Cu actrița Ioana Ginghină despre preferințele ei culinare

3 septembrie 2019 | Interviuri

Actriță, fondator și manager al proiectului educativ Mini Art Show, autor al blogului care îi poartă numele și mamă de fetiță, Ioana Ginghină e un om care pare că nu își mai vede capul de treabă.

A avut timp să vorbească și cu noi, cu atât mai mult cu cât mâncarea, gătitul și ieșitul în oraș sunt activități pe placul ei. De altfel, pe blogul ei, ioanaginghina.ro, găsiți sfaturi de alimentație sănătoasă din experiențele ei de viață și rețete proprii, creative și apetisante. A renunțat la carne, dar poate povesti o grămadă despre tot felul de ingrediente și preparate pe care le face acasă și care îi plac în restaurante. Și pentru că am descoperit multe lucruri interesante la ea, e carismatică și se implică foarte mult în tot ceea ce face și zice, ne-am întins la vorbă. A ieșit un interviu plin de culoare!

Restograf: Ioana, ai pe blogul tău rubrica de Rețete și Diete. Sunt rețete care arată foarte bine. Dacă te-ai lăuda cu trei cele mai reușite, care ar fi?  

Ioana: Da, îmi place să gătesc, dar rețete cât mai simple, cât mai puțin procesate și foarte gustoase. Mă pot lăuda cu torturile mele raw vegane. Îmi ies foarte bine și sunt delicioase. Apoi, mă mai pot lăuda cu sufleul de broccoli. La fel, simplu de făcut, ușor de digerat și foarte gustos. Și pe locul trei aș pune tartar de somon cu mango. Deci nu vreau să mă laud, dar rar mănânc unul mai bun ca al meu.

Restograf: Cum e „lupta” asta a ta, de care vorbești pe blog, „cu tine și cu poftele tale”? Spune-ne trei lucruri de la care nu te poți abține.

Ioana: Ma pot abține de la orice. Am lucrat asta cu mine și gata cu dependențele. Însă ador dulciurile, mai ales la cafea, dimineața. Deci ștrudelul cu mere, plăcinta cu brânza dulce și cheescake-ul sunt preferatele mele. Aș putea mânca la toate mesele aceste lucruri.

„Combinația de brânză cu fructe o ador, iar dacă mai am și un pahar de vin, gata, m-ai câștigat pe vecie”  

Restograf: Am înțeles că ești mare iubitoare de brânzeturi, deși te lupți un pic cu această poftă. Care sunt sortimentele tale preferate și preparatele în care o folosești?

Ioana: Încerc să țin toate posturile și, astfel, descopăr ce îmi face bine. Am observat că brânza nu îmi face așa bine, însă o ador. Îmi place să mănânc brânză de toate felurile, însă preferata mea este de capră. Combinația brânză cu fructe o ador, iar dacă mai am și un pahar de vin, gata, m-ai câștigat pe vecie. Îmi place brânza și în salate, salata grecească este preferata mea. Apoi, îmi plac rețetele care o includ cum ar fi: sufleul de broccoli, dovlecel sau conopida. Nu în ultimul rând, ador budinca copilăriei mele, acele macaroane cu brânză, zahăr și ou băgate la cuptor. Sunt delicioase!

Restograf: Dacă ai renunțat la carne, de exemplu, sau la alte produse, te mai poți numi gurmandă?

Ioana: Da, normal. Chiar de curând am fost la un restaurant libanez și mi-am comandat humus, tabbouleh, falafel și salata de vinete libaneză. Ghici ce, le-am mâncat pe toate! Deci da, încă mai pot fi gurmandă și dacă nu mănânc carne.

Restograf: În rețetele tale ce te inspiră?

Ioana: De vreo 1-2 ani mă inspir de pe Pinterest. Dar urmăresc următoarele bloguri: Arome de Poveste, Adi Hădean – Rețete fără secrete și Mentă și Rozmarin. Bineînțeles că mai inventez și eu una alta, mai combin diverse ingrediente, mai ales toamna când găsești tot ceea ce vrei în piață.

