Toate articolele (763 articole)

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   526 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   323 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   1.573 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   210 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   8.000 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   490 vizite  0 comentarii   5 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   344 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   277 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   172 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   500 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   1.046 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   2.094 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   1.752 vizite  0 comentarii   1 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   313 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   1.217 vizite  0 comentarii   1 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   1.503 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   363 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   472 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

Tendinte culinare pentru 2017: ce punem in farfurie si ce asteptari sa avem de la restaurante
Restograf (Jan 2017)
   758 vizite  0 comentarii   0 like

Ca la orice inceput de an, se anunta tendintele pentru toate domeniile posibilie, specialisti din toate zonele dandu-si cu parerea despre ce o sa conteze mai mult in 2017, ce aplicatii o sa folosim, ce culoare se va purta, dar, ce ne intereseaza cu adevarat pe noi: CE SE VA MANCA. De cativa ani ...

............................................citeste tot

McVatican sau cum fast-food-ul a scandalizat lumea catolica
 (Jan 2017)
   328 vizite  0 comentarii   0 like

La doar 5 zile dupa Craciun, McDonald's a deschis un nou restaurant chiar la Vatican, in districtul Pio Borgo, la o aruncatura de bat de Bazilica Sfantul Petru. Deschiderea a fost facuta aproape pe furis, fara mare fast, pentru a nu atrage si mai multe reactii negative, pentru ca, la aflarea ...

............................................citeste tot

Burgerul din carne de sobolan de rau, vedeta restaurantelor din Moscova
 (Jan 2017)
   342 vizite  0 comentarii   2 like

Da, ati cititi bine, cel mai nou super-aliment din meniurile restaurantelor din Moscova este carnea de sobolan de rau sau de nutria sau de coypu - toti fiind termeni care descriu acelasi animal. Acest tip de carne si-a castigat un loc de cinste in meniuri restaurantelor rusesti, deoarece carnea ...

............................................citeste tot

Care sunt restaurantele in care bucurestenii au dat cele mai multe checkins in 2016
 (Dec 2016)
   2.104 vizite  2 comentarii   0 like

In mare, localurile din clasamentul "restaurantelor in care romanii au dat cele mai multe checkins in 2016" sunt cam aceleasi cu cele din 2015. Cu cateva mici diferente. Si de aceasta data ne-am folosit de statisticile de pe Facebrands.ro si am ajuns la aceeasi concluzie: cele mai multe dintre ...

............................................citeste tot

Care sunt cei mai buni bucatari din lume, editia 2017
 (Dec 2016)
   980 vizite  0 comentarii   0 like

Revista Le Chef a revenit cu noul top al celor mai buni bucatari din lume, editia 2017 - 100 of The Best Chefs in the World. Topul este creat pe baza unui sondaj in randul maestrilor bucatari decorati cu doua si trei stele Michelin. Acestia ofera o lista cu numele a cinci bucatari care ar merita ...

............................................citeste tot

Petreceri de Revelion 2017 la restaurantele din Bucuresti
Restograf (Dec 2016)
   1.303 vizite  0 comentarii   0 like

Revelionul 2017: un nou an, aceleasi discutii: "unde petrecem noaptea aia lunga cat un an"? Daca nu v-ati facut planurile deja, mai jos gasiti o lista cu restaurantele din Bucuresti care organizeaza niste petreceri speciale de Revelion. Live music, mancare aparte, petreceri tematice, iata care sunt...

