Toate articolele (770 articole)

Sushilize
 (Jul 2017)
   1.695 vizite  0 comentarii   0 like

  Sushilize, cel mai nou concept de petrecere din oraș, revine pe Floreasca 55! Începând cu 27 iulie, în fiecare joi, de la ora 19:30, cei de la Chefs Experience te invită din nou să sushializezi! ;) Ce înseamnă asta? Pe scurt, atunci când iubitorii bucătariei ...

............................................citeste tot

Desertul verii: Melon Glace!
 (Jul 2017)
   1.185 vizite  0 comentarii   0 like

Dacă îți plac dulciurile, noul desert de vară de la Chefs Experience va deveni preferatul tău...încă de la prima linguriță! Restaurantul de pe Calea Floreasca nr. 55 ne surprinde din nou, cu un desert savuros și răcoritor, ideal pentru zilele toride: Melon Glace cu înghețată VEGAN...

............................................citeste tot

Garden party la tine acasă!
 (Jun 2017)
   1.779 vizite  0 comentarii   0 like

Ce poate fi mai potrivit în această perioadă a anului decât o petrecere în grădină, în aer liber alături de familie, prieteni sau colegi, una în care sa te bucuri de natură și de ultimele noutăți în materie de distracție? Imaginează-ți: Tu petreci, iar o echipa de profesioniș...

............................................citeste tot

Ce poti face sambata in Bucuresti?
 (Jun 2017)
   2.256 vizite  1 comentarii   2 like

Vara aceasta, SAMBATA se petrece la Chefs Experience la - Saturday Scoici vs Burgeri -  alaturi de prieteni si familie. Restaurantul de pe Calea Floreasca 55 a gasit ingredientele perfecte pentru a face dintr-o zi de weekend una memorabila. Cei care le vor trece pragul, pe parcursul intregii ...

............................................citeste tot

Summer treats
 (Jun 2017)
   811 vizite  0 comentarii   0 like

Vremea calduroasa vine cu pofta de inghetata, frozen drinks si vin roze! Probabil va amintiti de Burger si Scoici, restaurantul din Centrul Istroic care face furori de cateva luni in randul gurmanzilor si pofticiosilor de Burgeri savurosi si Scoici proaspete aduse de la Marea Neagra, gatite dupa ...

............................................citeste tot

Cele mai racoritoare frappe-uri pentru zilele toride de vara!
 (Jun 2017)
   1.005 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Ce faci cand ai bea o cafea pe terasa, insa afara sunt peste 25-30 grade? Optezi pentru un frappe, bineinteles! Dar parca ar merge foarte bine si ceva dulce langa...sau si mai bine... chiar in interior! Pe Floreasca la nr 55 gasesti cea mai racoritoare si delicioasa combinatie, ideala pentru ...

............................................citeste tot

Vine vara ...cu ce deserturi ne rasfatam?
 (May 2017)
   846 vizite  0 comentarii   0 like

Deserturile de vara trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie usoare, racoritoare, delicioase si daca se poate sa contina si ceva fructe proaspete, de sezon. Restaurantele s-au adaptat repede si au trecut deja la meniurile de sezon. Unul dintre restaurantele care si-a schimbat recent ...

............................................citeste tot

Ti-e dor de vacanta si de Grecia? Pana pleci, te poti bucura de experienta greceasca chiar in Bucuresti!
 (May 2017)
   1.923 vizite  0 comentarii   1 like

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul in care ei prepara ...

............................................citeste tot

Schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti
 (May 2017)
   1.017 vizite  0 comentarii   0 like

Vara vine nu doar cu grade mai multe in termometre, ci si cu schimbari fresh, sanatoase si colorate in meniurile restaurantelor din Bucuresti.   Chefs Experience este unul dintre restaurantele care vine cu noutati in meniu, dar care pastreaza si preparate deja bine cunoscute celor care i-...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din București
 (Apr 2017)
   4.121 vizite  0 comentarii   1 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Am adaugat restaurantele si bistro-urile cu aer văratic, locuri cu lumina calda si cu multe elemente ...