Dacă ar avea un restaurant al ei, l-ar dota cu…paturi!

Restograf: În oraș, ce îți place să mănânci cel mai mult?

Ioana: Ador mâncarea mediteraneană. Mi se pare ușor de digerat și extrem de gustoasă. Cred că este cel mai sănătos stil de viață.

Restograf: Care sunt locurile pe care le frecventezi mai des?

Ioana: Îmi place să merg la Hard Rock Cafe pentru burgerul vegetal, la cofetăria Armand pentru dulciuri, torturi, la Rawcoco pentru dulciuri raw vegane, la Mamizza pentru pizza și la Naser pentru specific arăbesc.

Restograf: Ce ți-ar plăcea să vezi mai mult în restaurantele locale?  

Ioana: Mi-ar plăcea să găsesc mai multe preparate vegane. Atunci când țin post este un chin. Rar găsesc ce să mănânc și oferta este aceeași: zacuscă, fasole bătută, cartofi prăjiți… . Este trist!

Restograf: Ți-ar plăcea să ai un restaurant al tău? Sau un bistro, o cafenea? Cum ar arăta?

Ioana: Dacă aș avea un restaurant, l-aș dota cu paturi. De multe ori, după ce mănânc, mi-aș dori să pot sta puțin întinsă. Dar, sincer, mi se pare mare bătaie de cap să ai un restaurant.

„Am mâncat bine și în locuri care nu erau cunoscute”

Restograf: Care sunt chefii tăi preferați și de ce?

Ioana: Mama este bucatarul meu preferat. (Zâmbește.)
Sincer, nu am chefi preferați. Îmi place mâncarea și de multe ori am mâncat bine în locuri care nu erau cunoscute. Uite de exemplu, ani de zile mergeam în Dragonul Roșu doar ca să mănânc mâncare chinezească. Era delicioasă… deși locul nu era nici pe departe select.

Restograf: Ce gătești pentru fetița ta? Dar la restaurante, ce preferă?

Ioana: Gătesc, în mare parte, la fel ca pentru mine. Nu are o altfel de dietă. Sincer, de aceea, am devenit și eu vegetariană. Era complicat să fac două feluri de mâncare.
În general, mâncăm multe sufleuri și supe-cremă. Asta e baza, pentru că doar cina și micul dejun le luăm acasa și, câteodată, se rezumă la un iaurt. Mai fac mămăliguță cu brânză, paste și recunosc că în congelator mai am și pizza pentru zilele când chiar nu am chef de nimic, dar vreau să o fac fericită pe Ruxandra. Pizzeria Mamizza și Pizza Hut se numără printre preferințele ei.

Restograf: A avut vreo idee mai neobișnuită sau te ceartă dacă nu îi place mâncarea?

Ioana: Daaaa….Pai când am făcut prima dată somon tartar, nu vrei să știi cât m-a certat. Acum dacă îi pun combinația într-o lipie nu mai zice nimic. Dar să nu vadă că e somon și avocado. Oficial, nu îi place avocado.

Restograf: Dacă nu ai fost actriță, ce ai fi putut fi?

Ioana: Avocat. Îmi place să analizez și să fac scenarii și să caut indicii, deci avocat, dar ca în filmele americane, nu ca la noi. (Râde)

Restograf: Ai putea numi niște filme/piese de suflet în care te-ai transpus și implicat cu tot dragul?

Ioana: Ma implic în tot ceea ce fac cu tot sufletul. Sunt acolo 100% și mă dedic chiar prea mult de foarte multe ori. De aceea, nu aș putea să fac o selecție. Să zicem că serialul Aniela mi-a plăcut mult, era un vis de al meu să joc într-un proiect care să se desfășoare în acea epocă. Apoi, mi-a placut mult proiectul “Îngeri pierduți”.