitele dulci si sarate plus sosuri, salate, vin, sucuri naturale, antreuri. Cu 3 luni in urma am deschis al 2-lea restaurant virtual care se numeste Sandu Crepes. Livrarea comenzilor sau cateringul il fac din Laurel Bistro zilnic.

SAM_2096IMG_1341

2. Cum ati ajuns in Medellin si ce faceti acolo? 

Sandu Matei: Am fost invitat de o buna prietena care imi cunostea intentiile legate de gastronomie si de proiectul cu handicapatii. Asa am ajuns si bine am facut.

Zilnic fac cam acelas lucru fara sa ma obosesc, gatesc, citesc despre gastronomie, ma uit la filme pe youtube, studiez mult si muncesc mult.  A avea un restaurant este extrem de complex. Vreau sa mai fac unul, o sa vad cum, dar se va numi sigur Cafe Scorillo.

Mai tot vad superi Chefi la televisor atat in Romania, dar si aici, si le plang de mila ca sunt foarte buni si in tari cu multa publicitate, gatesc in bucatarii de 100.000 de usd si ma intreb ce ar gati daca ar avea doar un cutit intr-o padure. Dar ma rog, am opinille mele despre bucataria televizata tip Master Chef.


3. Ce isi propune sa faca, mai exact, proiectul Crepes&Coffee? 

Sandu Matei: Proiectul a aparut cu 3 ani in urma, am lucrat la el mult timp singur si avea o alta forma, dar esenta era aceeasi. Forma de atunci, ca urmare a experientei pe care o voi castiga acum, ma face sa demarez alt proiect, sa spunem o inventie a mea, de fapt ceva din copilaria mea care ma face sa scot cel putin 2, 3 jocuri de copii…dar mai tarziu ca trebuie foarte bine gandita formula drepturilor de autor si a marcii inregistrate.

Pe scurt, am remarcat ca o mare parte a productiei din bucatarie poate fi alocata unor persoane cu handicap, cu conditia ca cineva sa doreasca asta. Eu am o parte sociala foarte accentuata si probabil ca a venit timpul sa fac ceva bun pentru un grup de oameni.

Asta am cam facut toata viata…am ajutat multi oameni, am mostenit asta de la tatal meu.

crepes coffee 2

Cum intre timp am schimbat macazul cu gatitul, am trecut pe clatite si cu ceva luni in urma a aparut Wheelys cafe in indiegogo finantata cu peste 360.000 usd mi-a venit ideea sa cuplez clatitele cu cafeaua pe strada iar 50% din productie la diverse sosuri, creme sa o fac cu persoanele cu dizabilitati. Traiesc intr-o tara de cafea unde cafeaua pe strada este foarte proasta.

Bicicleta Wheelys Cafe este un instrument care atrage atentia cel putin viziual , este inteligenta sa spunem , si genereaza o crestere a vinzarilor. Asta pentru mine se traduce in cresterea productiei pe care eu o relationez cu crearea de locuri de munca pentru handicapati. Proiectul mai are componenta Youtube, adica in situatia in care nu pot acumula fonduri sa cumpar bicicleta din Suedia, oricum voi incepe sa fac mici filme intre 2 si 5 minute pe care le voi posta pe Youtube dar cu o persoana cu handicap care va prepara totul sub indrumarea mea. Pentru asta acum caut sponsori adica sa fac publicitate pentru diverse marci.

In situatia in care pot cumpara bici ea va avea un regim de lucru zilnic de 2, 3 ore in fata restaurantului Laurel Bistro si cam 2, 3 ore in fata hotelului Inntu Hotel care se afla la 30 m de restaurant. Toate produsele vor fi handmade de catre mine o parte si o parte de catre persoana cu handicap pe care o voi alege in citeva zile.

 
4. De unde a venit ideea proiectului, de ce tocmai street food, de ce clatite, de ce fix aceasta initiativa? 

Sandu Matei: Street food in Colombia, dar si pe tot continentul Sud American este un obicei, o traditie, ceva normal, o forma de existenta, adica functionaza bine sau foarte bine, depinde de produs, zona si ore de lucru. Plus componenta vreme: Medellin este ca si clima o primavara eterna.

Clatitele aici sunt un produs relativ nou, nu au priza peste tot. Eu produc tot, adica nu depind de nimeni; sunt expert in sandvisuri care aparent sunt simple, dar depind de un brutar, pe cand la clatite nu.

thank you
5. Cateva cuvinte prin care ati putea convinge oamenii sa doneze bani pe Indiegogo pentru acest proiect. 

Sandu Matei: Proiectul are o latura sociala foarte puternica iar eu fac parte din ea prin cultura si educatia pe care am primit-o de la parintii mei, oameni foarte simpli si muncitori.

Conditia este una singura: persoana care primeste donatia sa puna in practica proiectul iar cel care doneaza chiar trebuie sa fie convins ca o persoana cu dizabilitati locomotorii poate lucra cu mainile daca are la indemana un program de reintegrare sociala de acest tip.

Va dau un exemplu: eu fac de cateva ori pe saptamana, printre altele, salsa Aioli dupa o reteta combinata, si iese espectacular, o mananci pe paine. Eu pot sa va demonstrez ca aceasta retea poate fi facuta si de un orb nu numai de cineva care nu isi misca picioarele. Iarasi avem aceiasi conditie: cineva trebuie sa-i arate cum si sa-l ajute, dupa aia omul are ceva de lucru, poate castiga un venit, invata sa faca un al 2-lea sos si sa se reintegreze diferit in ambientul in care traieste.

Nu in ultimul rand, eu sunt un adept a tot ce este mancarea naturala, proaspata facuta cu ingrediente locale in primul rand si din import (aguacate de exemplu). Cand vad maioneza in borcan sau pachet de salsa de tomate mi se face greata.

Un aspect, in functie de rezultate, acesta este un proiect pilot, daca imi functioneaza la parametrii pe care eu ii prevad, el poate fi implementat oriunde in Colombia, dar si in afara tarii. Nu vreau sa ma imbogatesc, ca nu mai am timp, dar sponsorii sunt importanti, asa ca in ianuarie merg in Bogota sa ma intalnesc cu niste posibile firme care sa ma ajute.

Daca vreti si voi sa sustineti proiectul lui Sandu Matei, Crepes&Coffee, o puteti face aici


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


× 9 = eighteen