Toate articolele (770 articole)

Un restaurant de fine dining din Bucuresti, printre cele mai bune 25 din Europa
 (Oct 2016)
   3.342 vizite  0 comentarii   0 like

Ca si anul trecut, restaurantul The Artist a reusit sa se numere din nou printre cele mai bune 25 de restaurante de fine dining din Europa. Cei de la Tripadvisor au publicat topul pe anul 2016, iar restaurantul din Bucuresti s-a clasat pe locul 17, urcand astfel doua locuri fata de anul trecut, ...

............................................citeste tot

Cum arata clasamentul celor mai bune baruri din lume in anul 2016
Restograf (Oct 2016)
   1.439 vizite  0 comentarii   0 like

Anual, The World's Best 50 Bars lanseaza clasamentul celor mai bune baruri din lume. Este vorba despre un top realizat de un grup format din 476 de barmani, istorici si degustatori, care analizeaza intre 500 si 700 de localuri. In 2016 au fost analizate 652 de localuri. La o prima vedere, ...

............................................citeste tot

CONCURS: castigati 2 locuri la Seara Turceasca din cadrul Tea&Coffee Festival 2016
Restograf (Oct 2016)
   541 vizite  0 comentarii   0 like

Tea&Coffee Festival a deschis portile unui nou eveniment la care puteti degusta cafele de toate tipurile, ceaiuri aromate, dar puteti sa si descoperiti farmecul anumitor culturi. Tea&Coffee festival a pregatit in program si niste seri tematice: seara armeneasca, seara braziliana, seara ...

............................................citeste tot

Mancarea preferata a bucatarilor pentru zilele reci
Restograf (Oct 2016)
   3.113 vizite  0 comentarii   0 like

Cand zilele reci dau navala peste noi, si alegerile noastre culinare se schimba. Atunci cand ploua si e mohorat sau bate vantul si abia ne urnim sa iesim afara, o masa buna poate fi singurul argument care sa ne scoata afara din casa. De aceea, ne-am gandit sa intrebam cativa dintre bucatarii ...

............................................citeste tot

Restaurantele din Romania, obligate sa anunte daca produsele sunt obtinute din alimente congelate
 (Oct 2016)
   1.739 vizite  0 comentarii   0 like

Incepand cu data de 20 octombrie, restaurantele, dar si brutariile, covrigariile, patiseriile, cafenele si magazinele sunt obligate prin lege sa-si informeze clientii daca produsele pe care le comercializeaza sunt obtinute din alimente congelate. Noua lege este cunoscuta si ca "legea ...

............................................citeste tot

[INCHEIAT] CONCURS: castigati un cupon de cumparaturi de la Brutaresti Artizanal + o surpriza speciala
Restograf (Oct 2016)
   1.077 vizite  0 comentarii   2 like

Castigatoarea este:  Janeta Ivan (comentariul cu numarul 7). Felicitari!  Te rugam sa ne dai un mail la [email protected] ca sa-ti spunem cum intri in posesia premiului.  *extragerea live a castigatorului poate fi vazuta mai jos.  Brutaresti Artizanal este visul implinit a 2 ...

............................................citeste tot

Gustul Chefs, o experienta culinara unica
Restograf (Oct 2016)
   1.986 vizite  0 comentarii   0 like

Inca de la inceput, Chefs Experience a fost ca un restaurant al experientelor. Experiente descoperite si oferite in timp, deoarece nu le-a fost usor sa reuseasca, insa dupa indelungi discutii, cercetari, calatorii in jurul lumii si intalniri cu specialisti, chefi bucatari, furnizori  si chiar cu ...

............................................citeste tot

Festivalul preparatelor din animale calcate de masini - un altfel de street food
 (Oct 2016)
   796 vizite  0 comentarii   0 like

Bineinteles, acest festival culinar ciudat are loc in Statele Unite, in oraselul Marlinton, situat printre dealurile din West Virginia. Chiar daca are doar in jur de o mie de locuitori, la sfarsitul lunii septembrie aici se organizeaza unul dintre cele mai ciudate evenimente gastronomice anuale ...

............................................citeste tot

Adrian Hadean si teapa de la actualul Minister al Economiei
 (Oct 2016)
   3.840 vizite  0 comentarii   2 like

Cunoscutul bucatar Adrian Hadean, fost jurat la MasterChef si cel care spunea despre actualul sef al Guvernului ca e genul sau de persoana si ca sunt "cumva la fel", a fost pus intr-o situatie extrem de neplacuta chiar de Guvern. Prezent la Salonul International de Alimentatie (SIAL) de la Paris...

