Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.403 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   914 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.465 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   1.946 vizite  1 comentarii   1 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   693 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   797 vizite  0 comentarii   0 like

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   738 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.716 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   928 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   3.707 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   698 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.360 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.481 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   954 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   669 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   499 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   890 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.115 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.360 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   4.668 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   915 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   2.073 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   5.829 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.028 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.025 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Unde se mananca mai sanatos in Bucuresti



George Butunoiu  (Apr 2011)
20.743 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
14 placut 
2 displacut 

 

Din ce mi-au spus cei care umbla prin lume mai mult decat mine, Bucurestiul e capitala europeana cu cele mai putine restaurante vegetariene, cu mancare dietetica sau cu mancare sanatoasa (healthy food – noul val), sau cu mancare sanatoasa la modul general, pur si simplu. Din acest punct de vedere, ne asemanam mult cu Anglia, unde in aproape toate restaurantele “normale” gasesti numai semipreparate de la supermarket, adesea nici macar disimulate in vreun sos sau prin vreo combinare cat de cat originala. Si in Germania e mancare foarte nesanatoasa, insa acolo nu atat din pricina de supermarket, cat de traditie (grasime, prajeli, sosuri grele, carne, carnati si cartofi la greu etc.)

In afara de restaurantele pentru oameni bolnavi, pentru viitori bolnavi sau cele pentru ciudati, cea mai sanatoasa mancare e in marile restaurante gastronomice, cele cotate Michelin sau aspirante. Acolo regulile sunt foarte stricte: toate produsele trebuie sa fie proaspete, nu se foloseste nimic congelat, nu se prajeste nimic in ulei, totul se face in bucatarie, pe loc, numai din produse si ingrediente de baza, numai cu condimente naturale, nu se ia nimic semipreparat sau prelucrat, absolut nimic sintetic.

In Bucuresti, daca nu te tine cartea de credit ca sa mergi sa mananci zilnic astfel de mancare sanatoasa la Heritage sau la Bistrot Epoque, de pilda, va trebui sa faceti un drum la cele cateva – foarte putine – restaurante cu oficial autodeclarata grija pentru sanatatea clientilor – si a societatii, in general, de ce nu…. In afara de cele cateva de tip snack “healthy food” care te hranesc doar cu salate, sandviciuri si sucuri de fructe (Ben Frank & Sol, Lime & Lemon etc.), dintre cele in care poti gasi mancare in toata regula eu am gasit doar patru pana acum in Bucuresti: Mandala, Casa Satya, Fibrio si Diet Center. Primele doua vor sa ia in plus in grija si sanatatea dumneavoastra sufleteasca, ultimele doua doar pe cea trupeasca.

La Mandala pe usa scrie ca acolo intri intr-un “restaurant vegetarian, ceainarie, librarie ezoterica, magazin de produse naturiste si cursuri de dezvoltare personala”. Casa din Bucurestiul vechi, cu inca destul farmec, are personalitate, e potrivita pentru scopurile declarate. Amenajarea e cu semnificatie pentru cunoscatori, fara indoiala, insa pentru noi a fost doar viu colorata si foarte prietenoasa, ne-a placut si ne-am simtit bine acolo, mai ales ca era destul de plina, si asta la o ora tarzie, cand multe restaurante deja inchid. Sunt si doua sali de curs la Mandala, pe care le-am vazut pline si pe ele, cu oameni aparent fericiti. Surpriza cea mai mare a venit de la mancare, insa. Meniul e in intregime vegetarian, nu au niciun fel de carne, nici macar peste. Am mancat de multe ori in restaurante de acest fel in strainatate, insa nu imi amintesc sa fi terminat vreodata tot ce mi s-a pus in farfurie. Noi am fost patru, si cu totii am ajuns la concluzia nu numai ca mancarea aceea e “digerabila”, ci si ca e chiar buna la gust. Cu exceptia unor lipii oribile de la Carrefour, pe care am hotarat ca le putem trece cu vederea, totusi. Mancarea vegetariana de la Mandala e destul de elaborata, se vede ca cineva munceste mult la ea. Sunt mancaruri fara carne din diverse bucatarii, si europene si asiatice, unele cu combinatii neasteptate de ingrediente. Preturile sunt mici, nu am vazut nimic la Mandala care sa coste mai mult de 15 lei portia (sau 19, nu sunt sigur – oricum, era cu 1 in fata). Serviciul e rezonabil, insa e destul de lent, am vazut o singura chelnerita in restaurantul plin. Totusi, norocul lor pare sa fie ca pentru multi dintre clienti timpul are alta semnificatie decat pentru noi, ceilalti, neinitiatii, asa ca le e totuna daca mananca intr-o ora sau in doua. Mandala e un restaurant de vizitat, fara indoiala, chiar daca sunteti vegetarieni de ocazie, pentru o seara. Au facut treaba buna, pacat ca nu sunt mai multe restaurante de acest fel in Bucuresti.