............................................citeste tot

Unde iei masa traditionala de Craciun in Bucuresti - recomandari facute de The Guardian
Restograf (Dec 2016)
   426 vizite  0 comentarii   0 like

Publicatia britanica The Guardian a inclus si Bucurestiul intr-un top 10 al traditiilor festive de Craciun din Europa. The Guardian mentioneaza faptul ca in Romania, de Craciun, inca se mai pastreaza obiceiul taiatului porcului in gospodarii, insa doar la tara. Totusi, turistilor care ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Vreti sa traiti ca in Olanda? Atunci sa si mancati ca olandezii…



George Butunoiu  (Jun 2015)
2.959 Vizualizarivizualizari
4 Comentariicomentarii
2 placut 
7 displacut 

 

Lectie de austeritate pentru bucuresteniAm niste prieteni buni olandezi, ne-am cunoscut cu multi, multi ani in urma. El presedinte de banca, ea tot bancherita, vicepresedinte, dar in alta tara. Fara copii. In weekend se reintregea familia, cand aici, la Bucuresti, cand in cealalta tara, cand cine mai stie pe unde.

Dupa multa vreme, ma invita la ei la masa, la un pranz, in weekend, cand era randul ei sa vina in Romania. La ei, adica la ei acasa, o mare surpriza si semn de diferita pretuire si prietenie, dupa cum bine se stie ca merg lucrurile acolo la ei. Am fost miscat si flatat, evident!

Nu mai descriu casa si ce era in ea, trec direct la subiect. Aproape o ora am baut suc, am mancat ceva alune si am discutat pe terasa, o terasa acoperita mult mai mare decat tot apartamentul meu. In tot acest timp doamna facea intruna drumuri catre bucatarie, anuntandu-ne ca momentul e din ce in ce mai aproape. Si, intr-adevar: “Masa e gata, sa mergem in salon!”. Salonul, inca si mai mare decat terasa si, deci, decat tot apartamentul meu, avea o masa mare in mijloc, la care puteau sta vreo 14 – 16 olandezi. Ei s-au asezat pe o parte, eu pe latura cealalta.

La inceput au venit niste legume crude, un fel de amuse bouche. Legume crocante, evident: morcovi, castraveti si altele asemenea. Perfect taiate si aliniate, culori uniforme. Alaturi un mic vasulet cu un sos maroniu, cam de marimea unui ou taiat pe lung. Pe atunci nu mancam legume, insa am luat si eu una, de politete, am bagat-o in sos si apoi am muscat din ea, spunand ca ce buna este, dupa aceea.

Apoi a venit aperitivul, socotind in ordine cronologica. O salata si alaturi o jumatate de piept de pui rece. Doamna a spus ca putem sa mancam puiul separat, insa ca ea ne recomanda sa-l taiem in bucatele mici si sa-l amestecam in salata, ca ea asa face intotdeanua. Si a si facut-o, la fel si olandezul. Pe vremea aceea eu nu mancam salata, iar piept de pui rece nici atat, asa ca am luat o farama de pui, o frunza de salata, am zis ca ce bune sunt si m-am pus pe asteptat ca sa termine ei antreul.

Nu a durat mult, nici nu avea de ce sa dureze. Dupa ce se strang farfuriile, a venit intrebarea pe care nu o voi putea uita vreodata, imi suna si acum in urechi, cu toata claritatea, ca atunci: “Am doua feluri de inghetata, Betty Ice si Amicii, de care doriti?”. Atunci m-a strafulgerat un gand, care in cateva clipe a devenit certitudine: amuse bouche-ul nu fusese amuse bouche, ci aperitiv, iar aperitivul nu fusese aperitiv, ci felul principal…

Am cerut doua portii de inghetata, am mancat si Betty Icei si Amicii, desi nu eram sigur ca se face in casa unor olandezi sa mananci doua portii din acelasi fel de mancare. Dar sunt sigur ca au trecut peste asta, eram prieteni buni si nu am observat sa se fi schimbat ceva in relatia noastra dupa aceasta portie dubla de inghetata…

Au plecat demult din tara prietenii mei olandezi, nu i-am mai vazut de atunci, insa imi aduc aminte de multe ori de ei si de pranzul acela memorabil si metafizic pentru mine. Imi aduc aminte cu nostalgie si cu drag, mai ales acum, cand sunt obligat sa mananc legume crude, multa salata si piept de pui fiert.

