5 condimente care accelerează metabolismul

2 octombrie 2019 | Noutati

Nu doar de sarea în bucate depinde succesul unui preparat. Secretul constă în folosirea mixului perfect de condimente. Iar dacă asta te ajută să și slăbești, cu atât mai bine!

Fiecare dintre noi are o rată diferită de ardere a caloriilor pe care le consumă – cam asta înseamnă, pe scurt, metabolismul. Iar matematica din spatele unei diete e simplă: trebuie să arzi mai multe calorii decât acumulezi. Cea mai sigură metodă e să faci mișcare, dar poți să recurgi și la anumite trucuri de ajutor – ca de exemplu, să măncânci feluri în care se regăsesc anumite condimente și mirodenii. Așa că, data viitoare când ieși la restaurant, alege un preparat în care se regăsesc următoarele.

Ardeiul iute

Îți place mâncarea picantă? Foarte bine! Pentru că ardeiul iute îmbunătățește rata metabolismului chiar și cu 25%. Fie ei Cayenne, Jalapenos, Habanero etc., toți ardeii fac parte din familia Capsicum. Numele vine de la substanța capsaicină, cea care le dă iuțimea – cu cât e în cantitate mai mare, cu atât ardeiul ustură mai rău. Capsaicina are un efect termogenic în organism (energia este transformată în căldură), așa că intensifică arderea grăsimilor. În plus, taie apetitul – ceea ce te ajută dacă ești la dietă. Un sos iute merge de minune cu carnea la grătar, dar nu exagera cu cantitatea, căci poate irita stomacul.

Scorțișoara

Știai că scorțișoara se obține din ramurile unui copac? Și nu doar că are o aromă foooarte plăcută, dar este și foarte sănătoasă. O jumătate de linguriță, consumată de câteva ori pe zi, scade nivelul colesterolului dar și al zahărului din sânge – ceea ce reduce apetitul și taie senzația de foame. În plus, scade și nivelul anumitor enzime digestive, pentru a încetini descompunerea carbohidraților. Presar-o peste desert, în cafea sau ceai, în iaurt sau chiar în smoothie-uri sănătoase.

Ghimbirul

Această rădăcinoasă a câștigat tot mai multă popularitate și la noi în țară, în ultima vreme. Și pe bună dreptate. Pe lângă aroma specifică pe care o imprimă preparatelor, ajută organismul să ardă mai repede caloriile – chiar și cu 20%. Tocmai de aceea se folosește în multe rețete de regim. Accelerează digestia și stimulează producția de bilă (ajută stomacul să proceseze mâncarea mai ușor), limitând totodată absorbția de grăsimi și apetitul. Ghimbirul se folosește pentru a condimenta puiul, legumele trase la grătar sau chiar și la sushi. Ori îl poți servi într-un desert, în ceai sau smoothie.

Turmericul

Condiment renumit pentru aroma și culoarea vibrantă, aduce și o mulțime de beneficii organismului – majoritatea datorate conținutului de curcumină, substanța activă din turmeric. Are efecte antiinflamatorii și ajută la pierderea în greutate, scade glicemia și intensifică oxidarea grăsimilor. Turmericul se folosește în special în tofu, la pui și pește, dar și pentru a asezona legumele.

Piperul negru

Este unul dintre cele mai utilizate condimente în preparatele românești. Piperul conține un compus foarte puternic, denumit piperină, cea care îi dă aroma intensă și care contribuie la scăderea în greutate. Asta pentru că accelerează metabolismul, inhibă formarea celulelor grase și îmbunătățește digestia (prin stimularea producerii de acid clorhidric). Îl poți folosi pentru a condimenta carnea, legumele, în supe, ba chiar și la deserturi cu ciocolată, pentru a intensifica aroma de cacao.