Toate articolele (748 articole)

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   258 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   136 vizite  0 comentarii   0 like

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   223 vizite  0 comentarii   1 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

Tendinte culinare pentru 2017: ce punem in farfurie si ce asteptari sa avem de la restaurante
Restograf (Jan 2017)
   299 vizite  0 comentarii   0 like

Ca la orice inceput de an, se anunta tendintele pentru toate domeniile posibilie, specialisti din toate zonele dandu-si cu parerea despre ce o sa conteze mai mult in 2017, ce aplicatii o sa folosim, ce culoare se va purta, dar, ce ne intereseaza cu adevarat pe noi: CE SE VA MANCA. De cativa ani ...

............................................citeste tot

McVatican sau cum fast-food-ul a scandalizat lumea catolica
 (Jan 2017)
   174 vizite  0 comentarii   0 like

La doar 5 zile dupa Craciun, McDonald's a deschis un nou restaurant chiar la Vatican, in districtul Pio Borgo, la o aruncatura de bat de Bazilica Sfantul Petru. Deschiderea a fost facuta aproape pe furis, fara mare fast, pentru a nu atrage si mai multe reactii negative, pentru ca, la aflarea ...

............................................citeste tot

Burgerul din carne de sobolan de rau, vedeta restaurantelor din Moscova
 (Jan 2017)
   197 vizite  0 comentarii   2 like

Da, ati cititi bine, cel mai nou super-aliment din meniurile restaurantelor din Moscova este carnea de sobolan de rau sau de nutria sau de coypu - toti fiind termeni care descriu acelasi animal. Acest tip de carne si-a castigat un loc de cinste in meniuri restaurantelor rusesti, deoarece carnea ...

............................................citeste tot

Care sunt restaurantele in care bucurestenii au dat cele mai multe checkins in 2016
 (Dec 2016)
   1.389 vizite  2 comentarii   0 like

In mare, localurile din clasamentul "restaurantelor in care romanii au dat cele mai multe checkins in 2016" sunt cam aceleasi cu cele din 2015. Cu cateva mici diferente. Si de aceasta data ne-am folosit de statisticile de pe Facebrands.ro si am ajuns la aceeasi concluzie: cele mai multe dintre ...

............................................citeste tot

Care sunt cei mai buni bucatari din lume, editia 2017
 (Dec 2016)
   394 vizite  0 comentarii   0 like

Revista Le Chef a revenit cu noul top al celor mai buni bucatari din lume, editia 2017 - 100 of The Best Chefs in the World. Topul este creat pe baza unui sondaj in randul maestrilor bucatari decorati cu doua si trei stele Michelin. Acestia ofera o lista cu numele a cinci bucatari care ar merita ...

............................................citeste tot

Petreceri de Revelion 2017 la restaurantele din Bucuresti
Restograf (Dec 2016)
   1.054 vizite  0 comentarii   0 like

Revelionul 2017: un nou an, aceleasi discutii: "unde petrecem noaptea aia lunga cat un an"? Daca nu v-ati facut planurile deja, mai jos gasiti o lista cu restaurantele din Bucuresti care organizeaza niste petreceri speciale de Revelion. Live music, mancare aparte, petreceri tematice, iata care sunt...

............................................citeste tot

Unde iei masa traditionala de Craciun in Bucuresti - recomandari facute de The Guardian
Restograf (Dec 2016)
   273 vizite  0 comentarii   0 like

Publicatia britanica The Guardian a inclus si Bucurestiul intr-un top 10 al traditiilor festive de Craciun din Europa. The Guardian mentioneaza faptul ca in Romania, de Craciun, inca se mai pastreaza obiceiul taiatului porcului in gospodarii, insa doar la tara. Totusi, turistilor care ...

............................................citeste tot

Unde si-a cinstit Tudor Chirila elevii de la Vocea Romaniei si cat a fost nota de plata
 (Dec 2016)
   1.584 vizite  0 comentarii   0 like

Vineri, 16 decembrie, Tudor Chirila a castigat Vocea Romaniei pentru a treia oara consecutiv. Bineinteles, acesta a fost un motiv foarte bun de sarbatorire.  Asadar, el si elevii sai de la Vocea Romaniei au iesit in oras pentru a petrece. Localul ales a fost Grand Cafe Van Gogh. Nota ...

............................................citeste tot

Prima shaormerie dulce din Timisoara a fost deschisa de un tanar de 19 ani
 (Dec 2016)
   326 vizite  0 comentarii   0 like

In primavara acestui an va povesteam despre noul trend in materie de fast-food: shaorma cu ciocolata sau choco-kebab. Nu a durat mult si a aparut si la noi asa ceva. Un tanar in varsta de 19 ani a deschis prima shaormerie dulce din Timisoara, in care clientii pot comanda kebab cu ciocolata, ...