Si, sigur, a fost primul lucru care mi-a venit in minte zilele trecute cand am intrat intr-un mic restaurant nou deschis la Piata Dorobantilor, cu un nume care te duce catre fructe, frunza, frugal, fruntas, frustrare si sex, lasandu-te pe tine sa te opresti asupra variantei care ti se potriveste.

O buna bucata de vreme a fost acolo Turkish Cafe, un fel de cafenea fara personalitate, despre care multi vecini de peste drum nu stiau macar ca exista. Cafeneaua propriu-zisa era o terasa acoperita, o constructie usoara, un fel de marchiza. Pe la inceputul anului 2015 fata pridvorului s-a schimbat complet, a aparut un fel de hala vopsita in negru, cu ferestre mari: Frudisiac.

Inauntru e ca o baraca, totul din lemn, ca din filme. Atmosfera de austeritate foarte bine realizata, se vede ca au luctat arhitecti buni acolo, care stiu sa spuna ce au de spus doar din cateva scandurele bine asezare. Au o masa mare in mijloc, “la comun”, din lemn masiv, evident, si inca vreo doua sau trei alaturi. E o singura sala, destul de mica, suficienta, insa, a te duce imediat in alta lume. Doar muzica stridenta, dura, agresiva te mai trage inapoi de mana.

Meniul e si el din acelasi film, evident. Au sandviciuri si ceva salate, sucuri, fructe si ceva dulciuri. In timpul saptamanii au si cate o supa. Aproape toate au denumiri scandinave, in special cu “suedez” sau “Stockholm” in coada: prajitura Stockholm, salata suedeza, cafea suedeza, sucuri suedeze. Conceptul e ca intre micul dejun si masa de pranz diferentele sunt mici, si ca asa e si bine sa fie, mai sanatos si mai crestineste. De fapt, chiar asa se si prezinta Frudisiac: “Cafenea · Bar cu sucuri şi fructe pasate (smoothie) · Restaurant pentru mic dejun şi gustare”.

Mancarea a fost rezonabila – atat cat poate sa fie o astfel de mancare, nici nu te poti astepta la mai mult decat atat. Preturile normale pentru un local de Dorobabntilor. Clienti erau, unii pareau deja obisnuiti ai locului. Serviciul a fost destins, natural, familiar. Ceva mai ostentativa si teatrala era duduia din poza, intinsa in fata restaurantului pe bordura, la plaja, insa si ea se incadra bine in peisaj.

Prin urmare, acela e un loc pe care va recomandam sa-l vizitati, fie ca sa mancati ceva frugal, ca loc de meditatie asupra lucrurilor importante in viata sau pentru diferite alte pricini. E o experienta interesanta si nu costa mult.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Frudisiac. O locație surprinzătoare intr-o zona de fițe. Nu are nimic care să te facă sa te simți in plus, chiar dacă masa principală este o masă comună, neobișnuită in Romania si de neimaginat pentru zona Dorobanți.
Personalul este tânăr, amabil si ușor gălăgios iar oferta satisface toate gusturile selecte. Cafeaua este demnă de luat in seamă in fiecare dimineața.

Reply

Am mancat de cateva ori la Amsterdam, insa numai de foame, asa ca nu imi aduc aminte nimic de acolo. Cat despre vecinii nostri, asa este, mancare banala si baietii aceia nu au niciun reflex de client service, nicio relicva de politete naturala. GB

Reply

Povestea culinara a amicilor olandezi nu este reprezentativa ca bucatarie cu specific etnic/national olandez. Ati luat masa la Amsterdam? Pur si simplu autorul a nimerit o familie de consumatori naturisti, care, totusi, consumau inghetata locala cu mono si digliceride ale acizilor grasi. Locuiesc si eu vis a vis de localul pomenit: e o fitza populata de snobi. Scump, nesemnificativ culinar, mobilat ostentativ auster, cu personal lipsit de educatia minima PR.

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


one × = 3