City break de 1 decembrie, în România: 5 orașe pentru o mini-vacanță delicioasă

22 noiembrie 2022 | Locuri cool

Cum te poți bucura de o mini-vacanță mai bine decât cedând complet unui răsfăț culinar de câteva zile, într-un oraș care să facă escapada ta memorabilă și… instagramabilă? Dacă și ție îți fuge mintea deja într-un oraș în care ai atâtea de vizitat câte ai de mâncat, înseamnă că acest articol este pentru tine. Uite 5 orașe perfecte ca destinație pentru mini vacanța de 1 decembrie, în România.

orasul Oradea fotografiat de sus, la apus, cu cladiri istorice luminate, si in mijloc piata mare, cu casute la targul de Crăciun - una din destinatii de 1 decembrie în România
Foto: Oradea, © Bogdan Mustatea

Dacă încă nu ți-ai completat planul pentru vacanța de Ziua Națională a României, dar iei în calcul și alte delicii decât bunătățile tradiționale pe care le servești cu această ocazie, uite ce recomandări avem noi. 5 orașe, fiecare cu un restaurant-cheie, nu tocmai cu specific românesc, dar cu un meniu inspirat şi bunătăţuri pe alese.

5 destinații minunate pentru mini vacanța de 1 decembrie, în România

Sibiu

Sibiul sau orașul căsuțelor cu ochi este cel mai bine conservat oraș medieval din România și o bijuterie arhitecturală perfectă pentru mini-vacanța de 1 decembrie. Și cu atât mai mult cu cât a început deja Târgul de Crăciun, unul dintre cele mai frumoase din țară!

Foto: Călin Stan / AdobeStock

Ce să vizitezi la Sibiu?

Palatul Brukenthal este punctul culminant al Sibiului. Camerele principale sunt situate la primul etaj, cu fața spre stradă, și sunt decorate cu elemente orientale. Încăperile din jur au fost adăugate ulterior, însă păstrează și ele o estetică aparte.

Podul Minciunilor este primul pod din fontă din România, reconstruit la 1859 de firma Friedrich Hütte în locul unui alt pod, din lemn. Pentru că a fost şi primul care nu a fost construit pe piloni, i s-a spus „podul culcat”. În limba germană, cuvântul „culcat” (lugenmarchen) era omonimul cuvântului „minciună”, de unde și denumirea de „podul minciunilor”, ce a stârnit ulterior numeroase legende.

Turnul Sfatului este , probabil, cel mai cunoscut dintre monumentele orașului și a fost poartă de intrare în oraș. Pentru a intra în turn trebuie să treci printr-o ușă micuță și mai departe, pe scările în spirală, să urci la etaj pentru a admira orașul.

O altă atracție importantă din Sibiu este Muzeul Astra, unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România, dedicat Civilizației Populare Tradiționale. În muzeu se găsesc ateliere meșteșugărești, locuințe tradiționale, instalații pre-industriale, lucrări de artă populară.

Unde se mănâncă bine?

Dacă Sibiul deja îți face cu ochiul, poți lua masa la Benjamin Steakhouse. Printre cele mai apreciate preparate ale lor sunt cele care au la bază vită Black Angus optim maturată, dar și specialități din porc sau din pește, în rețete gustoase, ce au ridicat restaurantul pe primele locuri în Tripadvisor, în orașul Sibiu.

Dacă vrei să descoperi și alte restaurante excelente, găsești aici o mulțime de recomandări.

Benjamin Steakhouse din Sibiu, cu mese de o parte si de alta, iar in fundal cu ferestre si un tablou mare, unde sa iei masa in vacanta de 1 decembrie în România
Foto: Benjamin Steakhouse

Sighișoara

E ușor să incluzi Sighișoara pe lista orașelor preferate, așa că nu-i de mirare că poate fi prioritatea ta pentru un city break de 1 decembrie în România. Mai ales că sste printre puținele cetăți medievale din Europa care mai sunt încă locuite. De la Piața Cetății la Turnul Cizmarilor, o plimbare prin oraș e tot ce ai nevoie pentru puțină relaxare și voie bună.

orasul Sighisoara - imagine panoramica, cu o cladire masiva sitorica in fundal, iar in spatele  ei dealuri acoperiti de copaci - o destinatie pentru vacanța de 1 decembrie în România
Foto: Ievgen Skrypko / AdobeStock

Ce să vizitezi la Sighișoara?

Cetatea, centrul orașului medieval, este una dintre cele mai importante repere culturale din Ardeal. Cu zidurile sale înalte (de până la 10 metri), avea 14 turnuri de apărare, din care s-au păstrat nouă.