Casa Satya e un loc pe care unii il privesc cu multa suspiciune, pe cand altii merg regulat acolo, cu multa speranta in suflet. Cum nu sunt in stare sa descriu cu cuvintele mele ce se intampla la Satya, fac si eu un copy-paste de pe prezentarile lor: “Bucătăria este un veritabil proces de alchimie. Astfel la Satya preparatele sunt create luându-se în considerare principiile şi înţelepciunea milenarei Ayurveda şi ale studiilor știinţifice moderne de alimentaţie naturistă. Ingredientele și condimentele sunt folosite în proporţii și compatibilităţi optime astfel încât să aibă cel mai bun raport al simfoniei celor 6 gusturi, având și un amplu aport de energie vitală și efecte benefice generale asupra organismului.” Deci, cam despre asta e vorba… Satya e intr-o casa frumoasa, cu personalitate, printre blocurile din Banu Manta. Are o gradina mare in fata, foarte apreciata vara. Interiorul e amenajat original – evident! – dupa niste principii pe care nu oricine le intelege (si le gusta), insa cared ca majoritatii clientilor li se pare placut. Mancarea e si ea neobisnuita si nemaiintalnita in alte locuri. Foarte putina carne – aproape deloc, se pare, numai ceva peste – legume in toate felurile si cu tot felul de sosuri. Prin urmare, greu de spus pentru un neinitiat daca e buna sau nu, atata vreme cat nu ai termeni de comparatie. Sigur ca trebuie mers macar o singura data la Casa Satya, asa cum sta bine oricarui om deschis la minte…

Fibrio e un restaurant cu mancare dietetica pe care multi l-au asteptat in Bucuresti si care e recomandat in mod expres de catre doctorii nutritionisti celor care sunt grijulii cu sanatatea lor. Si, mai ales, celor care vor sa slabeasca, pentru ca mancarea e facuta dupa reguli intalnite adesea in regimurile disociate, in general, si al celor ale lui Montignac, in particular. Casa de pe stradutele din jurul Pietei Dorobantilor nu e nici mare si nici amenajata cu multe pretentii, insa atractia la Fibrio e meniul, evident. Doamna care a deschis Fibrio face eforturi iesite din comun sa adauge ceva gust unor feluri pe care cu greu le-ai putea manca daca nu ai sabia unor boli sau a unor (zeci de) kilograme in plus deasupra capului. Oricum, e admirabil efortul, si sunt de apreciat si rezultatele, de vreme ce poti manca ceva ce acasa nu ti-ar iesi sub niciun chip atunci cand nici imaginatia nu e chiar la ea acasa, ca sa nu mai vorbim de produsele si ingredientele speciale aproape imposibil de obtinut. Deci, daca nu aveti de ales, nu prea veti putea ocoli Fibrio, mai ales ca sunt sigur ca lucrurile sunt facute acolo cu multa buna-credinta.

Diet Center e ceea ce au vrut sa spuna chiar din nume, adica un restaurant cu mancare sanatoasa, chiar dietetica. Spre deosebire de cele de mai inainte, la Diet Center au foarte multe mancaruri si dulciuri, din mai multe bucatarii, si in special din cea libaneza (patronul fiind libanez), insa aici se pare ca accentul cade pe modul de preparare (nimic prajit in ulei etc.) decat pe felurile de mancare propriu-zise si pe ingrediente. Au toate felurile de carne la Diet Center, salate, pizza, sandviciuri etc. Au si un meniu impartit pe zile si pe saptamani pare si impare, probabil facut de niste nutritionisti si pentru clienti fideli. Dl Ryad, patronul, l-a pozitionat ca restaurant modern, pe jumatate cu autoservire: e la parterul unui bloc nou, de birouri, de pe Nicolae Caranfil, mai aproape de pod. E foarte luminos, numai beton, sticla, plastic, termopane si inox, cu galantare in care poti vedea unele feluri de mancare si dulciurile. Arata aseptic, senzatie intarita si de chiflele sigilate in plastic, la fel ca si lipia si chiar crutoanele pentru supa. Probabil ca pe cei mici nu-i mira deloc atmosfera de McDonald’s si de autoservire, insa cei mai batrani nu prea cred ca apreciaza acest tip de pozitionare. Din tot ce am luat noi, doar un singur fel a avut ceva gust, celelalte au fost banale, ca sa folosesc un eufemism. Si sunt sigur ca nu din cauza caracterului lor dietetic, ci din cauza conceptului impus de catre dl Ryad si a bucatarilor lui, fara indoiala… Poti face mancare sanatoasa cu gust excelent – si restaurantele gastronomice sunt cea mai buna dovada in acest sens. Preturile nu sunt mari la Diet Center, daca le comparam cu alte restaurante. Dar daca ne raportam strict la ce gasim in farfurie, nu mai e atat de evident. Personalul e foarte prietenos, a fost o surpriza foarte placuta. Sigur, deci, e de mers la Diet Center doar daca dieta e o problema foarte serioasa pentru dumneavoastra si sunteti dispus(a) sa sacrificati orice desfatare culinara pentru asta.

Asadar, orice initiativa de felul celor de mai sus e mai mult decat binevenita in Bucurestiul asediat de catre restaurantele proaste, dintre care unele ne otravesc de-a binelea, si asta cu buna stiinta. Insa cel mai grav e ca o fac cu complicitatea clientilor…


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


3 + = five