Cu ce ne răcorim în zilele toride de vară

13 august 2019 | Noutati

Cu temperaturile din zilele astea, chiar și unui nebăutor de răcoritoare ori cocktailuri, i se mai face sete și poftă de ceva breezy. Poate fi o limonadă, ne place să descoperim băuturi mai atipice, cu mix-uri de ingrediente, care ne încarcă bateriile la prânz sau după o zi grea. Iar de când trendul berilor artizanale a luat avânt și la noi, încercăm și o bere.

Așa că testând, pe ici, pe colo, vă lasăm și vouă câteva recomandări:

New old friend, limonada: infuzii cu fructe, flori și ierburi, dar și cu alcool

Limonada e clar că nu se demodează niciodată, iar trendul merge pe adăugarea de diferite ingrediente, atât pentru gust, cât și pentru culoare. Posibilitățile de a inova sunt, practic, nelimitate. La Suento, de exemplu, găsiți limonade cu ghimbir, cătină, pepene, căpșune și mentă, soc și mentă. Cei de aici spun că sunt printre cele mai cerute răcoritoare alături de smoothies și Sangria.

Energiea are limonade cu siropuri și/sau piure-uri de fructe; de exemplu, Peaches and vanilla are piure de piersici, sirop de vanilie, rozmarin, Sour cherries and lavender piure de vișine și sirop de lavandă, iar Pinneaple and basil piure de ananas, miere macerată cu flori de soc și busuioc. Toate sunt cu apă minerală, suc de lămâie și portocală. Mai e și o variantă cu apă de cocos, piure de căpșune, sirop de zahăr și suc de lămâie și portocale.

E adevărat că nu mai vorbim de clasica limonadă, dar mix-urile atrag. Iar dacă îi mai pui și alcool, cam pa, limonadă politically corect. Dar cui îi mai pasă de politically corect, dacă îi e sete și vrea și un boost de bună dispoziție? Dianei 4 are limonade cu vodkă, tequila, whiskey, triplu sec și bere.

Cocktail-uri cu gin. Rose-ul, în trend, nu doar la vin

Nici nu știam, până să îl găsesc la Trattoria della Nonna, că există gin roz ca atare îmbuteliat la sticlă; iar cocktail-ul Beefeatar Pink are gin, apă tonică și căpșune. Am aflat că sunt și alte sortimente de gin „pe roz”. În Occident, trendul Pink Gin lua avânt în 2018 și publicații de specialitate îl dau ca băutura momentului și vara asta. Iar Gordon’s a făcut valuri cu lansarea Premium Pink distilled Gin and Tonic la doză.

Vorbind în general de cocktail-uri cu gin, trendul lor e din ce în ce mai promovat de localuri, pe liste generoase, de unde, acum câțiva ani, puține aveau mai multe sortimente. Nici nu e de mirare pentru că sunt revigorante, slab alcoolizate, nu sunt așa dulci și arată bine.

Să nu rămânem doar pe rose, preferat de femei, tot la același restaurant, mai pentru domni, Hendrick’s are gin, apă tonică, castravete și rozmarin, iar Tanqueray  gin, apă tonică, suc de portocală și grepfruit.  

La Dianei 4 am găsit un Gin corner cu 14 cocktail-uri, iar Shift are shot-uri straight (50 ml) pe care le poți combina în long drinks, dar și cocktailuri. La fel, Corks Cozy Bar, deși e wine bar, are o listă generoasă de gin-uri, care pot deveni ușor Gin & Tonic sau Cuba Libre.

Ce-ați zice de o bere cu coajă de portocală?

Berea încă rămâne una dintre cele mai populare băuturi alcoolice la noi. Printre ultimele noutăți și potrivită vara este Fruit Ale – Fresh Restart (de la One Beer Later). E limpede, răcoritoare, cu note fructat-parfumate de la coaja de portocală (adăugată în timpul procesului de fabricație). Iar hameiul Cascade îi dă o notă ușor picantă.