............................................citeste tot

Cooking Ground: cand copiii si parintii se joaca in acelasi loc de-a bucataritul
Restograf (Oct 2016)
   1.245 vizite  0 comentarii   0 like

De curand ne-a atras atentia un nou concept din lumea culinara, unul in care copiii si parintii sunt elevi la acelasi curs, si anume unul de gatit. The Cooking Ground e un program de invatare pentru toti cei interesati de un stil de viata sanatos si cu gust bun. Proiectul a luat nastere la ...

............................................citeste tot

8 lucruri pe care doar bucatarii le observa in restaurante
 (Oct 2016)
   2.251 vizite  0 comentarii   0 like

Este clar ca bucatarii, atunci cand iau masa in oras, sunt atenti la multe alte detalii care omului obisnuit ii scapa atunci cand se afla intr-un restaurant. Probabil e un defect profesional, dar bucatarii nu sunt interesati doar de meniu si de mancare, ci si de lucruri marunte, cum ar fi ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase poze vii cu mancare - inspiratie pentru restaurante
Restograf (Oct 2016)
   1.841 vizite  0 comentarii   1 like

Cinemagraphs sunt aceste imagini vii in care obiectul principal din fotografie e nemiscat, dar in jurul lui exista diverse actiuni care creeaza impresia ca poza prinde viata. Asa cum era de asteptat, imaginile vii cu mancare sunt superbe, apetisante si starnesc reactia aceea de: "vreau sa mananc ...

............................................citeste tot

(P) Magia unei nunti de iarna
Restograf (Oct 2016)
   1.094 vizite  0 comentarii   0 like

O nunta in perioada iernii are cu siguranta un farmec aparte. Decorul alb in care este invaluita natura, atmosfera de basm, decoratiunile specifice anotimpului rece, tinutele iesite din tipar si reducerile aferente fiind extra sezon, acestea sunt doar cateva dintre elementele pe care trebuie sa le ...

............................................citeste tot

Cum arata barul oamenilor frumosi, interzis oamenilor urati
 (Oct 2016)
   2.528 vizite  0 comentarii   0 like

Un site de matrimoniale din State, Beautiful People, isi deschide un bar in care poti intra doar daca esti frumos / frumoasa. Barul va fi un fel de extensie a site-ului si va servi ca un VIP room pentru cei binecuvantati de Afrodita. Insa, din moment ce frumusetea este o chestie subiectiva, n-...

............................................citeste tot

Brutaresti Artizanal - sau ce se intampla cand bunicile aduc in viata nepotilor dragostea pentru paine si prajituri bune
Restograf (Oct 2016)
   2.576 vizite  0 comentarii   3 like

Bunicile care insufla dragostea pentru bucatarie puteau foarte usor sa devina un mit urban. Din fericire, mai apar oameni care transforma mitul in realitate, declarandu-se inspirati de "bunica" si dand nastere unui proiect in zona culinara datorita povestilor din familie. Acesta este si cazul lui ...

............................................citeste tot

Nou trend in lumea cafegiilor: cafea la cornet
Restograf (Oct 2016)
   6.065 vizite  0 comentarii   2 like

Instagramul este reteaua de socializare care anticipeaza urmatoarele trenduri, mai ales pe cele din lumea culinara. Asa a fost si cazul cu trendul din lumea cafelei care a invadat Instagramul, dovada fiind hashtag-ul #coffeeinacone si cele cateva mii de poze care stau marturie faptului ca e o noua ...

............................................citeste tot

5 bucatari exceptionali pe care merita sa-i urmaresti pe Instagram
Restograf (Oct 2016)
   1.669 vizite  0 comentarii   1 like

Daca va plac conturile Instagram cu poze cu mancare exceptionala, care nu doar ca va vor face sa va ploua in gura, dar din care veti avea si de invatat lucruri noi si interesante despre mancare, avem noi exact ce trebuie. Este vorba de conturile a 5 bucatari exceptionali, Chefi de cariera si ...

