De ce vreau sa fac din Restograf un site comercial

2 februarie 2014 | Noutati

RestografIn urma cu cateva zile am pus un anunt in care ziceam ca vreau sa gasesc un asociat sau un partener cu care sa transform Restograful intr-un site comercial. Nu a fost o decizie usoara si o buna parte din reactii au fost previzibile. Am primit mesaje scrise cu indreptatita ingrijorare de la oameni care apreciaza ce am facut noi pana acum, care se tem ca obiectivitatea va fi pusa la incercare, ca vom fi obligati sa facem compromisuri.

Ca va exista o presiune puternica in directia aceasta, nu am nicio indoiala. Multe bloguri sunt facute inca de la inceput cu gandul la banii care ar putea veni de pe urma lui; altele – cum e si cazul Restografului – au fost facute pentru a promova o idee, un ideal, pentru a exprima o atitudine, fara interes catre castigurile ulterioare si eventuale. Exista si o combinatie a acestora doua – tot cazul Restografului, desi poate parea paradoxal – atunci cand iti dai seama ca pentru promovarea acelor idealuri niste bani ar fi foarte bineveniti.

Asta s-a intamplat si in cazul meu: Restograful nu a fost facut pentru a castiga bani in vreun fel din el; nici din publicitate, nici din alte servicii vandute unuia sau altuia. De aceea, de pilda, nici nu are prevazute locuri in care sa fie puse bannere, asa cum sunt aproape toate site-urile de acest fel. Acum, dupa aproape trei ani de la lansarea lui, imi dau seama ca ar fi foarte utile diverse alte sectiuni si instrumente in „lupta” asta a mea cu „baietii rai” si cu ceea ce mi se pare ca trebuie schimbat in felul de a face gastronomie si de a manca in Bucuresti si in Romania. Or, pentru asta e nevoie de niste investitii pe care nu mi le pot permite in acest moment. Si de aici compromisul catre transformarea Restografului intr-un site comercial, adica unul care sa aduca si niste bani, nu numai sa consume. Ramane de vazut daca toti banii care vor intra vor fi folositi exclusiv in dezvoltarea continua a proiectului, cu obiectivul initial tot timpul in fata ochilor, sau daca o parte dintre ei se vor duce catre dividende pentru cei care fac aceasta investitie. Sunt un om realist, e foarte putin probabil sa gasesc pe cineva care sa faca asta, adica sa investeasca si sa nu astepte mai mult decat recuperarea investitiei.

Prin urmare, va trebui sa gasesc o cale de mijloc intre resursele pe care cineva e dispus sa le investeasca in dezvoltarea Restografului si intentiile acestuia. Sa vedem ce va iesi. Oricum, un lucru e sigur: cata vreme voi semna articole aici si site-ul va fi asociat cu numele meu, intr-un fel sau altul, nu se vor face magarii pe Restograf…