Pentru bărbații care nu agrează gustul fructat și vor ceva puternic, mai dens, există Czech Lager – Rock ‘N’ Beer de la același producător. Are spumă groasă, aromă caramelizată și after taste ușor amărui, specific berii lager cehești.

Se găsesc la Noua, dar am înțeles că sunt și în alte restaurante și pub-uri din București și în unele hypermarket-uri.

Sirop de trandafiri cu apă minerală și gheață

Dacă sunteți adepții acestui gust, siropul de trandafiri cu apă și gheață e minunat în orice moment al zilei. Inițial, am ezitat să-l încerc, mă gândeam că e prea dulce, dar dozat bine, cam 20 ml de sirop la 250 ml de apă și câteva cuburi de gheață are cât trebuie aromă și e foarte reconfortant. L-am descoperit la un producător local din Constanța, Mihaela Dumbravă îl face cu mâna ei și spune că e 100% natural, nu are aditivi sau e-uri.

Pe val, la mare: low ABV, cocktail-uri cu borș, ciorbă la răsărit. Și băuturi personalizate pentru spirite îndrăznețe

Că tot am amintit de mare, m-am gândit să văd ce mai e nou și aici în materie de băuturi de vară. Roxana Marin, bartender la Jlapi, un beach bar din Vama Veche, ne spune că, deși ginul e în trend, ei fac vara asta rețete cu rom asociat ideii de „mare-pirați-rom” și tequila care vine la pachet cu noțiunea de party. Distilatele se folosesc în rețete de cocktailuri signature precum oțet cu aromă de zmeură, tequila, garnish de ardei iute sau rom cu borș și cimbrișor.

„Sunt în trend, low ABV, răcoritoare, acrișoare, bune pentru toropeala lui august. Îmi place să mă joc cu arome, să descopăr combinații, dar am și cultul cocktailurilor clasice. Când  un „connoisseur” cere un clasic, îl prepar cu mândrie și transform asta într-un ritual. Băutura mea preferată când vreau să mă răsfăț e clasicul Dry Martini.”

Dacă vă e greu să alegeți sau vreți ceva special, lăsați-vă pe mâna unui barman priceput sau cereți să vă facă ceva după bunul plac. „De multe ori, oamenii se lasă pe mâinile mele; e o provocare ce să le oferi să te aleagă și să te prefere după ce au gustat atâtea”. Lucrând și în alt beach bar anterior,  Roxana e încântată să vadă că cei ce vin aici o recunosc și se bucură că își amintește băuturile lor preferate.

Și după ce vei fi petrecut atât noaptea, probabil vei vrea să te dregi cumva, așa că ciorba de la răsărit o găsești și aici și în mai multe localuri de pe plajă.

Dar de Jlimoncello ați auzit?

Probabil că nu, pentru că e tot una din băuturile signature de la Jlapi, făcute pentru jlapanezi, mai spune Roxana. Rețeta e un pic secretă, mai zice ea, când îi cer să mi-o dea, și nici n-ar avea farmec băută în altă parte. Dar am aflat că are un mix de distilate, multe peeluri de lămâie și necesită 10 zile de „odihnă” pentru a fi gata. Se pare că s-a mai setat un trend! 


Roxana Marin făcea pe barmanul de la 5 ani, când zdrobea mentă cu două pietre în grădina bunicii și o combina cu apă într-un borcan. Ajungând să lucreze profesionist, a participat la mai multe competiții , reușind să câștige locul 1 în România și locul 4 în Europa.

Clasicele rămân încă:

Cuba Libre, Mojito, Bloody Mary, Old Fashioned, Dry Martini și altele asemenea sunt mereu actuale, asta e clar.
Trendurile Aperol Spritz sau Hugo parcă nu mai sunt așa pe val, dar cei care le-au îndrăgit le mai cer. Sangria are și ea adepții ei.
Iar spumantele încep să câștige din ce în ce mai mult teren nu doar la ocazii speciale
.