Turnul cu Ceas este cel mai emblematic obiectiv turistic al orașului. Este turnul care proteja poarta de intrare în Cetate și a primit denumirea datorită ceasului cu statuete sculptate în lemn, unic în România. Aici se află Muzeul Municipal de Istorie și Artă Feudală, dar poți vizita și  Camera de Tortură și Sala de Arme. Turnul Cizmarilor este astăzi sediul unui radio, așa că poate fi admirat doar pe dinafară. Turnul Cojocarilor, în prezent lăcașul unui brand de genți din piele naturală, poate fi vizitat.

Îți recomandăm să treci și pe la Pasajul Scărilor și Scara acoperită a școlarilor, ce număra inițial 300 de trepte, recondiționată apoi la 175 (dar și ele suficiente pentru o plimbare sprintenă). Printre cele mai frumoase clădiri din deal este Biserica Evanghelică, construită în mai multe etape între 1345 și 1525. Închinată Sfântului Nicolae, ea se află în vârful așa-numitului Deal al Școlii (în germană Schulberg).

Unde se mănâncă bine?

Ca plimbarea să se încheie delicios, nu rata o vizită la Casa Georgius Krauss, al cărei restaurant oferă un meniu pe toate gusturile. Au atât bucate tradiționale, cât și dish-uri de inspirație străină. Recomandarea bucătarului? Mușchiuleț de vită fraged, cu sos de oțet balsamic, pe pat de frunze de spanac.

Sau oprește-te la Restaurant Casa Vlad Dracul și mai bifează o atracție turistică. Restaurantul funcționează în Casa Vlad Dracul (Piața Turnului Sfatului), locul unde se presupune că a locuit, până la vârstă de 4 ani, Vlad Țepeș. 

Oradea

Despre Oradea se spune că este orașul în care se trăiește și arată ca în afară. Un oraș extrem de frumos, curat, cu multe spații verzi și clădiri cochete în stil Art Nouveau, dar și cu o infrastructură foarte bine pusă la punct. În urma votului a peste jumătate de milion de persoane din 182 de țări, Oradea s-a clasat pe locul 6 în topul destinațiilor europene! 

Pe 2 decembrie își va deschide porțile și Târgul de Crăciun (deschis până pe 26 decembrie), în Piața Unirii și în Piața Ferdinand. Mâncăruri de sezon, dulciuri, suveniruri și concerte, plus o roată mare, înaltă de 30 de metri… toate te vor face să simți din plin apropierea Sărbătorilor.  ©

Ce să vizitezi la Oradea?

Dacă îți faci drum prin Oradea de 1 decembrie, nu ocoli Piața Unirii, centrul istoric și cultural al orașului și opera unor arhitecți de seamă. Un loc unde se îmbină armonios stilurile baroc, clasicist, eclectic, secession și modernist. 

Palatul Baroc, care face parte din Complexul Baroc alături de Bazilica Româno-Catolică și Șirul Canonicilor, are 100 de camere și 365 de ferestre, câte una pentru fiecare zi a anului. Fascinant este și Palatul Moskovits, în stil secession, care pare rupt dintr-un basm scandinav, în care minimalismul aduce întotdeauna un happy end. Și Palatul „Vulturul Negru” este o clădire emblematică a orașului, fiind cea mai importantă construcție în stil secession din Transilvania. Construcția are un pasaj interior cu două galerii care se intersectează sub o cupolă de sticlă acoperită de un vitraliu cu un vultur negru. Iar dacă vrei să ai parte de o călătorie în timpuri medievale, atunci e musai să vizitezi Cetatea Oradea și impresionanta fortăreață! După ce a trecut printr-un proces de reconstrucție, în 2015 și-a deschis porțile pentru vizitare. 

În fine, dacă ajungi la Oradea într-un city break de 1 decembrie în România, atunci musai trebuie să te plimbi pe Riverside, de-a lungul Crișului Repede. Aici vei găsi o mulțime de restaurante, iar priveliștea este minunată!

Unde se mănâncă bine?

În Oradea, poți cina la Piața 9, al cărei design și poveste sunt adevărate bucurii. Localul este inspirat de Willy Wonka & The chocolate factory, iar grill-masterul face minuni cu carnea ce provine direct din măcelăria lor.

restaurant Piața 9 din Oradea, cu mese de 4 persoane cu bancute din piele maro, iar in fundal barul restaurantului, un loc unde sa te opresti sa mananci daca mergi in vacanta de 1 decembrie la Oradea, în România
Foto: Piața 9

Alba Iulia

De 1 decembrie, Alba Iulia este o destinație prioritară. Dincolo de istoria sa, atracțiile sale turistice o fac alegerea potrivită pentru un city break de 1 decembrie, în România. Cetatea este cea mai mare cetate din România, care stă în picioare de mai bine de 300 de ani. Este un impunător monument baroc, care „înglobează” vestigiile a trei fortificații: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.

