Coronavirus │ Informații și resurse pentru restaurante

17 martie 2020 | Management

Restaurantele se află într-un moment de impas, care afectează întreagă industrie. Situația este instabilă și lucrurile se pot schimba de la o zi la alta. Pentru a ne asigura că aveți acces la cele mai noi date despre coronavirus, am creat acest ghid pe care îl vom actualiza mereu cu noi informații utile.

coronavirus informații pentru restaurante

Ce este SARS-CoV2 coronavirus?

Coronavirus este virusul care declanșează afecțiunea respiratorie COVID-19. A fost depistat prima oară în Wuhan, China și s-a răspândit cu rapiditate în lume, fiind foarte ușor transmisibil. Infecția cu acest virus conduce la afectarea respiratorie, care poate evolua cu pneumonie sau afectarea întregului organism. Perioada de incubație este de 5-6 zile în medie, variind între 0 și 14 zile.

Cum se transmite coronavirusul?

În mod normal, virusurile gripale sunt transmise în momentul în care persoanele infectate prezintă deja simptome. Însă în acest caz, persoana care a contactat virusul este contagioasă chiar și în absența simptomelor de boală.

Coronavirusul se răspândește:

 • prin contact direct, persoană de la persoană, pe cale aeriană – prin picături de lichid eliminate prin tuse, strănut, vorbit, care intră în contact apoi cu mâinile, ochii, mucoasa orală sau nazală.
 • indirect, prin atingerea suprafețelor contamine (după care mâna nespălată sau dezinfectată este dusă la față).

Potrivit informațiilor recente, virusul poate supraviețui pe suprafețe o perioadă destul de mare. Un studiu al cercetătorilor de la Princeton și UCLA arată că virusul se poate transmite de la o distanță de 4,5 m și rezistă pe suprafețe până la 2-3 zile.

Potrivit recomandărilor venite de la Ministerul Sănătății, dezinfectanții chimici care pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform. 

Poate fi transmis coronavirusul prin mâncare?

În acest moment nu există nicio dovadă care să suțină ipoteză că virusul ar putea fi răspândit prin intermediul alimentelor, iar experiența trecută avută cu virsururile SARS și MERS susțin această idee.

Coronavirusul are nevoie de o gazdă (animal sau om) pentru a se dezvolta, iar alimentele nu sunt un mediu propice. În plus, prepararea termică ar putea distruge virusul – ceea ce se întâmpla în cazul SARS printr-o o expunere a virusului la temperaturi de 60°C, timp de minim 30 de minute.

Ce măsuri de siguranță a alimentelor se pot lua în restaurant?

Restaurantele trebuie să ia măsuri drastice ca măsură de prevenție. Este posibil ca un angajat infectat să contamineze suprafețele din jur, prin tuse sau strănut, sau să-l transmită colegilor dacă nu se urmează regulile de igienă.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o serie de măsuri pentru a limita expunerea sau transmiterea bolilor contagioase (despre care am mai povestit aici). Printre acestea se numără spălarea frecventă a mâinilor, timp de minim 20 de secunde, măsuri de dezinfecție și evitarea contactului cu persoanele care prezintă simptomele unei boli respiratorii (precum tuse sau strănut).

Angajații unui restaurant ar trebui să își spele mâinile:

 • înainte de a începe lucrul
 • înainte de a intra în contact cu preparatele gătite, gata de a fi servite
 • după ce au atins sau au gătit alimente crude
 • după ce au intrat în contact cu deșeurile menajere
 • după ce au efectuat curățenia în restaurant
 • după ce au folosit toaleta
 • după ce au suflat nasul, au strănutat sau au tușit
 • după ce au mâncat, au băut sau au fumat
 • după ce au pus mâna pe bani.

Ce trebuie să facă managerul/proprietarul unui restaurant?

Cea mai mare responsabilitate pică pe umerii managerului de restaurant, căci acesta trebuie să se asigure că ia toate măsurile pentru siguranța personalului și a oaspeților din restaurant.

În linii mari:

 • să se asigure că fiecare membru al echipei cunoaște și respectă măsurile de igienă și prevenție
 • să supervizeze personalul pentru a se asigura că respectă aceste reguli
 • să asigure materialele necesare – soluții dezinfectante, săpun etc.
 • să se asigure că angajații raportează orice simptom de boală, înainte de a veni la serviciu și să trimită imediat acasă persoanele care nu se simt bine
 • să rămână vigilenți cu privire la starea de sănătate a echipei.

Cum poți afla dacă autoritățile impun restricții suplimentare pentru restaurante?

Update 17.03 – Ministrul de interne,  Marcel Vela, a anunțat marți seara că se suspendă activitatea de servire și consum în restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice. Este permisă, în schimb, comercializarea alimentelor și băuturilor care nu presupun rămânerea clienților în localuri.