............................................citeste tot

Cum arata restaurantul pe care Dani Otil il deschide in Bucuresti
 (Sep 2016)
   33.828 vizite  2 comentarii   2 like

Am facut la un moment dat o lista cu restaurantele din Bucuresti cu patroni vedete. Acum, acestei liste i se adauga si Dani Otil. Starul Antena 1 a anuntat pe Facebook ca-si deschide restaurant in zona de nord a Bucurestiului si ca e in cautare de colegi si colege. Restaurantul se va ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase si bune 10 restaurante din Sibiu
 (Sep 2016)
   35.220 vizite  2 comentarii   -4 Dislike

Sibiul este un oras superb, de care nu te saturi. Nu de putine ori, aflandu-ne in Sibiu, am avut impresia ca suntem intr-un oras dintr-o cu totul alta tara decat Romania. De aceea revenim aici de fiecare data cu mare placere. In plus, acum aveti un motiv in plus sa va faceti bagajele si sa ...

............................................citeste tot

Tocanita cu fructe de mare a lui Chef Scarlatescu - un preparat pe care nu ai cum sa nu-l incerci
Restograf (Sep 2016)
   2.099 vizite  0 comentarii   0 like

Fructele de mare sunt un deliciu, fara doar si poate. Un deliciu care castiga din ce in ce mai mult teren si adepti in tara noastra. Preparatele cu creveti, caracatita, calamari sau midii sunt intotdeauna o alegere sanatoasa, usoara si, mai ales, gustoasa. Iar spre bucuria amatorilor de fructe de ...

............................................citeste tot

Cel mai bun restaurant din Londra are bucatar roman
 (Sep 2016)
   1.256 vizite  0 comentarii   0 like

Pe 27 septembrie au avut loc The AA Hospitality Awards 2016. Gala de decernare a premiilor pentru cele mai bune restaurante / hoteluri / pub-uri / wine bars / chefs din Marea Britanie a avut loc la Grosvenor House Hotel, in Londra. Evenimentul a adus si o surpriza placuta pentru romani, pentru...

............................................citeste tot

IKEA a deschis un restaurant in care iti gatesti singur mancarea
 (Sep 2016)
   1.310 vizite  0 comentarii   0 like

Daca credeati ca cei de la IKEA erau cat se poate de enervanti pentru faptul ca au transformat articolele de mobilier in puzzle-uri imposibile, aflati ca acum au deschis si un restaurant in care-ti pregatesti singur mancarea. E un fel de next level de DIY in materie de cooking. Poate parea o...

............................................citeste tot

Bill Murray a fost barman pentru o zi in restaurantul fiului sau
 (Sep 2016)
   655 vizite  0 comentarii   0 like

Fiul celebrului actor american Bill Murray si-a deschis un restaurant in New York, iar tatal lui l-a ajutat un pic cu promovarea, trecand in spatele barului si preparand bauturile pentru clienti. Murray devenise deja renumit pentru faptul ca obisnuieste sa apara in diverse baruri modeste, unde...

............................................citeste tot

INCHEIAT! Castigati o cina pentru 2 persoane la restaurantul Excellence
Restograf (Sep 2016)
   1.983 vizite  62 comentarii   4 like

Castigatoarea este:  Isabela, comentariul din data de 21 septembrie, ora 5:40. "Dulceata de trandafiri, sirop de trandafiri si negresa cu dulceata de trandafiri si bezea, doar la bunica am mancat dulceata de trandafiri, ea imi facea de fiecare data cand o vizitam toamna." P.S: ne cerem ...

............................................citeste tot

Cele mai frumoase 10 localuri din Bucuresti unde sa bei un pahar de vin bun
 (Sep 2016)
   11.699 vizite  0 comentarii   1 like

Vremea s-a racit si e timpul sa incepem sa ne luam la revedere de la terase si sa cautam localuri cu interioare confortabile si frumoase. De asemenea, e si momentul in care halba rece de bere se inlocuieste cu un pahar de vin rosu bun, la temperatura camerei. Asadar, ca sa nu va lasam de ...

............................................citeste tot

  3   4  5  6  7  8  9
Afiseaza

Bunul gust si glutamatul



David Contant  (Mar 2014)
2.288 Vizualizarivizualizari
0 Comentariicomentarii
4 placut 
0 displacut 

 

Genetica modernaBunul gust nu implica doar aspect estetic al vestimentatiei, sau al aparentei in general, chiar daca acestea sunt primele indicii dupa care judecam prezenta sau absenta lui. Oamenii cu bun gust au o intreaga atitudine, nu doar o aparenta placuta. Un domn bine imbracat si manierat in societate, dar extrem vulgar, sau chiar violent in famile, nu este altceva decat un grobian, care imita bunul gust, pentru a fi acceptat in cercuri sociale care il avantajeaza economic, sau din punct de vedere al statutului social. A fi autentic este o eleganta sociala.