Cetatea Alba Iulia fotografiata de sus, cu cetatea in prim plan plan si orasul in spate, fotografiata la apus, un loc unde să mergi în vacanța de 1 decembrie în România
Foto: Călin Stan / AdobeStock

Ce să vizitezi în Alba Iulia?

Cetatea Include mai multe trasee, fiecare cu farmecul său, însă noi îți sugerăm să începi cu Traseul celor Trei Fortificaţii sau cu Traseul „Porților Cetății” (care străbate cetatea de la răsărit la apus).

Nu rata Sala Unirii, unde s-au ținut în 1 decembrie 1918 lucrările Marii Adunări Naționale, împreună cu Muzeul Național al Unirii, dar și Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan sau Catedrala Romano-Catolică, cea mai veche catedrală din Transilvania.

În afara zidurilor cetății, treci pe la Catedrala Episcopală Ortodoxă Sfânta Treime este primul mare lăcaș de cult ortodox ridicat în Transilvania după 1918, cu o estetică în stil bizantin și o biserică de lemn ridicată pe ruinele Catedralei din 1597.

Foto: Visit Alba Iulia

Unde se mănâncă bine?

În Alba Iulia, poți poposi pentru ceva bun la Dante Cafe & Dine, aproape de intrarea pricipala în Cetatea Alba Carolina. De la supe creme la burgeri, te poți înfrupta din cele mai gustoase preparate fusion.

Iar dacă vrei să iei masa chiar în cetate, atunci oprește-te la Pub 13. Este un restaurant medieval – de la locație (într-un loc cu o istorie de sute de ani), la decor, până la preparate și denumirile lor!

Brașov

De Brașov nu te poți sătura niciodată, așa că nu te simți vinovat dacă toate drumurile duc acolo, chiar și de 1 decembrie. Este cel mai important oraș săsesc al Transilvaniei, șiunul din locurile din țară care are o atmosferă cu totul aparte. Anul acesta, luminițele la Târgul de Crăciun se vor aprinde pe 30 noiembrie. Un brad înalt de 20 de metri, 46 de căsuțe cu tot felul de bunătăți, plus un concert de colinde cu artiști ai Operei, în seara deschiderii.

Ce să vizitezi în Brașov?

Dacă nu ai vizitat până acum Biserica Neagră (și-a căpătat numele după incendiul din 1689), află că în clopotniță se află cel mai mare clopot din România. Unul din bronz, care cântărește 6 tone. Înaltă de 89 de metri, este considerată cea mai mare biserică gotică din sud-estul Europei. În plus, colecția de covoare orientale a Bisericii Negre este cea mai bogată de acest tip din România (negustorii sași obișnuiau să doneze covoare turcești). Piața Sfatului este dominată de Casa Sfatului (și al său Turn al Trompetiștilor), care a găzduiește azi Muzeul de Istorie.

Poarta Ecaterinei, din care a mai rămas doar turnul, arată feeric, de parcă te invită spre un univers Disney. Dar în Brașov, mai sunt și alte porți ale vechii cetăți, printre care Poarta ScheiStrada Sforii, printre cele mai înguste străzi din Europa, se află și în ea în oraș și măsoară 83 metri lungime, și o lățime ce variază între 1,10 și 1,35 metri.

Treci pe la Bastionul Țesătorilor este unul dintre cele mai mari si bine păstrate bastioane (din cele șapte ale orașului) care găzduiește și un muzeu la interior (unde poți admira o machetă miniaturală a vechiului Brașov). Apoi urcă cu telecabina pe muntele Tâmpa pentru a admira orașul de sus.

Unde se mănâncă bine?

În final, aici te invităm într-o locație devenită clasică – minunata Casa Hirscher, un local vechi cu un decor modern, ce servește unul dintre cele mai gustoase foie gras-uri. Cunoscută și sub numele de „Casa de negoț” sau Casa Negustorilor, a fost ridicată între anii 1539-1545. drept cadou pentru Apollonia Hirscher, soția fostului jude al orașului. Aici își etalau produsele iscusitii meșteri ai celor 50 de bresle brașovene, iar clădirea a fost secole de-a rândul simbolul unei vieți economice înfloritoare.

Dacă vrei și alte sugestii de restaurante din Brașov, găsești aici mai multe recomandări.

restaurant Casa Hirscher, mobilat modern, iar in fundal un panou cu multe coarne de cervb etalate pe perete
Foto: Casa Hirscher

După atâtea destinații grozave, demne de petrecut mini-vacanța de 1 decembrie în România, tu unde vei poposi alături de ai tăi pentru un weekend prelungit cu locuri faine de văzut şi restaurante pe gustul vostru?