............................................citeste tot

Draga Mama, anul acesta pregatesc eu masa de Paste!
 (Apr 2017)
   820 vizite  0 comentarii   0 like

Aluat, dospit, crema, faina, sarmale, drob, friptura….parca o auzi pe mama cum pregateste mancarea pentru masa de Sarbatori, iar tu ai vrea sa petreca timpul cu voi. Suprinde-o si fa-i cadou timp alaturi de familie, fiindca anul acesta de Paste, Manacarea de Acasa iti pregateste nelipsitele ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase restaurante din Bucuresti - editia de primavara
Restograf (Mar 2017)
   10.790 vizite  0 comentarii   0 like

Continuam sa enumeram cele mai frumoase restaurante din Bucuresti, liste pe care sa le salvati si pe care sa le consultati ori de cate ori vreti sa mergeti intr-un loc deosebit din oras. Revenim acum cu editia de primavara, asta pentru ca in oras au mai aparut cateva locuri demne de cel putin o ...

............................................citeste tot

Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
 (Mar 2017)
   1.682 vizite  0 comentarii   7 like

Probabil momentul cel mai putin asteptat atunci cand iesiti la masa sau la un bar este cel in care vine nota. Vestea amuzanta de azi e ca un bar din Hunedoara a reusit sa transforme acest moment in una dintre cele mai asteptate clipe ale experientei de la ei din pub. Desi stim toti ca nu e nimic...

............................................citeste tot

Ce am invatat de la cei mai tari bucatari din serialul Chef's Table
Restograf (Mar 2017)
   1.105 vizite  0 comentarii   0 like

Chef's Table e una dintre cele mai frumoase creatii Netflix, un documentar despre unii dintre cei mai captivanti bucatari din lume. Mini-seria prezinta nu doar mancaruri si restaurante, dar si povestile unor oameni care au ajuns celebri, povestile unor oameni care realmente iubesc mancarea si care ...

............................................citeste tot

Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Restograf (Mar 2017)
   804 vizite  0 comentarii   0 like

Daca aruncati un ochi pe Instagram, e imposibil sa nu va intersectati cu niste poze cu mancare apetisanta. Fie ca vorbim de retete gatite acasa sau de creatiile unui restaurant, Instagram-ul e un cufar plin de poze cu preparate cat mai aranjate si dichisite. Fix pe acestea le-am cautat si noi pe ...

............................................citeste tot

Ce au mancat vedetele la gala Oscar 2017
Restograf (Feb 2017)
   585 vizite  0 comentarii   0 like

Gala Oscar are glam de la un capat la altul,  mai exact din momentul in care se paseste pe covorul rosu pana la petrecerea de dupa unde are loc si ospatul. An de an, in ultimii 23 de ani, Chef Wolfgang Puck s-a ocupat de meniul de la gala Premiilor Oscar, creand mereu preparate pe placul tuturor ...

............................................citeste tot

Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
 (Feb 2017)
   1.011 vizite  0 comentarii   0 like

Nu e nicio surpriza faptul ca tendinta in lumea cafelei se indreapta tot catre ce inseamna artizanat, respect pentru boabele de cafea si plantatii, dar si grija pentru oamenii care muncesc sa ne aduca noua bautura magica in cesti. Ii spune "al treilea val al cafelei"(third wave coffee) si am ...

............................................citeste tot

Evenimente de Valentine's Day la restaurantele din Bucuresti
 (Feb 2017)
   2.234 vizite  0 comentarii   0 like

Marti, 14 februarie: un nou Valentine's Day, o noua ocazie de a va scoate jumatatea mai buna in oras la o cina romantica. Si, slava romantismului, exista destule evenimente in orasul asta la care puteti sa mergeti. Mai jos va prezentam cateva dintre cinele si evenimentele speciale de Valentine's ...

............................................citeste tot

Restaurante si cafenele in care puteti iesi la gustari bune cu prietenii
 (Feb 2017)
   3.697 vizite  0 comentarii   0 like

Gustarile sunt o componenta importanta a meniului unui restaurant, mai ales pentru grupurile de prieteni care vor sa iasa la o bere sau la un pahar cu vin si nu vor o cina ca la carte. Astfel, un platou cu gustari sau partea de "aperitive" e fix zona de interes pentru situatiile in care ati vrea "o...

............................................citeste tot

Cine este Salt Bae, bucatarul turc care a innebunit internetul
 (Jan 2017)
   6.745 vizite  0 comentarii   2 like

Bucatarul si proprietarul lantului de restaurante Nusr-et, Nusret Gökçe, a devenit un adevarat fenomen pe internet dupa ce a postat un clip in care sareaza o friptura. Clipul urcat pe contul sau de Instagram a strans peste 9 milioane de vizualizari in 3 saptamani, iar internetul s-a ...