............................................citeste tot

Le Boutique - un bistro provensal pentru inimile oamenilor
Restograf (Dec 2016)
   1.957 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Le Boutique - Food Concept Store este un bistro intr-o zona romantata a Bucurestiului unde inca se mai simte farmecul interbelicului – pe Strada Sfantul Stefan, aproape de Strada Mantuleasa, adica in universul creativ al unor autori celebri precum Mircea Eliade, Marin Preda sau Mircea Vulcanescu...

............................................citeste tot

Unde poti sa bei cel mai mare cappuccino din Bucuresti, o cana are peste un litru
 (Dec 2016)
   1.186 vizite  0 comentarii   0 like

In cazul in care sunteti tot timpul nemultumiti de marimea canilor de cappuccino din cafenelele din Bucuresti, am gasit noi un loc care cu siguranta va va satisface. In Camera din Fata gasiti cel mai mare cappuccino din Bucuresti. Asa arata:   In meniul din Camera din Fata se ...

............................................citeste tot

Restaurante din Bucuresti care organizeaza petreceri de Craciun
 (Dec 2016)
   544 vizite  0 comentarii   0 like

Mai multi cititori ne-au intrebat care sunt restaurantele din Bucuresti care organizeaza petreceri sau evenimente speciale de Craciun. Ne-am documentat un pic si am gasit ca aveti de ales intre mese traditionale si atmosfera de sarbatoare, concerte de colinde, evenimente caritabile sau fancy, ...

............................................citeste tot

Noua bancnota de 5 lire a infuriat restaurantele vegane
 (Dec 2016)
   296 vizite  0 comentarii   0 like

In Marea Britanie s-a lansat o noua banconta de 5 lire sterline si milioane de englezi vegetarieni sau vegani sunt furiosi. De ce? Ce treaba are o bancnota cu o dieta din care este exclusa carnea sau alte tipuri de produse de origine animala? Ei bine, se pare ca aceasta noua bancnota face ca ...

............................................citeste tot

Cel mai mare parc gastronomic din lume se deschide in Bologna
 (Dec 2016)
   329 vizite  0 comentarii   0 like

Bologna este capitala culinara a Italiei. Daca vrei sa mananci cea mai buna mancare italieneasca, este clar ca trebuie sa vizitezi aceasta regiune. Un motiv in plus este si faptul ca, din septembrie 2017, in Bologna se va deschide cel mai mare parc gastronomic din lume. Multi s-au grabit deja sa-...

............................................citeste tot

Un roman a platit 100 de euro pentru a incerca burgerul cu Nutella
 (Nov 2016)
   540 vizite  0 comentarii   1 like

Gabriel Iosa este un blogger din Lugoj pasionat de calatorii si, se pare, si de preparate culinare mai putin obisnuite. Acesta a zburat din Timisoara pana in Milano pentru a incerca noul burger cu ciocolata Nutella, lansat de McDonald's doar in Italia, pe 14 noiembrie. E adevarat, etuziasmul a...

............................................citeste tot

9 locuri unde poti sa bei vin fiert in Bucuresti
Restograf (Nov 2016)
   3.276 vizite  0 comentarii   2 like

Iarna bate la usa, iar noua ni s-a facut deja pofta de un vin fiert care sa ne incalzeasca asa cum se cuvine. De asemenea, au inceput sa curga si intrebarile despre localurile unde poti savura o cana de vin fiert, pentru ca nu gasesti aceasta bautura chiar peste tot, asa cum ne-am dat si noi ...

............................................citeste tot

Leonardo DiCaprio a luat masa la un restaurant care ajuta persoanele fara adapost
 (Nov 2016)
   194 vizite  0 comentarii   1 like

Leonardo DiCaprio se afla intr-un turneu european de promovare a documentarului sau Before the Flood, ce abordeaza problema incalzirii globale. Acesta este disponibil gratuit online pe canalul de YouTube al National Geographic. De asemenea, celebrul actor a ajuns si in Scotia, pentru a tine un ...

............................................citeste tot

Un restaurant de lux se va deschide pe muntele Everest
 (Nov 2016)
   255 vizite  0 comentarii   0 like

James Sharman, fost chef la celebrul restaurant Noma, va deschide un restaurant pe muntele Everest. Isi propune sa faca acest lucru in plina iarna, in luna decembrie. Acest proiect face parte din misiunea sa de a lansa 20 de astfel de restaurante pop up, in 20 de tari, in 20 de luni. James ...

............................................citeste tot

Preparate vedeta de la restaurantele din Bucuresti - care sunt specialitatile anumitor locuri din oras
Restograf (Nov 2016)
   2.618 vizite  0 comentarii   1 like

Fiecare restaurant are un preparat vedeta, o specialitate a casei, un "ceva" pe care doar acolo il puteti gasi in acea forma si cu acel gust. Si fix asta am vrut si noi sa aflam: care e preparatul unic de la cateva dintre restaurantele bucurestene, care e specialitatea anumitor restaurante si ce ...