 


16.03 – Autoritățile depun eforturi pentru a limita și a încetini răspândirea coronavirusului. Momentan a fost interzisă organizarea evenimentelor cu mai mult de 50 de persoane în spații închise – culturale, religioase, sportive etc. Asta după ce, inițial, au fost interzise evenimentele cu peste 100 de persoane (inclusiv nunți, botezuri și alte ceremonii care urmau să aibă loc în restaurante). De asemenea, decretarea stării de urgență înseamnă că este posibil ca, la un moment dat, dacă situația o impune, autoritățile să decidă închiderea cluburilor și a restaurantelor.

Pentru a asigura o sursă de informare corectă, Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și organizația neguvernamentală Code for Romania au lansat luni, 16 martie, platforma online COVID-19 Știri Oficiale (stirioficiale.ro) unde se vor anunța măsurile ce sunt luate și alte informații utile.

Cum poți obține Certificatul de Situație de Urgență

Update 31.03 – OUG 30, ordonanța privind șomajul tehnic suportat de stat a fost modificată printr-o nouă ordonanță. Astfel, NU mai este nevoie de obținerea unui certificat pentru situații de urgență. Mai multe detalii găsești aici.

Update 26.03 – CSU se solicită și se eliberează exclusiv electronic, prin intermediul platformei prevenire.gov.ro, în baza unei declarații pe propria răspundere.

Modelul declarației va putea fi descărcat de pe platforma prevenire.gov.ro, iar eliberarea certificatelor se va face automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării. În termen de 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Economiei va asigura funcționarea platformei. Aici va trebui să încarci următoarele informații:

 • datele de identificare;
 • declarația pe propria răspundere prin care se bifează tipul de certificat solicitat.

CSU va fi emis în două forme:

 1. Albastru (tip 1) – eliberat pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate;
 2. Galben (tip 2) – eliberat pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe proprie răspundere din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

Un solicitant poate cere eliberarea unui singur tip de certificat de urgență. Mai multe detalii găsești aici.

Ce putem face cu toții?

În primul rând, să evităm aglomerările și să respectăm regulile de igienă. Atât Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cât și Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (OSHA) au emis ghiduri pentru pregătirea corespuzătoare a spațiilor de muncă ținând cont de COVID-19, care includ informații despre cum se poate preveni răspândirea virusului și ce pași trebuie urmați pentru a limita expunerea angajaților.

Ce poți face dacă există probleme în lanțul de aprovizionare?

Epidemia de coronavirus a închis granițele mai multor țări din Uniunea Europeană (și nu numai) care își iau măsuri de protecție. Iar acest lucru poate afecta inclusiv tranzitul de alimente și bunuri de larg consum. Uniunea Europeană a pregătit un set de recomandări pentru statele membre pentru a se coordona între ele, astfel încât să permită fluxul de mărfuri și persoane, însă sincopele în lanțul de aprovizionare sunt posibile. Astfel, unele ingrediente și produse ar putea deveni indisponibile.

Ce pot face restaurantele în astfel de situații este să:

 • elimine sau să înlocuiască ingredientele respective și/sau…
 • să folosească același ingredient, de la un alt producător
 • să schimbe rețeta.

Trebuie luate însă în calcul aspecte precum prezența anumitor alergeni în cazul noilor produse, dar și care este termenul de valabilitate.

Cum sprijină statul industria HORECA?

Update 19.03:  statul va suporta plata șomajului tehnic (75% din salariul brut), prin intermediul ANOFM, din bugetul asigurărilor de șomaj, pe perioada stării de urgență, în limita a maxim 75% din salariul mediu brut. Măsura se aplică în cazul companiilor afectate în mod direct de măsurile restrictive adoptate de autorități – cum sunt restaurantele, barurile, cafenelele, hotelurile etc.

Alte măsuri adoptate de guvern:

 • Majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, cu 5 miliarde în primă fază. În funcție de situație, statul anunță că plafonul poate ajunge până la 15 miliarde de lei. Astfel se garantează credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda e subvenționată 100%. Garanția va fi de 90% din credite pentru cele până într-un milion de lei și de 80% peste un milion de lei.
 • Rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital prin intermediul rambursării TVA.
 • Creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale, la rectificare, astfel încât companiile să beneficieze de acest capital.

Alte resurse

Articole din Restograf:

 
Site-uri oficiale din România

Știri oficiale din partea autorităților : COVID-19 Știri oficiale

Recomandări de la Ministerul Sănătății

Informări zilnice de la Departamentul pentru Situații de Urgență


Organizația Mondială a Sănătății

Updates despre situația Coronavirus

Sfaturi pentru populație

Sfaturi pentru pregătirea locului de muncă

  
Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA)

Ghid pentru siguranță la locul de muncă (în contextul COVID-19)