............................................citeste tot

Cine este cea mai buna femeie chef din lume pe anul 2017
 (Jan 2017)
   1.035 vizite  0 comentarii   0 like

In mod surprinzator, titlul de The World’s Best Female Chef 2017 a fost castigat de o femeie dintr-o tara la care nu v-ati fi gandit nici intr-o mie de ani: Slovenia. Este vorba de talentata Ana Roš, chef la restaurantul Hiša Franko din Kobarid, Slovenia. Ea va primi titlul de The World’s...

............................................citeste tot

Primul restaurant in care toate preparatele au la baza AVOCADO
Restograf (Jan 2017)
   3.184 vizite  0 comentarii   3 like

Era doar o chestiune de timp pana cand cineva se hotara se deschida un restaurant cu preparate doar pe baza de avocado. Iar inceputul lui 2017 aduce si un candidat pentru aceasta miscare curajoasa: The Avocado Show, primul restaurant din Europa al carui intreg meniu e gandit in jurul acestui super...

............................................citeste tot

9 restaurante din Bucuresti in care te poti opri la o supa
Restograf (Jan 2017)
   7.927 vizite  0 comentarii   0 like

E sezonul supelor si al ciorbelor, momentul ala din an cand vrem sa intram intr-un loc calduros si sa ne bucuram de o supa fierbinte si aromata. Cumva e o pofta cu radacini din copilaria noastra, dar si o nevoie reala de a-i oferi corpului un cocktail de vitamine sub forma unor legume pasate sau ...

............................................citeste tot

Cele mai scumpe tipuri de branza
Restograf (Jan 2017)
   1.341 vizite  0 comentarii   -1 Dislike

Branza creeaza dependenta. Daca n-ati simtit asta pana acum sau nu v-ati dat seama, puteti sa va incredeti in specialisti, mai exact in oamenii de stiinta care au folosit Yale Food Addiction Scale si au ajuns la concluzia ca branzeturile chiar pot deveni un fel de drog. Asta pentru ca au in ...

............................................citeste tot

Jamie Oliver inchide sase restaurante din Marea Britanie, din cauza Brexit
 (Jan 2017)
   1.167 vizite  0 comentarii   2 like

Jamie Oliver intentioneaza sa inchida 6 dintre restaurantele sale cu specific italienesc din Marea Britanie. Celebrul bucatar a mentionat ca a luat aceasta decizie ca urmare a efectelor dezastruoase cauzate de #Brexit, printre care deprecierea lirei sterline ce a crescut costurile pentru ...

............................................citeste tot

  1   2  3  4  5  6
Afiseaza

BUCOVINA culinara – patria manastirilor si a smantanii (prezentare)



Russenart Communications  (Mar 2013)
13.012 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
5 placut 
0 displacut 

 

Pe langa patrimoniul cultural, Bucovina dispune de traditii culinare diversificate, datorita influentelor multiple: poloneze, rusesti, turcesti, germane si austriece – de la care vine numele de BUCOVINA (Bukow Land – Tara Fagilor). Desi toate aceste popoare si-au lasat amprenta in obiceiurile culinare ale zonei, Bucovina are o trasatura caracteristica speciala: este “patria smantanii”.

In Bucovina, totul se mananca folosind smantana, ingredientul care se regaseste in aproape toate produsele culinare bucovinene. “Borsurile si tocaturile bucovinene” sunt preparate cu smantana: Borsul polonez cu cartofi si sfecla rosie, “Cuiburile de cinci” (cinci sarmale, fiecare cu umplutura ei – de pui, de porc, de vita si de vitel cu oaie – invelite toate intr-o frunza de potbal), tocineii (chiftelute din “barabule” bucovinene – cartofi bucovineni), pastravul pregatit cu smantana etc. Alte ingrediente care caracterizeaza din punct de vedere culinar Bucovina sunt hribii si pastravul.

Patrie a manastirilor, Bucovina are mancaruri manastiresti si de post specifice: carnatul de legume de la Putna, sarmalutele cu urda de la Sucevita, placinta cu ciuperci de la Dragomirna.

Alte specialitati culinare pe care turistul le poate gasi si savura doar in Bucovina sunt: Harzobii de pastrav afumat sau pastravi la cobza, Raciturile de porc sau de peste, Knedeli din cartofi, Cartofii cu chimen, Invartita cu mac ori cozonacul bucovinean.

