Chef Liviu Morărescu, câștigătorul UniChef Cup 2022

21 noiembrie 2022 | Noutati

Gastronomia românească evoluează constant și an de an apar tineri bucătari talentați, dornici de a se face remarcați. Și în fiecare an, experiența galei UniChef creează o conexiune între traineri și noua generație de bucătari care-și doresc să aprofundeze tainele gastronomiei și să evolueze. Anul acesta, 8 finaliști s-au întrecut pentru UniChef Cup, iar câștigătorul este Chef Liviu Morărescu.

premiul trofeu UniChef Cup 2022,  din plastic, asezat pe o masa printre farfurii, fotografiat close up

UniChef România este un proiect educațional prin care bucătarii învață, în mod practic, de la Chefi traineri experimentați, acumulând cunoștințe și informații din domeniul HoReCa pentru o perfecționare în gastronomie. Proiectul a început în 2016 și este organizat de Unilever Food Solutions România, prin cursuri susținute de Chefi traineri în mai multe orașe ale țării, pe tematici specifice.

Ce este UniChef?

În decursul a 7 ani, aplicația UniChef a acumulat 33 de module de curs în format video, 149 rețete, un incubator despre Delivery cu 10 sesiuni esențiale pentru un business HoReCa profitabil, 2 workshop-uri despre bucătăria vegană și street food, sesiuni de mentorat #AskTheChef, concursuri, tombole, articole și informații utile despre UniChef CUP. Toate acestea sunt dedicate comunității bucătarilor profesioniști. 

Proiectul a consolidat o comunitate activă cu aproape 2000 de membri, pe care îi ajută să își perfecționeze tehnicile, ea fiind destinată atât pentru Chefii cu experiență, cât și pentru cei care sunt în curs de dezvoltare și doresc să acumuleze cât mai multe cunoștințe.

Chef Liviu Preda care prepară o rețetă vegană: lasagna descompusă cu ragu vegan, aromatizată cu busuioc și asezonată cu caju și drojdie inactivă, la gala UniChef Cup 2022
Chef Liviu Preda prepară o rețetă vegană delicioasă: lasagna descompusă cu ragu vegan.

8 finaliști determinați să câștige marele premiu UniChef CUP și 3 demonstrații culinare de excepție

Concursul UniChef CUP 2022 a avut ca mare premiu un training culinar de 2 zile în restaurantul lui Chef Roberto Fani din Luxembourg (Ristorante Fani – Restaurant Gastronomique Luxembourg). Peste 30 de participanți din întreaga țară au intrat în concurs și doar 8 dintre aceștia au ajuns în marea finală.

Finaliștii au avut provocarea de a găti câte două preparate care să fie în ton cu tematica aleasă de juriu – „patru anotimpuri” – aceasta fiind și tematica tuturor celor 5 evenimente regionale de anul acesta. După ridicarea black box-ului și dezvăluirea ingredientelor obligatorii, finaliștii au avut la dispoziție 15 minute să își scrie rețetele pe care vor urma să le prepare și apoi să le prezinte juriului. După o jurizare strânsă și multe emoții, a fost ales câștigătorul marelui premiu și anume Chef Liviu Morărescu, din Roman. Locurile 2 și 3 au fost acordate lui Chef Codruț Murgu din Timișoara și Chef Raul Mihai Marin din Brașov.

În cadrul finalei UniChef CUP au avut loc și trei demonstrații culinare de excepție susținute de către Chef Liviu Preda, ambasador The Vegetarian Butcher și trainer UniChef, Chef Robert Voicu, Executive Chef Unilever Food Solutions România și Chef Roberto Fani de la RISTORANTE FANI Luxembourg.

Liviu Morărescu, câștigătorul UniChef Cup, care serveste la masa in restaurant 4 clienti asezati la mese
Liviu Morărescu, câștigătorul UniChef Cup

#ComplimenteBucatarului, noul proiect sub umbrela UniChef

Tot în cadrul galei UniChef CUP a fost prezentat și cel mai nou proiect UniChef, #ComplimenteBucatarului, un proiect care își propune să creeze o legătură directă între oaspeți și bucătar. Practic, noi, consumatorii, suntem încurajați să apreciem munca depusă de bucătarii din restaurante și să luăm inițiativa de a le oferi compliment.

De cele mai multe ori, postăm despre experiența culinară trăită, încărcăm o fotografie cu preparatul, dăm tag locației, dar foarte rar ajunge să aflăm cine este omul care a gândit și pregătit preparatul pe care tocmai l-am savurat. Aceasta este schimbarea pe care proiectul o propune: să aflăm cine este în spatele preparatelor, să-l menționăm în postările de pe social media și să-i oferim sincere #ComplimenteBucatarului!