............................................citeste tot

Cel mai bun serial documentar despre cei mai interesanti bucatari din lume
 (Nov 2016)
   832 vizite  0 comentarii   1 like

Pentru toti cei pasionati de arta culinara sau care vor sa descopere care sunt cei mai interesanti bucatari din lume, exista un serial Netflix perfect: Chef's Table. Nu este vorba despre o fictiune, ci despre un serial documentar. Se afla deja la cel de-al 3 sezon, iar fiecare episod din acest ...

............................................citeste tot

S-a deschis localul in care poti intra doar daca esti teribil de mahmur
 (Nov 2016)
   1.538 vizite  0 comentarii   0 like

S-a deschis un local care pare un adevarat paradis pentru petrecaretii care se lupta dimineata cu mahmurelile. S-a intamplat in Amsterdam, se numeste The Hangover Bar si promite sa vindece chiar si cele mai grave si dureroase mahmureli. Bineinteles, este obligatoriu sa fii mahmur pentru a putea ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase 10 restaurante din Bucuresti, editia toamna 2016
Restograf (Nov 2016)
   29.502 vizite  0 comentarii   2 like

In urma cu ceva vreme intocmeam o trilogie cu cele mai frumoase restaurante din Bucuresti [partea I, partea a II-a, partea a III-a]. Intre timp au mai aparut destul de multe restaurante frumoase in peisajul bucurestean, asa ca ne-am gandit ca n-ar strica sa reluam periodic acest tip de lista. ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

Vreti sa traiti ca in Olanda? Atunci sa si mancati ca olandezii…



George Butunoiu  (Jun 2015)
2.702 Vizualizarivizualizari
4 Comentariicomentarii
2 placut 
7 displacut 

 

Lectie de austeritate pentru bucuresteniAm niste prieteni buni olandezi, ne-am cunoscut cu multi, multi ani in urma. El presedinte de banca, ea tot bancherita, vicepresedinte, dar in alta tara. Fara copii. In weekend se reintregea familia, cand aici, la Bucuresti, cand in cealalta tara, cand cine mai stie pe unde.

Dupa multa vreme, ma invita la ei la masa, la un pranz, in weekend, cand era randul ei sa vina in Romania. La ei, adica la ei acasa, o mare surpriza si semn de diferita pretuire si prietenie, dupa cum bine se stie ca merg lucrurile acolo la ei. Am fost miscat si flatat, evident!

Nu mai descriu casa si ce era in ea, trec direct la subiect. Aproape o ora am baut suc, am mancat ceva alune si am discutat pe terasa, o terasa acoperita mult mai mare decat tot apartamentul meu. In tot acest timp doamna facea intruna drumuri catre bucatarie, anuntandu-ne ca momentul e din ce in ce mai aproape. Si, intr-adevar: “Masa e gata, sa mergem in salon!”. Salonul, inca si mai mare decat terasa si, deci, decat tot apartamentul meu, avea o masa mare in mijloc, la care puteau sta vreo 14 – 16 olandezi. Ei s-au asezat pe o parte, eu pe latura cealalta.

La inceput au venit niste legume crude, un fel de amuse bouche. Legume crocante, evident: morcovi, castraveti si altele asemenea. Perfect taiate si aliniate, culori uniforme. Alaturi un mic vasulet cu un sos maroniu, cam de marimea unui ou taiat pe lung. Pe atunci nu mancam legume, insa am luat si eu una, de politete, am bagat-o in sos si apoi am muscat din ea, spunand ca ce buna este, dupa aceea.

Apoi a venit aperitivul, socotind in ordine cronologica. O salata si alaturi o jumatate de piept de pui rece. Doamna a spus ca putem sa mancam puiul separat, insa ca ea ne recomanda sa-l taiem in bucatele mici si sa-l amestecam in salata, ca ea asa face intotdeanua. Si a si facut-o, la fel si olandezul. Pe vremea aceea eu nu mancam salata, iar piept de pui rece nici atat, asa ca am luat o farama de pui, o frunza de salata, am zis ca ce bune sunt si m-am pus pe asteptat ca sa termine ei antreul.