Alaturi de “Invartita cu mac” (prajitura austriaca), bucovinenii mai au o prajitura specifica, pe care au invatat-o de la soldatii lui Napoleon care s-au oprit in zona in timpul retragerii, dupa infrangerea din Rusia: “Turta lui Napoleon” sau “Cremsnitul”, cum i se zice astazi.

“In Bucovina, pana intr-acolo se merge cu consumul smantanii, incat taranul bucovinean mananca dimineata mamaliga unsa cu smantana. Dar ce zic eu smantana? Este atat de grasa ca o poti taia cu cutitul, ca pe unt. Dar nu trebuie sa consideram BUCOVINA doar patria smantanii sau a hribilor si pastravilor. Nu este numai patria manastirilor, fiecare cu culoarea ei specifica (Voronet – albastru; Humor – rosu; Sucevita – verde ori Moldovita – galben ), sau TARA FAGILOR. Bucovina are din toate acestea si ceva mai mult: are niste oameni minunati, gospodari si primitori, gazde deosebite, care vor face pana si din cel mai pretentios turist un impatimit al zonei !”, a precizat Adrian Buzoianu, editor al site-ului de turism culinar ChefBuzu.com.

*

Pensiunile bucovinene – vacanta si turism culinar

*

“Cine crede ca a vazut tot ce se poate vedea in Romania, il POFTESC sa incerce să faca o escapadă culinara autentic romaneasca, la pensiunile bucovinene. S-aveti pofta! Pofta de mancare si POFTA DE VIATA!, Adrian Buzoianu, editor, site-ul de turism culinar chefbuzu.com.

Cabana ZADA – localitatea Carlibaba, Jud. Suceava, poate fi gazda perfecta a vacantelor la tara.

Atestata documentar în 1595, intr-o scrisoare a parcălabului Sucevei – Mihaly Tolnay – localitatea Carlibaba este asezata la confluenta raului Bistrita cu paraul Carlibaba, in locul unde se despart Munitii Tibaului, Obcina Mestecanisului si Muntii Suhardului.

Foarte bogata din punct de vedere hidrografic, Carlibaba ascunde in apele reci ale Bistritei Aurii specii de pesti precum lostrita (interzisa la pescuit), pastravul, lipanul, iar in padurile din jur animale precum ursul brun, cerbul carpatin, mistretul, capriorul, lupul sau vulpea si specii rare de păsări precum: cocosul de munte, cocosul de mesteacan, cinteza alpine, gaita de munte, bufnita sau pitigoiul.

Clasificata la 3 stele, Cabana ZADA ofera conditii de cazare excelente in cele 9 camere cu pat matrimonial, din care 6 camere au balcoane cu vedere catre Valea Bistritei Aurii, iar celelalte 3 au vedere catre padure si faneata.

Toate camerele au baie proprie cu apa calda permanenta, TV si cablu, incalzire centrala, iar cabana dispune de un restaurant ce oferă preparate culinare traditionale bucovinene, precum: carnaciorii de oaie bucovineni, slanina afumata bucovineana, diverse branzeturi specific zonei, bors de hribi ori ciorba radauteana, supa crema de hribi, borsul de pasare, pastravul la gratar, parjoalele moldovenesti ori hribii cu smantana.

Orice turist, poate beneficia de serviciile oferite de cabană: iarna se pot face plimbari cu sania trasa de cai, se poate schia.

Atracţiile turistice ale zonei sunt: Monumentul comemorativ ce aminteste de trecerea lui Bogdan prin aceasta localitate ( 1359 ), Rezervatia geologica Piatra Tibaului si Rezervatia Lala.

PENSIUNEA LILIANA din Campulung Moldovenesc.

Situata la o distanta de circa 15 km de Suceava, pe traseul DN 17, Suceava – Gura Humorului – Campulung Moldovenesc, Pensiunea LILIANA ofera turistilor conditii de cazare in 11 camere duble, din care 7 camere au baie proprie, iar 4 camere au acces la 2 bai

Pensiunea dispune de 2 livinguri si de o sala de mese cu o capacitate de 30 de locuri, in care veti putea servi preparate traditionale bucovinene, cu pastravi din pastravaria proprie, pregatit dupa retete proprii precum pastravul la gratar, cu sau fara saramura, servit cu smantana, pastrav cu legume la cuptor, pastrav prajit, pastrav afumat, dar si alte preparate cum ar fi corsul de sfecla, borsul cu afumatura, tochitura moldoveneasca, ciulamaua de pui cu hribi, hribii cu smantana, puiul cu smantana, balmosul, chirosti cu branza, alivenci, poale-n brau ori clatite cu diverse dulceturi din fructe de padure, preparate toate in casa.