In prepararea mancarii, bunul gust si gustul bun, dincolo de jocul de cuvinte, se intrepatrund pana la a se identifica unul cu celalalt. Asemenea domnului nostru, nu putem inlocui, pur si simplu, gustul bun al ingredientelor naturale, cu tot felul de prafuri chimice mai ieftine si mai accesibile. De fapt, putem. Pentru neavizati, gustul ar fi bun, dar nu e de bun gust.

Unul dintre cele mai folosite potentiatoare de aroma din alimentatia noastra este glutamatul. Nu cred ca este din cauza reputatiei proaste, dar circula sub mai multe nume: glutamat de sodiu, glutamat monosodic, glutamat de natriu si E 621. Chiar daca este o substanta gasita si in produse naturale, este folosit de catre industria alimentara atat de abuziv, incat potentiator de aroma, este mai mult un nume de alint, pentru ca i s-ar potrivi mult mai bine numele de falsificator. Practic, daca intr-o reteta traditionala este necesara o anumita cantitate dintr-un ingredient natural mai costisitor, cum ar fi carnea din mezeluri, in industria alimentara de masa, sau in restaurantele ieftine, se reduce chiar si la jumatate cantitatea respectivului ingredient. Diferenta de cantitate se umple cu amidon din porumb modificat genetic si carne de lucru, sau mazga, cum i se mai spune popular, adica rebuturi de abator reevaluate. Bineinteles ca din aceasta combinatie, rezulta un preparat fara niciun fel de aroma. Aici intervine glutamatul care potenteaza aroma cantitatii infime de ingredient natural. Scopul acestui intrus, intr-un produs alimentar care poate avea un gust chiar mai apetisant decat cel original, este acelasi cu al unui impostor. Adica, inseala creierul uman, prin intermediul papilelor gustative, convingandu-l ca are de-a face cu o mancare naturala si foarte gustoasa. In cazul in care nu vad arome artificiale pe eticheta, cei mai multi consumatori, care cunosc foarte putine despre glutamat, cred ca gustul este in doar in mica masura potentat. Consumatorior avizati, insa, inselatoria le lasa un gust amar.

Dar impostura merge mai departe. Din cauza ca din ce in ce mai multa lume buna afla adevarata fata a glutamatului, el se asunde pe eticheta sub alte nume. Sunt ingrediente care sunt compuse in mare parte din glutamat, dar contin si alte substante, astfel, capatand un pseudonim onorabil, cum ar fi: drojdie autolizata, caseinat de calciu, sau gelatina. In acest fel, restaurantele si producatorii industriali, se lauda ca nu adauga glutamat, dar adauga ingrediente chimice care sunt concepute sa il ascunda. Chiar daca nu i-a fost interzis inca accesul, este foarte controversat in multe tari si prezenta lui in restaurante, chiar si in fabrici, a fost declarata de prost gust, dupa principiile eticii gastronomice. Asta pentru ca, punand in pericol sanatatea consumatorului, el poate inmulti gustul acolo unde nu este, in diverse categorii de produse: semipreparate, mezeluri, sosuri, inghetate, lactate si alte preparate care sunt oferite la preturi inexplicabil de mici.

Glutamatul este efolosit masiv in industria gustului, asa cum s-ar mai putea numi productia de mancare falsa. Deci, bineinteles ca angreneaza interese economice imense. Cand miza este atat de mare, publicarea unor rezultate stiintifice care l-ar incrimina, este un punct foarte sensibil. Totusi… in mod neoficial, oamenii se simt rau dupa ce il consuma. Efectele lui nocive sunt recunoscute deja in opinia publica din emisfera vestica, drept un fenomen social. Denumirile pe care oamenii i le-au acordat spun tot: sindromul restaurantului chinezesc, sindromul MSG (monosodium glutamate), migrena de hot-dog. Chiar in absenta vreunui simptom, oameni de stiinta neoficiali spun ca folosirea glutamatului pe termen lung, are un efect devastator asupra neuronilor.

Atunci cand pricipiile morale ale bunului gust sunt considerate un moft in societate, au de suferit nervii oamenilor civilizati, dar cand bunul gust lipseste din industria alimentara, sufera sistemul nervos central.

(poza lui Baddad de pe www.deviantart.com)


E folositor? Da-i SHARE!

Tu ce parere ai?







Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.


− three = 6