Nu a durat mult, nici nu avea de ce sa dureze. Dupa ce se strang farfuriile, a venit intrebarea pe care nu o voi putea uita vreodata, imi suna si acum in urechi, cu toata claritatea, ca atunci: “Am doua feluri de inghetata, Betty Ice si Amicii, de care doriti?”. Atunci m-a strafulgerat un gand, care in cateva clipe a devenit certitudine: amuse bouche-ul nu fusese amuse bouche, ci aperitiv, iar aperitivul nu fusese aperitiv, ci felul principal…

Am cerut doua portii de inghetata, am mancat si Betty Icei si Amicii, desi nu eram sigur ca se face in casa unor olandezi sa mananci doua portii din acelasi fel de mancare. Dar sunt sigur ca au trecut peste asta, eram prieteni buni si nu am observat sa se fi schimbat ceva in relatia noastra dupa aceasta portie dubla de inghetata…

Au plecat demult din tara prietenii mei olandezi, nu i-am mai vazut de atunci, insa imi aduc aminte de multe ori de ei si de pranzul acela memorabil si metafizic pentru mine. Imi aduc aminte cu nostalgie si cu drag, mai ales acum, cand sunt obligat sa mananc legume crude, multa salata si piept de pui fiert.

Si, sigur, a fost primul lucru care mi-a venit in minte zilele trecute cand am intrat intr-un mic restaurant nou deschis la Piata Dorobantilor, cu un nume care te duce catre fructe, frunza, frugal, fruntas, frustrare si sex, lasandu-te pe tine sa te opresti asupra variantei care ti se potriveste.

O buna bucata de vreme a fost acolo Turkish Cafe, un fel de cafenea fara personalitate, despre care multi vecini de peste drum nu stiau macar ca exista. Cafeneaua propriu-zisa era o terasa acoperita, o constructie usoara, un fel de marchiza. Pe la inceputul anului 2015 fata pridvorului s-a schimbat complet, a aparut un fel de hala vopsita in negru, cu ferestre mari: Frudisiac.

Inauntru e ca o baraca, totul din lemn, ca din filme. Atmosfera de austeritate foarte bine realizata, se vede ca au luctat arhitecti buni acolo, care stiu sa spuna ce au de spus doar din cateva scandurele bine asezare. Au o masa mare in mijloc, “la comun”, din lemn masiv, evident, si inca vreo doua sau trei alaturi. E o singura sala, destul de mica, suficienta, insa, a te duce imediat in alta lume. Doar muzica stridenta, dura, agresiva te mai trage inapoi de mana.

Meniul e si el din acelasi film, evident. Au sandviciuri si ceva salate, sucuri, fructe si ceva dulciuri. In timpul saptamanii au si cate o supa. Aproape toate au denumiri scandinave, in special cu “suedez” sau “Stockholm” in coada: prajitura Stockholm, salata suedeza, cafea suedeza, sucuri suedeze. Conceptul e ca intre micul dejun si masa de pranz diferentele sunt mici, si ca asa e si bine sa fie, mai sanatos si mai crestineste. De fapt, chiar asa se si prezinta Frudisiac: “Cafenea · Bar cu sucuri şi fructe pasate (smoothie) · Restaurant pentru mic dejun şi gustare”.

Mancarea a fost rezonabila – atat cat poate sa fie o astfel de mancare, nici nu te poti astepta la mai mult decat atat. Preturile normale pentru un local de Dorobabntilor. Clienti erau, unii pareau deja obisnuiti ai locului. Serviciul a fost destins, natural, familiar. Ceva mai ostentativa si teatrala era duduia din poza, intinsa in fata restaurantului pe bordura, la plaja, insa si ea se incadra bine in peisaj.

Prin urmare, acela e un loc pe care va recomandam sa-l vizitati, fie ca sa mancati ceva frugal, ca loc de meditatie asupra lucrurilor importante in viata sau pentru diferite alte pricini. E o experienta interesanta si nu costa mult.


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Frudisiac. O locație surprinzătoare intr-o zona de fițe. Nu are nimic care să te facă sa te simți in plus, chiar dacă masa principală este o masă comună, neobișnuită in Romania si de neimaginat pentru zona Dorobanți.
Personalul este tânăr, amabil si ușor gălăgios iar oferta satisface toate gusturile selecte. Cafeaua este demnă de luat in seamă in fiecare dimineața.

Reply

Am mancat de cateva ori la Amsterdam, insa numai de foame, asa ca nu imi aduc aminte nimic de acolo. Cat despre vecinii nostri, asa este, mancare banala si baietii aceia nu au niciun reflex de client service, nicio relicva de politete naturala. GB

Reply

Povestea culinara a amicilor olandezi nu este reprezentativa ca bucatarie cu specific etnic/national olandez. Ati luat masa la Amsterdam? Pur si simplu autorul a nimerit o familie de consumatori naturisti, care, totusi, consumau inghetata locala cu mono si digliceride ale acizilor grasi. Locuiesc si eu vis a vis de localul pomenit: e o fitza populata de snobi. Scump, nesemnificativ culinar, mobilat ostentativ auster, cu personal lipsit de educatia minima PR.

Reply

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


6 × nine =