Fiind o zona cu o puternica incarcatura culturala, oamenii locului au pastrat portul si traditiile, una dintre cele mai renumite in zona fiind incondeierea oualor de paste

Totodată, turistii cazati la pensiunea liliana pot practica turismul cultural si ecumenic, turismul cinegetic, drumetia montana dar si turismul culinar, caci si in aceasta privinta avem chiar au cu ce se lauda !

Dintre atractiile turistice ale zonei, turistii se pot bucura de vizitarea muzeului “arta lemnului’, a colectia “i.tugui” – o colectie deosebita ce cuprinde peste 4500 de linguri de lemn provenite din romania si din multe alte tari, peste 1300 de modele de cusaturi, covoare si monede vechi si noi, monumentul statuar “dragos voda si zimbrul”, codrul secular de la Slatioara, Prisaca Dornei (una din cele mai mari pastravarii din tara ), dar si Manastirea Moldovita.

PENSIUNEA COLLADA din Manastirea Humorului – O pensiune a carui punct forte este Savoarea Bucatelor.

Inca de la micul dejun, pot fi gustate preparate traditionale, naturale: oua de tara preparate in diverse forme, scrob bucovinean, cas, urda, branza de burduf sau telemea, chisca cu crupe sau chisca cu ficat, sangeretele de tara, toba de casa, slanina afumata sau pastrama de casa, brob sau racitur, laptele proaspat si dulceturile de casa.

Pranzul va continua cu alte preparate bucovinene: renumita Disrsala ( ciorba bucovineana de cartofi ), zama de gaina de curte, borsul de fasole cu costita, ardeii umpluti ca-n bucovina, curechii cu piept de porc si mamaliga de barabule, tochitura bucovineana, rascovii pane, ghiveciul manastiresc sau puiul taranesc la cuptor sunt doar o parte din deliccile culinare cu care va ademenesc gazdele.

Printre atractiile turistice ale zonei se numără: Manastirile Voronet, Humor, Arbore, Putna, Moldovita, Sucevita, Dragomirna, Chilia sapata in stanca a lui Daniil Sihastru, Marginea cu ceramica neagra apreciata in toata lumea, Rezervatia Geologica “12 Apostoli” din Masivul Calimani ori Mocanita din zona Moldovitei.

Pensiunea LOREDANA, din Gura Humorului, condusă de Catalin Afrasinei, bun cunoscator al zonei si ghid turistic atestat.

Pensiunea ofera servicii de cazare si masa deosebite, iar preparatele sale vedeta sunt: tochitura bucovineana cu pulpa de porc, costita de porc, carnati afumati de porc, puiul fript la ceaun, putin crocant, servit cu mamaliguta si mujdei de usturoi.

Pensiunea organizeaza adevarate excursii culinare, denumite Stana Turistica, traseu in care turistii sunt dusi la stanele din zona spre a vedea cum se prepara si pentru a degusta direct de la sursa deliciile culinare ale ciobanilor bucovineni, Pranz La Tara – servirea de preparate traditionale bucovinene direct din gospodartia taranului ) sau Pranz La Padure, ce include plimbare cu trasura la padure si prepararea si degustarea in mijlocul naturii a unui Balmos Traditional.

Despre proiect

Proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de Russenart Comunications in perioada februarie – noiembrie 2013 si este sprijinit de 47 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, metropotam.ro, Mujer, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, SMA Studio, stiuunloc.ro, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, WebArt, Woman TV.

Partenerul special al proiectului este ChefBuzu.com. Retetele dobrogene ale lunii martie sunt oferite de Adrian Buzoianu, Pensiunea „Casa dintre Salcii” si Pensiunea Cherhana

In luna martie, activitatile proiectului “Descopera traditiile culinare romanesti” sunt gazduite de Restaurantul Adeline, situat in Centrul Vechi, Str. Blanari, nr. 9, Bucuresti.

*


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


5 − two =